USA választások

Félszemmel figyelem a hírtévéket meg a netet választásügyben, az eredmény minden bizonnyal az egész világra hatással lesz (már persze a választás eredménye, nem azé, hogy figyelem). Kattintás ellenében átvehető a jelenleg elég szerény linkajánló.

Ha valakinek van még jó tippje, hogy hol érdemes kukucskálni, hol van esetleg látványos grafikon, összegzés vagy meztelen riporternő, az legyen drága kommentben megosztani ezt másokkal. (kommentenként egy link ér, ha sok link, akkor kiszedi a gonosz-o-killer automata, usabashing kézzel irtódik)

62 hozzászólás “USA választások” bejegyzéshez

  1. Hát találtam egy kiváló online tévét ahol élőben lehet figyelni a választásokat, egyszerűen csodálatos, ahogy programozták, különös tekintettel a user interfészre, azt a profizmust, azt az odafigyelést!

    http://www.ustream.tv/

  2. Pappito, ugyan az USA válaszásokhoz semmi köze, de ha van kedved játszani, akkor szivesen olvasnék tőled 7 dolgot, amiről eddig még nem irtál a blogon. 🙂

  3. Annak tükrében, hogy a nyavalyás tűzhelyem mellett álltál amikor a szemedbe mondtam, hogy nem szeretnék ebben részt venni, elég szenya dolog, hogy mégis rám toltad. 🙂

    eltűnődöm a dolgon, ha eszembejut olyan amiről nem, de nem azért nem mert nem akartam, akkor lehet, hogy megírom. feltételes mód.

  4. Sejtettem, hogy örülni fogsz. 🙂 Ez csak amolyan „ha van kedved” invitálás volt, szóval nem gáz, ha nem irsz semmit. 🙂

  5. Nem tartozik szorosan a temahoz, de mivel szemelyesen is ismerjuk egymast, ezert nem-e lehetne-e megoldani-e, hogy amikor hozzaszolok, akkor egy altalam megadott kis kepecske latszodjon a nevem melett es nem ezek az optikai csalodasos negyzet bizbaszok?

  6. De hogy kapcsolom hozza az itteni nevemhez, amikor csak nev/mail/weboldal van?

  7. Én birkát szeretnék, de nem tom, hogy kell 🙁 Végül a kis zöld bizbasz is jó.

  8. tökre van valami képed… a gravatarban az a jó, hogy csak az email címed kell neki, a blog meg összenézi, hogy ilyenmélcímhez van-e kép és már osztja is

  9. „na, eztet jövőre meg fogják merényelni, és biztos magyar lesz a gyilkos..”
    szerintetek lehet erre fogadni az Államokban? 🙂

  10. Megvan az első rasszista elnök, akit csupán a bőrszíne miatt választottak meg. A fekák 95%-a rá szavazott. Lhet vitatkozni, kik a rasszisták, a feketék vagy az albínók.

  11. History man: ez elég hülye és végtelen tudatlanságról árulkodó megjegyzés. Az USA lakóinak mindössze 13% afro-amerikai, ezzel szemben Obamára szavazott a választópolgárok több, mint 50%.
    Egyébként, ha ezt tartod rasszizmusnak, akkor nincs fogalmad a rasszizmus jelentéséről. Javaslom olvass utána, vagy esetleg nézz alaposan tükörbe: a rasszista te vagy.

  12. Ez jó.
    Szerintem az egy tény, hogy az afromamerikaiak mint Obamára szavaztak, és nem a program alapján, hanem bőrszín alapján.
    A fehérek meg nem.
    Aki bőrszín/vallás alapján szavaz, az rasszista.

  13. Toncsi: oké, hívjuk az Obamára szavazó afro-amerikaikat rasszistának, és tegyük fel, hogy valóban csak és kizárólag a bőrszíne miatt szavaztak a demokrata jelöltre.
    Ettől még History man kijelentése nem kevésbbé hülyeség. A 13% százaléknyi fekete lakosság 100%-a sem tudta volna elnökké tenni Obamát a társadalom többségének támogatása nélkül.
    És miért lenne Obama rasszista?
    Fogalmi zavar és szimpla valótlanság volt History man megjegyzése.

