RMS Queen Mary 2 – újra Aucklandban

A hatalmas hajó ismét a térkép jobb alsó sarkában jár.

qm2-front

Reggel, ahogy munkába menet hallgattam a rádiót akocsiban, egy betelefonáló éppen azt mondta, hogy a Queen Mary 2-t látja beosonni a kikötőbe. (már ahogy egy 345 méter hosszú, 151ezer tonnás hajó oson…) Gondoltam az biztos nagy kaland, mert amikor először itt járt, akkor is hatalmas felhajtás volt.

Úgyhogy kinéztem az ablakon és a hídon araszolva megpillantottam a monstrumot, amint vontatók rajzanak körülötte, parkolás közben. Az egy kicsit gyanús volt, hogy nem a Princes Wharf-ba áll be, ahova a nagy cruiselinerek szoktak, de kiderült, hogy oda egyszerűen nem fér be, így kényszerűségbő a Jellicoe Wharf-ban fog parkolni.

qm2-side

Ez a legnagyobb hajó, ami valaha Aucklandban kikötött, a víztől amúgy sem idegenkedő helyiek roppantul fel vannak villanyozva, bár most nem jár tüzijáték meg mifene, és este már le is lép a ladik, 10 körül. Ha minden összejön, akkor megnézzük Devonportból, ahogy kihajózik, ha tudok képet csinálni róla, akkor azt is kaptok.

qm2departaucklandaz első látogatás Aucklandban

A jármű elképesztő méretű, még a hídról nézve is bazinagynak tűnt, pedig ide azért járkálnak kigyúrt konténerszállítók, és nagy hajót már láttunk. De az kutyagumi volt ehhez képest.

a kapitányi híd webkamerájának képe

A Queen Mary 2-t egy 157ezer lóerős motor hajtja, hossza 345 méter, legnagyobb szélessége 41 méter, maximum 3056 utast szállíthat, akiket 1253 fős személyzet szolgál ki. A személyzet 16ezer étkezést bonyolít minden áldott nap, amelyben elfogy 73 kiló homár és három és fél kiló orosz kaviár.

1839-ben Viktória királynő személyesen adta Cunard úrnak a licencet, amely feljogosította a jóembert, hogy leveleket továbbítson az Atlanti óceánon.  Cunard társaság első gőzöse így felvehette a RMS előnevet (Royal Mail Steamer). Az  RMS Britannia gőzös 230 láb (70 méter) hosszú volt. 2004-ben a QM2, folytatva a dicsó hagyományt, kitüntetésként megkapta az RMS előnevet (Royal Mail Ship). A postahajón van külön állatszállító részleg, ahol a Kennel Master minden nap gondoskodik az utasok kedvenceiről, ideértve a szabad levegőn sétáltatást is.

A hajót 1998-ban találták ki, pontosabban akkor határozta el a társaság, hogy megépíti. Az első acéllapot 2000 januárjában szabták le, és 2002 decemberében vízre is tették. Ezután majd egy év telt el az első tengeri próbáig,amit követett a második tesztkör 2003 novemberében, amikor is a hajó elérte a harminc csomós sebességet.

qm2buildingitt még szárazon

Rá egy hónapra hivatalosan is átadták a járgányt a Cunardnak, és 2003 december 26.-án beúszott Southamptonba, ami a bázisa vagy mi. (nem tudom tengerészül mi ez, anyakikötő?) 2004 január negyedikén maga második Erzsébet királynő őfelsége keresztelte a hajót Queen Mary 2-re. 2004 január 12.-én már ki is futott az első útjára, amely Fort Lauderdale-be vezetett. 2004 áprilisában New Yorkba tartva, nyugat felé átszelte az óceánt. 25-én történelmi úton, kelet felé is megtette az utat, tandemben úszva a Queen Elizabeth 2-vel.

qm2aucklandQM2 és Auckland

A társaság és a hajó mindenféle adatait, képeket az enteriőrről meg minden finomságot meglelhetsz itt.

7 hozzászólás “RMS Queen Mary 2 – újra Aucklandban” bejegyzéshez

  1. Ahanyszor elrontod, annyiszor kijavitom:-))

    296. Az évet és a napot jelölő számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötőjellel kapcsolódnak: 26-án, 12-én

    Fort Lauderdale-be hogy ment Southamptonbol hogy kozben nem szelte at az oceant? Vagy miert van kihangsulyozva, hogy New York fele atszelte az oceant?

  2. Volt szerencsem lani az elso ottletet a hajonak…. Es a tuzijatekot is Davenportbol mikor kihajozott…. 🙂

  3. hát biztos inzgalmasabb volt, mint a mostani, se tüzijáték se semmi 🙂

    csak búgott háromszor hatalmas hangon, aztán kihúzták a garázsból és kilökték a nyílt vízre 🙂

    szép volt nagyon, ha készítettem használható képet, akkor felteszem

  4. Nagyon csodálom a Qeen Mary 2-őt igaz ,hogy a Titanic óceánjáró sokkal rejtélyesebb én 10-éves vagyok és még azt szeretném megkérdezni ,hogy az osztálytársaim azt mondják ,hogy a Qeen Mary 2 valóban háromszor akkora mint a Titanic?

  5. Nem a queen mary az 300m a titanic mek 250 méter kb. nem kétszer akkora, de csak azért nagyobb a queen mary, mert azt jóval később épitették mint a titanicot:)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.