Munka Új-Zélandon – bevándorlás

Az elmúlt hetekben sokan kerestek meg a poszt címével kapcsolatos kérdésekben. Ezzel nem is lenne baj, de egyrészt egyik témában sincs általánosan jó válasz, másrészt nem is vagyok sem bevándorlási, sem munkaerőszakember. De van kihez fordulni a kérdésekkel.

A  válasz pedig a bevándorlási ügynökhöz segítheti az érdeklődőt. Hajnalka linkje már rágóta itt van a blogom linkrolljában, most itt direktben is megmutatom őt. Kvalifikált bevándorlási ügynök, keressétek meg és halgassatok rá, ért ahhoz, amit csinál, érdemes megfontolni a tanácsait.

Vezsenyi Hajnalka

vagy vizum@xtra.co.nz Tel: +642102204080 itt pedig a weboldala

Amennyire látom, az idejönni vágyók javarésze szinte semmit sem tud erről az országról, csak annyit, hogy szép. Tényleg az, de ki/be/elvándorlásnál ez csak egy szempont a sok közül és szerintem nem is a legfontosabb. Inkább, ahogy Imma már megtette, én is adok egy starter tippkészletet:

  • olvass el mindent az országról, amihez csak hozzáférsz
  • szánd rá az időt, jegyzetelj, hogy fejben összeálljon valamilyen kép
  • olvass itt élő magyarok által írott blogokat, magyarul ezek a legfrissebb infók általban (jobbra a blogroll)
  • olvass NZ sajtót az interneten, hogy rálátást nyerj (angolul úgyis tudsz, ha ide készülsz) Herald, Stuff,
  • hallgass netrádiókat, van raklapszám (angolul úgyis tudsz, ha ide készülsz, barátkozz a kiejtéssel) mormee oldalán találsz sokat
  • nézegesd az itteni állásportálokat, hogy lásd mire van szükség: Seek, Herald Jobs, Trademe
  • olvasd el a bevándorlási hivatal oldalán a rád vonatkozó részeket: Immigration
  • olvasd a statisztikai hivatal által kiadott infókat, elképesztően hasznos tud lenni : Statistics
  • olvasd el az adóhivatal oldalát: Inland Revenue
  • nézegesd az árakat az itteni boltokban, ingatlanügynököknél, stb. Foodtown, Realestate,
  • nézegesd a pénztárcádat!!! (ehhez nincs linkem, sajnos 🙂
  • képzeld el, hogy mindent fel kell adnod amiben most élsz és minden amit elhozhatsz az húsz kg maximum
  • és itt mindent fel kell építened a semmiből (vagy a félretett pénzből)
  • nincs megszokott magyar konyha, csak ha te csinálsz magadnak
  • akinek bármi baja van a más színű/vallású emberekkel az gondolja át, hogy ide akar-e jönni
  • vedd figyelembe, hogy nincs garancia arra, hogy te kellesz ennek az országnak
  • szedd össze, hogy a szakmádban milyen és mennyi munkatapasztalatot vagy képes bizonyítani
  • nézz utána, mik a végzettséged elismertetésének feltételei: NZQA
  • tudd pontosan, hogy ha 1-3-6 hónap munkakeresés után mégis vissza kell menni, akkor milyen helyzetben leszel

Ha ezen túlvagy, akkor jó esetben már tudod mit akarsz kérdezni egy bevándorlási ügynöktől!

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért pont Új-Zélandra akarsz jönni. Ha az a válaszod, hogy tiszta a levegő meg nincs atom, akkor nem olvastál eleget. Ez nem európa, ami előny is és hátrány is egyben. Nincs nyugdíj, gyes, tb, vakra kiír a doki, hazaugrok megnézni a rokonokat. Nincs fűtés és szigetelés, de van sok eső, viszont van metrikus rendszer jobbkormányos autók és gumicsizma, dugók, alacsony népsűrűség és birka.

Mi egy évet készültünk az indulásra, tanultuk az országot, ez itt komoly segítség volt, és még így is voltak helyzetek amikor segítséget kértünk másoktól. Ezügyben Ilap-nak van egy posztja, az elolvasását is javaslom minden ide indulónak.

Ez az ország nagyon messze van, nem lehet hazastoppolni. Van itt egy meglehetősen jó fej, fiatal magyarokból álló társaság, amely szívesen segít egy ésszerű határig mindenfélében, mert nekik is segítettek mások. Forduljatok hozzájuk (hozzánk) bátran, de ne éljetek vissza a lehetőséggel. A nagy többségünk dolgozik, családja van, éli a kis életét, ezt is vegyétek figyelembe, kérlek.

Összefoglalva, természetesen nincs kolbászból a kerítés, annak ellenére, hogy a jelenlegi magas munkanélküliség mellett is szakemberhiány van, ha van szakmád, igazolható munkatapasztalatod és beszélsz angolul (mondom beszélsz, nem csak érettségiztél belőle húsz éve) akkor jó eséllyel indulsz, ha hajlandó vagy bazi sok időt rászánni arra, hogy elolvasd, hogy mások hogy csinálták vagy hogyan nem. Mi nem bántuk meg.

Sok sikert!

