Bevándorlási kiskáté

Csanád nem átallotta összeszedni, hogy min kell átrágnia magát annak, aki esetleg itt kíván letelepedni és/vagy munkát vállalni. Nem rövid, de hát a téma sem az, komoly döntéseket igényel, és hosszú években számolandóak egy-egy átgondolatlan kivándorlási kísérlet negatív hatásai. A posztban nem tanácsok, hanem alapvetések vannak. Kéretik mindenkinek elolvasni, aki azon morfondírozik, hogy idejön és nem turistaként.

Bevándorlás for dummies

21 hozzászólás “Bevándorlási kiskáté” bejegyzéshez

  1. Hahó! Már régóta csendes érdeklődőként olvasgatom a blogodat (meg a „többiekét” is) mivel erősen fontolgatjuk kis családommal, hogy áttesszük székhelyünket oda le a sarokba innen a zusából. Elég sokat értekeztek bevándorlásügyben alaposan körüljárva a dolgokat, de még sosem emlitette senki, hogy előfordulhat-e az az eset, hogy a munkáltató elintézi az egész procedúrát a munkavállaló számára. Hallottatok ilyesmiről? Vagy ez teljesen elképzelhetetlen és a valóságtól elrugaszkodott elképzelés? 🙂

  2. Nem, nem teljesen elrugaszkodott, láttunk már ilyenre példát, multinál. Gondolom azért nem említette senki, mert nem igazán jellemző. Olyan relokációs kaland van, hogy cégen belül átmész a cég ottani vállalatához, ilyenkor ugye a job offer nem gond és általában olyan pozicióknál van ennek értelme, amelyek valamiféle hiányszakmák, a multik meg általában akkreditált munkáltatók is.

    Én egy esetről tudok, kommentel is itt 🙂

  3. Ez azért jó hir, köszi! 🙂 Gondolom az erkölcsi bizi meg orvosi vizsgálat attól még ugyanúgy kell. Két-három év múlva tervezzük a váltást, addig még lehet megváltozik minden..

  4. Mia baj a zusaval? Melyik resz? Mi majdnem odamentunk innen.
    Nekem oda meg drog teszt is kellett volna.

  5. Millipapa, az erkölcsi meg orvosi az mindenképpen kell, az egy szimpla munkavállalási engedélyhez is, nem csak a letelepedéshez.

  6. Hajajj, most erősen vissza kell fognom magam, hogy ne picsogjam tele az oldalt :))))
    Az úgy volt, hogy nem a lehető legjobb helyen kötöttünk ki, ezt mostmár tudjuk. Kansas Cityben vagyunk az álmos midwest közepén, ahol nem történik szinte semmi, de itt kaptam állást.. A legnagyobb porbléma az emberekkel van. Túlságosan érdektelenek a világ legalapvetőbb dolgai iránt, és iszonyatosan el vannak telve önnön fontosságukkal. Ami nekik fontos nekünk kevésbé, és forditva. A kultúra hiánya is mellbevágó
    Persze vannak itt is jó dolgok, pl. hivatali ügyintézés gyorsan és kellemesen, vagy többször használható bevásárlószatyor 5 cent kedvezménnyel, kedvesen mosolygó eladóval (persze a hi how are you-t nehéz volt megszokni), de ezekről ti is beszámoltok, nem egyedülálló dolog a világon.
    Nemtom milyen területre jöttél volna, de nekünk szerencsénk volt, mindent alánk toltak, csak a követségre kellett elmennünk a vizumhoz, de minden mást elintézett a munkahelyem. Ezért kérdeztem van-e ilyen felétek is…
    picsogás off 🙂

  7. Ja, ugyanugy mentunk volna mi is (ide is ugy jottunk, mindent alank toltak, van ilyen itt is)a roppant erdekesnek tuno Dallasba. Aztan rovid uton rajottunk, hogy ez itt nekunk jobb.
    Ceg fuggo az egesz, mindent elinteznek, ha szukseguk van rad!

