Hogy nem vettem GPS-t

Gondoltam megyek és veszek egy gps-t, ha már az erdőben kujtorog az ember, hasznos kis kütyü, lesz egyszerű, északdél, waypointok, klikk-klikk, sima ügy, marad a térkép meg a tájoló vészhelyzetre. Meg ahogy azt Móricka elképzeli.

Nagyjából pont semmit se tudok a GPS-ekről, nagyon régen, mintha lett volna egy eTrex izé, amolyan bézik modell, semmi térkép, de legalább sárga volt a kezelése pedig valami rémálom. Az elmúlt tizenakárhány évben viszont fejlődött a tudomány erősen, turbó lézer digitál, full hádé. Alaposan átgondoltam milyet vegyek (a Garminon kívül egy márkát se ismerek 🙂 )  az egészről annyi fogalmam van, hogy lehessen rá topo térképeket tölteni meg legyen jó gps szenzorja/antennája meg ne sírjon ha víz éri. Gondoltam ezek azért nem olyan nagy vágyak.

Igen gyorsan eljutottam a garmin gpsmap 64s című készülékig, ami jóval többet tud, mint ami nekem kell, de megyen elemmel is, viszonylag nagy az ablaka, rajzolja a térképet, csupa szépeket írtak róla, barométer is van benne meg iránytű, csudaklassz. Elkocogtam hát a Garmin oldalára, ahol elegáns, stresszmentes munkakörnyezetben értesítettek arról, hogy ez bizony öccáz dollárzokba kerül. Mondok, miva? Ámerikában csak a fele, mondjuk, de akkor is. Az eggyel butább verzió (amiben nincsenek beépített szenzorok) is 430, hát nem. Meg ki mondana le a barométerről, hát nem?

Aszondja a speckó, hogy 6.6cm-es képátlója van és – kapaszkodj meg! – 160×240 pixeles felbontása. Wtf, ez a nokia 2110i-m szintje nagyjából, bár az igaz, hogy ez színes. Ahogy olvastam a rivjúkat meg a mindenféle gps okosságot, aszondják a tájékozottabbak, hogy nem is gombost kell venni hanem táccsszkrínest, nem élünk a középkorban, na mondok fasza, nézzünk olyat. Mondja ám a Garmin, hogy menjek rá az Oregon 700-ra, ami ötletesen az újzélandi áráról kapta a nevét, de persze érthető, hogy miért ilyen drága, az észbontó 240×400 (!) pixeles felbontást meg kell fizetni.

Meg van benne wifi, blútut, a taccsszkrínje olyan okos, hogy olvasztárkesztyűben is lehet használni, tényleg fasza. És ez még nem top-of-the-line, a 750t modell már 850 dollár, és van benne egy 8 (nyolc!) megapixeles kamera. Live geocaching, kétszézötvenezer előre feltöltött helyszínnel! 3 collos táccsszkrin! Ha hiszed, ha nem, automatikusan geoteggeli az általa készített fotókat! Egy GPS!! Őrülj meg, még rongyos ötven év se telt el a holdraszállás óta, maguktól vezetnek az autók, annyival mennek a vonatok, mint a repülők, és geoteggeli egy gps a képeket.

Arról nem is beszélve, hogy a „more connectivity” mint marketing varázslat igen hatásos, ahova járok ott semmi nincs (azért megyünk) csak erdőzúgás meg időjárás, sokra megyek azzal, ha a telefonommal összekapcsolódva megkaphatom a legfrissebb műholdképet. Én mondjuk olyan 250-300 pénzekig gondoltam költeni, de annyit nem lehet, vagy 100+-ért vesz az ember valami nagyon bézik izét, vagy ötszázért térképrajzolóst, közte semmi nincs, legalábbis garminéknál. Na jó van az eTrex20x 340 pénzekért, ami azért jó, mert Alabamától Wyomingig az összes USA állam vadászós térképét rá lehet tölteni! Az itt igen hasznos.

Úgyhogy megsértődtem, és maradok a régi, loncsos Nexus4 telefonomnál, amin fut egy kb. tízdolláros kiwi topomap app, ami a rég túlhaladott, szánalmas,  mindössze 1280 x 768 pixel felbontást képes nyújtani, viszont már egyszer megvettem és pihen a fiókban két kirándulás között. Airplane módban kibír két napot egy feltöltéssel, ha egész nap megy a GPS benne és bár a ceruzaelemet nem lehet beletuszkolni, egy húszfilléres ziplock zacsival időjárásállóvá tehető.

Azért azt valaki elmagyarázhatná nekem, hogy ezek a 160×240-es felbontású kijelzők melyik múzeumból jönnek elő, mert más használati eszközön az ilyesmi már nem igazán khm, trendi,  ennél ma már a mikrohullámú sütők, termosztátok és hűtőszekrények is komolyabb kijelzővel jönnek, különben leköpi őket a vevő, és nem kerülnek ennyibe. Tíz éve jelent meg az első iPhone és már abban 320×480 pixel felbontású kijelző volt.

