Adóváltozás

Addig-addig ígérgetett az új (akkor még leendő) kormány, amíg végül eljött a napja, hogy az adóváltozások életbe lépjenek. Változatos eredménnyel,  de azért csökken az adó. Nem áprilisi tréfa.

1dollarcoin

Április elsejétől, vagyis mától lépett életbe az új adótörvény, amely cca. 1,4 millió újzélandinak hagy több pénz a zsebében. A kormányfő szerint szántszándékkal a középosztály erősítése volt a cél, ehhez is szabták a változásokat. Nem csoda, hogy volt is némi zúgolódás, hogy a jobban keresőknek jobban kedvez  a változás, ami igaz is, nem véletlenül van így.

A középosztály kezében hagyott több pénz hamarabb áramlik vissza a gazdaságba, megmozgatva ezzel még több pénzt, jótékony hatást gyakorolva a munkaerőpiacra is, amire rá is fér a dédelgetés, a válság következtében a zátonyon is voltak elbocsájtások, 4,6% fölé nőtt a munkanélküliség, az ingatlanpiac továbbra is süpped.

Az adósávok legmagasabbika, a 39%-os sáv, mostantól 38%-ra (a kötelező ACC-vel együtt 39,7%) változik, ami csak az évi 70000 dollárt vagy efölött keresőket érinti. Az átlagfizetés ennél jó húsz-huszonkétezer dollárral alacsonyabb. Az országban 280ezer ember keres 50k és 70k között, nekik az adóváltozás heti közel húsz dollárt jelent, vagyis kábé évi egy ezrest, keresőnként.

További 630ezer dolgozó, akinek alacsonyabb a jövedelme, jogosult lesz az un. IECT-re (independent earner tax credit) ha a jövedelme 24,000 és 48,000 dollár között van ÉS nem kap semmilyen segélyt, támogatást vagy nyugdjat. Akit egyszer már támogat az állam, annak toll a fülibe. Az IECT körülbelül heti 10-15 dollár közötti összeget jelent az adózónak.

A miniszterelnök azt is javasolta, hogy akinek nem feltétlenül szükséges elköltenie a megmaradó pénzt, az tűnődjön el azon, hogy adományként felajánlja-e különböző jótékonysági szervezeteknek, hogy segítse és propagálja az adományozás szokását. Azt nem lehet tudni, hogy a három egymást követő évben meglépni tervezett adócsökkentési sorozat többe eleme is is megvalósul-e majd, mert nem látszik még mindig, hogy az elkövetkező egy-két évben hogyan alakul a gazdaság.

Az viszont biztos, hogy a 33%-os adósáv (középosztály vigyázz!) alja 8,000 dollárral feljebb került, így most éves 48,000 dollártól 70,000 dollárig tart a 33%, ahogy korábban a sáv teteje emelkedett hatvanról hetvenezerre. Emellett a KiwiSaver (nyugdíj előtakarékosság) hozzájárulás kötelező minimuma 4%-ról 2%-ra csökkent. A szociális segélyek, támogatások, nyugdíj és diákhitelek 3.4%-al emelkedtek, (többé-kevésbé) követve az emelkedő árakat.

Az adósávok most a következőképpen néznek ki:

taxrates

Ennek alapján, kiszámoltam, az összes jövedelmemet (fizetés) érintő összes állami terhelés, cca.21%. Ez az adócsökkentésig 22,7% volt. A fizetésem 79%-a marad a zsebemben hóvégén.

Sajnálatosan az ACC kötelező díja is 1.7%-ra emelkedett az eddigi 1.4%-ról, és komoly balhé is van az állami egészségügy körül, hiszen rengetegbe kerül és nem működik igazán jól. Az ACC rendbehozása is az új kormányra marad, egyelőre egymás után buknak ki a csontvázak (no nem úgy) a nachtkaszlikból, botrány botrányt követ. Fizetni meg egyre többet kell, kíváncsi vagyok mi lesz ebből.

12 hozzászólás “Adóváltozás” bejegyzéshez

  1. „KiwiSaver (nyugdíj előtakarékosság) hozzájárulás kötelező minimuma 4%-ról 2%-ra csökkent”
    Bekaphassak! 🙁

  2. ez neked mér baj? Többet lehet, csak kevesebbet nem.

    Ráadásul nekem nem kiwiszéverem van, mert az csak állampolgároknak lehet.És nekem 5%-et adnak és be se vagyok zárva a KS-be.

  3. Akkor szerintem Teged elcseszett az uzem. Nem kell allampolgarsag, csak rezidenszi, az meg kell hogy legyel, mert ugyi itten lakol. Ha pedig igy van, akkor muszaj lett volna enrollolni Teged, hogy aztan 2 het mulva optoutolhass ha akarsz. Igen, tudom, baromsag, de ez a szabaly!

    http://www.ird.govt.nz, form KS4 page 9 (pdf page 11)

  4. azért mert itt lakom, még nem vagyok rezident. Így minden erre alapozott dologból kimaradok… például a kiwisaver, aminél viszont jobban jártam.

  5. Nyugdíj ide vagy oda, nekem tetszik az a kiwis dollár… Én is szeretnék olyat. :p (Hű, ha a fizetésem 79%-a a zsebemben maradna….:p)

  6. Baaz, es szerinted melyik munkaltato ad nagyobb hozzajarulast a kotelezo minimumnal??

  7. Nekem csak 70% körül marad, de ez is mennyivel jobb mint otthon, ahol 50%-ot sem érte el a nettóm (és ott még a cég is csengetett keményen).

    Az igazán durva, hogy itt szolgáltatásban többet és jobbat kapunk érte.

  8. Zsolt: nem kene hat szamjegyu osszeget keresned, akkor tobb maradna! 🙂

  9. Drágámim. Aki itthon maradt, annak jelenleg 100HUf munkaerőköltség a munkáltató oldalon Bizony 66% elvonással van megküldve.Tehát abból kapunk 34 HUF-ot.
    Pappa Pénteken meglett a DBA1, ami már OCA néven fut.
    2 hét múlva megyek a kövire és akkor meg OCP lezek, ami meg DBA2 volt. Ja ez Oracle 10g-re vonatkozik 🙂
    EgaMagE

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.