magyar útlevél – új szabály!

Olvastam egy cikket a NOL-on, és mivel több oldalról is érintett vagyok, most hangot adok meglepetéstől mentes felháborodásomnak. Általában ebben a blogban nem téma Magyarország, de most minden külföldön élő, dolgozó magyar állampolgár szokatlan helyzetbe kerülhet, és amúgy is kedvem volna fejberúgni valakit.

Hungarian_passport

A lényeg, hogy megváltozik az magyar útlevél ügyintézési folyamat, mert egy EU-s rendelet szerint az útiokmánynak tartalmaznia kell un. biometrikus azonosítókat. (tegyük félre, hogy ilyen pl. az arc is, és az már elég régóta van az útlevélben) Mivel a legutolsó, bordó (hivatalosan burgundivörös) okmányban már van chip, amely tartalmazza az adatlapon szereplő adatokat, nem felel meg az EU-s követelményeknek, hiszen nincsen benne biometrikus azonosító, ahogy az állam hívja az ujjlenyomatot.

Ezért az állam, bevezet egy új okmányt, amelyben újabb, nagyobb kapacitású chip lesz, amely tartalmazni fogja a delikvens ujjlenyomatait és akkor mindenki boldog lesz. Az önmagában engem nem zavar, hogy ezért többet kell majd fizetni, merthát a technikai fejlődés áldozatokkal jár, meg minden, ide most képzeljen mindenki tetszés szerinti szóvivői hablatyot.

Az illeték emelkedésének hivatalos magyarázata, hogy június 28-tól egy európai uniós rendelet szerint a biometrikus azonosítókat tartalmazó mikrocsippel ellátott okmányt kell kiadni. A 2006-ban bevezetett bordó útlevélben már van ilyen csip, de az csak a személyes adatok és a fénykép tárolására alkalmas, az ujjnyomat rögzítéséhez viszont nagyobb kapacitású elektronikus adathordozóra van szükség.

Nem elég, hogy drágul az okmány, az érvényességi idő függvényében drágul, idézem:

az öt évre érvényes okmányért 25, a tíz évre szólóért negyven százalékkal kell majd többet fizetni. A 18 évnél fiatalabbak és a hetven esztendőnél idősebbek estében a drágulás 66 százalékos lesz. Ennek megfelelően módosul az eljárás is. Az útlevélkérelem benyújtásakor – a fénykép készítése mellett – a 12. életévüket betöltött személyektől ujjnyomatot vesznek.

Vagyis, ha jól értem, azért kell a 12 éves kor alattiaknak 66%-al többet fizetni, mert nagyobb chip kell az útlevélbe, amibe ugye esetükben nem kerül ujjlenyomat.

De kalandozzunk tovább az abszurdisztáni valóságban! Aszondja a cikk:

Ha erre [az ujjlenyomat rögzítésére – szerk.] valamilyen ok – például sérülés – miatt nincs mód, csak egy évre érvényes útlevelet adnak ki. Ilyen okmányt kap az is, aki külföldön kér útlevelet, mert a követségeken nincs lehetőség az ujjnyomat rögzítésére; azt kizárólag valamelyik magyarországi okmányirodában tudják levenni.

Tehát ha mondjuk nincs ujjad, akkor ne utazgass, ez teljesen érthető, és lássuk is be, hogy ilyen eset kevés van. Ellenben külföldön élő, külföldön dolgozóból annál több, és nekik is időnként lejár az okmányuk érvényessége. Na ők akkor most szépen vásárolnak egy repjegyet, buszjegyet, vagy autóba ülnek, és Mo-n elintézik az útlevelüket, ha nem akarnak egy éves ideiglenest kapni. (Ez mondjuk esetünkben cca. egymillió forintos költség lenne.)

