Húsvét a zátonyon

Nyilván kellett sokat gondolkozzak, hogy a húsvét meg a szigetek (nudge-nudge) által legyártható szóviccekből melyiket alkalmazzam, de megállom, meg én. Úgyhogy nézzük mit csinálnak a kiwik húsvétkor.

hot_cross_buns_n_yorks_version

Hot cross buns,
Hot cross buns,
one ha’ penny,
two ha’ penny,
hot cross buns.
If you have no daughters,
give them to your sons,
one ha’ penny,
two ha’ penny,
Hot Cross Buns

Természetesen vásárolnak, mint minden jeles alkalommal, napok óta zeng a tévérádió a mindenféle kihagyhatatlan ajánlatoktól, csak most, csak önnek, csak húsvét szombaton, ehh. Ellenben a tradicionális húsvétozás nagyjából kimerül két dolgoban, az egyik a húsvéti tojásokkal való babrálás, a másik a hot cross bun sütése.

A húsvét hagyományosan családi kaland, hatalmas zabálások, gyermekek tojást keresgélhetnek a fűben meg a lakásban, móka és kacagás veri fel a sziget csendjét. Izé, annyira nem áhítatos ez a hely, és a négynapos hétvégébe (nagypéntek, húsvéthétfő) beleesik sok jó bevásárlási lehetőség is.

hotcross-eostreii

A tradicionális zátonytáp ilyenkor a Hot Cross Bun, ami meglehetősen finom kaja, amolyan gyümölcskenyér, csak buci alakúra sütve és a tetjén van egy kereszt. A kereszt persze egyértelműnek tűnhet, de valójában nem a keresztények szimbólumára utal a népszerű besztszellerből, hanem az ősgermán Ēostre istennőnek szóló áldozásra. Nem meglepő, hogy a húsvét nevét is (Easter – Ēostre, nudge-nudge) innen markolták a későbbi liturgiák, különösen a kereszténység, amely előszeretettel csücsült rá időbeli egyezésekre. A kereszt a sütin a Hold négy negyedére utal. Ausztráliába és Új-Zélandon egyre inkább a csokis hot cross bun a kedvenc, pedig az eredetiben csokiról szó se volt.

hot-cross-buns-2600-x-450

Szerencsére számtalan vidám babona jár a süti mellé, ha betegnek adjuk, az meggyógyul (csak húsvétkor, más esetben orvoshoz kell menni), ha barátnak akkor még sokkal jobban leszünk, ha ellenségnek, akkor összebarátkozunk. Vagy az ellenségeink egymással, ki tudja? Ha hajóra visszük, megóv az elsüllyedéstől, ha egyet kiakasztunk a konyhában, akkor elkerüli a házunkat a tűzvész, nem mellesleg minden kenyértésztánk előírásosan megkel majd. Szóval a világ mengmentője a hot cross bun, minden bizonnyal segít a világbéke elérésében is.

hotcrossbuns-waltercrane

A húsvét másik elengedhetetlen kelléke a nyúl (vagy hare), tojással. Enélkül nincs húsvét. Az eredeti (germán) legenda szerint (annyira eredeti, hogy olyan 1600 körüli az első feljegyzés róla) jött a nyúl húsvétot megelőző este és kis vesszőkosárkájában színes tojásokat meg finomságokat hozott a gyerekeknek. Hát nem tudom mit szívtak akkoriban a germánok, de örüljünk, hogy megálltak a nyúlnál és nem mondjuk a gnú hozza a tojást vagy a kacsacsőrű emlős, vagy a rája. Nem nehéz kiokoskodni, hogy a nyúl is meg a tojás is termékenységi szimbólum, az egyik szapora a másik meg tojás, ebből is sejthető, hogy az ünnep mostani formája szimplán el lett csórva valahonnan.

hotcrossbuns-national

Itt a locsolkodás nem dívik, itt eldugott csokitojást kerestetnek a gyerekekkel (régi rabszolgatartó hagyomány, biztos) és a tojások kidíszítése is előfordul, bár itt nem patkolják őket, hanem festik, meg strasszköveket ragasztgatnak rájuk, vagy áttörik a tojás falát valami szép mintában. Csokinyúl, csokitojás minden mennyiségben kapható és el nem kerülhető.  Európában már 1800 körül csináltak édes tésztából nyúlformájút ilyenkor.

Úgyhogy kellemes húsvétot mindenkinek, sok nyúlt, sok tojást, lehetőleg csokiból, meg sonkát, ami itt nem menő.

hotcrossnyul

Ja, meg persze itt a szerkesztőség legkedvencebb Hot Cross Bun receptje (vagyis amelyiket leggyorsabban köpte ki a gugli ), és a helyi élelmiszerbiztonság figyelmeztetését is:

Hot cross buns recipe

For buns:
4 cups flour
1 tsp salt
2 tsp spices – combine your choice of mixed spice, cinnamon and nutmeg
¼ cup brown sugar
1 ½ tsp yeast
1 cup milk, warmed
100g butter, softened
2 eggs
1 cup mixed dried fruit

For crosses:
½ cup flour
1 Tbsp butter
¼ tsp baking powder
Milk

Blend flour, salt, spices and brown sugar. Stir yeast and milk together, and leave to stand for 15 minutes in a warm place (mixture should be frothy). Beat eggs and softened butter into the yeast mix, then add to blender with dry ingredients. Add dried fruit and blend until mixture is a dough consistency. Place dough into a greased bowl and cover, leaving in a warm area for 1 hour (dough should have doubled in size). Turn onto a floured board and divide into 16 portions, rolling into balls and placing on a greased oven tray. Allow about 1cm between each bun. Cover with a tea towel and leave in a warm place for 30 minutes until risen. Brush each bun with milk and add crosses to each bun. Bake at 190 degrees Celsius for 20 – 25 minutes. Brush with sugar glaze before taking the tray out and cooling.

