Autótartás Új Zélandon

Az autó fontos dolog, nem csak azért, mert nélküle itt mondjuk nagyon nehéz az élet, Magyarországon pedig azért, mert – leszámítva, hogy közlekedési eszköz – még mindig státuszkérdés. Ráadásul ott az autótulajdonos egy igen jól lehúzható, elbújni nem, vagy nehezen képes alak, a rá kirótt díjakat könnyű beszedni tőle, arról nem is beszélve, hogy az autó függőséget okoz, tehát az ember költ soksok pénzt, ami szuper mértékű adóbevételeket jelent.

Az otthoni helyzet mindenki számára világos, köbcenti alapú átírási illetékekkel, KGFB-vel, „szaladjonkiapostárafizessebeacsekketjöjjönvisszaaztánkiálítomaforgalmit”-al. Itt a zátonyon kicsit másképp megy a dolog, a cegesauto.hu felkérésére összefoglalom nagy vonalakban, hogy mi a helyzet.

 

Újzéland gyakorlatilag élhetetlen autó nélkül, így a személygépjárművek birtoklása annyira egyszerű, amennyire csak lehet. Mivel a kiwinépség meglehetősen kényelmes, a dolgok nincsenek agyon bonyolítva, nagyon röviden, ha az embernek van egy autója, befizeti az úthasználati licencet és érvényes műszaki vizsgája van, akkor semmi további teendője nincs, élheti világát. Az autótartás adminisztratív költségei alcsonyak, az elintézési mód egyszerű és gyors. A műszaki vizsga nem, de a licencdíj megfizetése elintézhető az inteneten három kattintással. Még ügyfélkapu sincs. 

Lássuk mik a kötelező körök:

Műszaki vizsga – warrant of fitness

Ha nincs érvényes műszaki vizsgánk, nem vehetünk részt a közlekedésben járművünkkel. Műszaki vizsgát az arra alkalmatos, regisztrált műhelyekben lehet végeztetni, ide tartoznak a direkt erre létrehozott wof stationok, az autóklub (AA, ami azért messze több, mint az autóklub) logója alatt és számos magánszerelőnél, aki minősítette magát wof vizsgáztatónak. Az ország 3500 pontján találhatóak ilyen állomások.

6 évesnél fiatalabb jármű esetén a vizsga 12 havonta kötelező, az ennél idősebb gépek hathavonta kénytelenek menni. A vizsga maga 25-45 dollár, (30 dollár egy kiló jó halfilé!) amennyiben nincs semmi gond, ezzel le is tudtuk a költségeinket. Ha az autónk megbukna a vizsgán, akkor két megoldás van, vagy ott helyben a vizsgáztató műhelyben orvosoltatjuk a gondokat, vagy elvisszük az autónkat kedvenc szerelőnkhöz (vagy megoldjuk magunk). 

Ha a kocsi megbukik a vizsgán, akkor is ki kell fizetni a díjat, de ha megcsináltatjuk az autón a feltárt hibákat, és 28 napon belül visszamegyünk oda, ahol eredetileg vizsgáltattuk, akkor ez a vizsgálat ingyenes.

Maga a vizsga egy általános biztosági felmérés ami az alábbiakra terjed ki:

  • gumik állapota (profilmélység is)
  • fékrendszer
  • szerkezeti állapt. (nem lehet rozsda a teherviselő elemeken)
  • világítóberendezések 
  • szélvédők (repedés, kavicsfelverődés)
  • ablakmosó és ablaktörlők
  • ajtók (biztonságosan nyílnak és záródnak?)
  • biztonsági övek (nem lehet kopott, vagy sérült, a csatoknak működniük kell
  • légzsákok (ha van)
  • sebességmérő
  • kormánymű és lengéscsillapítók. 
  • kipufogórendszer (Nem lehet szivárgás, a füst nem lehet fekete vagy a cső hangosabb,m int a gyári)
  • üzemanyagrendszer (nem lehet szivárgás).

