Record numbers leaving for Australia – 23 Oct 2008 – NZ Herald: New Zealand National news

Record numbers leaving for Australia – 23 Oct 2008 – NZ Herald: New Zealand National news

A statisztikai hivatal szerint idén, szeptemberig, 47200 ember költözött végleg vagy hosszú távra Ausztráliába, miközben az onnan ideköltözők száma mindössze 13200. 1978-óta mérik az ide-oda költözőket, eddig ez a legmagasabb érték, soha ennyien nem mozogtak el.

A jelenlegit megelőző alkalom amikor a kivándorlók száma kiemelkedően magas volt 1989-ben volt, akkor 33700 ember vándorolt el. A bevándorlási hivatal az elmúlt hét év legalacsonyabb számait mutatja, idén mindössze 4400 bevándorlóval több (kicsit több, mint a tavalyi szám fele) érkezett az országba, mint amennyi elhagyta azt.

.

44 hozzászólás “Record numbers leaving for Australia – 23 Oct 2008 – NZ Herald: New Zealand National news” bejegyzéshez

  1. mlgy: a helyzet nem ennyire egyszeru. Nezd meg pl. Sydney belvarosaban egy ketszobast lakast mennyiert lehet berelni. Aztan meg Auckland-ben is, es rajossz, hogy az a keves kulonbseg nem biztos hogy megeri. Persze aki mashova megy, az biztos jobban jar.

  2. Sydney valoban draga. A turistak altal a vilagon a legfelkapottabb hely allitolag. Brisbane az, ahol itteni arak vannak lakas teren.

  3. A turistakkal nincs baj Sydneyben, azok nem berelnek lakasokat.

  4. Persze, hogy nincs baj veluk:) Ezt csak ugy leirtam, mert en nem gondoltam volna, hogy ennyire nepszeru hely.

  5. Honnan van a forras? Nem tudom elkepzelni, hogy tobben latogatnak, mint pl. Parizst. Az Operahazon kivul semmi nincs ott. Na jo, az allatkertbol klassz a CBD-re meg a hidra a kilatas.

  6. A neten olvastam. Lehet, hogy pont az operahz miatt. A vilag 7 csodajanak a szavazati listajan rajta volt az operahaz, de aztan nem tudom, hogy bekerult-e vegul is. Egyesek szerint epiteszeti csoda:)

  7. Azért az még érdekes info lenne, hogy az átköltözők közül hányan voltak kiwik, és hányan csak „új-kiwik”. Mert ugye gyanúsan növekszik az átköltözők száma, holott Nz útlevéllel eddig is simán mehettek volna. Gyanitom, hogy a nyolcvan százalék az bevándorló volt.

    Mlgy, azért eléggé leegyszerűsitetted te ezt a kérdést. Mint már irtam is neked, a pénz nem minden, jópáran vissza is jöttek Nz-re.

    Ágica, Ez a neten olvastam dolog nagyon mókás, mert végülis most én is a neten olvastam (te irtad), hogy Sydney milyen menő hely. Számomra egyébként meglepő, hogy ha már Au, akkor miért pont Szidni, de ebbe most inkább nem mennék bele. 🙂

  8. Pedig Mlgy meg hivatkozott is egy linkre, nem ugy mint en:)

  9. Nem, a blogjan van egy forras, amire hivatkozott. Lehet, hogy a hozzaszolasok kozott, de lattam.

  10. Elismerem, hogy egyéb dolgok is közrejátszanak, amit irtam, méghogyha leegyszerüsitettnek is tünik, van forrás ahonnan linkeltem, itt ni: http://www.stuff.co.nz/4681282a11.html
    és ez nem mai probléma kiwi tájakon. Máskülönben az embereknek az agyát, őszintén megvallva legtöbbször a pénz, a jobb megélhetés mozgatja, és ha ozziéknál jobb a megélhetés akkor oda fognak menni. Ha egy másik munkahelyen többet igérnek ? – akkor oda megyek.