Mindezt azért, mert az állam bevezet valamit, amire nincs felkészülve. Csak finom oldalvágás, hogy mondjuk a gépjármű regisztrációval kapcsolatos EU-s rendelet átvétele nem annyira sürgős, vagy említhetném a helyi iparűzési adót, amely szintén ellentmond az uniós jogszabályoknak. Kétségtelen, hogy utóbbiak forint százmilliókat jelentenek egy évben, miért siessen az állam? Természetesen, hogy az állam külképviseletei csak korlátozottan képesek működni, és ellátni a magyar állampolgárokkal kapcsolatos feladataikat, nem zavarja az államot. (ellenben a külképviselet dolgozóit használja fel az állam ütközőként, hiszen kétségtelen, hogy rajtuk fog csattani a dolog azon része amely nem az egyéb állampolgárokon, de hát épp mostanában zárnak be vagy száz külképviseletet, mert nincs pénz)

Ugyan Új-Zéland annyira jelentéktelen a világban, hogy a hatalmas és erős magyarország megengedi magának, hogy ebbe a négymilliós, commowealth-tag, fejlett országba ne delegáljon hivatásos képviselőt, és hagyja, hogy a tiszteletbeli konzulok, a saját szabadidejüket és saját pénzüket felhasználva, szívességből képviseljék, elemi költségtérítés nélkül. Az itt élő magyarok a tiszteletbeli konzulok emberbaráti jóindulatára kénytelenek hagyatkozni.

Az itt munkát kereső magyarok, ha lejár az útlevelük, csak egy éves újat kaphatnak, a canberrai (az egy másik országban, Ausztráliában van) nagykövetségen keresztül, ami kizárja őket például a két évnél hosszabb work permit megszerzéséből, hiszen nincs az az állam, amely az okmány érvényességét meghaladó érvényességű engedélyt állít ki. (munkavállalási engedély, vízum…) Így, magyar állampolgár nem lehet jogosult például egészségügyi ellátásra, amely kettő évet (akár csak egy nappal is) meghaladó időtartamú munkavállalási engedély birtokában járna neki és gyermekének. (arról nem is beszélve, hogy ugye az ügyintézés is pénz)

Természetesen (?) a rendelet ellenére, amelyet az állam annyira igyekszik betartani, hogy saját magát is megelőzi (lásd a külképviseletek korlátozása) a korábbi chip-es útlevelek pompásan muzsikálnak az érvényességi idejükig, sőt, akinek még a kék útleve érvényes, amely semmiféle elektronikus megoldást nem tartalmaz, az is érvényben marad.

Amiről a cikk nem beszél, az viszont még finomabb, hogy mi történik akkor, ha az útleveled érvényessége lejárt és szeretnél egy újat. Mert ez az igazán finom kaland. Ilyenkor ugyanis un. Állampolgársági Vizsgálatot kell kérelmezni, vagyis, hogy a magyar állam legyen kedves igazolni, hogy mi magyar állampolgárok vagyunk. (mondom, a magyar útleveleünk járt le) Ha az állam igazolja – és ez a folyamat a brit nagykövetség szerint nem kevesebb, mint hat hónap, nem gyorsítható – akkor ezzel az igazolással együtt lehet kérelmezni a feljebb már tárgyalt egyéves útlevelünket. (a kérvényt csak erős idegzetűeknek, vagy kényszerhelyzetben levőknek ajánlom)

Az önmagában felháborító, hogy hat hónapig kell várakozni arra, hogy az állam megmondja a saját állampolgáráról, hogy állampolgár. (ugyebár a korábban lejárt okmányunkat is ez az állam állította ki, ráadásul úgy általában is hivatalok százai regisztrálják arrafelé az állampolgárokkal kapcsolatos adatokat, anyakönyv, jegyzők, lakcímnyilvántartás, okmányirodák, stb.) Ráadásul ez a vizsgálat nem kikerülhető, enélkül nincs magyar útleveled. Ha csütörtökön lejár a magyar útleveled érvényessége, akkor aznap minden rendben, de másnaptól egy hat hónapos procedúrára kényszerülsz, hogy kaphass egy egyéves útlevelet, ha esetleg nem tudsz magyarországra utazni.

Mi részben szerencsések vagyunk, mert az útleveleink még hosszú évekig érvényesek, ám a rövidlábú ugyebár csak két évre kaphatott okmányt, ami lassan lejár. Mielőtt lejárna, meghosszabbíttatjuk, mert ő kap az új szabály szerint 3 évre érvényeset és nem kell ujjlenyomat. (amúgy gyerektől miért nem kell? tudtommal az ujjlenyomat nem változik, de inkább meg se szólaltam). Szolgáltató állam? Köszönjük!

