hideg

Az ősz beköszöntével előbukkant a hűvös is, a házban esténként már kellemetlen a hőmérséklet. A nappalok nem vészesek, még mindig 18-20 fok van és erős napsütés, de a szél már borzongat és valahol hátul, a cerebellum környékén már megfogalmazódni érzem a mackóvásárlás gondolatát.

Mivel hajnalra Eszter szobája már nagyon hideg lett és a gyermek nem átallja lerúgni magáról a takarót, féltünk, hogy megfázik, kidolgoztunk egy elméletet, hogy hogyan lehet egy tökéletesen szigeteletlen faházban elviselhető klímát teremteni.

Persze a helyiek és a már régebben itt tartózkodók okos tanácsa, miszerint „meg kell szokni” nem olyan egyszerűen kivitelezhető, még ha látom is, hogy a népek pólóban és papucsban járkálnak a 14 fokos éccakában. Idővel, talán.

Az itteni házakban -a legújabb építésűeket leszámítva – alapból semmiféle fűtés nincs, ami megfejelve azzal, hogy szigetelés sincs, nem sok jóval kecsegtet. Hatékony vagy gazdaságos fűtésről szigetelés híján beszélni is kár. Állítólag idéntől már kötelező az új építésű házakban a szigetelés és láttunk a tévében hirdetni dupla ablakot is, tehát van remény, bá mi sajnos régimódi házikóban lakunk.

Lehetőségek:

– olajradiátor
Irdatlan sokat fogyaszt és nem nagyon érezni a melegét, ráaádsul még a termosztátos verzió sem kapcsol ki sosem, hiszen a helység azonnal elkezd visszahűlni, amint az ebergiabevitel megszűnik, állandó üzemeltetése viszont egész számokkal szorozza a villanyszámla végösszegét.
(100dollár körül)

– hősugárzó
Szintén sokat fogyaszt, de kicsit nagyobb területet melegít be, egyébként, mint az olajradiátor.
Mindenfélét lehet kapni a kvarccsövestől a flat-panel megoldásig (50-400 dollár)

– ventillátoros hősugárzó
Egy fokkal jobb móka, mert a meleget szét is fújja a szobában, viszont zajos és nem spórol ez sem, bár megvenni olcsó.

– gázkályha
Ilyen van otthon is, szieszta vagy milyen néven fut (itt fiesta, hehe) palackos gázzal megy, és alacsony fokozaton kb. 30 centet fal fel óránként. Előnye, hogy ilyen alacsony belmagasságú helységeket gyorsan felfűt, hátránya, hogy megeszegeti a szoba levegőjéből az oxigént (hálóba nem is rakható) és mivel a földgáz széndioxiddá és vízgőzzé ég el, párásít, ami az itteni télen majd nem lesz klassz, könnyen bepenészedik a lakás. (a kályha meg a palack meg 9 kiló gáz kb NZD200)

– heatpump
Ez egy olyan klíma ami fűteni is tud, ezt jó drága beszerelni és szigetelés nélkül nincs is sok értelme szerintem, bár költséghatékonysági szempontból ez a legjobb és nem is párásítja a levegőt. Sajnos a szerelés (és az ára) miatt nekünk kiesik, mint lehetőség. (többezer dollár)

Mi egyelőre két ventis melegítőt vettünk, meg időkapcsolókat (NZD50), így éjjel a gyerek szobáját meg a hálószobánkat óránként 15 percre fűtjük az alacsonyabb fokozaton, egyelőre ez elégséges, kellemes klímát csinál és nem fázunk és vélhetőleg nem rokkanunk bele a villanyszámlába se. Ha majd igazi tél lesz és napközben is fűteni kell, akkor másik megoldást keresünk.

Fura látni, hogy ilyen napsütés mellett sem építenek valami szolár alapú szisztémát a házikókra (jó, tudom, nem fáznak) mert napközben tűz a napocska, összehozná az éjszakára szükséges meleg jó részét, pláne, ha legalább utólag szigetelnének.