24 hozzászólás “Munka Új-Zélandon – bevándorlás” bejegyzéshez

  1. Százszázalékos igazságok, köszi hogy igy összefoglaltad. Maximális egyetértés részemről is

  2. Nálunk egy lelkes magyar csinált hasonló összefoglalót, egy oldal keretében. Igaz, Írországba könnyebb a kivándorlás, elég a témáról egy weboldal, fórummal. S azóta nem kapok kivándorlásos kérdéseket, hurrá!

  3. Szia,

    jó kis poszt. egy éve olvastam hasonló számvetést valahol és az sokat segitett átgondolni a dolgot. Most már kb képben vagyok a dolgokkal.
    Fejjellefelé eleje óta renszeres (feedreader / napi) olvasó vagyok és nem gondolom hogy a jelenleginél többet kellen foglalkoznod a kivándolrási kérdéssel. Aki renszeresen és figyelmesen olvassa a blogot, az megtalál ebben (is) minden hasznosat.

    Ja és rég volt gasztro 🙂
    Nem akarsz mostanában csülköt sütni? kiváncsi lennék a te verziódra :)))))

    Üdv: Speedy

  4. Mi bajom, mi bajom? Nekem semmi, térdtől lefelé se. 🙂

  5. Szívemből szóltál… mi kb 2 éve olvasgatjuk a blogokat… elég sokat tudunk az országról ahhoz, hogy tudjuk, miért szeretnénk ott élni. Sajnos erre még várnunk kell, mert van 4 vadászgörényünk. Hajnalka azt írta nem lehetetlen kivinni őket, de nagyon szigorúak a feltételek. Átgondoltuk a dolgot és úgy döntöttünk, várunk. Ráfeküdtünk az angolra a Párommal és spórolásba kezdtünk, mert ahogy olvasgattalak Titeket, nem kevés pénz kell az induláshoz. Szerencsére a szakmája hiányszakma (rendszergazda és programozó) kint.
    Szóval addig is minden nap olvasom a blogodat és várom, hogy egyszer mi is kint élő magyarok legyünk 🙂
    UI: nagyon cuki a kislányotok 🙂 a mi keresztlányunk is kb ilyen idős 🙂

  6. No, szerinted melyikből kaptam többet?! Három-négy év után adtam fel a válaszolgatást, nem vádolhatsz türelmetlenséggel 🙂

  7. Az én gyerekeimen is Hajnalka segített, nagyon értékes együttműködés volt. Azonnal dolgoztak, laktak, asszem jól érzik magukat. Nem barátkoznak senkivel, ezen csodálkozom, de ők tudják. Nekem itt nagyon nehéz nélkülük. Gondoljatok, az itthagyott befelé síró szeretteitekre!

  8. Köszönjük a sok fontos és hasznos infót,rendes tőled,hogy törődsz másokkal!!
    Azért rendesen sikerült elijeszteni bennünket attól, hogy New Zeland-n próbáljunk új életet kezdeni….:)))
    Azért a magyar mentalitást ott sem vetkőzik le sokan….én is külföldön élek immár 14 éve, igaz csak két országban éltem/dolgoztam.
    Egyértelmü,hogy Europát elhagyva radikálisan változnak a játékszabályok/kondiciók/elvárások.
    Azért sokan elég jól talpraálltak Új Zélandon is /máshol is/anélkül,hogy pénzzel a zsebben és mindeneshetőséget kiszámítva,bemagolva az összes koordintákat és infot az országból/a gyakorlat úgyis totális más/ aztán félénken,remegő lábbal felüljenek a repülőgépre. Ha annyi pénze van valakinek valószinü nem akar elmenni onnan ahol él, a motiváció még mindig a pénz és a jobb élet reménye….szerény véleményem szerint.Garancia pedig semmire nincs csak esélyek.
    Én kölcsönpénzből, nő létemre indultam el és nem bántam meg, oda kellett tennem magam nagyon, keményen dolgozni, alkalmazkodni az adott ország szabályaihoz, de megy az ha komolyan akarsz valamit elérni!!!
    Ezért én sok sikert kívánok mindenkinek és ne adja fel az álmait soha!!! Mások tapasztalatai nem a tieid, neked kell megélned a saját kudarcaid és sikereid,fontos hogy legyen sok-sok kitartásod és hited….:)))Minden jót a Új Zélandon élő magyaroknak!!!

    1. magyar mentalitást?
      Úgy érted, hogy leírom mi van, nem pedig ömlengek arról, hogy gyere ide, többszázezer forintos repjeggyel, pucér seggel nyelvtudás, munka ismerősök és fogalom nélkül és minden fasza lesz?

      Elijeszteni? Nyilván végigolvastadaz elmúlt öt évben született 860 posztot az országról az energiahelyzettől az iskolákig, a környezetvédelemtől a borászatig, a szánkózástól a terepjárózásig és elijedtél. Mások meg nem. Ha nem felelsz meg az ország feltételeinek, arról nem én tehetek.

      Igen, sokan talpraálltak NZ-n, mondjuk a válság után leginkább azok akiknek vagy vízumuk vagy munkájuk volt mire ideértek. Azokról meg nem hallasz akik ilyen vagy olyan okból visszamentek, mert itt nem jöt össze valami.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.