Kütyü – Smart fortwo

Hazahoztam egy ilyet kipróbálni, mert olyan kis cukorbogyónak tűnt és ilyennel még nem játszottam. Hát. Van amire jó, van amire nem.

smart-front

Nehéz eldönteni, hogy a kütyü vagy az autó kategóriába soroljam a smarttal kapcsolatos posztot, mert se nem igazán autó, se nem igazán kütyü, egyszerre több is és kevesebb is mindkettőnél.

Az 1998-ban, a párizsi motor show-n debütáló jószág alapötlete nagyon is tetszetős, legyen a városokban valami jól kinéző, pici, keveset fogyasztó járgány, amivel könnyű parkolni. A tömeges elterjedésre joggal építhetett az ötlet kiagyalója, Nicolas Hayek, aki a Swatch óragyár vezetője, amikor nem szubkompakt autót talál ki. Az ő ötlete futott össze a Mercedes-Benz által 1993-ban elkezdett miniautó megvalósíthatósági tanulmánnyal, ebből lett később a SMART, amely a „Swatch Mercedes ART” összevonásából származ.

swatch-merci-smart

A végeredmény egy vidám, színes, picike autó lett, picike motorral, amivel tényleg nagyon könnyű parkolni, ám a tömeges eladásokat csak meggátolta a termék ára. Ahhoz, hogy minden városlakó ilyet vegyen, ahhoz nagyon olcsónak kellett volna lennie, viszont olcsóért nincs biztonság, ami egyre keményebb szempontként jelentkezett az autóiparban. Nem is könnyű biztonságossá tenni egy két méternél picit hosszabb dobozt, aminek a négy sarkán kerekek vannak.

smart-backopen

Éppezért azt eszelték ki, hogy építenek egy bazistramm utascellát, majd befalazzák műanyag lapokkal, és kap légzsákot bele a proletár, hogy ütközéskor se repüljön ki a szeme. Egyébként ez nem is sikerült rosszul, ha figyelembe vesszük, hogy smarttal városon kívül normális ember nem közlekedik, a forgalomban bekövetkezett csattanásoknak szinte csak akkor van halálos áldozata, ha a vezető úr/hölgy elmulasztotta bekötni magát. (elegánsan hagyjuk figyelmen kívűl, hogy mi van, ha átgázol rajtunk a HÉV, mert akkor ülhetünk akármiben, nem lesz őszinte a mosolyunk)

smart-side

Az autóban egy 600 köbcentis kis motor van, egy félautamota váltó, meg ABS meg EPS vagy mi, ami nélkül talán az úton se maradna szegény dobozka, hiszen a hátsó kerék hajtott, ami mellé alapos farnehézség is társul. Emellett van benne klíma, de nincs például szerókormány, ami mondjuk nem is igazán hiányzik, a bútorgörgő méretű kerekekhez nem kell.

smart-interior

A vezetési élmény meglehetősen szokatlan, akkor is, ha nem egy háromliteres tádéból ül át az ember, sokkal inkább tűnik az egész miskulancia strandjátéknak, mint autónak. Ugyanakkor a két utasnak meglehetősen nagy hely van, hatalmas (mihezképest) ajtókon lehet ki é beszállni, a műszerek pedig nem zavarják össze a legegyszerűbb plázacicát se, mert nincsenek.

smart-ora

A nejem pár km vezetés után kiszállt és a borzasztó szóval írta körül az összhatást, de érdekes módon mégse vezethettem én visszafelé… A smart aranyos, jópofa, remekül körbe lehet látni a körülöttünk közlekedőket, nekem összességében inkább pozitív, mint negatív lett az összbenyomásom. Két ponton viszont jár a pofon, nem is kicsi.