  14. Szerintem Obama nem rasszista. Nem lehet, hogy hamarosan az lesz. 🙂

    De komolyra fordítva a dolgot:

    Elemezve a vitaindító hozzászólást:

    „csupán a bőrszíne miatt választottak meg” ez így nem igaz.

    Viszont: „a bőrszíne miatt választottak meg” ez igaz. Ha Obama fehér lett volna, soha nem nyer.

    Namármost. Szerintem fehér elnöke nem lesz többet Amerikának. A következőt spanyolajkúnak tippelem.

    Visszakérdezek:
    tegyük fel, hogy valóban csak és kizárólag a bőrszíne miatt szavaztak (a feketék)a demokrata jelöltre.

    Szerinted mi miatt?

  15. Toncsi: nem értünk egyet. Úgy gondolod, hogy a fehér lakosság 43%-a, aki rá szavazott, az kifejezetten fekete elnököt akart, és a többi nem számított neki?
    Egyébként ajánlom figyelmedbe: http://www.mindenkikotoben.com/?p=888#more-888

    Javaslom gondolod végig.

    Obama győzelme azt bizonyítja, hogy az USA választóinak jelentős része színvak. Nem az érdekli, hogy milyen színű az elnök, hanem, hogy mit ígér és mire számítanak tőle. (Abba most ne menjünk bele, hogy ebből mit és hogyan tud és akar megvalósítani.)

    Egyébként azt hiszed, hogy Obama helyett bármilyen fekete férfi lett volna a jelölt, az afro-amerikaik akkor is rá adták volna a voksuk?

  16. Toncsi, a Bush kormányzat általánosan népszerűtlen, gazdasági válság is van, mindenképpen váltás kellett a népnek. Nagyon sokan elmentek szavazni.
    Valószínűleg, ha Bush indul, akkor ellene nyert volna egy hintaló is, de McCain és Obama közül egyértelműen Obamát gondolta elnöknek a szavazók nagyobb hányada.

    Akárhogy is nézzük, az USA megint bebizonyította, hogy tényleg demokrácia van, és a bőrszín nem számít. Fejben jóval előrébb vannak, mint európa. Abba gondolj bele, hogy 50 éve még nem mehettek ugyanabba a moziba a feketék, mint a fehérek, sok államban szegregált iskolák voltak, sőt eleinte a világháborúban szegregált csapatok. ma meg elnök egy színesbőrű. Mindössze ötven év alatt.

    És nem egy gyapotszedő gospelénekes, hanem egy iskolázott, művelt, faszi. Vele szamben meg ott volt McCain, akinek a személye szerintem nem összevethető Obamáéval. Ő is kapott szavazatot szépen, mert a wasp kire szavazzon?

    Azzal nem lehet az usában sem válsztást nyerni, hogy valaki színesbőrű. Ha a 13% színesbőrű csak ezért szavazott Obamára, akkor is marad még rohadt sok ember, aki nem ezért. Szóval mégiscsak van más ok.

    Arról nem is beszélve, hogy a kampány során milyen profin használta fel az Obama team a modern kommunikációs eszközöket, mennyien dolgoztak neki önkéntesen, mennyi adományt összekalapozott..

  17. Félrebeszéltek.

    1. Obama helyett bármilyen fekete férfi lett volna a jelölt, az afro-amerikaik akkor is rá adták volna a voksuk.
    ÍGY VAN.

    2. Obama győzelme azt bizonyítja, hogy az USA választóinak jelentős része színvak .
    KIVÉVE, HA FEKETE A VÁLASZTÓPÓGÁR.

    3. Akárhogy is nézzük, az USA megint bebizonyította, hogy tényleg demokrácia van, és a bőrszín nem számít.
    A FEHÉR LAKOSSÁG (relatív többség) KÖRÉBEN.