For variation, make chocolate hot cross buns by adding ½ cup cocoa and ½ cup chocolate chips to the classic hot cross bun recipe. Alternatively, give your hot cross buns an orangey twist by adding the grated rind of one orange and glazing the buns with a mix of freshly squeezed orange juice and sugar.

24 hozzászólás “Húsvét a zátonyon” bejegyzéshez

  1. a koala büntet 🙂

    eddig a legsúlyosabb csokicucc a „bocinyúl” volt 🙂

    meg a húsvéti nyúlra átcsomagolt télappopó

  2. Mi lenne, ha Purimról is hasonló stílusban írnál?

  3. Jaj Istenem, bár a mi FSA oldalunk is ilyen funny lenne… Most kaptam tőlük 2.5 kiló előírást 🙁 Hot cross „bunny” sütés nekem holnap lesz, már alig várom!

  4. Diöreszt hisztorimen. Akkor füstszűrő nélkül lenne a sapka. Mellesleg írhatna arról is, mert sokakat érdekelhet, a stílusával meg semmi baj egészen addig, míg valakit elekrosokkolóval nem kényszerítenek arra, hogy olvassa.
    Hajrá Pappa.

  5. Húsvéti kiwi nincs? Annak legalább tényleg van tojása. 😀

  6. Jól hangzik ez az anyag itt a végén – ha legyártod és teszel el belőle, megkóstolom 🙂

  7. Mózes összehaverkodik az Örökkévalóval, később beveszik a buliba Áront is. Az Örökévaló szerint le kellene lépniük Egyiptomból, mert ótvar a hely. Mózes és Áron meg is mondják a helyi górénak, hogy le akarnak lépni. Az meg beint, mire befenyítik, hogy híváj a haverjukat, az I-tent, de akkor Egyiptom le lesz nyomva durván. A fáraó-csávó nem hiszi és szopóágra kerül. A zsidrákok lelécelnek Egyiptomból és a sivatagban aváznak, de nem para, mert az égi pártfogó küld kaját és piát, a fáraó meg megszívja, seregestül odavész.

    Erre kell emlékezni mostanság azon a címen, hogy פסח , azaz megszabadulás Egyiptomból. Ennek örömére együnk valamit!

    Ilyenre gondoltál, kicsi csíra?

  8. Ez is gasztró, tessék:

    „Tréfli hot-dog ma New York szinte minden sarkán megtalálható és fogyasztható. Ebben nincs semmi kivetni való. Ám egy kóser Brooklyn-i büfében csaknem lázadás tört ki miatta. Úgy néhány napja történhetett, amikor a „Suarma Király” kóser csemegebolt és étterem állandó kuncsaftjai felfedezték, hogy a csomagolás egy tréfli virsli papírja és figyelmesek lettek egy dolgozóra, aki az étteremben valószínűsíthetően tréfli húst sütött.

    A kuncsaftok és dolgozó között heves vita robbant ki és az incidens gyorsan eszkalálódott. Az vásárlók kiabálni kezdtek, mire az eladó kést ragadott és azzal fenyegette meg őket. Egy rabbi szerint, aki az étterem kósersági igazolását kibocsájtotta, a vita „egy szörnyű hiba” miatt robbant ki, amely azonban nem volt szándékos. A dolgozó a húst nem a megfelelő helyről vásárolta. Ám még mielőtt áruba bocsájtották volna, felfedezték a hibát. A 13. sugárúton levő étkezdét néhány napra bezárták, hogy megtisztítsák a nem-kóser hústól és felszereléstől.”

    http://zsido.com/cikkek/Hirek/10//1340

  9. Sajnálom, hogy másképpen nem lehet úgy irni a húsvétról, csak úgy hogy odadörgölünk a keresztyénségnek. Nem tudtam hogy te is beálltál az ateista klubba…elszomoritó

  10. Kedves nzer, te egyszerűen bigott vagy. Vagy humortalan. Mindkettő gerincferdülést és tenyérkiszőrösödést okozhat. Vorsicht!

  11. Érdekes volt ma itt olvasgatni.
    A South Parkban egyszer megpróbálták lemodellezni, hogy a mindenkivel szembeni tolerancia hová vezet egy iskolai előadás kapcsán. Még Kyle szülei is jobbnak találták az eredeti Betlehemes játékot…

    Nekünk bejött a nagypéntek. Sikerült teljesen korrekt kaviárt előállítani a piaci lazac ikrából (most van szezon). A tapasztalatokkal felvértezve a 2.0-ás verzióval már ki lehet állni a tömegek elé. Kéne majd valami összejövetel, ahol el lehet sütni némi kaviáros palacsintát.

  12. Zsolt, a South Park módfelett tanulságos 🙂 Kedvencem.

    Kellemes Húsvétot mindenkinek!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.