Powershop – online árampiac otthonra

A zátonyon az elmúlt tíz évben 78%-al drágult az energia. Ez rettenetesen sok, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy ennyi év alatt az infláció mindössze 28%-ot emelkedett. Egy elmés kiwiembernek ötlete támadt.

advert-control-winter-costs

Az ország lakóházainak túlnyomó többsége elektromos árammal üzemel, ideértve a főzést, fűtést, világítást és melegvíz előállítást is, tehát nem mindegy, hogy a villanyszámlánk mekkora összeg. Mivel a szigetelés csak az utóbbi években vált közismertté errefelé, a villanyszámla télen nem szokott alacsony lenni. A nyári hónapokhoz képest mi nagyjából dupla számlát kapunk télen.

Februárban már életbelépett egy energiaáremelés, melyről a szolgáltatónk levélben értesíteni bennünket el nem mulasztott, most pedig küszöbön van mégegy. Alapból persze, tudjuk, hogy minden drágul, meg válság is van, de az öt nagy enegiacégnek mind sokmilliós profitja volt az elmúlt hat hónapban, a tél küszöbén megemelni az árakat pedig a pofátlanság minősített esete.

Erre fel találta ki a jóember az árampiacot, ahol az ember egységeket vásárol, természetesen online, ezeket kifizeti, majd ég a lámpa és van meleg is. Persze, ezt eddig is tudta a helyi elmű, csak nem egészen így. Az alap villanyszámla (amelyet online megnézhetek, vagy letölthetek pdf-ben), a mért intervallum kezdeti és végi leolvasott óraállását tartalmazza, a felhasznált egységek számát és egy bizonyos napidíjat, amelyet mindenképpen fizetni kell. A napi fix költség 33,33 cent, ami nem egy etvasz, de ki kell fizetni. Emellett vannak tarifák, és az embert hajlamosak mindig átrakni abba, amelyikben kevesebbet kell fizetni, de a villanyszámla még így is szabad szemmel jól látható összeg.

A Powershop viszont kötelező díjak nélkül működik, döbbféle ajánlatból választhatunk, ha akarjuk magunknak olvassuk le az órát, akár mindennap, de ezt rá is bízhatjuk a cégre. Ha akarjuk, akkor a Powershop kiválasztja nekünk minden napra a legolcsóbb villanyt, ha pedig magunk akarjuk kontrollálni, hogy milyen árú egységeket vásárolunk, akkor azt is megtehetjük, vagy akár malacperselyként is használhatjuk, előre megvásárolt egységekkel, későbbre. Ha rászánjuk magunkat és minden reggel felírjuk a villanyóránk állását, majd ezt bevezetjük az online accountunkba, akkor pár hónap elteltével elég pontos képet kapunk, hogy mennyi villanyt is használunk.

A fix havi tarifák helyett a Powershopnál készleteket vásárolhatunk, amennyire szükségünk van, olyan áron amilyenen csak akarjuk. Ezért a cég nem számol fel semmiféle fix díjat, nincsenek megbújó, később ránk ugró költségek, csak az egységek és csomagok ára, amit megvásárolunk. Fizetni fizethetünk online bankolással, hitelkártyával, beszedési megbízással, amogy csak a kedvünk tartja. A rendszer kezeli a több villanyórás megoldásokat is, akinél külön van éjszakai/nappali áram, meg külön a vízmelegítő órája.

Hogy hogyan is működik az egész, azt megismerhetjük ezen a demon, vagy alaposan átolvasva a GYIK-ot, vagy belepillantva a blogjukba. A lényeg, hogy áram nélkül nem maradunk, ha kifutunk a keretünkből, akkor szólnak sms-ben vagy emailban, de van olyan lehetőség is, hogy ha elfogy az egységünk, akkor automatikusan a legolcsóbb csomagot megveszi nekünk a rendszer.