    4. Azzal nem lehet az usában sem válsztást nyerni, hogy valaki színesbőrű
    PEDIG EZ TÖRTÉNT. Visszakérdezek: Ha Obama fehér lenne, megnyerte volna a választást?

  18. Toncsi: Obama Chicagoban végzett politológiát, a Hawardon Summa Cum Lauda jogot. Gyakorló jogvédő volt, és jogot tanított az egyetemen; az újkori Egyesült Államok első olyan elnöke, aki magától volt képes könyveket írni.
    Nem egyszerűen egy fekete, aki a feketesége miatt lett elnök. Ezt gondolni egyszerűen butaság, és pont olyan rasszizmus, mint amiről History man tett tanúbizonyságot.

    Azt is szenzációsnak találtam, hogy Obama szülei azért voltak kénytelenek 1961-ben Hawaii-on összeházasodni, mert az USA nagy részében tilos volt a fehér-fekete vegyes házasság.

    Lehet szeretni, vagy nem szeretni – egyetérteni a politikájával vagy ellenezni: ez az egész nem erről szól. Hanem arról, hogy USA megmutatta, hogy valóban a legliberálisabb, legdemokratikusabb állam, hogy az „amerikai álom” nem üres frázis.

    Félreértés ne essék, nem szeretnék ott élni, de örülök, hogy ez a választás az én életemben történt.

  19. Akárhogy is nézzük, nagyon komoly következmények lesznek hamarosan.

    A gazdasági válság legelején, kiváncsi vagyok, mi fog történni.

    A forgatókönyvek:

    1. Hatalmas munkanélküliség. Kit fognak hibáztatni a most még jómódú fehérek? Zavargások, növekvő idegengyűlölet. Visszaszorulnak a ballib ideológiák.

    2. Obama mindent megold, Hawaii, béke a afro, hispán és fehér lakosság között, növekvő jólét.

    Lehet tippelni.

  20. toncsi elfelejtetted hozzátenni, hogy ez a te kis véleményed, az ÍGY VAN még nem jelenti azt, hogy igazad is lesz. Szóval kérlek támaszd alá az állításaidat, mert ha úgy van ahogy állítod, akkor az eddigi választásokon a színesbőrűek ugye egyszer sem szavaztak, hiszen nem indult színesbőrű elnökjelölt…

    mivel a szenátusban 1872 óta van színesbőrű, annyira nem új a helyzet. az elnök egy speciális intézmény arrafelé, mégis simán lehetett színesbőrű elnök.

    Értem én, hogy jópofának tánik számodra rasszistázni egy egész kisebbséget, csak hát az ilyesmi hülyéneknézéssel jár.

  21. Toncsi: ha továbbra is azt gondolod, hogy Obama pusztán a származása miatt lett elnök – annak ellenére, hogy minden szükséges segítséget megkaptál ahhoz, hogy lásd a valódi okokat -, akkor olyan buta és szűklátókörű vagy, akivel nincs értelme tovább kommunikálni.

    Egyébiránt: a „Ha Obama fehér lenne, megnyerte volna a választást?” kérdésedre már megadta a választ az a cikk, amit voltam bátor belinkelni neked. Ha esetleg elolvastad volna, akkor talán nem írsz ilyen baromságokat.
    De, hogy összefoglaljam neked: az USA-ban úgy gondolják, és arról cikkeztek a választások előtt, hogyha Obama fehér volna, akkor sokkal nagyobb különbségű, McCainnek esélyt sem adó győzelmet aratott volna.

  22. az usa már most is tudja, hogy munkanélküliség lesz meg lelassult fejlődés. pontosan azért szavazták meg Obamát, mert másik politikát akarnak. Ez a „majd megharagszanak a négerekre” szemlélet, az igazi teleki téri okoskodás. Mivel már benne vannak a válságban nyakig, hallgatják eleget, hogy mi lesz, azt is, hogy a válság és a következményei nem függenek össze azzal, hogy az elnökük milyen színű.

    Ha bíznénak a fehér ember zsenialitásában, akkor nem repült volna a W kormányzat ilyen látványos részvételű szavazással.