[UPDATE]

Nem tudom, hogy pontosan miért, de azután, hogy a VilágBlog, (amely rendszeresen vesz át külhonban élő magyaroktól posztokat) lehozta az útleveles posztomat, nem sokkal később a NOL címlapján találtam az írásom. Ez meglepett. Nem néztem alaposan körül, és én is a NOL egy cikke alapján írtam.

Picture 5

44 hozzászólás “magyar útlevél – új szabály!” bejegyzéshez

  1. Karomkodni itt nem szabad, ugye?
    Nem mintha kulonosebben erintene a dolog, de rohadjanak meg..
    A kiwi gyerekek lassabban oregszenek? Hogy a ‘csába lehet, hogy a lanyom par honapos fenykepevel ellatott utelevelevel sok-sok evekig utazhat?

  2. ebben az a legnagyobb szemétség, hogy az utolsó pillanatban tájékoztatták (?) csak az embereket. mekkora mázli, hogy hamarosan betelt volna az útlevelem, és a lejárta előtt másfél évvel kértem újat, és jövő héten meg is kapom. ha kicsit tovább vártam volna, akkor repkedhetnék másfél havi fizetésből Magyarországra csak ezért, vagy lecsuknának a lejárta előtt fél évvel már nem érvényes útlevelem miatt.
    közben pedig itt a kb 120 főt alkalmazó iskolámban is ujjlenyomatos becsekkolórendszer van, ami nyilvántart minket, szóval csak nincs olyan egetverő költsége, meg nem olyan bonyolult, hogy beszerezzen egyet minden követség.
    részvétem mindenkinek, akit megszivattak.

  3. Füles nem az a kunszt, hogy olcsó-e az ujjlenyomatos izé, hanem ez az okmánykezelősdi elég szigorú kaland. Engem az háborít fel, hogy ha egy rohadt okmányirodában a gizike kezelhet egy ilyen masinát, ami ugye elküldi az ujjlenyomatod képét a központi központba (ahol a gyártás beleteszi a chipbe az okosságot) akkor ez megoldható lenne a követségekről is.

    nevezzük nyugodtan kibaszásnak ezt az egészet.

  4. Woody Allen vicce alapján (- Miért pont klarinéton játszik? – Csak szétszedem háromba és már menekülhetek is) útleveleim érvényességét folyamatosan 5 év felett tartom.
    Egyébként az idióta bürokráciát ismerve nem lepődnék meg, ha a rövidlábú számára lenne egy Béta útvonal, pl. kettős állampolgárságot/avagy a magyar állapolgárság megszűntetését kezdeményezve. Szerintem 30/60 napon belül jönne egy dörgedelmes határozat, hogy mivel ő magyar állampolgár, ez nem lehetséges. Nna EZZEL az okmánnyal már sima liba útlevélért folyamodni.

    Hátsó gondolatom meg az, hogy provinciális „középosztály” jeles tagjai (államigazgatás, stb.) szerint a sok lefalcoló kozmopolita véglényt ki kell takarítani az állam polgárai közül és/vagy megszopatni őket, ahol csak lehet. (Akár csak tudat alatt). Mindezt leönteni az ostoba jogalkotás és a dilettáns szervezés „kompetenciájával”. Ja, és az állam szerepének totális félreértése is idetartozik.

    Nem baj, legfeljebb majd a szittya kormány ellen tiltakozó táltosok fogják elfoglalni az Erzsébet hidat 🙂

  5. hát nekem az itteni konzulátus sokkal komolyabb kócerájnak tűnik, mint az átlag okmányiroda. szerintem egyszerűen spórolni akart valaki + nagyon nem gondolt át semmit.

  6. Herr Spitz, a táltosok kénytelenek lesznek elfoglalni a hidat (at least) mert az országot úgysem fogják tudni akkor már elhagyni.

    nem tudom, hogy hosszú távon jó ötlet-e szopatni az állampolgárt ÉS másik kezünkkel sopánkodni, hogy a diákok fele külföldre akar menni, jaj.

    személyes részvétel híján kissé átrendeződött a kapcsolatunk az állammal (aminek ugye polgárai vagyunk) és nyilván ez az útlevelesdi talán kevésbé szopás, mint belül lenni, de akkor is.