    Másrészt úgy látom, mint remélhetőleg jövendőbeli új-kiwiként, és mint pro-családos, hogy ok bevándorlás, meg bevándorlók, jöjjenek, de egyik párt sem kampányol (vagy én nem láttam ? – mea culpa) pro-life dolgokkal, hogy ösztönöznék az anyákat, hogy szüljenek, mert ha áttelepül durván 47000, jön 13000, de születne 18000 és rögtön már nem lenne olyan nagy a különbség…erről is irtam egy szösszenetet http://rightlowerpole.wordpress.com/2008/09/12/egy-valos-problema/
    Ezért kiváncsian várom kedves pappito barátom az elvetéléses bejegyzésedet.

  11. Elkerülte az előbbiekben figyelmemet Zsuzsi megjegyzése, hogy az áttelepülök közül mennyi old-kiwi és mennyi new-kiwi, hmmm nem tudom, ezt lehetne-e ellenőrizni, mert akár új akár régi kiwi az atyafi, tkp már NZ-s útlevéllel a zsebében ruccan át, tehát már elismert polgára Új Zélandnak…
    Hobe – ha szidnibe költözne a kiwi, gondolom, hogy nem éri meg, és mégis látjátok, hogy mennek, tehát ezt a jelenti, hogy még van jó pár élhető hely Ozzi földön

  12. mlgy, abortuszról beszéltünk és nem vetélésről, de nem lesz belőle poszt.

    az viszont, hogy valaki itt szerez rezidenciát vagy állampolgárságot és utána megy is OZ-ba az szerintem érdekes lenne, mármint, hogy mennyi ott az újkivi meg a régikivi

  13. Mlgy, maradjunk annyiban, hogy az „elismert polgára Új Zélandnak” kifejezés kicsit erős, állampolgárok azt jóvan. Nem tudom, mennyire néztél ennek utána, a felállás az volt, hogy itt NZ-n meg lehetett szerezni az állampolgárságot 2-3 év alatt, ergo ugródeszkának használták Ozhoz, mert ott szigorúbbak voltak a feltételek egy PR megszerzéséhez. Miután itt erre rájöttek, megemelték a határt 5 évre. (az ozzik is emeltek egyébként, 4 évet ott kell élni, hogy kaphass útlevelet tőlük)
    És persze hogy van jópár élhető hely Ozzi földön, miért ne lenne?
    Pappito: itteni rezidenszivel nem lehet átsomfordálni, állampolgárság kell hozzá.

    Mlgy, az utolsó kérdést betudhatom a misebornak? Csak viccelek, ne vedd magadra, de ez a kérdés eléggé félresikerült. Persze hogy nem ugyanaz a kettő.

  14. mlgy, hogy lenne ugyanaz? az egyik egy művi úton végzett beavatkozás aminek lehet teljesen épeszű oka is, mondjuk megmenti az anyát a másik pedig egy természetes folyamat, még ha nagyon nehéz is lehet átélni. a kettőről egy mondatban beszélni se lehet.

  15. Ja értem, ebben igazatok van, bocsánat, ilyen szempontból valóban van különbség, magyar nyelvbeli árnyalatról van szó. Elvetélésként valóban az anya elveszitheti akaratán kivül a gyermeket, de az előbbi kérdésben, én meg abszolút arra gondoltam, hogy elvéti, elvetetti gyermekét akaratosan magától. Igaz elismerem, erre van az abortusz internacionális kifejezés :-))
    Zsuzsi, ha ott leszek, egy pohár bort nem utasitok vissza, és ha szerzünk misebort az még jobb.

  16. mlgy, nem akarok ezen tovább rugózni, de ez nem árnyalatnyi, nyelbeli különbség, hanem az egyik villamos, a másik zongora. a végeredmény zaj, de mecsoda különbség!

  17. GG_diablo,

    Pont erre céloztam, hogy nemcsak lehet, hanem biztos, hogy nem az eredeti kiwik lépnek le igazán. Idézet az általad linkelt cikkből:
    „the total number of New Zealand citizens who left for Australia in January was 5,017. Nearly 800 came back, leaving a net loss of 4,222.”