Első mindenekelőtt a fék. A pedált úgy kell nyomni, mint egy Krazban, és ha áttörtük lábbal azt a bizonyos pontot, akkor a kőkemény pedállal adagolhatatlan, kontrollálhatatlan a fékerő. Az első kerekeken teáscsésze-alátét méretű tárcsafékek, hátul bedig jojó méretű dobfékek vannak, amelyek tulajdonképpen remekül megállítják a kisautót, ha a lábunk elég erős és a mögöttünk jövő is észnél van.

smart-interior2

A féknél talán csak egy dolog rosszabb, ez pedig a váltó. Ez a robotizált izé amolyan se hús, se hal megoldás, felfelé váltanunk kell, lefelé magától is tud, ha akar, tehát ha megállunk a pirosnál, akkor egyszercsak megint egyesben találjuk magunkat, magától visszakapcsolgat, szépen, sorban. Zöldnél adunk gázt, elindulunk, majd a kijelzőn egy kis nyíl mutatja, hogy szúrjuk a kettest. Szúrjuk, majd jön a kis nyíl, hármas, stb. Mindezt meg lehetne szokni, de a váltó kaszottlassú. Nagyon. Klittyentünk a váltóbottal (nincs kuplung, a bot tulajdonképpen egy villanyos kapcsoló) majd számolunk, eeegy, keeeettőőő, és hiphopp a következő fokozatban találjuk magunkat. Mivel ez nem egy hidrosztatikus automata, hanem egy robotkuplungos mechanikus váltó, az van, amit ő akar, semmivel nem tudjuk gyorsabb munkára fogni.

smart-valto

Ez amúgy teljesen megszokható, viselhető, ha felkészülünk az olyan szitukra, mint a körforgalomba behajtás, ahol a kis izének nincs ideje visszakapcsolni és négyesben adjuk a gázt, vagyis berregő erőlködést kapunk, tempó helyett. Ha vagy mi, vagy a körforgalomban érkezők rákészülnek erre, akkor semmi baj.

smart-downseat

Még egy sajátosság, a hang. A pici motor egy bádogfedél alatt van a csomagtartó (muhaha) alá rejtve, azon egy vastag habszivacs, ami meglepően jól hangszigetel, így közlekedéskor csak egy különleges, lendkerekesautóhang hallatszik, de az folyamatosan és tippem szerint az is a váltó hangja, nem a motoré.Ha ügyesek vagyunk, akkor sikerül úgy mennünk, hogy a keretnélküli ablakok szélzaja elnyomja a lendkerékét, ilyen esetben viszont vigyázzunk, mert a kis guruló tejesláda borzasztóan érzékeny az oldalszélre.

smart-glassroof

Autópályán remekül el lehet vele bohóckodni, ha az ember kivárta az az öt kattintást, mire hatodikba kerül a játék, a klíma kiváló, a kis utasteret annak ellenére hatékonyan lehűti, hogy fenszi üvegtető miatt könnyen felmelegszik a beltér. Az általam használt példányban 9300 km volt, a belseje teljesen újszerű, se kopás, se a használat egyéb jelei, egy éves darab és így használtan 18500 dollárzokért lehet megtartani. A fogyasztást illetően nem tudok nyilatkozni, csak egy hétvégére hoztam el, ezalatt nem sikerült a kijelzőn értékelhető változást elérni, pedig tapostam szegényt, hogy menjen.

A jobbkormányos országokban coki van a dízel modelleknek, pedig a kis háromhengeres dízelmotor egy state-of-the-art, mérnöki csoda, kevesebbet eszik, mint a lupo, és emellett kevesebb káros anyagot bocsájt ki, viszont állítólag csak balkormányosban gyártják, úgyhogy itt nem lesz.

smart-lamp

Az új modell (nálam a régebbi volt) picit nagyobb lett, picit erősebb, picit még smartabb és a váltója se ilyen istencsapás, mint ennek. Igazából városi közlekedésre kifejezetten alkalmas, egy főnek dolgozni járni pont ideális, ha tartunk mellette még rendes autót is, amivel mondjuk egy közepes bevásárlás elintézhető. Mivel csak két személyes és a légzsák nem kikapcsolható, a kisgyerekes anyukáknak is pont használhatatlan, mert az anyósülésre nem szabad babaülést tenni. Szóval nagyon kellemes játék, drága játék, és kell mellé legalább egy rendes autó is.

Reklám és PR szempontokból viszont kiváló, mert az emberek még így, tíz év után is utánafordulnak, pláne, ha rá is van mázolva valami érdekes. Vagy rá van akasztva egy kuka, mint Budapesten…

kukassmart

15 hozzászólás “Kütyü – Smart fortwo” bejegyzéshez

  1. Múltkor mi is láttunk egyet ….. kiwim egyből: what a f….k was that???????? De nekem akkor is szimpi a kis kocsi. 🙂

  2. Sikitopink szinu smart zold feliratokkal szokott allni a studio udvaran. Muanyagizu jegkremet hirdet. Nem is annyira szokatlan latvany ez itt.