Amire nem terjed ki a vizsgálat :

motor, kuplung, váltó és differenciálmű

kenőanyagok megléte és állapota

fékbetétek állapota (valójában megnézik és nem engedik át, ha cserére szorulnak)

fényezés és rozsda ott ahol nincs jelentősége (nem teherviselő szerkezeti elemek)

A sikeres vizsgát és a következő hat hónap lejártát egy matrica igazolja amit felragasztanak a szélvédő belsejére, tehát egy pillantással csekkolható, hogy érvényes-e a wof. Ha nincs matrica vagy lejárt, akkor megbüntet bennünket a rendőr, sőt, ha a parkolóőr észreveszi, hogy lejárt woffal parkolunk, akkor elszállíttathatja a járművet.

A vizsga nem pofára megy, a wof jogosultságú műhelyeknek komoly kézikönyv alapján kell dolgozniuk és a munkájukat dokumentálni papíron ÉS számítógépes rendszerben is. Tehát nem tudjuk megcsinálni, hogy itt nem ment át a kocsi és átmegyünk egy másik vizsgahelyre, mert a rendszám alapján egyből kiderül mit mért fel az előző szaki.

„Regisztráció” – úthasználati licenc

Valójában ez egy köznyelvi eltévelyedés, a processzust igazából licencing-nek hívják, a regisztráció az amikor egy autó belekerül a nyilvántartásba, rendszámot kap és forgalomba helyezik újzélandon. Ezt az esetet most nem tárgyaljuk. A forgalomban való részvétel mésik feltétele a licencdíj, ebből építik az utakat meg festik a zebrát meg veszik a narancssárga mellényt a közlekedésilámpa szerelőknek. Gyakorlatilag úthasználati díj. 3, 6, 12 hónapra váltható meg előre.

2-4 héttel az új díj befizetése/régi lejárta előtt levélben értesít a Land Transport, hogy le fog járni a licenced. (én is kaptam) A licenc megfizetését egy cédula igazolja, amit szintén a szélvédőre kell helyezni belülről, hogy bárki elolvashassa, tartalmazza a járgány típusát, korát, motorméretét és a rendszámot. Ha interneten intézzük, akkor postán kiküldik az új kártyát, ha hivatalban, akkor ott helyben kézbeadják. Én az AA (autóklub) irodájában voltam, 3 perc alatt a Land Transport levelét bemutatva fizettem és adták az újat. 

Ha nem fizetjük meg ezt a díjat, nem használhatjuk az utakat. 6 héttel a lejárat után kapunk egy késedelmi értesítőt. Ha erre sem fizetünk, akkor 6 hónap után kapunk egy figyelmeztetést, hogy fizessünk, de üstöllést. Ha ezután se, mert megátalkodottak vagyunk, és 12 hónapig nem fizetjük ki a díjat, akkor kapunk egy 2-4 hetes legislegutolsó lehetősget, hogy fizessünk, különben az autót kivonják a forgalomból. (megszűnik a regisztrációja) Ha erre se reagálunk, akkor fogják magukat és behajtják a díjat és minden költségüket.

Ha ezután hirtelen észbekapunk és még nem került elég pénzbe a mulatság, akkor újra forgalomba helyezhetjük a járművet, de most már mindent prompt fizetni kell, regisztrációt, rendszámot, első vizsgát, wof-ot, osztályba sorolást és persze licencdíjat.

Minden közúti járműnek licencdíjat kell fizetni, kivéve

– amit a törvény felment (tűzoltóautó)

– 40 évesnél öregebb járművek

– traktor, önjáró vagy vontatott mezőgazdasági gép

– utánfutó vagy utánfutóra épített lakókocsi ami kisebb, mint 3500kg tömegű

– mindenjárógépek (All terrain vehicles, ATV, például a légpárnás hajó)

A díjak az alábbiak:

 

járműfajta                       3hónap   ra    6hónapra     12hónapra
benzines – magán 51.50     95.39    183.22
benzines – Taxi 65.61    123.65    239.72
benzines – kölcsönzői 65.61    123.65    239.72
Nem-benzines – magán 76.07    144.52    281.46
nem-benzines – Taxi 90.18    172.78    337.96
nem-benzines – kölcsönzői 90.18    172.78    337.96
Utánfutó
kisebb,mint  3500 kg 14.45    21.34   35.12
Motorkerékpár
benzines – kisebb mint 61 cc 58.96   110.30 213.03
benzines – nagyobb, mint 61 cc 61.76    115.92 224.28      