    Nappalink nyitva áll a klarinétművészet előtt!

  7. Füles, sajnos/szerencsére testközeli tapasztalataim vannak az okmányirodák belső működéséről és az útlevéliparról, és hidd el nekem, a spórolás, mint olyan, fel sem merül.

    Illetve, ha igen, akkor nem ott spórolnak, ahol volna min.

    Sok kiváló szakember mocorog arrafelé, (technológiai vonalon pláne) de nem ők hozzák a döntéseket, hanem a barna pantallósok. A vörös útlevél kifejezetten korszerű és fasza darab volt, a könyvtől a megszemélyesítésig, számos egyéb ország útlevele kb. a krumplinyomda színvonala hozzá képest.

    (a Sri Lankai útlevél például olyan, mint egy pókember képregény, és bár szingalézül van a nagyja, borzalmas. 64 oldal 🙂

    kitalálni meg gyártani tudunk, csak szervezni nem.

  8. Ja, és Füles!
    Nem gondoltál még a blogod olvashatóvá tételére? Istenbizony érdekelne mi van ott, csak ráfolyt a szemem a szaténmellényemre, amikor nekifogtam… don’t be offended!

  9. „Nappalink nyitva áll a klarinétművészet előtt!”

    Pappa:
    Fizeted a jegyet, minden este játszok neked, sőt szaxofonozom is. 🙂

  10. Szia, hát ez elég rosszul hangzott!!
    Úgy látszik idén ilyen szívózós dolgok történnek otthon 🙁 van valami bejelentési kötelezettség is, amit a tb rendelt el, január elsejétől, de alapvetően csak áprilistól kering a köztudatban. Arra hivatkozva nem küldik ki a külföldön élőknek a változásról az információs leveleket, mert nem tudják őket elérni, de attól függetlenül meg akarják majd őket büntetni, ha elmulasztják a bejelentési kötelezettséget….(bár nem tudnak elérni, de lekapcsolnak a reptéren, vagy hogy lesz ez, még nem látom, de azért eléggé fura dolgok ezek).
    Bocs, hogy hosszú lettem, szép és bosszankodásmentes napokat, nekem még szerencsére van 2015-ig érvényes szép kék útlevelem, addig meg még változhat ez-az és amaz 🙂 bakker, mik vannak!

  11. Ez még semmi.
    Dehogy a követségeket,pl..az Ausztrál követséget át tették Bécsbe,felháborító.
    Szerintem Magyarországot is áttehetnék a nagy okosok máshová.
    Kész röhely.
    Beakarok mondjuk pecsélteltetni egy ausztrál vízumot,menjek Bécsbe,mennék,de mmikor mikor még angolul is csak hápogok,nemetül meg kukkot se tudok.
    Hogy értem meg az időpontot.
    Tényleg megkell fogadni a nagyember szavát-akinek nem tetszik ellehet menni-
    Próbálunk igérem.

  12. Euthymia ne is említsd a TB-dolgot… Hetekig tartott míg megemésztettük, most meg ez. Hátha 2013-ig megváltozik megint a dolog, addig én is még őrizgetem a kéket.

    Ez sem egy hibátlanul működő ország, de akkor gondolkoztam el először, hogy talán mégis kellene egy ír állampolgárság. Itt legalább nem szivatják a polgárt ilyesmivel.

    A zanyjuk kinnyát. Jelzem, szeretett követségünk Dublinban heti 9 órán át hajlandó foglalkozni a népekkel. Reggel 9-12 között 3 napon át. Amikor ugye, munka van… Eh….

  13. zsoka42, azért álljunk meg egy pillanatra. az, hogy az ausztrál követség Bp-en van-e vagy Bécsben, az nem a magyar államon múlik… ezt nem fair a szemükre vetni

  14. Pappito, ha a kurzort a szöveg fölé húzod, látható lesz a blog. habár mostanság nem valami érdekes…. 🙂
    kösz a belső infót.
    mi ez a dolog a tb-vel?? amikor anyukám futott nekem köröket, senki nem tudott mit mondani olyan esetben, hogy EU-n kívül lakik az ember. csak hümmögtek. emlékszem, valamikor nem nagyon rég írtál erről, de aztán nem sikerült akkor sem kihámoznom semmit.
    2002 óta nem adózom és tb-t sem fizet utánam senki, egyszerűen eltűntem a térképről. itt legális vagyok és adózom. a követségen kérdezni nem merek, mert még pont ők fognak befújni és rámküldeni az apeh-et.