  3. nem is nagyon lehet szokatlan, alami amit 10 éve árulnak 🙂
    az usában az elmúlt negyedévben megugrottak az eladások belőle és itt is viszik.

    Nincs is vele gond, ha van mellé rendes autód. Ha lenne belőle dízel, eltűnődnék.

  4. Oke, hivjatok odivatunak, de nekem az auto ott kezdodik, ami legalabb 2,5 meter.
    (O, boldog benzinpazarlo ’70-es evek! A gyonyoru hatalmas, USA autok… Igen, mar emlitettek, hogy megragadtam a gyerekkoromban… 😉

    Aranyos, meg minden ez az ize, de nem igazan latom a celkozonseget. Annyira semmi nem fer bele, hogy meg bevasarlo autonak is kicsi, ha meg gyerek is van akkor vegleg jaj.
    Max. ilyen tulfizetett cicababa huszoneves menedzser fruskaknak tudom elkepzelni, mint „munkaba” jaro autot. Igy talan nem torik ripityara parkolaskor meg savvaltaskor.
    Amugy errefele (Szombathely, HU) nem akkora ritkasag, bar ketsegtelen, hogy Renault Clio es Peugeot 206 tobb van, Suzuki Swiftrol nem is beszelve. (Joarasitva? 😉

    Ja es legkondi? Majd a 70 LE elviszi? (Mwhahah.) Legfeljebb nem sietunk, ha meleg van, jo nekunk az a 60-as tempo is, ne? 😉

  5. az, hogy te nem látod a célközönségét nem baj, valahogy mégis egyre többet adnak el belőle, elég ha ők megveszik.

    a légkondis megjegyzéset butaság, miután le is írtam, hogy jó benne a légkondi, azzal együtt is megy. azért mert a boldog hetvenes években szaratov hűtőszekrénymotor volt a kocsikban, most már rég nem az van.
    pláne ebben a mihíjjákban, aminek a beltere három reklámszatyornyi, ehhez mérték bele a klímát is

    próbálj ki egyet, aztán mwhahahah

  6. Hát, sajnos hamarabb vennék 10ezer dollárért egy 1.4-es Civic-et, Clio-t..a maradék 8.500 dollárból meg ha jól számolom, olyan 80ezer kilométert elautókázok. ami egyébként nem olyan jelentős. de mégis: egy _autóban_ ülök. 🙂 kényelmileg, biztonságilag.

  7. Csak elozni ne akarjunk kozben. 🙂
    Jo, vegul is varosi auto, ott meg nem szaguldozunk ugyse.

    Biztos egyre tobbet adnak el belole az USA-ban, elvegre itt az olajvalsag, vilagvege, mindmeghalunk, runtodahills. Idovel elmulik, ha vegre normalis alternativat talalnak ki az olaj helyett (vagyis nem ethanolt es nem elektroautot, amit 100 km-enkent kell tolteni es/vagy nem megy 80-nal gyorsabban).
    Alternativa lehet meg: oceanba loni az olajspekulansokat. Na majd az Obama gyerek rendet tesz! (Vagy ot lovik az oceanba. Meglatjuk. 😉
    Szoval majd akkor ezeket az autokat se fogjak annyira venni, IMO.

    En addig is maradnek tisztelettel mas varosi autoknal, van alternativa azert. Az oreg Roveremet inkabb Smart Roadsterre cserelnem, ha valaki nagyon eroltetne es mindenkepp Smartot kellene valasztani. Persze nem tesz ilyet senki, maradok a lottozasnal.

    Hm, megneztem a gyari fogyasztas adatot, varosban 6,1-et irnak ra, ennel azert jobb fogyasztasu hasonlo kategoriaju japan autokat lehet kapni, nem? Arrafele meg gondolom amugy is tobb van a japan gyartmanybol, szervizelesuk is egyszerubb, mint egy Mercedes almarkanak. Ilyet nem kerestetek/neztetek?
    Toyota Aygo esetleg? Az is hasonlo meretu (kicst nagyobb, befer a gyerek macija is ;), arkategoria kozel azonos, fogyasztas alacsonyabb.