 

Az autó tulajdoni átruházása is egyszerű kaland, mivel nincs forgalmi engedély meg törzskönyv, gyakorlatilag csak pénz kell hozzá, no meg egy jogsi. Ha én kimegyek Ellersliebe az autópiacra, megteszik valami és meg akarom vásárolni, akkor semmi mást nem kell tennem, mint kifizetni a kocsit, beballagni a postára vagy AA-hoz vagy bármilyen Land Transport logóval ellátott intézménybe és 9,20NZD ellenében az autó a nevemre kerül. Ugyanekkor az eladó is kitölt egy nyomtatványt (név cím, jogsi száma, rendszám) amely neki ingyenes és ezzel a dolog letudva, a kocsi az enyém. Ezután körülbelül 5-7 munkanappal, kapok én egy levelet a Land Transporttól, hogy megvettem az autót. A levél tartalmazza az összes előző újzélandi tulaj nevét, az adásvételek időpontját és az adásvételkor rögzített km-óra állást, amit a wof vizsgák alkalmával beleírnak a rendszerbe, úgyhogy az órák visszatekergetése értelmetlen cselekedet, hiszen ez az adat vásárlás előtt is lekérdezhető. Annak a levélnek az alja, amit a Land Transport küld, egy átírási papír. Ingyenesen postázható, az átírás ezen is intézhető.  

Biztosítás

Kötelező felelősségbiztosítás nincs, ha valakinek nem elég bolond a játék, akkor járkálhat biztosítás nélkül is, bár ez ellenjavallt, nagyon költséges lehet. Köthetünk felelősségbiztosítást (ezt itt 3rd partynak hívják) amely az ellenfélnek fizet, ha mi kárt okoztunk neki és persze mindenféle kaszkóféléket is, az egyszerű töréskártól a műszaki mentéssel kombinált lopásig. Arra ügyeljünk, hogy ha nincs újzélandi jogosítványunk, akkor ezen biztosítások díjai jóval magasabbak, mint a helyi jogsival rendelkezőknek.

Jogosítvány

Magyar B kategóriás jogosítványunkat használhatjuk itt az országba lépéstől számított egy évig, Ha olyan országból jövünk, amely már észrevette, hogy van egy újzéland nevű sziget a tengerben a térkép szélén, (mondjuk ilyen Olaszország és Németország például) akkor a kártya formájú EU-s nemzeti vezetői engedélyünket honosíthatjuk simán. Ha olyan országból jövünk, amely nincs rajta a honosítás listán (pl. Magyarország), akkor elméleti és gyakorlati vizsgát is kell tennünk, ezután kaphatunk helyi vezetői engedélyt. Amennyiben a sajátunk régebbi mint két év, akkor egyből teljeskörű helyi jogsit kapunk a vizsgák sikeres abszolválása után. Arra ügyeljünk, hogy ha az elméleti vizsgát letettük, akkor már nem vezethetünk a magyar jogsival, meg kell csinálni a gyakorlatit és megvárni amíg kipostázzák a helyi jogsit.

A helyiek dolga kicsit macerásabb,  3 lépcsőben szerezhető meg  amelyből az első kettő sikeres letétele után sem vezethetünk sötétben egyedül! Ha egészségügyi szempontból alkalmasnak találtattunk, az elméleti és az első gyakorlati vizsga után (learner-tanuló) nem vezethetünk egyedül, csak supervisorral, akinek full jogsija van (és elöl kell ülnie!) a második gyakorlati után (restricted-korlátozott) már mehetünk egyedül, napvilágnál és a harmadik vizsga után kaphatunk fullt. 

Learner jogsival, ha mopedre kívánjuk megszerezni, nem vezethetünk délelőtt 10 és délután 5 között. Ha gépkocsival közlekedünk learner jogsival, utasokat csak akkor szállíthatunk, ha a supervisor (akinek full van) beleegyezik, ugyanis, ha bármi van, akkor az az ő felelőssége. Supervisor lehet akár a szülő vagy barát is. Minimum 6 hónapnak el kell telnie, hogy a következő lépcsőre vizsgázhassunk.

