Bozóttüzek Ausztráliában

Ahogy világszerte megírták a lapok, itt is ez folyik a rádióból, a szomszéd ország, történetének legkomolyabb, legtöbb áldozatot követelő bozóttüzével küzd.

Itt a zátonyon sem maradt a tragédia kezeletlenül, a helyi vöröskereszt, egyéb segélyszervezetek, bankok, nagy cégek dobnak össze pénzeket, hogy a tűzoltás és kárrendezés költségeit csökkentsék. Új-Zéland 100 tűzoltó átküldését tervezgeti, hogy segítsen a napok óta tartó küzdelemben és komoly pénzügyi segítséget nyújt.

A katasztrófa Victoria államban zajlik, 200-nál is több halálos áldozatot követelt eddig, és ez a szám sajnos még nőni fog, ahogy a megsemmisült épületek, farmok, jószág mennyisége is. A füst a műholdképeken is látszik, hatalmas terület árintett.

Az időjárás továbbra is kegyetlen, 35-45 fokok vannak, nincs eső és erős a szél. Mára gyakorlatilag már mindent bevetettek amijük csak volt, földi és légijárműveket, többszáz önkéntes dolgozik ész nélkül. Itt újzélandon, a segélyvonalakon pár óra alatt egymillió dollárt adakozott a nép.

Boston Globe képekkel

NZ Herald

bushfire

7 hozzászólás “Bozóttüzek Ausztráliában” bejegyzéshez

  1. Igazibol nincs 35-45 fok, szombat este ota ejjel 12-15 fok, nappal alig 20, ami mondjuk dobbenet, mert szombat delutan tenyleg 46 fok volt. A baj az, hogy kb masfel honapja nem esett eso es az elmult 3 hetben volt vagy 4-5 nap, amikor tartosan 40 fok felett volt a homerseklet, ez pl rekord, meg soha nem volt ilyen huzamos ideig 40 fok felett. Ehhez eros szel tarsul, tartosan 35-40 km/h, ami nem csak villamgyorsan terjeszti a tuzet, de kiszamithatatlanna es kezelhetetlenne is teszi. Szombaton par oraig 95 km/h-s szellokesek is voltak, akkortajt kezdodtek az elso tuzek.

    Meg soha nem volt ennyi halalos aldozatot kovetelo tuz Ausztraliaban, pedig a bozottuz itt termeszetes dolog. Mindenki adakozik, probal segiteni, ahogy tud. Es a tuzoltokra nagy szukseg van, mert az elso 2-3 napot a helyi egysegeknek szinte piheno es valtas nelkul kellett vegig csinalniuk, ami lenyugozo teljesitmeny, hiszen nem egy nagy tuzrol van szo, hanem sok-sok kisebb-nagyobbrol.
    Mindenesetre dobbenet.

    Elo kozvetites vege. Katz. Melbourne.

  2. köszönöm a tudósítást, nagyon jól jött! A nagy településektől mennyire van a balhé?

    küldtünk pénzt meg pernyetiprót, remélem elég lesz. úgy kellett ez most a gazdaságnak, mint üveges tótnak a bushfire 🙁

  3. Nehany hegyi falut sulytott leginkabb a tuz, voltak es vannak kisebb tuzek nehany peremvarosban, de azok kismiskak a videkiekhez kepest. A Wilsons Promontori National Parkban hatalmas terulet eg, ott azon kuzdenek, hogy rossz iranybol fujo szeljaras eseten is tavol tartsak a lakott teruletektol, a nemzeti parkon belul meg hagyjak, had egjen.
    Mindenhol gyujtenek penzt, adomanyokat, barmi jol jon, szoval az is biztosan jo helyre kerul, amit ti kuldtetek.
    Ami kicsit furcsa, hogy az ujsag meg az internet tele van az aldozatok fenykepeivel, igy egyreszt sokkal szemelyesebb az egesz tragedia, masreszt viszont otthon ilyet nem csinalnanak.

  4. Most olvasom h 6,1es földrengés volt NZ közelében.

    Bármelyik NZ v Ausztrál topicolvasó!
    Érzékeltetek már földrengést?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.