  15. Tegnap voltunk csináltatni. Rákérdeztem, hogy ez most ujjlenyomatos lesz-e. Mondták, hogy nem, és örüljek neki, mert csak drágább lesz. Valamivel még le kell nyúzni az utolsó utáni bőrt az emberről. Még nekem ezek szerint szerencsém volt.

  16. Agybaj!!!
    Magyarország én így szeretlek!!!! Krrrrrrrr…..

  17. Ó… Hát, elsőre egy b+ csúszott ki a számon, és ez úgy bekezdésenként 5-6-szor ismétlődött. Az a legfinomabb része az egésznek, hogy alig egy hónapja csináltattunk mindannyian útlevelet (ez ugye nálunk családilag 6 főt takar, aprólábúakkal egyetemben), és végülis frankó, hogy nekünk nagy lábon élőknek 10 évre érvényes, de az ifjontiaknak majd hosszabbítani kell, úgyhogy a „nagy utazás” előtt még jöhetünk vissza hosszabbítani. Még szerencse, hogy első lépésben annyira messzire nem megyünk, csak ide a szomszédos Angolába (vagy Anglia, de lehet, hogy angolna)…
    Még jó, hogy az ujjlenyomat mellé vizelet- és székletmintát nem kérnek, esetleg bélflóra és vérkép, agyvíz, hasnyál, vagy hasonló sample nem szükségeltetik……
    Na és igen, a legszebb, hogy most innen értesültem az egészről……
    Aki ezt így, ebben a formában kitalálta, annak análisan kéne feltolni egy-két chipes útlevelet… vagy inkább SÜNt……

  18. és arról – bár a helyi vonatkozása benne van a posztban – nem sokat beszéltünk, hogy az egy évre érvényes útlevélre, amit külföldről csináltat a proletár, hogy fog nézni az állam képviselője? (rendőr, határőr, indegenrendészet, stb.)
    Ott meg magyarázkodhat a magyar, hogy hát én nem azért kaptam csak egy éves okmányt, mert rosszcsont voltna, hanem mert az állam nem képes felszerelni a követségeit ujjlenyomatolvasóval. (ami azért, kis csúsztatással minden hulladék laptopban van, sőt egérbe épített is van szabad forgalomban…)

  19. Először is, részvétem a külföldön élőknek, akiket ezzel szívatnak.
    másrészt, én más szívatást is látok benne: ez a hogyan kollektáljuk be _mindenki_ ujjlenyomatát szépen egy naaaagy adatbázisba.
    No, nem mintha törvényt nem tisztelő, jámbor lélek lennék, és oké, hogy a széééép nagy ujjlenyomatadatbázis segíti a bűnüldözést, de hogy ha külföldre akarjak utazni, kötelező legyek összetintázni az ujjaim (oké, lehet h már nem így megy, de szebben hangzik 😉 )
    mindegy, nekem is még kékem van, még 2-3 évig biztos érvényes, meg EU-n túlra épp nincs tervbe véve hosszan tartó utazgatás.

  20. Hell o *.*,

    két kérdés:
    1. Amikor a Magyar Állam bevezette a korlátozott memóriájú csipes útlevelet nem tudott arról az EU rendeletről, amiben az ujjlenyomatot tartalmazó csipről volt szó? Vagyishogy már eredetileg akkora csipet kéne belerakni az okmányba, amibe majd elfér az ujjlenyomat is?
    2. Nincs ez összefüggésben azzal, h az USA-ba csak olyan útlevéllel lehet utazni, ami ezt a csipet tartalmazza, és az EU egyszerűen lefeküdt a terroristáktól rettegő Bush-adminisztrációnak? Mert ezen fog múlni…

    Még egy dolog: különböző angol és ír állami hivatalok és cégek alkalmazottai hetente veszítenek el laptopokat a polgáraik kényes adataival. Ha egyszer valaki visszaél az én adataimmal, és pl. bankszámlát nyit a nevemben, majd hatalmas hitelbe veri magát (engem), akkor hogy bizonyítom be, hogy nem én voltam, hanem az elveszett adataimat megtaláló?