(Lajos, bocs, ha nem voltam szakszerű 🙂

KategóriákEgyébCímkék

8 hozzászólás “hideg” bejegyzéshez

  1. Hú, elég kellemetlen lehet. Itt Belgiumban is egy kicsit hasonló a helyzet. 3 éve szokjuk az itteni klímát. Tavaly a 365 napból 187-et esett az eső. Az átlaghőmérséklet 24 fok volt nyáron, télen +5. Fura ez nekünk magyaroknak, hiszen a térképen megnézve ugy gondolja az ember, hogy nagyjából ugyan olyan lehet a hőmérséklet mind a két országban. Itt sem szigetelik még a legujabb házakat sem, pedig a tavasz nehezen jön, inkább tartósan van 10-15 fok, de az éjjelek hidegek. De a belgákat sem érdekli a hideg. Ha meg tavasszal már kicsit kisüt a nap, akkor már azonnal vetkőznek, egy kis pulcsi, kiscipő és persze az elmaradhatatlan sál a nyakukban. Ők így élik meg az időjárásukat, télen kb. 2 hétig van minusz, ha esik véletlenül a hó, akkor hószünetet hirdetnek és szó szerint megáll az élet. Nyáron ha véletlenül nagyon meleg van, mondjuk 30 fok, akkor hőségszünetet hirdetnek, ilyen volt tavaly előtt nyáron. Mi harmadik éve még mindig szokjuk, szokjuk. De a nyári magyarországi melegtől már rosszul voltunk, a minuszokat meg igen nehéz elképzelni.
    Remélhetőleg ti is megszokjátok majd a klimát. A többiek akik már régebb óta ott vannak nem tudnak tanácsokat adni? Minden jót nektek

    Csilla

  2. Sziasztok 🙂

    Hat beletellik par ev, mire az ember megszokja. Mondjuk itt Skociaban annyival jobb, hogy kobol vannak a hazak es bent van a futes. Csak nem kapcsoljak be es inkabb harom pulcsiban nezik a tevet.

    A mostani lakaskaban egyebkent elektromos tavfutesszeru dolog van (18 fokra allitja be a lakast-illetve allitana be, ha lenne szigeteles, mert nem belso termosztat van, hanem az aramszolgaltato az idojaras-elorejelzes alapjan fut, de ezt legalabb az egyetm fizeti) de ha 7-8 fok ala megy a homerseklet kint akkor be kell nyomni a szomszedtol orokolt olajradiatort. Ez a darab viszont nagyon jol befuti a nappalit (a villanyszamlarol inkabb ne beszeljunk).

    Viszont hat ev Skocia utan mar siman szaladgalok papucsban, ha 13-14 fok van kint, es 15 fok felett polo, vekony kardigan es halasznadrag kombot gond nelkul viselem, 18-20 fokban (ami itt epphogy nem hoseg a helyieknek) mar az ujjatlan polo szoknya dolog is megvan (taskaban pulcsi, esernyo).

    Valoszinuleg Eszternek lesz a legkevesebb gondja az adaptalodassal es majd jot nevet rajtatok, hogy faztok:)

  3. Mi egy deli fekvesu (ez ugye a rossz irany itten) laktunk korabban, de ott is alig fordult elo, hogy delelott 10 es este 5 kozott be kellett kapcsolni a futest.
    Amugy mi a gazfutes (szeszta) dehumidifier kombinaciot muveltuk (azaz inkabb csak a gazfutest amitol lett is penesz az ablakkereten 4 cm vastag). Orulet, hogy magyarba parasito kell, itt meg paratlanito. Exportalni kellene a parat.

  4. Tibor, én is gondolkodtam a sziesztában páráatlanítóval, de egyrészt drága, másrészt meg az is fogyaszt villanyt rengeteget.

    Ráadásul ma kiderült, hogy nem is a saját villanyfogyasztásunkat kéne fizetnünk, mert a szolgáltató rossz mérőt számlázott… elvileg tisztázódott, és majd kapunk saját számlát, de addig nem nagyon duhajkodunk.

    ráadásul ma jó idő is van, mindjárt este 11 és nincs hideg a lakásban

  5. Mi kozben koltoztunk es van kandalo tipusu futesunk, igy a szieszta csak pihen, porosodik. Ha ki akarod probalni mennyire parasit gyere el erte es vidd batran palackostul. (Sajna dehumidifier nincs hozza.) Toled 20-25 percre lakunk. Irj a tibor kukac dugohuzo pont com-ra.

  6. Jaj, hát én is „félek” ám a hidegtől. Ráadásul tiszta fázós vagyok!! De szerencsére lesz kandalló 🙂 🙂
    Remélem, hogy ti is hamar megtaláljátok az ideálisat!! Illetve tudom, hogy úgyis megtaláljátok…..
    üdvi

  7. Sem a különböző tipusú fütőeszközökhöz,sem a villanyszámlához nem értek. Csak ülök és aggódom.Eszternek egy lábzsák féle kéne, flanelből, vagy meleg fonalból, de most egyikre sem vagyok képes.Dühös vagyok, hogy nem tudok hasznos lenni.ggrrrggrr De körülnézek a bababoltokban a neten.
    kmeduza

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.