New Zealand Topo Maps Pro

Na, varázsGPS helyett itt a tuti, ezt használom kiránduláshoz, remekül működik és nem egészen tizenhárom kiwi dollárz.

Mindent tud amire az embernek szüksége van a vadonban, és tartalmazza az összes olyan térképet amire szükségünk lehet, miután kikászálódtunk valamiféle járműből Új-Zélandon vagy kapcsolt részein( részletesen lásd a poszt végén).

Az android app többféle térképet tartalmaz, amiket egymásra layerezhetünk, zoomolhatunk, sőt előre letölthetjük a számunkra kívánatos részeket, ha tudjuk, hogy nem lesz térerőnk, hogy leinternetezzük az éppen aktuális térképrészletet.

Természetesen ezekre a térképekre rajzoltathatjuk rá az általunk bejárt útvonalat, ha úgy döntünk, hogy szeretnénk később megnézni merre csámborogtunk,  elemezgetni, hogy mikor mennyire voltunk fürgék, mennyi szintet teljesítettünk, stb.

Minden mást is tud, amit egy térkép-appnak tudnia kell, létrehozhatunk waypointokat, amelyekhez természetesen oda is tud vezetni bennnünket (nem csak a szárazföldön), előre megszerekeszthetünk útvonalakat, és végignavigáltathatjuk magunkat az előre meghatározott waypointokon, rögzíthetjük az útvonalunkat, aztán ezt a rögzített állományt exportálhatjuk .klm vagy .gpx formátumban, hogy a Google Earth-ön mutogathassuk merre jártunk, a térképen keresni is tudunk bármiféle helységnévre vagy geolokációra.

Menet közben is megjelölhetjük az aktuális pozíciónkat, ha valamiért ezt fontosnak érezzük (pl.”itt láttam tövisszúró gébicset”*) és az app lehetővé teszi, hogy mások által rögzített kml és gpx fájlokat importáljunk belé.

Emellett van egy Tripmaster névre hallgató funkciója, amelyet szabadon szerkeszthetünk, ide hasznos infókat rakhatunk fel, amire gyorsan rápillantva azonnal tudjuk, hogy milyen irányba megyünk, mekkora volt a maximális és az átlagsebességünk, milyen magasan vagyunk a tengerszint felett, mikor van napkelte/napnyugta, szóval ilyen fontosságokat. A mobiltelefon (vagy tablet) kijelzőjének nem szükséges állandóan mennie, attól még a kis app vidáman lesi az űrhajók szavát és mondja meg, merre járunk.

Éberebb olvasók nyilván észrevették, hogy vannak portré és álló formátumú képek is, ugyanis az app szépen fordul, ha a kütyünket forgatjuk, nem kell külön kérvényt benyújtani, mint egyes GPS-eknek. Az összes kép becsületes screenshot az appból. A kiwi változat mellett, hasonló tulajdonságokkal elérhető USA, UK, Ausztrália, Középamerika, Spanyolország, stb. térképei is.

Az NZ változat térképei ingyenesek és frissülnek, ahogy a LINZ kiadja az új verziókat, és ezek a térképek ugyanazok amelyeket a S&R csapatok és a DOC is használ, meg amiket hivatalos turistatérképként megvásárolhatunk papíron a túraboltban.

Ja, és még valami, ha kiveszed a fiókból az oda elsuvasztott régi android telódat, kipengeted a tizenhármat a boltban, veszel akkupakkokat 3-4 napra elég szuflával, akkor még mindig kijön egy wellness hétvége abból a pénzből amit nem adtál a Garminnak. És van egy eszközöd ami olcsóbb, könnyebb, szebb, gyorsabb, felhasználóbarátabb, könnyebben kezelhető és kisebb, mint egy GPS.

Az ingyenesen elérhető, hivatalos NZ térképek letakarják a következő területeket:

New Zealand és szigetei (Antipodes, Auckland, Bounty, Campbell, Chatham, Kermadec, Raoul, Snares and Stewart Islands) 1:50.000 és 1:250.000 lépték

Cook Islands (Aitutaki, Atiu, Mangaia, Manihiki, Mauke, Mitiaro, Palmerston, Penrhyn, Pukapuka, Rakahanga, Rarotonga, Suwarrow, Takute) 1:25.000 lépték

Tokelau Islands (Atafu, Nukunonu, Fakaofo) 1:25.000 lépték

*: Új-Zélandon nem él tövisszúró gébics

7 hozzászólás “New Zealand Topo Maps Pro” bejegyzéshez

  1. Nagyon jó cucc, én is ezt használom.
    Hátha egyszer majd a Campbell vagy az Auckland islandon is kell majd. 😉

      1. Szia Pappito!

        Ne haragudj, hogy az alábbi dologgal zavarlak, most vált le a hanwag yukonom talpa, úgy mint neked, keresgélés közben találtam rád (2011-es bejegyzés), írtad, hogy a céggel felvetted a kapcsolatot, sikerült a talpaltatás, ha igen, milyen költségekkel járt?
        Előre is köszönöm a segítségedet!

        Egy örökkévalóságra vásároltam a bakancsot, tökéletes állapotban van, eltekintve attól, hogy levált a talp, még a talp sincs elkopva, pedig emlékeim szerint 2000-2002 körül vásárolhattam és használtam is rendesen.
        A keleti beszkidekben jártam, aznap a Radhostról jöttem le egy 20 km-es kirándulást magam mögött tudva, szerencsém volt, mert a szállásomtól 150 méterre vált le a talp.
        Érdekes, hogy a másik talpnak sem kellett volna sok km, hogy megadja magát…..

        1. nekem azt írták, hogy ha elküldöm a bakit és adok egy német címet amire visszaküldhetik, akkor megtalpalják ingyen. akkor nekem ez nagyon nem volt komfortos megoldás, de szerintem érdemes rákérdezni mit ajánlanak, mégiscsak a gyár tudja a legjobban mi a jó megoldás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.