Kütyü – Sony PRS-505 ebook reader pimpelés

A Sony PRS-505 szinte tökéletes termék, azt tudja amit ígér, napi használatban tényleg kiváltja a papír könyvet. Megelehtősen zárt rendszer, de azért kicsit perszonalizálhatjuk és megszabadulhatunk a kalapos ő-től is.

Ami jól működik kár is piszkálni, de hát az embernek nem azért vannak gadgetjei, hogy ne nyomkodja őket ész nélkül. Pimpeljünk hát! Egy hasznos funkció mellett pár tökéletesen értelmetlen is elérhető egy kicsit maceratúrás, de szórakoztató folyamat eredményeképpen.

innen indulunk

Szerencsére az internet elég nagy és vannak szegletei, ahol a szinpla latin betűk kevésbé vagy máshogy népszerűek, úgyhogy nem csak nekünk van igényünk nemlatin karakterek használatára. Itt van például mindjárt a cirill betűs írás, amely logikusan végiggondolva simán megjeleníthető az e-ink felületen, ha a Sony hagyná. De nem hagyja, (ne keressünk erre magyarázatot ott, ahol a DRM-et jó ötletnek gondolják) úgyhogy az utca embere, a végfelhasználó megoldja magának a problémáit.

customizer

Először is, sátáni gúnykacajjal vágja sutba a gyári kezelőszoftvert, amely kizárólag windows alatt működik, (a termék célpiaca az USA és Kanada, kezicsókolom!) és az ingyenes, sokkal jobb Calibre-t alkalmazza windows, mac és linux platformokon. Ezután legott ellátogat a PRS Customizer oldalára, és végigolvassa a howto-t és letölti az alkalmazást. (mindenki a saját felelősségére beszélgessen programozókkal, én is Sebi ajánlgatására csináltam végig)

Mindenekelőtt tartsunk készenlétben egy windows-t és az eredeti firmware-t, amelyet letölthetünk innen, ha minden kötél szakad vagy ellámázunk valamit, legyen meg a menekülés vékony ösvénye. Ja, és ha lehet, akkor mindezt teljesen feltöltött readerrel végezzük.

Elviekben a prs customizer alkalmazásával a következő lehetőségeink lesznek:

  • 12 nyelvű lokalizácó (magyar nem)
  • Unicode fontok Cyrill/Kelet-Európai támogatással
  • saját fontkészletek alkalmazása
  • egyforma fontméret a menükben
  • 4 különböző új ikonszett a gyáriak helyett (és akár csinálhatunk magunknak sajátot)
  • egygombos shutdown predefiniált gombra (pl. hangerőszabályozó)
  • személyre szabott „about” oldal, benne a saját adatainkkal
  • Joypados lapozás
  • Hangerőgombbal lapozás
  • hangerőgombbal navigációs history
  • a kör alakú gombbal ugyanez
  • kikapcsolható a BBeB könyvek jobbra rendezettsége
  • olvasás közben kikapcsolható számbillentyűzet
  • 24/12 óra
  • tetszőleges firmware telepítése

Ebből amire igazán szükség van, az az unicode fontok tisztességes támogatása, amellyel elérhetjük, hogy a kalapos ő-k helyén rendes hossz ő jelenik meg és azokban a könyvekben amelyek valami rejtélyes okból kis négyezetet vagy szóközt alkalmaznak a hosszú ékezetes karakterek helyén, rendesen látszanak majd a betvek. Kis plusz, de hatékony, hogy a magyar rtf-ekből generált lrf ebookok címei és a szerzők nevei is helyesen láthatóak majd a listákban.

prs505ekezethelyesen megjelenített ékezetek

A pimpelési processzus nem bonya, behelyezünk egy jóképességű, üres SD kártyát a masinánkba vagy egy kártyaolvasóba és rákötjük a számítógépünkre, futtatjuk a prs customizer nevű applikációt és beállítgatjuk a számunkra kívánatos paramétereket, például az unicode támogatást, a kívánatos másik ikonszettet, a személyi infókat, amelyeket látni akarunk az about oldalon és megtoljuk a customize gombot. Ekkor a szoft generál egy, az SD kártyára felmásolandó tartalmat a saját sdcard nevű folderébe, egy kis flashelő applikációt és az általunk kiválasztott beállításokat. Ha felmásoltuk a kártyára (a gyökérbe) az scdard folder tartalmát, jöhet az izgi rész.

Most már nincs más dolgunk, mint ezzel a kártyával bebootolni az olvasót, ami magától megtörténik, ha nincs USB-n a gépre kötve a cucc, kapunk egy meglehetősen egyszerű menüt, ahol még meggondolhatjuk magunkat, de úgyse fogjuk. Először válasszuk az 5-ös menüpontot, majd ha lefutott, akkor a 6-ost. Ha minden rendben van, akkor van egy szívünk szerint flashelt olvasónk. Ha nincs, és készülékünk levélnehezékké vált, mert valami ofszejdra ment, akkor jön a win-es rész, a gyári firmware feltolásával, hogy legyen honnan újrakezdeni a kendácsolást.