  21. Klapanciusz

    1. A 2006-ban bevezetett, un. e-útlevélben nem „korlátozott memóriájú” adattároló volt, hanem egy olyan, amely tökéletesen megfelelt az állam által a gyártó számára előírt specifikációnak. (az útlevelet és egyéb okmányokat előállítani képes technológiákkal foglalkozó cégek pályáznak mindenfelé a világon ilyen megrendelésekre, az e-útlevél esetében egy magyar cég nyert, amely számos más országnak is szállít különböző megszemélyesítési technológiát. Mellesleg ennek miért nem örülünk?)
    Vagyis: belefért az adatlap tartalma és az okmányirodában elkészített digitális fotó, ugyanaz amely az adatlapba is van gravírozva.

    Azt nem tudom megmondani, hogy a biometrikus azonosítókról szóló EU-s rendelet akkor már megvolt-e. Igy messziről nem tudom mekkora adatmennyiség az ujjlenyomatok tárolása (sőt azt sem, hogy mind a 10 ujjnyom, vagy kevesebb? Több? 🙂 ) mindenesetre ezek a tárolók nem olyan veszett drágák.

    Viszont sok meló van velük, ellenőrizni kell a szállításukat és felhasználásukat, be kell őket kötni a könyv borítójába, a feltöltésük sem triviális, mert egyrészt csak egyszer írhatóak, másrészt a chip a könyvhöz van rendelve, és az egész balhénak van egy elég komoly szoftveres háttere, az adatfelvételtől a megszemélyesítésig. Azért ez egy okmány, mindenféle biztonsági elemekkel, nem egy videotéka tagsági.

    Az usával kapcsolatban nem tudok semmit, ha akarja, akkor előírhatja, hogy csak ujjlenyomatos kuncsaftokat fogad, ő dolga. A jelenleginél is nagyobb kicseszés lenne, ha a magyarokat kizárná a saját államuk az odautazásból.

    Az angol és ír állami hivatalnokok által elveszített adatok szerintem nem túl relevánsak itt, az már nyomozósdi kaland.

  22. Öööö… ha nekem még a régimódi, kék útlevelem van, csipp meg minden flanc nélkül és 2015-ig érvényes, akkor 2015-ig nyugtom van? És majd csak akkor kezdjek el aggódni, hogy hogyan bizonyítsam a zállampolgárságom?

  23. igen, az okmány az érvényességi idején belül okés. 2015-ig nyugtod van. Ha a lejárata előtt igényelsz másikat, akkor nem kell bizonygatnod az állampolgárságod. Ha addig valamiért nem oldódna meg, hogy a külképviseleteken is tudjanak ujjlenyomatot felvenni az okmányhoz (lehetséges, az csak szűk 5 és fél év!) akkor Mo-ra kell utazz, hogy elmehess egy okmányirodába.

  24. Látom már, ha külföldre akarok menni melózni, letelepedni stb, egyszerűbb dolgom lesz, ha szerzek egy férjet… 🙂 Kevesebb macera. 🙂
    Jah, nem ide vágó, de érdekesség. Egy volt csoporttársnőmmel találkoztam a minap, és mesélte, hogy JÖTT haza Új-Zélandról. Kiwi határőr nézegeti az útlevelét. „Milyen útlevél ez?” „Magyar.” „És hogy jut haza Bécsből?” „Jönnek értem kocsival.” „Ugye tudja, hogy lehet, hogy nem engedik be az országba, ha nem látják biztosítottnak, hogy el is hagyja azt…” „Ember, én Bécsbe haza érkezem. Unió. Tudja… Európai Unió…”

  25. Jah, ez a TB kötelezettség, ha minden igaz, csak azokra vonatkozik, akik olyan helyen dolgoznak, élnek, amely országokkal eü és más szociális ellátási megállapodása van Magyarországnak – És talán még az is vonatkozik ide, hogy Mo-on bejelentett lakcímed legyen. Új-Zélanddal pl. nincs ilyen megállapodás. Tehát az ott élőkre nem is vonatkozik. Állítólag a célja ennek a cirkusznak az volt, ki hova fizet TB-t, ott is lássák el, illetve két helyre ne fizethessen senki. Mondjuk nem tudom, miért baj az, ha valaki két helyre akar fizetni.. Ha olyan sok pénze van…

