Szigorodó bevándorlási szabályok

Mai nappal ismét komoly változások léptek életbe a vízumokkal kapcsolatban. Minden szigorodik.

fern-immi

Az elkövetkező két évben kiadni szándékozott letelepedési engedélyek számát visszavágták, így aki tehetség alapon kérvényezi a letelepedési engedélyét (Skilled Migrant Category) annak nem az eddigi 140, hanem mától 160 pontot kell tudnia összeszedni (függetlenül attól, hogy van-e munkaajánlata) ahhoz, hogy automatikusan kihúzzák a nevét. (hivatalos nyilatkozat)

A korábbi megoldás szerint vagy volt 140 (vagy több) pontja a jelentkezőnek, vagy 100-139 pontja és állásajánlata. Az új rendszerben csak a 160 vagy annál több ponttal rendelkezők beadványát “húzzák ki”.

Megszigorodnak a nyelvi elvárások is. Szemben az eddigi gyakorlattal, amelyben igazolhatta a jelenkező az angoltudását

  • elismert végzettséggel ha azt angol nyelven szerezte
  • minimum egy év munkavégzés NZ-n Skilled Migrantként
  • egyéb alternatív módokon (együttélés angol anyanyelvű rokonnal, munkáltatói igazolás, stb.)
  • IELTS

Október 12-től az angol nyelvtudás az alábbi módokon lesz igazolható:

  • Kanadai, ír, UK és USA állampolgárok ha legalább öt évet tanultak vagy dolgoztak a felsorolt országok egyikében (vagy Ausztráliában vagy NZ-n)
  • a jelentkező NZ-n elismert Level 7 végzettséget szerzett Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon, Írországban, UK-ban, USA-ban, két éves posztgrad képzésben
  • NZ Level 8 végzettséget szerzett a felsorolt országokban legalább egy éves posztgrad képzésben

November 21-től az angol nyelvtudás igazolására az alábbi tesztek [megfelelő eredményei] is alkalmasak lesznek:

  • Test of English as a Foreign Language Internet Based Test (TOEFL iBT) [min:79]
  • Occupational English Test (OET)  [min:B]
  • Cambridge English: First (FCE) and FCE for Schools [min:176]
  • Pearson Test of English: Academic (PTE: Academic) [min:58]
  • IELTS [min:6.5]

További részletek a New Zealand Residence Programme változásaival kapcsolatban.

A szülői kategória átmenetileg zárolva van, az október 12-e után beérkező Parent Category kérvényeket határozatlan időre automatikusan kizárják a továbbjutásból.

A bevándorlási hivatal a 2016-17 és a 2017-18 pénzügyi években 85-95000 közötti letelepedési engedélyt kíván kiadni.