  23. eddigi választásokon a színesbőrűek ugye egyszer sem szavaztak, hiszen nem indult színesbőrű elnökjelölt

    akkor nézd csak meg a feketék részvételi arányát a mostani és korábbi választásokon….

    Nézd, tény, hogy a feketék 95%-a Obamára szavazott. Ráadásul ez a réteg iskolázatlanabb is, tehát nem a programja miatt, vagy hogy bármit is igért volna a feketéknek. Csupán a bőrszín alapján.

    „Szóval kérlek támaszd alá az állításaidat”
    Itt nincs mit alátámasztani. Számok… Viszont Te alátámaszthatnád, szerinted a feketék miért nem faji alapon szavaztak?

    Térjünk vissza az NZ választásra. Mennyire korrekt, hogy van két faji alapú párt (Maori és Pacific). Minden maori a maori pártra szavaz? 48.000 szavazatot kapott a maori párt 2005ben. Moorik száma kb. 600.000 Megállapítható, a maorik többsége, nem faji alapon választ.

  24. mivel a szenátusban 1872 óta van színesbőrű,….

    Hát persze 🙂

    three African Americans have been elected to the Senate since the 1940s: Edward W. Brooke, a liberal Republican from Massachusetts; and Carol Moseley Braun and Barack Obama, both Democrats from Illinois.

  25. toncsi a maori az egy etnikai csoport, kisebbség. a feketék az usában pont ugyanolyan amerikaiak, mint az elegéncs fehérek Marhta’s Vineyardon.

    légből kapott számok nem érvek.

  26. Toncsi: nem kéne utána nézni a témának, mielőtt a hülyeségeiddel lejáratod magad?
    Jesse Jackson – fekete polgárjogi aktivista és demokrata politikus – 1984-ben és 1988-ban is indult az elnökségért.

    „feketék 95%-a Obamára szavazott. Ráadásul ez a réteg iskolázatlanabb is, tehát nem a programja miatt, vagy hogy bármit is igért volna a feketéknek. Csupán a bőrszín alapján.”

    Ez szánalmas.

    Az NZ politikát meg elő se vegyük, mert már ebből az egy bekezdésből kiderül, hogy a leghalványabb fogalmad sincs róla.

  27. Arnyalando a kepet: azert nem olyan foldomlas szeru a gyozelem, ha azt nezzuk hany ember szavazott ide vagy oda. Ugyan a vegso szamot nem talaltam meg, de amikor utoljara mutatta valamelyik portal, 51%-49% volt. Ez azert nem olyan egyertelmu.

  28. Csanad,
    Mi ebben a szánalmas? Ezek tények. Nézd már meg az iskolázási arányokat.
    A feketék is kisebbség. Szerinted mi, ha nem kisebbség? Attól még amerikaiak.
    Biztos, hogy Jesse-re is 95%szavaztak voln a feketék. És akkor mi van?

    Én csak annyit mondtam, hogy Obama azzal nyert, hogy a feketék tömegesebben mentek el szavazni és bőrszín alapján döntöttek.
    A feketék hagyományosan is a demokratákra szavaznak, de nem ekkora számban. Ha Obama fehér lett volna, most nem lenne elnök. Ennyi.

  29. “Appearing on Meet the Press, NBC’s Chuck Todd noted that early voting is ‘through the roof,’ and that turnout is threatening John McCain even in states that lean his way, including Georgia and North Carolina. Turnout among African-Americans might be ’somewhere between 95 and 100 percent in some of these states,’ he noted, upturning some red-leaning southern states.”

  30. Tibor: ezt egész pontosan meg tudom mondani. És de, földcsuszamlásszerű győzelem volt.

    The final electoral college counts looks to be 364 for Obama and 174 for McCain. North Carolina and Missouri are not final but look to go to Obama and McCain respectively. That is around the scale of Clinton in 1996 who won by 379 to 159.

    On the popular vote Obama has 63,687,862 to 56,283,891 for McCain – 53% to 46%. Obama got around 1,600,000 more votes that Bush did in 2004.