  26. azt mondta nekem nemrég egy haver, aki tavaly augusztusban kapott útlevelet, hogy azzal a chipes de még nem ujjlenyomatos variációval nem kell már vízum az usába.
    ez az ujjlenyomatos dolog valami EU-s szívás, nem?
    én azért nem kértem 10 évre útlevelet, mert mint megtudtam, az sem vastagabb, úgyhogy úgyis betelne 🙁

  27. Füles a vízumkötelezettség nem függ az okmányodtól. Az a két állam közötti megállapodástól függ. Tudtommal az usába magyarok könnyitett módon utazhatnak be, nem kell előzetes turistavízum, hanem gyorsan megvan.

    természetesen a munkavállaláshoz, letelepedéshez továbbra is kell vízum, az USA bevándorlási hivatala feltételei szerint.

    Nz-re se kell vízum, ami annyit jelent, hogy turistaként megkapod a turista vízumot beutazáskor, a helyszínen, nem kell előzetes ügyintézés. (ha csak vissza nem küldenek)

  28. Kata, ez az egész TB ügy kicsit követhetetlen, és az állam mindent megtesz, hogy megnehezítse annak a dolgát, aki utána akarna nézni. Kósza hírek vannak, és sokszor blogokból többet lehet megtudni, mint a hivatalos magyar szájtokról.

  29. Pappito: A vízumkötelezettség/mentesség mindig államközi megállapodás, melyben taglalják, hogy milyen okmányokat fogadnak el. Így például az EU-ban ha jól emlékszem azon ment a bírkózás, hogy az új kártya személyi helyett fogadják el a régi keményfedeles, piros személyi igazolványt is. Nem csodálom, hogy hátrahőkölt néhány EU ország, mert ugye az a flekó némi farzsebben hordás után tudott durván kinézni.

    Itt a hivatalos oldal az USA vízummentességről:
    http://hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html

    Itt szerepel, hogy nem mindegy, milyen az az útlevél. Igaz, annyit írnak, e-útlevél kell. Tavaly én már pl. ilyet kaptam, de ujjlenyomatvétel még nem volt.

  30. „Nz-re se kell vízum, ami annyit jelent, hogy turistaként megkapod a turista vízumot beutazáskor, a helyszínen, nem kell előzetes ügyintézés. (ha csak vissza nem küldenek)”

    Illetve pontosabban azt jelenti, hogy vízum nélkül, látogatóként megkapod a visitor permit-et (nem vízum, hanem engedély), a többi stimmel.

  31. Nem t’om Pappito, annyira nem jártam körbe, hogy a TB-seket felhívjam, csak Kisrumpf naplójában (ha jól emlékszem), volt egy link, ami a pdf-re mutatott, azt olvastam el. Annyiban érdekelt, hogy barátnőm Londonban dolgozik. Az viszont tök jogos, nem hinném, hogy elvárható, hogy egy állampolgár mindenféle közlönyöket járasson magának még külföldre is, vagy minden héten ezt rágja át, mert valami nagyokos mindig kitalál valami marhaságot. Aztán meg tudd értelmezni is…

  32. Amikor ezt a postot olvastam, valamiért az ITIL ugrott be nekem. A magyar állami szervezetek képtelenek szolgáltatásra, mert ha még ha egyes apró folyamatok meg is lennének szervezve egészen jóra, mint pl. az útlevélkiadás, a mögötte álló döntési háttér, azaz az évszázados elmaradottságban élő törvényhozók működésképtelenné teszik a folyamatokat az általuk gerjesztett káosszal, összekuszálva s haszontalanná téve szolgáltatást.
    Mióta szolgáltató környezetben dolgozom külhonban, elfogadhatatlanul gyengének ítélem a hazai viszonyokat, mert régebben csak azt láttam, hogy ez a része a magyar életnek, de most már tudom, hogy lehet másként is, s nem kellene hozzá nagy varázslat…csak levágni a fejeket..
    Nekem szerencsére még sokáig érvényes az útlvelem és addig remélem megkapom az állampolgárságot…utána meg a seggem törlöm ki vele, mielőtt visszaküldöm..

