fapados

Tegnap új cég jelent meg a zátony légi utaztatásában, meglehetősen nagy vihart kavarva.

logoashx

A Jet Star a Quantas édesgyermeke, amely abból kiván megélni, hogy itt domesztikált járatokat üzemeltet. Szép gondolat, de sokaknak nem tetszik, egyrészt azért, mert az Air New Zealand konkurrenciája, másrészt meg a Quantas ugye a szomszéd szigetről jön. Arról nem is beszélve, hogy most bizony kemény piaci harc lesz, felzavarva az AirNZ kényelmes monopóliumát, amelyet a PacificBlue fapados nemnagyon ingatott meg.

quantas-jet

A Jet* embere tegnap a rádióban meglehetősen profinak hangzott, röviden azt mondta, hogy nem baj, hogy kicsi a piac, nem baj, hogy ellenérzések vannak, a jelen helyzetben (udvariasan nem mondta, hogy amúgy is) bizniszt lehet alapozni a kiwik spórolásvágyára. Hogy mekkora volt az érdeklődés, jól muatja, hogy a kb. 30ezer egydolláros jegyet percek (!) alatt eladták, és nem sokkal a nyitás után az internetes jegybolt összeomlott a közel egymillió oldalletöltéstől.

jetstar_a320

A Jet* megjelenésével a Quantas kivonul a belföldi járatok piacáról, de természetesen megtartja azt a komoly előnyét, hogy fapadossal ráhordjon utasokat a nemzetközi járataira. Az új társaság a nagyobb gépek üzembe állításával emeli a az elszállított utasok számát, egyben csökkenti a repülések számát.

A légitársaság 2 jólfejlett, 177 személyes Airbus A320-al indul június tizedikén, majd csatlakozik hozzájuk egy harmadik hasonló masina. A komplett flotta fogja kiszolgálni a naponta hatszor forduló Auckland-Chch, napi három Auckland-Wellington retúr, és napi egy Auckland-Queenstown, ChCh-Wellington és ChCh-Queenstown járatokat. Ezen felül áprilistól Aucklandból fognak menni járatok Sydneybe és a Gold Coastra.

jet-starplane

A Quantas kivezetése és a Jet* bevezetése a domesztik járatokon a jelenlegi 800 quantas alkalmazotti létszámot ezer fölé növeli, ami ilyen válságos időkben nagyon jó PR lehetőség. Az Air NZ góré kicsit „savanyú a szőlő” arccal fogadta a piaci helyzet változását, hja, ő is tudja, hogy a kiwik szeretnek olcsón repülni, és a Jet* NZD29,5.-/irány jegyárai nagyno is vonzóak lesznek a piacon, annak ellenére, hogy a járulékos költségek miatt senki sem tud majd ennyiért repülni. Ha hitelkártyával fizetünk az plusz 2 dollár szektoronként, 10 dolcsiba fáj egy 20 kilós csomag feladása és 15 dollár, ha telefonon foglalunk jegyet, a fedélzeti eszemiszomért pedig külön sarc van.

Ezért lehet panaszkodni, de  a Jet* 159 dollárért visz el bennünket a Gold Coastra és 30-ért Wellingtonba…

5 hozzászólás “fapados” bejegyzéshez

  1. ömm..ugye 300-ért van Wellington?
    kocsival is olyan 170-200 dollár benzin, és 11-12 óra, szóval magányosan nem kérdés, melyiket.

  2. Pl. a lelkes turisták, azok utaznak. Nagyon jól jött anno, amikor időre kellett visszaérni ChCh-ből Aucklandba, ellenben nem kellett visszavinni a kocsit, hanem hagyhattuk ChCh-ben. S jó volt felülről is látni az országot! 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.