Halloween

Nekem ugyan semmi kötődésem nincs ehhez az ünnephez, sose vájtam töklámpást, sose kopogtattam be kiskorú tettestársaimmal cukorkáért, hülye jelmezekben. Ellenben angolszásziában ennek van hagyománya és a zátony sok szempontból angolszászia.

A wikipedia az alábbiakat írja:

Halloween valószínűleg a kelta kultúra őszre (november 1-jére) eső újév Samhain ünnepéből ered. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Britanniának Rómával való kapcsolata idején két rokon római ünnep is elvegyült a halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római Feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma).[1]


A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. György pápa a 800-as években a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow’s Eve, „Mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints’ Day (All Hallow’s Day, „Szentek napja”). Később ez a kettő sok helyen összemosódott.

A fejléc egy napig töklámpásos lesz, sőt lehet, hogy másfélig, az időzónák miatt. A neten a szorgosabbja már előre készült, a google és a trademe is logot cserélt egy napra. A google gyakran szokott és nagyon jópofa logóik vannak, ötletesek. A mai csak egyszerűen szép.

Egyébként nagyon érdekesnek találom, hogy október 31.-e milyen fontos dátum, az alábbiak mind ezen a napon történtek:

 • UNICEF nap az USA-ban
 • 1517-ben Luther Márton ezen a napon szögezte ki téziseit a Wittenbergi templom kapujára
 • 1632-ben ezen a napon született Jan Vermeer, holland festő
 • 1754-ben ezen a napon alapították a King’s College-t ami ma Columbia University néven fut
 • 1795-ben ezen a napon született John Keats, angol költő
 • 1864-ben ezen a napon lett az USA tagállama Nevada
 • 1984-ben ezen a napon gyilkolták meg Indira Gandhit

.

11 hozzászólás “Halloween” bejegyzéshez

 1. sejtettem, hogy valami holland vonatkozasa is lesz ennek a napnak:-)

 2. Na ja a cenzné meg az ura. Egy link is pont jó, a posztnál tízszer hosszabb ömlesztett szöveg helyett. Egyrészt a linkre kattintanak az olvasók általában, akkor is, ha kommentben van, másrészt a nyolcvanezer sor után is esetleg kommentelne még valaki.

 3. Kelta gyökerekkel rendelkező holland zsidó, akinek nincs akváriuma! 😉

 4. Hobe: Te nagy bringa-guru hírében állsz. Tudsz Új-Zélandos monti-vásárlós weboldalakat mondani? Köszi

 5. mormee: en a vazamat (orszaguti) a trade me-n vettem, az alaktreszeket meg UK-bol neten, egyeb aprosagokat meg itteni webes boltokbol, de azok komplett bringat nem arulnak.
  http://www.burkescycles.co.nz/content.asp?menuid=1
  http://www.multisportbikes.co.nz/w/default.asp?pageno=0 (ezek szerintem csak orszagutit arulnak, neked is at kene terni erre:-)))
  http://server1.torpedo7.co.nz/
  http://www.avantiplusnelson.co.nz/bikes/mountainbikes.aspx
  http://www.probikekit.com/ (ez a UK bolt. Olcson szallitanak NZ-ra es mivel nem EU, ezert lejvonjak belole a VAT-t.)
  Auckland-en tudok jo par boltot, ha majd erdekel.

  Mondjuk ez az egesz nem tudom hogy jon a Halloween-hez, talan nem lesz kimoderalva..

 6. nem lett kimoderálva, csak a szisztéma megfogta engedélyezésre, mert sok benne a link, amitől spamnak tűnik.

 7. Köszi Hobe!
  Az ég világon semmi köze halloweenhez, de vhova írnom kellett a kérdést és hát épp ez volt kéznél…

  Első körben csak körül nézek ár ügyileg, de ahogy eddig láttam az árak nagyjából ugyanazok, mint Magyaro.-n, illetve a legtöbb bringa talán vmivel olcsóbb is.

  Majd visszatérünk ezekre konkrétabban is, ha már mi is kint vagyunk.
  Mégegyszer köszi!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.