  33. „Ha erre [az ujjlenyomat rögzítésére – szerk.] valamilyen ok – például sérülés – miatt nincs mód, csak egy évre érvényes útlevelet adnak ki. Ilyen okmányt kap az is, aki külföldön kér útlevelet, mert a követségeken nincs lehetőség az ujjnyomat rögzítésére; azt kizárólag valamelyik magyarországi okmányirodában tudják levenni”

    Erről egy régi és rossz vicc jut eszembe:
    Egy kéznélküli kislány áll a cukrászdában és egy krémest kér.
    – Kislány, add a kezed és beleteszem a krémest.
    – De hát nekem nincs kezem!
    – Nincs kéz, nincs süti.

  34. anyósom ma akarta kiváltani az új útlevelét, mivel lejárt neki, és befizetett egy külföldi útra. személyivel nem tud, mert neki még a régi fajta van, ami élete végéig jó lenne és azzal nem utazhat. ezért gondolta jól jöhet még az útlevél hátha olyan helyre is akar még életében utazni, ahova kell. szóval reggel elment időpontot kérni, délután vissza időre, de sajna feleslegesen. kiderült hogy neki nincs ujjlenyomata. durva, de mivel megrögzött mosogató mániás, így valószínű lekopott. legalábbis ezt mondták. most vissza kell mennie 1 hét múlva, (addig nem is fürödhet max gumikesztyűben), ha akkor sem lesz akkor 2 hét múlva ismét, ha akkor sem, akkor valami központi bizottság majd elbírálja. egyenlőre egyszerűbb ha a személyiét újítja meg, ahhoz nem kell ujjlenyomat.
    de mi van azzal akinek pl. nincs keze. miért nem vesznek dns mintát (az gondolom mindenkinek van:) )

  35. Hi,
    most akarunk uj utlevelet csinaltatni. Jelenleg Bukarestben lakunk ahhol van Kovetseg es Konzulatus is (minek?), de ujjlenyomat olvaso nincs….
    DE !!! mind a kolozsvari, mind a csikszeredai fokonzulatuson van! Persze legyen is – meg csak par milliardba kerult a gazdag adoizeto magyarnak a kettosallampolgarsag.
    Ja! hogy neki is kellhet magyar utlevel es nemcsak a tuti fityisz szavazonak? Nembaj! hat gazdag! majd hazarepul Malevval ! Mert onnan Wizz nincs… okos!!!

  36. Most olvastam, es most itt ulok a szonyegen, es kinomban vigan kacaraszom!! Istenem, imadom ezt az orszagot. Nem veletlen: a szonyeg, amin ulok, Londonban van…De tortenetesen harom honapon belul „haza” latogatok (latogatnek), es azt meg nem latom at, hogyan s mikent intezem az utlevelem. Az enyem ugyanis, sok szerencses kommentelo utlevelevel ellentetben, hamarosan lejar…Hat, majd lesz valahogy. Mar a tb-t sem tudtam elintezni: a kozponti APEH es az ott 20 eve dolgozo jobarat egyuttesen sem tudtak megmondani, mi a lomaszat van akkor, ha elhagyja az ember az orszagot. Marpedig elhagyja. Nem hagynak neki mas valasztast…de mint egy C kategorias amcsi horrorban: kiiiisert a muuult. :))) Bocsi a sok locsogasert. Off.

    1. Vamp: Nem vagyok szakértő, de megnéztem azt a bejelentőlapot, amin az egyéni járulékfizetést egyébként be kell jelenteni ha az embernek nincs máshonnan biztosítása Magyarországon, és abban ezt írják „Ha a járulékfizetési kötelezettség megszűnésének egyéb oka van (pl.: Ön az országot kivándorlás céljából el kívánja hagyni, és személyi igazolványát bevonták), a 6-os számot írja a kódkockába.” (13T1011 -es nyomtatvány útmutatója http://www.nav.gov.hu/data/cms275994/13T1011.pdf 12. oldal tetején a 3. vonalka)
      Nem tudom segít-e…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.