    (Jo, abbahagyom. Ram ragadt ez az idiota valaszolasi kenyszer a forumozos-antitroll kornyezetbol. De isten bizony nem vagyok en ekkora idiota am! Csak jol jatszom… 😉

  8. Erdekes, megprobaltam Toyota Aygo-t talalni NZ-n es nem sikerult. Ezek szerint ott nem forgalmazzak? Ugy jartam, mint Jozsi bacsi a repuloben: erre nem szamitottam.

  9. Ha az SL-t is hazavinned egyszer, akkor elotte azer’ lecci szoljal!

  10. racs, ilyen submini vagy mi van csomó féle, ott a hunyadi matéria, a nissan cube, a mitsunak is van valami ilyen tejesláda méretű vacka és jobban is fogyasztanak, használhatóságban nincs sok különbség.

    Toyota aygo-t azért nem találsz, mert itt másképp hívják a kocsikat, mert ide főleg a JDM (japó belpiac) autói kerülnek. Itt a corsa az egy toyota modell, az opelt holdennek hívják, a régi suzuki swiftet holden barinának 🙂

    a benzines smart nem akkora truváj, a dízel viszont az, szerintem, az már jól is fogyaszt. azzal megkapnám a robogózás élményét a megázás élménye nélkül 🙂

    egy használt, pipec nissan terrano 7-10k…

    játszani jó volt vele,és nem kellett gyalogolnom 22 km-t a melóba amíg a kocsim szervízben volt 🙂

  11. Hát nekem még 2002 tájékán sikerült egy ilyen masinát megvizslatni közelről egy kiállítás alkalmával!
    Használhatóságról írtál amihez nekem nem volt szerencsém, de én a kiállított darabtól egyáltalán nem voltam elájulva sőt csalódott voltam!

    Az első ami kicsapta a biztosítékot mindjárt a kilincs volt amit nem kellet volna megfognom! Olyan sorjás volt, hogy azóta csak kilencig tudok számolni a kisfiamnak a kezemen! no mindegy azért csak beleültem és hát úgy ahogy volt csalodás! Olcsó puritán egyszerűen semmilyen! snassz benyomást keltett! Olyan igazi fapados! Arról tényleg nem beszélve kívülről alákukkantottam a papírdoboznak és megfagytam a kérék mögött bujkáló a már említett „teáscsésze-alátét méretű tárcsafékek”-től! Egyszóval kiábrándító volt pedig pozitívan álltam neki megvizslatni mert ugye én is a funkcionalitást láttam benne. Főleg a „nagy városi autóként” hozzájárulhatott volna a dugok csökkentéséhez! Akkoriban még Trabanttal csettegtem, de a látottak nem győzetek meg sőt még a közös vonások sem mint papír csomagolás, dob fék …stb 🙂

    Ami tényleg döbbenetes az a biztonság: http://www.youtube.com/watch?v=xKE6EiGNqbs&NR=1

    Erre mondják kicsi a bors de erős!

  12. @hobe

    Ez mondjuk tenyleg az a kategoria, ara is kb. annyi, mint a tobbi kockaautonak. Volvot azt en is vennek, ha lenne mibol. 😉

    @pappito

    Ah, ez sok mindent megmagyaraz. Pedig mar poszen neztem, de most kiegyenesedett. Ezek szerint ha vegre eccer kivergodunk, akkor kezdhetem elorol az autok megismereset… Mar nem mintha akkora asz lennek a temabol… 🙂

  13. hát kénytelen leszel újratanulni az autóneveket, több okból is, egyrészt amit ide az APAC régióba gyártanak az is szokott másik nevet kapni ami opelban frontera az itt holden colorado vagy isuzu wizard 🙂
    másrészt pedig a japán belpiacos holmik is ide kerülnek, aminek megintcsak más a nevük. a toyota corolla az lehet az opel corsa méretétől az egyterűig bármi, mert rengeteg féle corollát gyártottak és ami nem corolla, annak is olyan nevei vannak, amik más piacokon nincsenek, vagy a modell sincs at all…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.