Ámde, ha sikerül, akkor boldog mosollyal szemléljük az új ikonokat (amelyeket a kutya se néz amúgy, szerintem, én sem) vagy a saját elérhetőségeinket az about oldalon. Nyilván itt nincs megállás, amikro rájön az ember, hogy a főmenű fejlécében az ostoba „Reader” szó helyére is lehet rajzolni mást, és már nyúl is a képszerkesztője után. A kicsomagolt szoftver prsfiles könyvtárában lelhetünk egy logo.png és egy kBookAssets.png nevű fájlt, ezeket ügyesen szerkesszük át, hogy azt mutogassák, amelyet mi szeretnénk látni, majd a customizer-ben pipáljuk ki a „replace logo”-t és kusztomizáljunk.

prs505menusaját logo, új ikonok, óra

A végeredmény fántásztikus, van egy ugyanolyan readerünk, mint eddig, ámde sokkal személyesebb, és helyesen kezeli az ékezeteket végre és szebbek az ikonok. A menüben pedig a saját nevünk lehet, juhéj. Utóbbi már csak azért is fontos, mert a menüt nem nézegetjük úgyse, könyvet olvasunk, nem menüt, ugyebár.

93 hozzászólás “Kütyü – Sony PRS-505 ebook reader pimpelés” bejegyzéshez

  1. Olyat tud, hogy razas hatasara osszekeveri a feltoltott konyvek lapjait? 🙂

  2. eFi, ezt kérdezed vagy mondod?
    én még csak most álltam neki elolvasni róla dolgokat. Sajnos kezemben nem volt az első kindle se.

    Ahogy nézem gyorsabb proci kerül bele (faster pageturn, hehe) marad 6 collos a kijelző csak 16 árnyalattal, és az akkuja 25%-al tovább bírja. Ami az usában fog számítani, mert ugye ott tudsz netvörközni vele snúrlóz.

    359 dollár lesz és február 24.-én jön.

  3. Sziasztok!

    Én is vásárlás előtt állok. Egy kicsit elgondolkodtam ma a Kindle 2-n, de egyrészt nem tudom megrendelni itthonról, másrészt ha jól látom itthon whispernet sem lesz, cserébe lenne sok pdf-em, amit nem bánnék ha jól kezelne a gép.

    Igazából már csak az 505 és a 700 között szeretnék választani, és egy kicsit elbizonytalanodtam, sok helyen olvastam, hogy a 700-asnak csillog a képernyője, meg nem feltétlenül ér 100 dolcsival többet az elődjénél.

    Szóval csak annyit kérdeznék, hogy szerintetek speckók alapján van bármi értelme is a 700-asat választani +100 dodóért? Touchscreen nem igazán hozott lázba. (pláne ha egy glare képernyőt kenek vele össze)

  4. vájár pár órát és kimegy a kindle 2 posztom (öt körül), abban választ kapsz a kérdéseidre.

    röviden: nem éri meg megvenni a 700-ast. csupa olyan fejlesztés van benne ami nélkül pont jól lehetett olvasni az elődöt. (linkeltem abba a posztba 700-as rivjút is)

    ja, amúgy nyilván az ebayon megkapod a kindlét is, újonnan, meg minden. de whisperneted nem lesz.

  5. Hali, csináltam saját iconset-et az 505-ös re, de nekem még nincs. A beszerzése folyamatban van.. =), azt szeretném kérni, nem-e tesztelnéd le + van néhány icon aminek nem értem a jelentését, azt oda kéne írni. Amelyik icon nyilvánvaló volt azokat már átalakítottam. A settet elküldeném mailben…

    Ha érdekel kérlek írj a mail címemre.

  6. Szia!
    A twittereden olvastam a lapozasi sebesseges postot…

    Az rtf-ben levo kalapos ő betukon segithet a kov progi (ha esetleg meg nem ismered): http://www.roomarranger.com/reader/

    Ovatosan kell hasznalni, mert nekem mar volt olyan rtf-em, amiben volt kalapos meg rendes is vegyesen es a kalaposat ugyan megjavitotta, viszont kozben a rendesbol valami hulyeseg lett.

    Sajnos csak win-es exe-kent van.

  7. Köszönöm a részletes leírást, minden ment mint a karikacsapás.
    Viszont az eddig a calibre-rel letöltött szövegekben a vastagbetűs címek helyesen jelennek meg, maga a szöveg azonban csak ?-t mutat a hosszú ö és ü helyén.

    Kérdésem tehát, hogy mi a teendő a meglévő file-okkal, merthogy azok automatikusan nem konvertálódnak át. (Egy utf8-ban kódolt próba txt szöveg helyesen olvasható ugyanazzal a fonttal, ahol egyébként ?-k van a fenti két betű helyén.

    Gyanítom, hogy a calibre kódolásával van a gond, de nem látom, mit kellene tenni? Neked nem volt ilyen gondod?

    Köszönet minden további útbaigazításért.
    Üdv.
    T

  8. Megjegyzés:
    úgy tűnik, a 1.1.01.25200 firmware még nincs támogatva a customizerben.
    Valaki tud esetleg más módszert a fontok lecserélésére unicode verzióra?

    (Szerencsére normális pdf beágyazott fontokkal jól és szépen jelenik meg és kellő sebességgel lapozható. Mondjuk most csináltam egy majdnem 2000 oldalasat, majd a végére érve kiderül hogy bírja. 😀 )

  9. Szia!
    Egy egyszerű, de fontos kérdésem lenne: működik-e a dolog a PRS-500 -on is?

    Köszi!