Korlátozott engedéllyel vezethetünk egyedül, de este 10 és reggel 5 között csak supervisorral. Ha automatán vizsgáztunk, akkor csak azt vezethetünk, kivéve, ha van velünk supervisor. Utast csak akkor szállíthatunk, ha az családtag.

Fullra akkor vizsgázhatunk, ha 

25 éves kor alatt minimum 18 hónapig vezettünk korlátozottat

vagy 25 éves kor alatt vagyunk de 6 hónapja van korlátozottunk és elvégzünk gy külön tanfolyást sikeres vizsgával

25 fölött minimum 6 hónap restricteden vagy három hónap és tanfolyam sikeres vizsgával

Rendszámok

Érdekes módon itt sokféle rendszám található, mind érvényes, ugyanis az új rendszer bevezetésekor a régi rendszámokat nem cseréltetik le a tulajjal, az új szisztéma bevezetésétől már nem adnak ki régit, csak újat. Ha megint lesz új, akkor ismét. Akit megmagyarázhatatalan okból érdekel a zátony rendszámainak históriája annak ideteszek 1908-tól egy összefoglalót:

 

Ezekből az utolsó három mindennapos, bár fekete alpúból egyre kevesebb van. Akinek annyi pénze van, hogy nem tud vele mit kezdeni, vagy attól érzi jól magát, hogy a rendszáma CARPEDM vagy DTN8TR az kb. 700 dollár ellenében megvásárolhatja magának a perszonalizált táblákat. Én a PAPP1TO-t venném meg, de minek? Egy kivitelezőnek akár érthető lehet a BUILDR vagy a SRV1CE, használják is reklámcélokra meg menőzni. (ha valakinek múlhatatlan szüksége van arra a fontkészletre amivel a rendszámok készülnek, letöltheti innen)

Összefoglalva, az autótartás olcsó és egyszerű dolog, semmiféle problémát nem okoz az ügyintézés, stresszmentes és gördülékeny. Egy benzines (dízelautó esetén egy úgynevezett road charge-ot kell fizetni, km alapon) személyautó birtoklása évi  183.22 dollár plusz kb 80 dollár vizsgákra, ha nincs semmi baj. (műszakilag nem biztonságos autóval ugyebár nem jár senki) Ez bagó, kábé két nagybevásárlásnyi pénz. A rendszeres műszaki vizsga miatt még a magas átlagéletkorú autóparknak is messze jobb a műszaki állapota, mint Magyaroroszágon, az autóvásárlás nem olyan rizikó, ráadásul a használt kocsit nagyon olcsóak. Az óratekergetés szinte nem is létezik, ami már olyan sokat szaladt, hogy érdemes lenne tekergetni, annak már nincs ára. Épp a minap tettünk szert egy ’91-es 626-os mazdára, amiben van 206ezer km és semmi baja sincs. 1300 dollárba került. (az megközelítőleg 150ezer forint) 4000ezer dollárokért csuda dolgokat lehet kapni. 

 

A végére hasznos linkek:

helyi kresz: Road Code 

Autóklub: Automobile Association

Land Transport

 

 

17 hozzászólás “Autótartás Új Zélandon” bejegyzéshez

  1. A vizsgalat kiterjed a visszapillanto tukorre/tukrokre. Kiderithetne nekem mar vegre valaki, hogy az additional rear view mirror-t kell-e WoF-on vizsgalniuk..

  2. Akkor mar miert nem PAPPITO-t vennel, minek bele az 1-es? Egyebkent ilyet nem tudsz venni, mert max. 6 karakter hosszusagu lehet a rendszam 🙂
    Egy link, ha esetleg valami szep keretet vagy magyarnak kinezo rendszamot szeretnel: http://www.plates.co.nz Attol felek, a rendszam dragabb lenne, mint az autod:-)

    Europabol jottem es hulye vagyok :-((

  3. A vizsgálat részleteit a landranszporttól szedtem, tükröt nem említ.

    És egyáltalán nem kerülne többe a rendszám, mint a kocsi, csak a felébe 🙂

    Jó móka, de én értelmetlennek találom pillanatnyilag. Lehet, hogy egyszer veszek egy szelvényt és megynerem a szperbólt és akkor lesz PAPITO rendszámom 🙂