  8. 🙂 Dallas, na igen. Az egyik kollégám (aki görög tehát nem elfogult) volt ott és aszonta ugyanolyan mint Kansas City. Nagy és unalmas. Ezek után szerintem nem döntöttetek rosszul.
    Szükség van-e rám, ez a nagy kérdés, az én munkámra senkinek sincs szüksége, biológus vagyok :))))

  9. Es orszagon belul nem tudsz odebb menni valami elhetobb helyre?
    Vagy nezd meg a linket a jobb felso sarokban, hogy biologus mennyire kell ide!

  10. Aki nem bírja a hideget, ne költözzön NZ-re. Ott télen befagy az ember segge. Mert ügye, fűtés mint olyan, nem nagyon van. Ha van is, olyan, mint halottnak a csók. Egy szobát esetleg befűtesz, de a fűtési energia 90%-a a kinti levegőt fűti (hála a jó kis szigeteletlen faházaknak).

  11. Még nem tudok elmenni innen, ahhoz előbb teljesitenem kell (cikket irni a rengeteg dologról amit felfedeztem..:), ezért mondtam a 2-3 évet.
    Majdlátjuk

  12. Azoké akik kint laknak. 🙂 Pl. a tiéd. Nagyon szép hely NZ, azt nem vitatom. Viszont a kintélésnek szerintem nagyon sok hátulütője van. Azt én nagyon rühellem, ha a szomszédok ilyen közel vannak hozzám. Ráadásul elég rendesen szoktak egymást feljelenteni. Ez a túlzsúfoltság miatt van. A fűtés hiánya is nagyon zavarna. Ki fogom egyszer próbálni. Téli időszakban fogok kimenni a barátomhoz és eltöltök mondjuk 2 hónapot. Akkor majd meg is tapasztalhatom, hogy milyen az, ha nincs fűtés (bocsánat, van neki egy kandallója a nappaliban). 😉

  13. Nem jó a „Milyen nap van most?”. 🙂 A keddet nem fogadta el (de még a szerdát sem). Ellenben a hétfő jó volt neki. 🙂 Ezen faragj egy kicsit. 😉

  14. bárhol élsz, vannak hátulütők. nekünk nincs túl közel szomszéd, Mo-n közelebb voltak, sokkal. még senki nem jelentett fel, én se másokat. A fűtést nem értem, nekünk is van fűtésünk. Szigetelésünk nincsen, az igaz, a régebben épült házakban nincs, de már 1-2 éve itt is minden úgy épül, hogy szigetelve van.

  15. az a milyen nap van most az faszán működik, a hostoló szerver órája szerint nézi a napokat. a blogom az itteni időt számolja te meg egy harmadik időzónából írsz 🙂

    hatékonyan szűri a spam kommenteket

  16. De azokanak a házaknak sokkal drágább a bérlési díja. Szóval amit itt nyersz, ott elveszítesz. Ezért ez mind1. Az időzónám pedig bizony magyarnak van beállítva. Szóval, nem vagyok meggyőződve, hogy az én gépem a hibás. 😉

  17. Senki sem mondta, hogy a géped hibás, csak hogy a szerver órája szerint kell beírni a napot. Mindegy, nagyon sokat találgatni azért nem kellett, remélem. 🙂

  18. Jocó, nem akarlak kiábrándítani, de a frászt magasabb.

    időzónaügyben meg nem tudok segíteni. találd ki hol a szerver és annak az órája szerint próbálkozz, mindenki másnak megy.

  19. Joco, teged nem engedtek be ide? Vagy miert probalsz meggyozni minket, hogy ez itt rossz?
    Igen, van futes meg szigeteles is! Most is rovidgatyaban-rovidujjuban vagyok.

    Nem, nem sok a villanyszamlank.

  20. Nem, nem engedtek be. Én is voltam kint, de csak látogatóban közel 1 hónapig. Kint élni akkor is más, mint kimenni látogatóba. Én csak akkor költöznék oda, ha idehaza már végképp nem boldogulnék. És azért oda, mert ott lakik a legjobb barátom.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.