  10. Szerintem a progi csak 505-tel működik. De gondolom mostanra már kiderítetted.

  11. Szia Pappito!

    Van ötleted, hogy itt Új-Zélandon hol lehet ilyen kütyüt beszerezni? 🙂

    Köszi:

    Zsófi

  12. Nincs, én is az ebay-en vettem és ideküldettem. Ugyanannyiért megkapod, mintha ott vennéd a boltban.

    Érdemes körülnézni, mert végre kiszabadultak a komoly olvasók is az USÁból, (bár ide nem szabadultak be még) nem biztos, hogy most is a sony a legjobb vétel, de a 700-ast követő utódoknak nem mentem utána, meg kell nézni, hogy azok milyenek.

    na meg a kindle2…

  13. Köszi! Ahogy most olvasgattam mindenféle véleményeket, többen is a Sony-t ajánlják, én a PRS-600-ast néztem ki.

  14. piacon van a barnes and noble olvasója is, (mondjuk én nem venném meg pont azt) de vess rá egy pillantást, hátha.

    a 600-ast meg megnézem magamnak a neten

  15. Én most rendeltem egy 600-ast kipróbálásra. A touchscreen és a pdf-ek normális zoomolásának lehetősége elég csábító.

    Aztán előrendelésben van a Barnes&Noble nook, ami kb dec közepére ér a kezembe (nov 30-tól szállítják, most még nem lehet kapni). Addigra elég jól kiismerem a 600ast, majd összehasonlítom a kettőt és egyiket tartom meg csak.
    A nook-ban azért nagyon nagyon csábító lesz majd az a színes touchscreen és gondolom tömérdek izgi cuccot fejlesztenek rá (google android rendszeres) hamarosan. Abban van potenciál, azt is bőven kiküszöbölheti hogy az eink része nem touchscreen.

    uhho majmegláttyuk melyik marad véglegesre nálam.
    Ha akarod írok majd egy összehasonlító tesztet.

  16. hálás lennék, érdekel a nook, annak ellenére, hogy a színes részét pont felesleges baromságnak tartom. az androidsága érdekes, nyilván számos lehetőség van, csak nehogy úgy járjunk, mint a mobiloknál, hogy elérjók a kis számítógépek képességeit, amikor az olvasáshoz nagyjából semmi nem kell, csak betűk…

    az összevetés mindenképpen érdekel!

  17. ok majd összevetem.

    A 600-ast már használom, a touchscreen megér egy misét 🙂

  18. Sziasztok,

    van egy prs505-om már vagy másfél éve, még anno beállítottam, hogy kezelje a magyar ékezeteket, de sajna a napokban OS-t cseréltem a gépemen, és a kódolást nem tom, mire kéne állítani?

    Iso vagy UTF?

  19. Hali. Egy kérdés: szerintetek működik ez a megoldás prs 600-ra is? Egyelőre nem tudom, hogyan kezeli az ékezeteket, jelenleg épp a kiszállítására várok (ebay rlz), de ha esetleg gondom lenne, akkor vszínűleg ilyesmi megoldást kéne alkalmaznom.

  20. Hali, én nyáron megcsíptem az 505 kiárusítást és 211 dolcsiért hozzájutottam.
    A kérdésem az, hogy melyik fájlformátumot használjátok?
    Én sokat próbálgattam, és a vége a PDF lett – megfelelő méretre formázva, megtartja az ékezeteket (kiv. tartalomjegyzék), VAN benne tartalomjegyzék, megtartja a formázását (ez beágyazott képeknél érdekes), relatíve kicsi fájlméret, és nagyon jó sebességgel töltődik be és lapozódik.

    Nekem a tartalomjegyzék nagyon fontos, szakkönyveknél főleg. A keresési lehetőség hiányát csökkenti kicsit.

    Szóval, nektek mi lett a tuti fájlformátum?

  21. mivel én inkább irodalmat olvasok rajta nekem az rtf/lrf a működő formátum.

    ezekben nem kell keresnem, használom a könyvjelzőt és kész.

  22. Én a .pdf-eket .lrf-é konvertálom a pdflrfwin-nel. De van amit meghagyok .pdf-ben. A másik kedvenc formátumom az .rtf, itt alapból 13-14-esre állítom a betűnagyságot és nagyítás nélkül lehet olvasni. 🙂
    Kiprobáltam az .epub-ot is, de majdnem papírnehezék lett az olvasóból. Azóta nem is próbálkoztam vele.

  23. Belefutottam (gondolom) ugyanabba a problemaba amit *tamvar* is leirt meg augusztusban.

    Szoval nem latom bizonyitottnak hogy a PRSCustomizer 1.04-el flash-elt PRS-505-os tenyleg meg tudja jeleniteni a teljes magyar abc-t.

    A cikkbeli screenshot-ok csak a tartalomjegyzetet mutatjak. Az nekem is mukodik, szepen ekezetesen, o” es u” is latszik ahogy kell. A history-ban is szepen mutatja az ekezeteket, viszont a tartalomban ezek helyett a betuk helyett kerdojelek jelennek meg.

    Szoval megegyszer ugyanaz az a tartalom a history-ban jol jelenik meg, viszont a szovegben kerdojelek vannak a betuk helyett. Ez egyebkent egy epub file amit lit-bol konvertaltam Calibre-vel. Korrekt, utf8-at hasznal, a Calibre helyesen is mutatja.

    Boldog lennek ha pappito tudna egy screenshot-ot mutatni az ekezetes tartalomrol is.