    Akárhogyan is számolom, majd 7 és fél millióval többen szavaztak Obamára.

  31. a földcsuszamlás inkább csak jó lead volt a sajtónak, a különbség nem nagy, de szabad szemmel jól látható.

  32. Minden jel arra utal, ha Obama fehér, nem nyer.

    Lehet, ezentúl csak fekete elnökök lesznek, de én inkább hispánra gondolok.

  33. nagyszerű, toncsi, most még dobd fel azt is, hogy dirket most halt meg a nagymamája, hogy nyerjen…

    egyvalakit kiír az ojság, hogy azért szavazott…

  34. Toncsi: változatlanul nem vagy hajlandó szembenézni a tényekkel. Őszinte részvétem.
    Had ismételjem meg:

    „az USA-ban úgy gondolják, és arról cikkeztek a választások előtt, hogyha Obama fehér volna, akkor sokkal nagyobb különbségű, McCainnek esélyt sem adó győzelmet aratott volna.”

  35. Csanád:
    Folytasd: mert a fehérek rasszisták, én meg akarnak feketére szavazni.
    Ügye erről van szó?

    Ezzel szemben egy csomó fehér csak azért szavazott rá, mert fekete, plussz a feketék 95%-a.

    Hát akkor én azt mondom, hogy a feketék rasszisták, mert ha nem fekete a jelölt akkor nem szvaznak rá nagy számban és tömegesen.

  36. és arról cikkeztek …

    Az ottani újságok nagy része liberális-demokrata kezekben van. Lehet, direkt bűntudatot keltettek a fehérekben, hogy szavazzanak Obamára.

  37. Akkor legyen, hogy Obamára az europidok azért szavaztak, mert europid, a negroidok, meg mert negroid.
    Mert persze O. nem fekete, s nem fehér, hanem félvér, pontosabban mulatt.
    (Anyja állítólag nagyrészt angol és ír ősökkel rendelkezik, de csiroki indián vér is bujkált benne.)
    Ha valaki azt írja, hogy fekete elnöke lett az USA-nak, ugyanennyi igazságtartammal írhatná azt is, hogy fehér elnöke lett az USA-nak.

  38. Mondjuk érdekes, http://index.hu/politika/kulfold/press081106/ a 8 cikkből 50% említi a faji kérdést.

    A feketék persze a fekete jelöltre szavaztak, ahogy annak idején Jessere is. Szerintem faji alapon. De nincs ezzel semmi gond. Belgiumban a vallonok a vallon pártra szavaznak. Mondjuk van is elég gondjuk egyben tartani az országot. Na mindegy.

    Tény, hogy Obama nem nyert volna, ha fehér. McCain abból a kevés pénzből jó kampányt csinált.

    Na mindegy. Ami most jön, az amerika hanyatlása, magasabb adók, recesszió. Ha Obama nem tudja managelni, sose lesz többet néger elnök. Kaptak egy esélyt a négerek, ha elszúrják, nekik annyi. Az ázsiaiak száma lassan megközelíti a feketéket, jobban tanulnak, szorgalmasabbak. Ennyi, eltünnek a süllyesztőben. Ahogy a fehérek is.

  39. A probléma az, hogy az ég világon semmi köze ennek a választásnak a bőrszínhez.
    Ugyanolyan szánalmas szerintem azt kiemelni, hogy az Egyesült Államok első fekete elnöke. Aki ezzel foglalkozik, az valóban mélységesen sötét…

    Meggyőződésem, hogy sem a fehér, sem a fekete lakosságnál nem számított semmit Obama bőrszíne. Legalábbis túlnyomó többségüknél biztosan nem. Akik azért szavaztak rá mert fekete, vagy azért szavaztak McCainre mert fehér, annyira elenyésző számban vannak hogy talán az 1%-ot sem érik el a teljes lakosság arányában.