Én úgy általában erősen hiszek a bizonyos feladatokra megalkotott célszerszámokban, de azért a smartphone árban értékesített kézi GPS-ek árazása elég nevetséges. Nem mondom, hogy 4K-ban akarom nézni a szintvonalakat, meg, hogy milyen messze jöttem a sátramtól, de azért ma már a kijelzőgyártás meghaladta a negyvenezer db pixel/kijelző értéket. Egy évtizede. Elmehet a Gramin a francba, kezicsókolom, hogy néz ez ki ez a képernyő?

5 hozzászólás “Hogy nem vettem GPS-t” bejegyzéshez

  1. És akkor a user interfészektől még nem is kaptál agybajt. Minden GPS UI kb. ott tart, ahol a magyar netbankok többsége, egyszerűen agyrém.

  2. két és fél collon úgysem látnád a fullhd-t! 🙂 ezek egyébként transzflektív kijelzők (világosban nem zabál áramot, sötétben meg kivilágítható) amik valamiért nem igazán terjedtek el, így nem minden második dzsunkán szerelnek ilyet, magas a gyártási költségük, nincs mögötte bázis
    nagyobb kijelzőre ott vannak a rendes navik, azok közt is van, ami mobil készülékként is használható, bár méretük okán szvsz pont nem jók a célra (hosszú távon baromira nem mindegy, hogy mekkora cucc fityeg az öveden vagy a hátizsák pántján), másik nagy hibájuk, hogy a sarki bolt ceruzaelemével nem lehet őket üzemeltetni

    de hogy ne csak Garmin legyen (bár egyértelműen ezeket értékelik a legmagasabbra), vannak még mások is
    Magellan cuccok, pl.: http://www.magellangps.com/Store/SmartGPS-Products/Magellan-SmartGPS-5390
    DeLorme cuccok, pl.: https://www.amazon.com/AG-008727-201-Explorer-Satellite-Communicator-Navigation/dp/B00I6EY01C/?tag=aboutcom02lifewire2-20

    kevés szereplős piac, kicsi a verseny, ez sajnos látszik az árakon is
    de azért azt is hozzá meg kell jegyezzem, hogy olyan dolgokat vársz el egy turista gps-től amit nem egy turista gps fog kielégíteni :), mert nem ezekre az elvárásokra készül; színes térképeket aprólékos böngészésére nem ezek valók, de A pontból B pontba ezek fognak elvinni a legprecízebben (a sok új értelmetlen funkció meg olyan vásárlók megnyerésére szolgál akiknek valójában semmi szükségük egy ilyen készülékre)

    az viszont biztos, hogy üzemidő, megbízhatóság, ütés és vízállóság terén a zacskós telefon sehol nincs, ráadásul csúnyán be lehet fürdeni vele, mert a legtöbb telefonban csak A-GPS van: ha nincs térerő nem lesz gps pozíció sem 🙁

    azt mondanám, hogy ha az életed akarod rábízni, akkor vegyél Garmint, ha csak játszadozni kell, akkor jó lesz a mobil 🙂

    1. üzemidő meg megbízhatóság nem gond, a vízállóságban nyilván igazad van, a telefonom nem vízálló. a gps vidáman működik térerő nélkül. az kétségtelenül komoly előny volt sokáig, hogy egy marék ceruzaelemmel elvagy, de hát egy akupakk tizenhuszon dollár.

      mint mondám, én abszolút célszerszám hívő vagyok, csak úgy tűnik, hogy a célszerszám mellett elsétált az idő. a 160×200-as felbontásra nincs semmiféle mentség, már megbocsáss, ennyit az itthoni univerzális távirányítóm is tud, és azon nem múlik semmi, maximum nem tudom lehalkítani a derricket.

      nem várok el olyasmit egy turistagps-től, amit nem kéne tudnia már évek óta.

      1. A kis felbontás mellett még szólhat esetleg, hogy kevesebbet is fogyaszthat (a fényerő nagyobb faktor persze), de az elszállt árat ez sem indokolja. Az említett UI és sebesség is helyenként nagyon elmaradott (tavaly pl. újabb eTrex-et néztem, de ez után a videó után ennyiért vicc kategória:
        https://www.youtube.com/watch?v=faMTaQZ4MZ0 ) Működés kapcsán ráadásul több tesztből és vásárlói véleményből is az derül ki, hogy a saját korábbi modelljeik jobbak voltak (pl. pontosságban vagy strapabírásban), úgyhogy inkább visszafejlődnek, ezt indokolhatja, hogy ahogy nézem sok helyen gyakorlatilag monopol helyzetben vannak ami a fejlesztésre és árversenyre káros szokott lenni : a Magellan kézi/túra GPS-eket úgy tűnik már csak az USA-ba készít, ide (EU) csak egy órát árul, a Delorme-ot pedig kb. másfél éve felvásárolta a Garmin, más pedig nem nagyon van ebben a kategóriában (a telefonokkal pedig a jelek szerint nem is akarnak versenyezni). Amíg nem érkezik egy erős új szereplő a piacra, hogy megmozgassa az állóvizet addig a kör itt bezárult, komoly változásra nem számíthatunk 🙁

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.