    Egyebkent felvetettem a dolgot itt is:
    http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?p=684539

  24. Vegul a MobilRead.com segitett. Az volt a gond hogy ePub-al probalkoztam, viszont ez a formatum sajat dedikalt fontokat hasznal, amit a PRSCustomizer nem modosit (!!!).
    Megoldas: LRF-et kell helyette hasznalni, ami nem rossz, de azert altalaban az ePub a leginkabb ajanlott, *AZ* ebook formatum. Zippelt html + kepek, rugalmas, egyszeru, atlathato.
    Pappito, koszonom a kepeket. Meg tudod erositeni amit itt leirtam?

  25. hát én maradnék a bármi-lrf vagy rtf megoldásnál, az epub nekem nem otthonos, és ezek szerint a sonynak se nagyon. Lehet, hogy az újak már jobban szeretik.A saját fontkészlet nálam rossz pont.

    Én az eszközhöz választanék formátumot, mert konvertálni később is tudom majd, az eszközből meg csak egy van, azon kell szépnek lennie a szövegnek.

    Kicsit sok még a formátum, nyilván ahogy terjed az ebook, mint olyan, szépen letisztul a dolog. Más kell annak aki képeket nézeget a szövegben és más annak, akinek csak a szépirodalom kell. Utóbbi nyilván egyszerűbb.

  26. Sziasztok,

    sikerült már valakinek a 600-ast megszereznie és van némi tapasztalata, amit megosztana, mint pl. az ékezetkezelés, kezelhetőség.

    Én is gondolkodom egyen (, de előtte informálódom), csak itt Mo.-n élég nehéz megszerezni, a legközelebbi Londonban van. 🙁

  27. Hali Dagoniat!

    Én egy hete tettem szert egy 600-asra. Tapasztalataim:

    Kezelhetőség: 5/5
    Olvashatóság: 4/5
    Ékezetek: ő és ű betűk nincsenek, csak a könyvben ha olyan formátumot használsz ami bepakolja a betűtípust is (pl. PDF)

    Ezzel az ékezettel küzdök még, de amúgy nagyon tetszik a kütyü. Roppant mód kézreálló a touch screen miatt és szerintem még épp nem ment nagyon az olvashatóság rovására ez a plusz réteg az e-ink fölé.

  28. Hallo pappito! Nekem az az erezesem hogy az epub lesz a jovo formatuma, nem az lrf. Az epub egyszeru es nagyszeru hiszen egy zip, hasonlo modon mukodik mint a docx, jar, odt…
    A PRS-505 az lrf-et lassabban kezeli mint az epub-ot. Calibre-vel leszedtem a BBC hireket lrf formatumban, s a Sony nem tudta megnyitni: csak porgott a homokora, majd rezetelt a gep. Ugyanez epub-al tokeletesen, gyorsan mukodik.

  29. szia, abban tökéletesen egyetértünk, hogy az lrf nem lesz a jövő formátuma. az, hogy mi lesz az, azt nem tudom. ha olyan lesz, mint a doc után a docx, akkor sötét a mi jövőnk 🙂

    ha szövegről van szó (irodalom) akkor felesleges fesztiválozásnak tartom az rtf-nél komplikáltabb dolgokat. ha kell grafika akkor nem tudom.

  30. Zsír… Ékezet gondok megoldva. PRS-600-on is szuperul kezeli már a magyar karaktereket…

  31. Sziasztok!
    Meg tudná nekem valaki mondani, hogy mennyire kezeli jól word és excell fájlokat az 505-ös? Főként arra volnék kíváncsi hogy a szövegbe szerkesztett képekkel, táblázatokkal mennyire boldogul el.

    Másik: a milyen memóriakártyát szeret az 505-ös, mert olvastam hogy a PRS-600-as jól elboldogul a SnaDisc memóriakártyákkal?

    Üdv!

  32. SD és MemoryStick kártyákat bír. Nekem pl. most egy SanDisk van belerakva.

  33. NxAlex, az 505 memorysticket eszik meg SD-t

    Sd-ből jó neki az SDHC is, legalábbis az én 4GB-os SDHC-mat megette vidáman.

  34. saját tapasztalatom nincs, nem próbáltam sose, wordöt nem használok csak a melóban, képeskönyveket pláne nem wördben tárolok, az excel eszembe se jutott.

    ha tippelnem kéne, akkor aszondanám, hogy nem szereti őket és ezt meg is tudnám érteni, ha igy lenne

  35. Szia.

    Legyszives segits engem egy tanaccsal, ha tudsz.

    Van egy 505-osom, ami nem hajlando a bekapcs gombra mukodesbe lepni.
    Csak akkor kapcso be, ha radugom az USB-re, majd lehuzom, akkor rendessen mukodik.
    Kikapcsolni csak menubol lehet.
    A reset gombra lefagy az egesz, semmi nem tortenik, ujra USB es akkor megy megint.
    Probaltam firewarm-ot frissiteni, de a sony oldalan es az egesz web-en elerheto legujabb firewarm az 1.1.00.18040. az enyemen pedig az 1.2.00.18050 van, tehat NEM engedi frissiteni sem !!

    Olvastam, hogy valakinek mar a 1.2.00.18060 van fent, de ezt sehonnan nem tudom letolteni.

    TANACS ?????

  36. izé… egyelőre azt mondanám, hogy hagyd lemerülni teljesen, meg utána még egy napot és nézd meg mi történik. ha a resetre sem kel fel, akkor ott valami szőr van.

    Ha nem kapcsolod ki, akkor magától kikapcsol egy idő után?