  4. Ha már perszonalizált rendszám, a PUK3KQ stipistopp az enyém, illetve lesz, amint kihúzták a számaimat, amiket előtte még meg kéne álmodni, meg persze a lutrin megtenni. Ha valakinek tuti tippje van, súgja meg…

  5. A WOF szamitogepes rendszererol nem biztos, hogy minden igaz amit allitanak. Ket eve beragtam a regi autoszerelomre, mert mnden szart ki akart cserelni az auton (bajor europai milliomos), meg azt is ami nem romlott el, csak „tipushiba”. Az egyik WOF soran 4 dolog miatt megbuktatta az autot.
    Ezutan irany egy masik muhely, 1 dolgot talaltak csak es nem szoltak, hogy az auto mar mashol megbukott.
    A rendszam listarol hianyzik a legujabb, ami csak kicsit kulonbozik az utolso elottitol .

    Egyebkent ha lotto mar szoba kerult, stipistopp ismerem az arcot aki tavaly karacsonykor megnyerte a 10 millat a lotton. Meg mindig dolgozik.

  6. hobe, szerintem itt nem azzal van baj, hogy te vagy én nem tudjuk az and/or kapcsolókat értelmezni, hanem hogy ők vannak vele mélyvízben..
    az egyszerűség előnyei és hátrányai. 🙂

  7. Tibor én csak aszondom, ami a hivatalos álláspont 🙂

    Miután végignéztem Márk autójának a wofozását hirtelen lett vagy hat jó magyar ötletem, amivel az egész rendszer kijátszható lenne, tehát a helyiek biztos tudnak mindenféle ravaszságokat.

    (látom a milimossal odaszúrtam, bocs 🙂

  8. Tibor

    Pontosan ugyanigy jartam en is az europai szervizzel 🙁 Masnapra elharitottam a szerintuk hibat (rear view mirror..), de annyira felidegesitettek, hogy utana mashova vittem WoF-ra az autot, ahol siman atment. Megmutattam a tukrot a vizsgaztatonak es csak csovalta a fejet, hogy ezert miert buktattak meg. Mellekesen az auto 4 eve van nalam, es mindig atment a WoF-on ugyanezzel a tukorrel.

    Az europai szerviz egyebkent mindig megprobal lehuzni valamivel, pl. a klima szerintuk nem hut rendesen, de 200 dollarert feltoltik nekem gazzal (mashol fele annyi).

  9. fura. pedig ott nem te vagy az egyetlen ilyen autóval, tehát még az se lehet, hogy „itt a pénzescsávó, jól lehúzzuk”

    pedig bazi jó a kocsid, nekem tetszett 🙂

  10. Az uccsó rendszám EU kompatibilis. Beléptek tik is? 😀

    Ezt épp most olvastam valami blogban, amit linkelsz, igen tanulságos:

    „Elméletileg pedig egy ideális ‘monokromatikus’ mérésből sem lehet az átbocsátott illetve abszorbeált spektrális fluxusokat meghatározni – különösen nem egy szférikus refraktív geometriával rendelkező légkörben.”

    És ti lottópénzekről vagytok képesek ilyen helyzetben beszélgetni…
    Szép kis firma, mondhatom!

  11. Az utolso rendszam nem egy mezei, az ilyenert mar perkalhatod a min. 700 dollart!
    A legutobbi verzio is sima, csak a betutipus valtozott egy kicsit. Majd otthon lefotozom.

  12. Majd belép ide az eu 🙂
    Ez csak azért van, mert demokráciában jogodban áll elindulni innen kocsival az EU felé, és akkor legyen már rendes rendszámod 🙂

  13. Mér akarjátok tönkretenni azt a szép országot z EU-val????

  14. Egy kis adalek: tegnap a felesegemet kikaptak a forgalombol a rendorok az autopalyan. Az ok: az auton az utolso kepen lathato rendszam fajta volt. Mint kiderult: fake, illegalis a hasznalata. Kizarolag csak a hivatalosan elfogadott ceg gyarthatja, az elozo tulaj meg a trademe-n vette es termeszetesen az elado regisztracioja mar torolve lett..
    A buntetes 200 NZD, most varjuk a csekket:-(

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.