Gastro – kakaós csiga

A kakaós csiga mindannyiunk életét végigkísérte, mindannyian szeretjük, blabla. Ámde Zsófi küldött nekünk receptet (köszönjük szépen!), hogy hogyan kell ilyet fabrikálni otthoni körülmények között. Olvassátok szeretettel, a képeken a mi (sikeres!) kísérletünk.

Végy 4 deci tejet, tegyél bele 2 evőkanál kristálycukrot, és keverd össze. Tedd be a mikróba fél percre hogy langyos legyen. (ne forró!) Kb. a felét öntsd át egy másik bögrébe és morzsolj bele 1 élesztőt (általában 50 gr). Tedd meleg helyre (én a radiátorra szoktam tenni és felcsavarom a fűtést 3-asra), takard le pl egy csészealátéttel és hagyd hogy az élesztő felfusson.

csigaken

Mérj ki fél kiló lisztet. Tegyél bele egy egész tojást, a maradék cukros tejet, a felfutott élesztőt, pici sót és egy deci olajat. Mindezt keverd össze. Lágy tésztát fogsz kapni. És most jön a férfimunka. Egy fakanállal szépen kezdd el a tésztát dagasztani. Lélekben készülj fel fél óra fizikai munkára, esetleg ha a közelben kószál egy hímnemű, akkor testáld rá a nemes feladatot. Addig kell a tésztát dagasztani, amíg hólyagos nem lesz. (Pici levegő buborékokat fogsz látni a tésztában) Ezután fél órát egy konyharuhával letakarva, meleg helyen keleszd. (Ismét javaslom a radiátor tetejét.)

csigakukac
Amíg a tészta kel, addig készülhet a kakaóstöltelék. Mérj ki 15 deka kristálycukrot és keverd össze 3 evőkanál kakaóporral. A mikróban egy picit langyosíts meg 250gr vajat (vagy RAMA-t, ki mit szokott használni) és keverd a cukros kakaóhoz. Érdemes kicsit többet csinálni, tutira mindenki nyalakodni akar majd belőle. A megkelt tésztát kb. 1 centisre nyújtsd, téglalap alakúra. Kend szét rajta egyenletesen a kakaós cukrot. A lágy kakaós tésztát ezután fel kell hengergetni. Szerintem ez a legnehezebb. A kezemmel szoktam mindig egy kicsit tekerni rajta, legyél türelmes, nem baj, ha lassan készül el a hosszú henger.

csiganyers

Kapcsold be a sütőt 200 fokra. Amíg a sütő melegszik, vágd fel a hengert. Vágj egy kb 3 centis csíkot, és a kakaós felével felfelé tedd bele a tepsibe. (Ez maga a kakaóscsiga.) Ezt a műveletet ismételd, amíg a hengered tart. Számíts arra, hogy a tészta még növekszik, terjeszkedik. Hagyd a csigákat még a tepsiben is kelni egy picit, utána tedd be a sütőbe. 180 fokon süsd a művet, kb fél órát, de leginkább addig, amíg halvány barna és illatos nem lesz.

csigakupac

4 hozzászólás “Gastro – kakaós csiga” bejegyzéshez

  1. Szerintem is macera a tekeres, ezert en ugy csinalom, mint a retest. Rateszem a kinyujtott tesztat egy konyharuhara, es azzal tekerem fel.

  2. Baaz, ma egy hasonloval szenvedtem, kokusz toltelekkel. Par oramba kerult, mire keszen lett, legkozelebb jobban meggondolom..

    En negy fele vagtam a tesztat, rovidebb rudak/hengerek/akarmik lettek, konnyebb tekerni. Csak hat igy hattal tobb vege lett, ami ment a kukaba.

    A tepsit nem javitottad ki! 🙂

  3. Pappito draga!
    büszke vagyok rátok!!!! nagyon ügyesek vagytok! :))))
    soksok pusz

    ui: mi van a tepsivel?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.