    Az, hogy a kikapcsológomb nem működik, az nem jelent semmit, mint minden gombot, azt is fel lehet programozni, szoftver kérdése. A pimpelős szoft is megkérdezte, hogy akarok-e más gombbal lapozni?

    Az enyémen 18040 van, és rendesen viselkedik. Drukkolok!

  37. Igen azt en is olvastam, de sajnos a 2 resetre sem tortenik valtozas :(:(:(
    Sem a soft sem a hard reset nem hozott valtozast, es sajna nem enged UPdate-elni, mivel a legujabb firmware van rajta.

    Tanacstalan vagyok :(:(:(

  38. sajnálom, de nekem sincs több ötletem hirtelen… vagy várj csak a pimpelősdit megcsináltad? a hatvanas firmware-t nem lelem, de mondjuk időm se volt sok keresgélni…

  39. Azt eleve nem engedi, azt irja ki, hogy az a firmware nem kompatibilis !
    Nem engedi se az US se az UK verziot felnyomni !
    A hatvanast meg csak egy forumbeirasban lattam, egy UK-s fazon szerzett egyet valahonnan, asszem nemetbol, es a nyelv mkatt akarta cserelni, de persze neki sem engedi az up or down datet :):):)

  40. Valahol, talán épp a prscustomizerhez kapcsolódó fórumokban volt szó róla, hogyan lehet downgradelni, vagyis kisebb verziószámú firmware-t rágyógyítani (a prscustomizer az újabb 505-ösökkel csak így működik).
    Talán ez segít megoldani a problémát.

  41. Botond ez badarsag !!!

    Tessek az elegtetelt mashol venni !!!
    Ne osszeronditani mas temakat.

    SZVSZ pedig valaki ellen ne a sajat BLOGjan askalodjon, tessek szepen nyitni sajat BLOgot, na ott lehet szidni ezerrel !

    Koszonottel: Raven

  42. Polemius !

    Kerlek, hatha neked konnyebb lenne ratalalni, legy oly kedves keress mar ra, hol is lehet ez a downgrade leiras ???

  43. Itt van, ha minden igaz:
    http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=27177&page=49

    ez a hozzászólás meg utána:
    Old 09-15-2009, 08:49 PM #731
    Taxidermista

    Ha minden igaz, utána a prscustomizerrel is kedvedre állítgathatod ami tetszik. Ami mondjuk jól jöhet, ha rtf-et meg ilyeneket olvasol rajta (én pdf-be konvertálok, beágyazott fontokkal, ezért nem létszükséglet számomra, nem erőltettem).

    Remélem segítettem. 🙂

  44. Koszonom, segitettel !!!!!!!!!!!

    A downgrade megtortent, de ugy nez ki nem a firmware-val volt a gond, mert tovabbra sem mukodik :(:(:(

    De a hardver hibat kizarnam, ugyanis nemcsak a kapcsolo gombra nem reagal, de a soft resetre pedig lefagy az epp aktualis kepernyon, szoval tuti valami szoftver hiba van :(:(:(

  45. Szia Pappito!

    Megcsináltam a pimpelést, de továbbra is megmaradtak a kalapos ő és háztetős ű betűk.

    A leírtaknak megfelelően csináltam és valami történt is, mert az about pontban megvannak az elérhetőségek.

    Leket, hogy nem jól csináltam? A progiban a font pontban kell unicode-ra állítani ugye?

    Az enyémen UK firmware van, és ennél a progi nem enged más nyelvet választani az angolon kívül. A nejemnek német nyelvű kéne. 🙂

    üdv.
    kirkri

  46. Én nem pimpeltem, mert nem akartam downgradelni hozzá (a fene tudja mit javítottak, változtattak a különböző verziókban), de ha beágyazott fontokat használsz, akkor biztosan jól fognak megjelenni a betűk, akár magyar, német vagy szanszkrit szövegről van szó. A pdf meg az ePub biztosan tud ilyen furamányt, a többiről nem tudok nyilatkozni (de biztosan van még pár).

  47. A tiéd is UK verzió?
    Az a gondom, hogy a letöltött ebook-ok nagy része doc formátumú, és eddig ha ePub formátumba átkonvertáltam, akkor az ékezetes betűim helyett kockák jelentek meg. Aztán lehet, hogy ez másik konvertáló progival menne rendesen. Te mivel csinálod?

  48. Már a firmware-t is lecseréltem US-re, hátha az kavar be, de így sem oldódott meg a problémám.

    Nem lehetséges, hogy a Calibre kavar be?

  49. a pdf, lrf, epub is rendes ékezeteket csinál. nézd meg a doc fontkészletét, szerintem ott lesz a baj, ezzel szivtam én is amikor rtf-ből konverzáltam. a calibre megcsinálja rendesen, nem ott lesz a bibi.

  50. Enyém USA, csak újabb firmware van rajta (1.1.01.25200), mint amit a prscustomizer támogat.
    A könyveket InDesignnal* pakolom át pdf-be, de gondolom ezzel nem segítettem. 🙂
    Calibre lehet, hogy belerakja a fontokat, mintha írták volna valahol.

    *Melóban ezzel (is) dolgozom, azért így csinálom, nekem egyszerű és szép eredményt kapok.

  51. peppito!

    Hogy tudom megnézni a doc fontkészletét? Sajnos, nem vagyok otthon a témában. 🙁

    Polemius!

    Megnézem az említett progit, hátha bejön.