Alapvetően ha a Powershoptól kívánunk áramot vételezni, akkor regisztrálunk náluk, ők pedig intézik a jelenlegi szolgáltatónkkal az átállást. Ez legrosszabb esetben 28 napig tarthat, ezalatt, természetesen van villanyunk. Finom, helyi jellegzetesség, hogy a leírásban szerepel az a mondat, hogy :

If you can give us your meter reading when you signup, then your current supplier won’t have to read your meter themselves. This should speed up your switch and we can get you started immediately.

Vagyis, ha megadjuk az óraállást, akkor egyszerűbb a helyzet, azonnal lehet vásárolni villanyt tőlük, az óraállásig pedig majd megkapjuk a jelenlegi szolgáltatónk számláját. Persze, ha a leolvasást nem fogadja el az aktuális elmünk, akkor ki kell várnunk, hogy kiküldjenek egy leolvasót, majd ezt az állást megmondják a Powershopnak. Nekem egyszer már elfogadtak egy óraállást bemondásra, telefonban, amikor nem vették észre, hogy nem az én órám alapján számláznak, de ez másik sztori.

A gyorskalkulátoruk szerint nekünk évi 100 dollár körüli spórolást jelentene, ha átjelentkeznénk. Az évi kb. 8000kWh fogyasztásunkból 330 dollár csak az alapdíj és az átlagos áramegységért 24 centet fizetünk. Átjelentkezés után alapdíjat nem kéne fizetni, az átlagos áramegység ára pedig 22,75 cent lenne. Ebben az a csalóka, hogy a jelenlegi szolgáltatónk 10-50 dolláros kedvezményt ad a havi számlákból, ha meghatározott dátum előtt teljesítünk, ami bizony, gyorsan végignézve a számlákat,  jócskán meghaladja az évi száz dollárt. De ez, tőlünk eltérő elektromosáram fogyasztási szokások esetén, vagy más szolgáltató ügyfeleként lehet nagyon jó biznisz.

units

Ha szeretnénk csak „zöld” áramot vásárolni, (itt egy PDF az üvegházhatású gázok kibocsájtásáról) vagy a vízenergiából előálított elektromosságra esküszünk, akkor legjobb helyen járunk. Jó, persze a szegény elektronok nem tudják, hogy hogyan kerültek a drótba, nincsenek felcímkézve, de van termelő aki csak vizet használ, vagy kipengette a szándioxid kvótát. Emellett vannak akciós csomagok, amikor harminc dollárért ötven dollárnyi villanyt vásárolhatunk, vagy belefuthatunk ingyenes (exportról visszamaradt, hehe) pakkokba is, amire csak kattintanunk kell.

6 hozzászólás “Powershop – online árampiac otthonra” bejegyzéshez

  1. Nem jár messze csak egy lépéssel. Itt a jó ötleteket megvalósitják. Otthon a jó ötletek bekerülnek a bürokráciába és évek alatt lassan eltünnek. Magyarországon a bürokrácia lett a legfőbb hatalmi ág.

    Itt nagyon minimális a korrupció, pl. ezért csak 1100Ft és 5 perc egy autó átírása…

  2. Mi most a Mercury Energy-hez mentünk át (az eddigi is jó volt), fűt-fát igértek, ha mégsem válik be, akkor a következő ez lesz.

  3. mi mercurynál vagyunk és nem tudjuk hogy miből derül ki ha valami gond van. Havi 15-20 dolcsi kedvezményt adnak ha időben fizetek (a két hetes fizetési határidőn belül) plusz 2-3 dollárt az online számláért. A többi szolgáltatónál is ilyesmi árak voltak, mint nekik. szóval nem is tudom hogy mire kéne figyelni.

  4. hát az úgy derül ki, hogy sötét van és nincs net 🙂
    van kalkulátoros a póversopnál, de szerintem még várjál pár hónapot, hogy lásd mennyit is fogyasztotok.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.