    Maximálisan osztom Csanád és Pappito nézeteit, miszerint bárki indult volna Obama helyett, legalább ugyanilyen simán nyert volna.
    Ha Hillary Clintont indítják a demokraták, ugyanez lett volna a végeredmény. Akkor mit írtatok volna kedves Toncsi -szegény megalázott nő, biztosan azért nyert, mert a férje megcsalta és a társadalom együtt érez vele?!

    Megjegyzem sem Obama szellemi kvalitásait sem igen meggyőző habitusát nem lehet vitatni -ezek pedig egy választás során igen sokat nyomnak a latban.
    Amit pedig Bush (és a republikánusok) művelt(ek) az elmúlt nyolc évben az enyén fogalmazva is közel áll az ámokfutáshoz…
    Ezek után teljesen normális hogy minden ép eszű szavazópolgár változást akar.

  40. Toncsika, ülj le, egyes. Buta vagy, aljas, tájékozatlan és rettegsz. Van is mitől, legközelebb tégedet palesztínnak fognak kinevezni a rapos fekák, oszt bújkálhacc a saját hazádban és írhacc szamizdatot a cigány miniszterelnök ellen…

  41. Ne beszéljetek mán marhaságokat, hogy ne lenne köze a bőrszínnnek a választásokhoz. Minden választáshoz van/volt köze, sőt, nemcsak annak, de az etnikai hovatartozásnak is.

    Az USA egy liberális demokrácia, mindenki úgy határozza meg magát, ahogyan akarja. A feketékben van fekete öntudat, egész iparágakat hoztak létre ennek hátán és hatalmas politikai-gazdasági erőt képviselnek. Ebben a kampányban durván ki volt használva az, hogy az Obama kijátszhatta a fekete kártyát, mert ő fekete, a többiek meg nem, mert az meg rasszizmus. A Politikai korrektség című őrület meghozta az eredményét, nem lehet a dolgokat a nevükön nevezni.

  42. „Anyja állítólag nagyrészt angol és ír ősökkel rendelkezik”

    A múltkor autóztunk át Offaly megyén itt, Írországban, és ott egy falucska (Moneygall) mindkét végére ki volt rakva a nagybetűs tábla, hogy „Barack Obama’s ancestral home”… Én ezzel a kis színessel tudok csak hozzájárulni a kommentekhez. (Remélem, jó elnök lesz, bár hazarendelné az Ío-ba adózási okokból telepedett amerikai cégeket, jujj.)

  43. Látom, nagyon dobálózik Csanád a 13.5%-al. Viszont annyiban igazuk van a „rasszistáknak”, hogy a Csanád által emlegetett 13.5% csak a fekákra vonatkozik (feketék). Ott vannak még mellette az 5% sárgák (ázsiai) és a körübelül 30% cigány (spanyol), akik nagyrésze Mexikóból illetve Kubából került oda. Ha ezeket szépen összeadod, megkapod, hogy az USA közel fele nem fehér! És abban biztosak lehettek, hogy a fehérek túlnyomó többsége nem Obamára szavazott, mint ahogy az a neten is megjelent. Szóval a rasszimusnak igen igen komoly szerepe lett az elnökválasztásban!

  44. Teljesen mindegy, hogy nyert.
    Az első fekete elnök csúfosan meg fog bukni.

    A világválság közepén a baloldali kormányok esélytelenek, és csak még mélyebbre rántják az országokat. Könnyű osztogatni a szegényeknek, ha van miből. Na ennek vége. Clinton kúrta el azzal, hogy kötelezően kellett adni hitelt a szegényebbeknek is. Na ezek dőltek be elsőre, magukkal rántva a többieket is.
    El kéne kezdeni dolgozni inkább!

  45. Sajnálom, hogy a kényszerképzeted nem korrelál a valósággal, de persze annyira azért nem sajnálom 🙂

  46. Pár ember de sz@rul érezheti magát, hogy még a Forma 1-et is színesbörű pilóta nyerte! 😀

  47. Magyarul feka.

    Egyik sem probléma. Legfeljebb tönkremegy az F1 meg Ecclestone. Már unalmas is volt.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.