  52. Szerintem egyszerűen arra gondolt (de majd megmondja), hogy a word doksiban milyen betűtípussal van formázva a szöveg. Próbáld pl. Times New Roman-ra állítani.

    Az InDesign egy tördelőprogram és kicsit pilótavizsgás, szóval ha nem vagy nagyon elszánt, akkor lehet, hogy nem az ideális megoldás neked. Ha mégis rászánod magad, esetleg tudok segíteni a használatában.

  53. Első blikkre valóban nem a legegyszerűbb megoldás az InDesign. 🙂

    A fontoknál megnéztem és Times New Roman betűtipus van beállítva, csak nem tudom, hogy pappito erre gondolt-e.

  54. Hello
    Szeretnem meg kerdeszni a PRS- 300 mit lehet tudni mert halvany az angolom (lol a magyaris),keszeli az ekeszetes betüket is?

  55. Sziasztok!
    Vettem egy 505-öst és a .pdf fájloknál nekem a készülék szélén hagy egy kis margó szerű helyet, amit mondjuk az .rtf-nél nem tesz meg.
    Az lenne a kérdésem, hogy ezt valami módon el lehet tüntetni?

    Másik: a betűk méretét sem lehet normálisan nagyítani PDF-nél, mert irreálisan felnagyítja S-ről M-re váltásnál, ezt lehet valahogy kezelni, mert az S méretnél a 12-es betűreten írt dolgok nagyon aprók alig lehet olvasni?

  56. Sziasztok!
    A PRS600-as ePub formátumban nem jeleníti meg az ő és ű betűket (helyette ???). Esetleg erre a verzióra van valami megoldás? Olvasom, hogy más azt írja, hogy tökéletes a megjelenítés. Mi lehet a gond? Köszi a segítséget!

  57. Légy szíves segítsetek! Én se boldogulok az ékezetekkel és fel se ismeri a doc file-at a Sony PRS-300-asom. Hol és hogyan kell beállítani ezeket. Az ékezet lenne a legfontosabb, mert enélkül élvezhetetlen a szerkentyű. Minden lehetőség érdekel,kérlek segítsetek! Köszönöm előre is

  58. Sziasztok!

    @gagi: Én úgy tudom, hogy a Sony PRS-300-as nem támogatja a doc formátumú fájlokat. A legegyszerűbb megoldás ha ezeket egy szövegszerkesztővel rtf fájlként mented el. Az én 300-asom az rtf-fájloknál már megjelenítette az ékezetes betűket minden gond nélkül. Viszont több percig is eltart mire egy rtf fájlt betördel magának (ezt csak 1x csinálja meg minden fájlnál külön mind3 betűméretre).
    Szvsz az ePub jobban használható formátum, ezért én inkább azt ajánlanám. Ez viszont egy kicsit macerásabb.
    A könyvek feltöltésére a Calibre programot ajánlom. Evvel a progival könnyen tudsz konvertálni ePub-ba mindenféle más formátumról (rtf, pdf, lrf, lit…). Alapból az így készült ePub-okban az ő és ű helyén ? jelenik meg az olvasón, de erre van megoldás (firmware frissítés nélkül), mégbedig a betűtípus beágyazás. Itt leírják lépésről-lépésre hogyan csináld (minimális angoltudás nem árt hozzá):
    http://www.nookboards.com/forum/index.php?topic=1304.0
    Én még annyit állítottam be, hogy a létrehozandó fájlban a betűméret az alap 12-es helyett 13 legyen. Ezeken kívül máshoz nem kellett hozzányúlni.
    Ha esetleg vmi nem volt érthető, kérdezz nyugodtan.

    1. Atyaman, engem érdekelne az ePub-ba beégyazás, amiről írtál, de elakadtam a második lépésnél (Download the attached plugin file), mert nem találom a letöltendő fájlt. Honnan kellene ketöltenem?

  59. szia!
    az érdekelne,hogy prs-300son is megy a pimpelés?
    köszi

  60. Szia!

    @zsu: Látom a nálamnál hozzáértőbbek még nem válaszoltak, ezért egy kicsit utánajártam a dolognak. A fenti 505-öshöz leírt pimpelés jelen formájában szvsz nem működik (pl. memória kártya nincs a 300-asban, hangerő gombot se találsz, hiszen zenét se játszik le).
    Ellenben találtám egy másik custom firmwaret, ennek telepítéséről itt informálódhatsz: http://www.mobileread.com/forums/showpost.php?p=728460&postcount=72
    Én kb. fél órája tettem fel. Minden simán ment 2 perc alatt megvolt a művelet.
    Amit tud:
    – a menüben ezentúl helyesen jelenik meg az ő és ű betű a könyvcímekben (eddig téglalapok voltak a helyükön)
    – beállíthatod, hogy mutassa az időt a jobb alsó sarokban
    – lapozhatsz az 5678 gombokkal is
    – készíthetsz screenshotot (ez mondjuk nem tudom miért jó) 🙂
    Amit nem tud:
    – epub-ban továbbra sem jeleníti meg az ő, ű betűket (azt olvastam, hogy erre a prs customizer sem képes)
    Ennek megoldása vagy az az 5 perces művelet, amit az előző kommentemben írtam, vagy az, hogy lrf vagy pedig rtf formátumot olvasol.
    Remélem nem voltam túl zavaros :S és tudtam segíteni.

    [Tegnap 2x is megpróbáltam ezt postolni, de szemlátomást nem jelent meg (legalábbis nálam). Így ma még utoljára bepróbálom egy másik böngészőből.]

