Kiwi útlevél

 

Nem, sajnos arról még nincs szó, hogy nekünk lesz ilyen, egyelőre csak csendben vágyunk rá. Ámde az ország megunta a jelenlegi útelevelét és legott nekiállt kifundálni a következőt. Ennek minden bizonnyal biztonsági okai vannak, az ilyen dokumentumok biztonsági elemei egyre komplexebbek, a megszemélyesítés egyre bonyolultabb, senki sem szeretné, ha könnyű lenne hamisítani az útlevelet, amelyet kibocsájt.

1949

Hol vannak már a békés évek, amikor a magyar útlevélben is olyanok voltak, hogy „termete növésben”… Mára magyarország is e-passportot használ, benne okos chippel amin mindenféle adatok vannak vagy lehetnek. A zátonyon érvényben levő útlevél dizájnja ’92-ből származik, de 2006-tól már biometrikus azonosító adatok is le vannak tárolva benne.

1964

A következő dobás jövő év közepétől jön, az újonnan kiállított okmány nagyon kiwis és nagyon egyedi lesz, telitömve számos biztonsági elemmel. Szakít az útlevél a megszokott országnév, alatta címer, alatta útlevél felirat megoldással, sőt a színekkel is. Az új darab, az eddigi kékkel ellentétben, fekete lesz, ami itt a „nemzeti szín”, rajta angloul és maoriul az ország neve, a címer, ami kicsit összement a mosásban és az éleknél pedig a páfránylevél mintázata, mindez ezüsttel nyomva. Nagyon kiwis.

ez van most

A miniszteriális ember szerint most majd nem lehet összekeverni az izélandi útlevelet semmivel és ahogy elnézem tényleg nem. Természetesen ebbe is kerül chip benne mindenféle tudományos adattal, amiről semmit sem tudok, de nem is izgalmas. A lényeg, hogy jól néz ki.

 

.

13 hozzászólás “Kiwi útlevél” bejegyzéshez

  1. Neked is megtetszett?;-)

    Vegre: (Korábban egyszer már helyesen válaszoltál a Milyen nap van most? kérdésre erről a gépről, úgyhogy többször nem kell.)

  2. Nekem már a kék is tetszett… majd eljön ennek is az ideje.

    A nap meg a szerver órájához igazodik az meg valahol az usáliában van.

  3. Angolul a NZ nagybetu, az „utlevel” kicsi. Maoriul meg forditva. Ennek vagy vallasi, vagy elb***si okai lehetnek. Mert logika nincs benne.

  4. Tök tuti, köszi 🙂 Egyszer remélem nekem is lesz! Na jó, meg nektek is persze 🙂

  5. Ugyan Tibb, mióta itt laksz és még logikát keresel?
    Kiwi engineering – the ultimate answer

  6. Ez az útlevél tényleg nagyon szép! 🙂
    Tamás: a páfránylevelek mögött…

  7. hát van egyfajta méltósága ennek a feket-ezüst kombónak. Szeretem.

  8. Azt nem tudom megitélni mennyire kiwis, de de kifejezetten szép.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.