    Na most szerintem az a 800, aki visszajött, ők real kiwik voltak, a többi meg ex-nz-bevándorló.

    mlgy, ha borról (effektive alkoholtartalmú dologről) van szó, akkor más társat kell hozzá találnod, én még mindig antialkoholista volnék. 🙂

  18. Lehet a sztaki-val érvelni, de kár, mert a „művi” szót lefelejtették onnan. Abortion=művi vetélés. Ha én angol nyelvterületen elvetélek, akkor az miscarriage. Ha megyek a dokihoz, hogy kaparjon ki, akkor abortion. Ha sztaki-módra aszongya valaki itt, hogy I have aborted a baby, akkor mindenki tudni fogja, hogy nem Természet Anyánk lépett közbe…

  19. Ugyan nem a témába vág, de milyen kommunitii plugint tettél fel, mik ezek a csicsás kis izék itten?

  20. Ugyan nem a témába vág, de minden oz-ba tartónak kéne nyomni vagy 10 oposszumot a kezébe, hogy vigye őket vissza az őseik földjére, s akkor legalább Új-zéland erdeinek és madarainak szebb jövője lehetne.

  21. Ugyan ez sem vág témába, de ha már oposszum, s mivel Pukekó Tamás nem válaszolt rá vagy nem tudott, megkérdezek téged, Pappito: miért olyan drága az oposszumszőrből készült takaró vagy más cucc? Azt gondolná az ember, hogy ha már „pest”, akkor nem kérnek annyit a szőrméjéért… vagy babrás feldolgozni és azért?

    (Immacolata, te most ne nézz ide. Ne vess meg, de szeretem a szőrméket.)

  22. Moni: Pukekó Tamás ismereteinek hatókörén kívül esnek a „természeti erőforrások” feldolgozásának gazdasági vonatkozásai, megkérlek ezért nézd el neki, hogy nem válaszolt.

  23. OK, elnézem 🙂 Sőt, most nekiálltam keresgélni, és bár nem a témához tartozik, de íme egy weboldal: http://www.possumnz.com/Possum_Fact_File_3.aspx, ahol értesültem róla, hogy a posszum szőr „nem drága” összehasonlítva mondjuk, a rókaszőrrel. Sőt, a posszum, oposszum közti különbséget is megtaláltam. Bocs, Pappito, hogy zavartalak kérdésemmel.

  24. Pappito mester ha fizetnének értem külön lehetne egy munkahelyed, ha már az előző napokon erről volt szó, csak egyszerüen a kommentek fogadásából, és megválaszolásából :-))

  25. Moni, sztaki ügyben nálad a pont.
    posszumbunda ügyben teljesen tájékozatlan vagyok, még csak el se ütöttem egy állatkát se, pedig a madarkért mindent. Gondolom be kell fogni, megnyúzni, kikészíteni a bőrét, sok kézimunkát és időt igénylő folyamat… vagy a fene tudja.

  26. Imma, a posztok alatti diszkófénysor az csak ilyen szociálnetvörkös easy-post gombok, rábököl, ha megosztanivaló posztot lelsz és akkor a technoratin, facebookon, del.icio.us-on meg csomó más helyen kiteheted. A digges poszteleji kattintót levettem, alul van az ásósember, ha valaki diggelni akar. Ha ez nem vebkettő (három? négy?) akkor semmi!

  27. En azt hittem, hogy az a diszkofenysor olyan, mint altalanos iskola 1.osztalyaban az iras hazi feladat: a vegen irtam egy sor betut szines ceruzaval:-)

  28. Na ja, rögtön gondoltam, csak kíváncsi voltam a szándokoltságra. Amiket ebben a diszkófényvarázsban tartasz, no ilyen izéket nem használok (ahogy rizsfőző edényt sem).

    Mondjuk intimus privátim tartozik a sixlexiámhoz egy kis mozgáskordinációs probléma is, és állandóan rábökök, aztán huss! felugrik nekem valami.

    Viszont nagyon rég nem láttam netscape logót, a nosztalgikus pillanatokért kösz.

    Szvsz webkettő (háromnégy) akkor lesz, amikor megynyitod a blogod, s az össszes gatyafi együtt szerkeszti boldogan.

  29. Nekem nagyon zűrös hétvégém lesz, Pappito, kívánom, hogy nektek ellenben ne legyen, wink-wink, nudge, nudge…

  30. sziasztok szeretnek ausztraliaba kitelepedni . befektetni , akar dolgozni,,, ha barmien segitsegel,,,,,,vagz jotanaccsal segitteni tudnatok…….irjatok az imel cimemen..koszonom….. szogyeirobert@citromail.hu

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.