Bréking nyúz – sertésinfluenza, vihar, kalózok

Kicsit megsűrűsödött minden errefelé, és meglehetősen kusza hírek jönnekmennek, úgyhogy nézzük mit mondanak itt a publikusan elérhető hírforrások.

Először nézzük a  szomál kalózokat, akik megtámadtak egy olasz turistahajót, amelyen ezer másik mellett 74 Új-Zélandi illetőségű turista is utazott. Az Msc Melody kapitánya, Pinto úr, viszont nem annyira ijedős, úgyhogy a biztonsági személyzetnek azonnal fegyvert osztott, amikkel (és vízágyúkkal) vissza is verték a kalasnyikovos támadókat, aztán odaért egy spanyol hadihajó, aki a célkikötőig kísérte a turistákat.

Eddig volt a jó hír, a rossz eleje csak időjárás, ami most pár napig állítólag számottevő lesz, különösképpen a déli szigeten, ahol komoly mennyiségű csapadékra kell számítani, de a Taranaki, Tararua és Wellington területeknek is kijut a jóból.

Most pedig jöjjön a a komoly dolog, a sertésinfluenza úgy tűnik ideért a szigetre, vagy legalábbis nem tudjuk, hogy az ért-e ide. Az első problémát egy csapat iskolásnál lelték, akik most jöttek haza mexikóból, és már mindenki karanténben van. Megbetegedés gyanújával megfigyelnek pár embert az Air New Zealand személyzetéből is, a hírek itt követhetők.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem a H1N1 új változata, hanem az „Influenza A” okozza a bajt, de összedugta a fejét a helyi egészségügyi nagyfejűek csoportja is, hogy meggátolja a járványszerű terjedést. Bizonyos szempontból a zátony elzártsága előny lehet, de például itt nincs WHO által akkreditált labor, a mintákat Ausztráliába kell küldözgetni.

Az egészségügyi szakemberek fel vannak készülve Tamiflu-val, amely úgy tűnik gyógyítja a betegséget, ám azt nem nagyon hallom sehol emlegetni, hogy bizony a Tamiflu az nem bérescsepp, és a gyógyulás sem annyira triviálisan egyszerű, mint egy lehorzsolt térdé és kérdéses, hogy mutálódó vírusváltozatok esetén is hatásos lesz-e Persze inkább az életben maradás lassan gyógyulva, mint a meghalás.

3 hozzászólás “Bréking nyúz – sertésinfluenza, vihar, kalózok” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.