  61. Szia Atyaman!
    Köszi a segítséget.Valószínüleg az 505-t veszem meg.
    De azért köszönöm!!

  62. Szia zsu!

    Nagyon szíveesen! Én is szívesebben vettem volna az 505-öst a 6″-os kijelző miatt, csak sajnos már nagyon ritka darab és ezért drágább is jó 100 dollárral, mint a 300-as. Remélem neked nagyobb szerencséd lesz és tudsz venni egyet jó áron.
    Egy vmire felhívnám a figyelmed mielőtt vásárolsz. Ha van rá lehetőség próbáld ki a készüléket napfényben. Én kicsit megjártam evvel, mivel erős napfényben a 300-asomon lapozás után annyira halvány a szöveg, hogy azt már nem lehet elolvasni. Az a megoldás rá, hogy minden lapozásnál le kell takarni a kijelzőt.
    Szerencsére ez a hiba az olvasók többségét nem érinti, de több márkánál is előfordulhat (sony, iliad, kindle). Itt egy kép, amin jól látszik a probléma: http://www.kindleboards.com/index.php/topic,5657.msg116985.html#msg116985

  63. érdekes probléma, én nem találkoztam vele, pedig olvasok napfényben is. vajon mitől halványul el a dolog?

  64. Szerencsére tényleg csak az olvasók egy részét érinti a probléma. Utána olvastam pár fórumon. Amiben megegyezett mindeki az az, hogy csak az LG által gyártott kijelzőket érinti a hiba (gondolom nyilván nem az összeset). De az, hogy mi okozza az rejtély. Írják az UV sugárzást, hogy az megkeveri az e-inkben a polaritásokat, de az UV-t egy normális ablaküveg megszűri, ennek ellenére ablakon keresztül jövő napfény is elő idézi a halványulást (sőt itthon ha pár centrire helyezem egy izzótól a kijelzőt, akkor is ez történik). Emlegetik a meleget is, de ott meg az a gond, hogy ha árnyékot vetsz a kijelzőre a lapozáshoz, akkor ott szinte alig lesz mosottas a szöveg. Talán a beeső fényt nyeli el a fekete e-ink és ott keletkezik annyi hő ami miatt bekövetkezik ez a jelenség.
    Én azért annak örülnék, ha legalább a gyártók vagy a terjesztők kiadnának egy közleményt erről. De persze erre aztán várhatunk 🙂

  65. Sziasztok!

    Kis, illetve inkább nagy segítségre lenne szükségem.:-)Végigböngésztem egy tucat honlapot, leírást, de abszolút tanácstalan vagyok- és hülye az egész témához, ill. en bloc az infós dolgokhoz. Leírnám, hogy mire kéne hasonló szerkezet, s az esetleges tanácsok alapján indulnék tovább.

    Nyelvészként, ill. lingvisztikai szakértőként dolgozom, s ennek folyamányaként több ezer PDF-em van, melyeket igen gyakran kell olvasgatnom. Ezek olvasásához keresnék eszközt, a netbook már nem megoldás- a szememet is bántja, s most szabadtérre váltok amúgy is.

    Amit így első blikkre fontosabbnak tartanék aztán majd jelzitek, ha érdemes jobb belátásra térnem 1-2 pontot illetően):

    – kizárólag olvasásra használnám a kütyüt, nem kell egyéb flanc- az audiotámogatás, vmiféle integrált mp3-lejátszó, stb. nem jönne rosszul, de, ha ez szignifikáns mértékben dob az árán, akkor nem annyira lényeges. Van egy Touch-om, abból tökéletesen elérem a kívánt, vonatkozó hangfájlokat, viszont olvasás tekintetében annyira nem csípem, és itt el is értünk egy következő lényeges ponthoz
    – ha nem muszáj, nem akarok pimpelgetni, nem akarok szórakozni a beállítgatásokkal, mint a Touch esetében- a jailbreakeléstől kezdve az epubok normális átvitelén keresztül a többi hülyeségig. Nekem olyan eszköz kell, amit üzembe helyezek, s minden tökölgetés nélkül ráteszem a fájljaimat, s olvasom. Tehát nincs lehetőségem fórumokat bújni hirtelen felfedezett problémák kutatása végett, vagy életbevágó funkciók több órás szenvedés útján való beüzemelése okán. Nem tudom, hogy ez irreális elvárás-e, bízom benne, hogy nem.
    – francia, portugál, orosz, üzbég szövegekkel dolgozom leginkább, tehát a fontkezelés szempontjából ez fontos. Jó lenne a fentiek fényében, ha ez alapból működne, a karakterfelismeréssel nem lennének problémák.
    – hosszú akkuidő (itt mi lehet reális elvárás?)
    – kisebb szerkezetet preferálok, olyan A5-ös méretig valamit, könnyen hordozható készüléket

    Kevésbé lényeges dolgok:

    – nem lenne rossz, ha egyidejűleg tudnék 2 fájlt olvasni az összehasonlító elemzések miatt, tehát egyszerre 2 fájl adott oldalát, valahogy így:

    üzbég üzbég üzbég üzbég üzbég francia francia francia francia
    üzbég üzbég üzbég üzbég üzbég francia francia francia francia
    üzbég üzbég üzbég üzbég üzbég francia francia francia francia

    stb.

    – akkutöltés közben is működőképes legyen
    – 60 rugóra gondoltam max.

    Nagyjából ennyi. Ha esetleg a fentiek vonatkozásában érdemes más eszközök között nézegetnem, vagy van értelme használtan beszerezni egyet a fenti célokra, akkor szívesen fogadom az ezirányú ötleteket, véleményeket is.

    Előre is köszönöm az esetleges tanácsokat!

  66. hát szerintem az ilyesmihez inkább dinamikus kijelző kell, pláne, ha egymás mellett akarod látni a szövegeket amelyek két különböző fájlban vannak. vagyis vegyél egy notebookot aminek jó a kijelzője és combos az akkuja.

    nem tudom a mostani ekönyv olvasók hogy bánnak a pdf-el, az enyém nem túl acélos ha méretezgetni kell. viszont pdf-ben minden nyelv megjelenik szépen.

    szerintem a te igényeidnek nem egy ebook reader a megfelelő munkaeszköz.

  67. Szia!

    Láttál már olyat, hogy két reader közül az egyiken megcsinálja a pimpelést, a másikon meg nem. Annyi a különbség, hogy az egyik kék, a másik ezüst 🙂

  68. nekem kék van, tehát a kékkel biztos megy a pimp 🙂

    fura, nincs valami firmware különbség?

  69. Rájöttem, hogy a régebbi firmware-t nem lehet pimpelni, úgyhogy elő kellett szednem egy windows-t. Először firmware upgrade, aztán már minden ment.

  70. Sziasztok!

    Van valamelyikőtőknek Sony PRS-900 vagy PRS-600 olvasója?
    Magyarítás érdekelne.

  71. Es ezekert a fejlesztesekert koszonet egy Washington D.C.-ben elo orosz linux gurunak, kinek neve Vladimir Boroda. 😉

  72. Sziasztok,

    van egy eladó használt sony prs 505-öm, akit érdekel, jelezze! Köszi! E-mailemet ki szabad itt írnom vajon?

    1. ha magadra akarod szabadítani a skynet összes spamrobotját, akkor bátran! 😀

  73. Sziasztok!

    egy kérdésem lenne. Tudna valaki PRS-650-ben segítséget nyújtani?

    Firmware frissítés vagy bármi rövid szenvedés árán megoldható szerintetek az epub-okban a két karakter (őű) helyes megjelenítése?

    Végigtúrtam az itt lévő linkeket, de 650-eshez megfelelőt nem találtam… Továbbá az 505-ös változathoz való progit nem akartam megpróbálni használni!

    5let ? Segítség?

    köszönettel,
    Atesz

    1. Kis kiegészítés… úgy látom,hogy a html fájlba nem kerülnek bele ezeket az ékezetek… Erre javíthatóság?

      A font pimpelést már megoldottam, de az nem megoldás ugye ebben az esetben…

      köszi

      1. Be kell ágyazani az epub-okba egy olyan font készletet, amiben megvannak ezek az ékezetes betűk (ajánlhatom a Gentium Book Basic-et). Más megoldásról (firmware-es) nem tudok.

  74. Én is hasonló buherálásba mennék, hogy lássam a hosszú karaktereket, de nekem egy prs-950-em van. Tudtok segíteni, hogy hogyan csináljam? 🙂 Nagyon-nagyooon megköszönöm!!!

  75. Szia!

    Nekem is van egy piros 505-ösöm : )
    Alig-alig használom emiatt az űő mizéria miatt.
    Meg leginkább saját készítésű jegyzeteket tennék rá (suli), de nagyon furcsán alakítja át a pdf-eket is.
    Nem is tudom, hogy milyen betűtípussal, milyen formátumban kéne feltölteni rá, hogy normálisan megjelenítse. Ugyanis azt csinálja, hogy nagyon-nagyon apró lesz a szöveg, majd L-es méretben úgy széttöri az oldalt, hogy az felismerhetetlen lesz… az ábrákról nem is beszélve : )

    Meghekkelném szívesen a kis pirost, de az említett oldal http://prscustomizer.com/ jelenleg már nem tartalmaz howto részleget. Honnan tudnám most leszedni ezt?

    Jó lenne ezekre a gondokra megoldást találni, mert már a lecserélésén gondolkodtam… pl. erre: http://www.barnesandnoble.com/p/nook-color-barnes-noble/1100437663

    előre is köszi a segítséget
    Szandra

    1. Sajat velemeny es feltapasztalat alapjan azt mondanam hogy ami szines az nem e-olvaso hanem x-pad (nem irok i-t mert mar tobb ilyen-olyan pad is van, ugyhogy x egy valtozo :))
      Ami szines az nem e-inkes hanem TFT kijelzo, tehat a szemnek nem jobb, akkor is fogyaszt amikor allokep van es sokkal hamarabb lemerul.
      Valamint ha mar ilyesmi, szerintem fontold meg a Kindle Fire-t is. Nekem sima Kindle van (2-3 hetente toltom csak), nagyon elegedett vagyok az arral, ertekkel es az ar/ertek arannyal is. Plane hogy kijottek az erintokepernyosek meg olcsobban.

  76. Jelentem a prs customizert megtaláltam máshol.

    Már csak egy SD kártya kéne : )))))

  77. Szereztem SD kártyát…

    Azt írja, a readerem, hogy „Sorry, this firmware version is not supported: 505.1.1.00.18040”
    ahol az 5-6-9-et kell választani…

    Ötlet?

  78. végül egy PRS+ nevűt sikerült feltennem rá

    most ismerkedem vele : )

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.