egy gyilkossági ügy kronológiája

2008 legelején, amikor ideérkeztünk, a magyar közösségben már téma volt egy gyilkosági eset, amelyet egy magyar fiatalember követett el 2007 decemberében. Időről időre, hol ezért, hol azért újra előkerült a dolog, most pedig bíróság előtt áll az elkövető.

A sztori nagyon röviden:

Egy fiatalember, aki turistaként érkezett az országba, megismerkedett egy emberrel, majd haza is ment vele, december nyolcadikán, 2007ben. Ezek után a szomszédok kihívták a rendőrséget, amely megtalálta az öregembert aki akkor már brutálisan össze volt verve és haldoklott, az emeleten pedig a fiatalembert az öregember lakásában, magából kifordult állapotban, üvöltözve, törve-zúzva.

2007 december 12-én ez volt az első cikk, majd 15-én jött a második cikk az újságban az esetről, ez elég szűkszavűan fogalmaz:

„Egy 29 éves magyar turistát, Ambach Ferdinándot letartóztattak,  Ronald James Brown megölésével kapcsolatban.”

Ronald_Brown
Ronald James Brown

A meleg közösség a saját portálján már másnap közzétett egy felhívást, hogy mindenki segítse a rendőrség munkáját.

Két nap múlva, 17-én az újság már azt írta, hogy Ambachot magyarországon a hatóságok körözték, ez elől menekült a zátonyra. Az óvadék ellenében szabadlábra helyezést a bíróság elutasította, mert a férfit a magyar hatóságok luxusautókkal kapcsolatos, sokmilliós adócsalás miatt keresik. A magyar férfinek pedig szembe kell néznie a súlyos testi sértéstől a gyilkosságig mindenféle vádakkal.

Lassan a közvélemény előtt is kibontakozott a történet háttere, már amennyi nyilvánosságra került. Kiderült, hogy Ambach és az áldozat egy melegek által is látogatott bárban találkoztak, iddogáltak, beszélgettek, majd elahgyták a bárt, és a szomszédok szerint este fél tíz körül már sikoltozás verte fel az Onehungai csendet. Az áldozatot két nappal később kapcsolták le az életfenttartó gépekről a kórházban, miután a részleges felépülése is esélytelen volt.

Ambach múltjának feltérképezésére a rendőrség nem csak az interpolos együttműködést használta fel, hanem a nyilvános magyar webtartalomban is keresgélt és túl sok érdekesre bukkant, majd ezeket az információkat a magyar hatóságok jobbára igazolták is. Szó került a luxusautók balesetéről, amelyben benne volt Ambach keze, és persze a luxusautókkal kapcsolatos adó és vámcsalásról, a feltételezett okirathamisításról.

Másnap, december 18-án, már megjelenik Ambach vallomása is, és a rendőrség által a helyszínen tapasztaltak is. Ebben Ambach azt állítja, hogy valami partidrogot kapott, és a 69 éves Ronald Brown megpróbálta megerőszakolni, dulakodtak, és Mr. Brown ekkor leesett a lépcsőn. A kiérkező rendőrök akkor értek a helyszínre, amikor Ambach éppen a dupla ágyat dobta ki az ablakon. Négy rendőr kellett, hogy lefogják és bevigyék.

Nem hivatalos forrásokból jutottunk mi is információhoz, amit hittünk is, nem is, amíg Ambach az előzetesben ült, ezeket az infókat a mai cikk megdöbbentően igazolja (index). Sőt, Ambach ügyvéje meglehetősen arrogánsan követelőzve próbált rávenni itt élő magyarokat, hogy segítsenek Ambachnak.

Jelenleg annyit tudunk, amennyit az újság ír, vélhetőleg Ambach nem tudta, hogy melegbárban ismerkedik*, majd utánament az idős férfinak, együtt elmentek a piaboltba és vettek még szeszt, majd elmentek együtt Brown lakására. Brown feltételezte, hogy Ambach is meleg, feltehetően erősen ittas állapotban próbálkozott is a fiatalembernél, aki később módszeresen megverte és egy letört gitárnyakat rugdosott bele Brown szájába.

Ambach Ferdinánd
Ambach Ferdinánd

Az esküdtszék most éppen bizonyítékot szeretne látni a partydrogokra, amin bizony sok múlik, mert ha el volt kábítva a srác, akkor emberölés lesz a vád, ha magánál volt, akkor viszont gyilkosság. Az áldozatot szerették, ismerték a környéken, a közösség megbecsült tagja volt, nem lesz könnyű dolga Ambach védőjének a bíróságon, ezen kívül is sokminden szól a magyar fiú ellen. Az eset brutalitása amúgy is felháborította a közvéleményt, amely, tudatában Ambach bűnözői előéletének, most kifejezetten agresszív.A bírósági szakasz körülbelül három hétig fog tartani.

A gyilkosokért eddig se rajongott senki, de súlyos következménye lehet ha a magyarokat a bűnözéssel, gyilkolászással azonosítanák, ami eddig nem volt jellemző, sőt. Magyarország itt nem gyakran szerepel a hírekben, akkor is jobbára sportesemények kapcsán. Nem örülnék, ha a hosszú évtizede itt élő magyarok által kidolgozott megbecsülés és elismerés ide menekülő magyar bűnözők miatt fordulna előítéletbe.

*= a személyes véleményem, hogy teljesen életszerűtlen duma ez a „nem is gondoltam, hogy melegbár” , pláne nem egy olyan dörzsölt alaktól, mint Ambach

15 hozzászólás “egy gyilkossági ügy kronológiája” bejegyzéshez

  1. hmmm… ugy tunik, joval bonyolultabb az egesz, mint ahogy gondoltuk…

      1. igen… de inkabb majd szemelyesen irok a melcimedre…

  2. pappito
    nem azt kommenteltem, hogy van fejlemeny, hanem azt, hogy az ugy joval bonyolultabb, mint aminek elso latasra tunik…

    korabban en is csak a lapokbol ertesultem az esetrol, es teljesen egyertelmuen eliteltem magyar baratunkat. (persze, termeszetesen nem megbocsathato, amit tett, de nemileg arnyaltabb a kep, mint ami a mediabol lejon.)

    hobe-t szemelyesen ismerem, de ebben a pillanatban az eset meg nem kaphat akkora nyilvanossagot, mint ami egy blog kereteibe belefer. meg ket het turelmet kerek, es akkor mar megoszthatom fejlemenyeket.

  3. pompás lesz. Hobét én is ismerem személyesen.

    A kép árnyaltsága nagyon is érdekel, mert kíváncsi természet vagyok, ellenben a bíróság becsukta Ferdinándot vagy 12 évre és ez nem a lapok állításai alapján történt, hanem un. nyomozás után, ha jól tudom. (melyik médiákokról beszélsz amúgy? az itteniről?)

    (és természetesen tudom, hogy az én véleményem mennyit ér az ügyben)

    Amennyiben van pulikus infód és meg is osztod itt, azt örömmel veszem.

    Függetlenül Ferdinándtól és az ő ítéletétől, az miféle infó lehet ami árnyalja a képet, de nem nyilvános? Ha enyhitheti az itéletet, akkor miért nem nyilvános, ha meg súlyosbítaná, akkor… nem nagyon lehet annál súlyosabb, mint amit tett. Na mindegy, ez csak kávéházi okoskodás.

    1. hobe nagyon nepszeru lett itt a blogon…:)

      a hozzaszolasomban csak arra akartam utalni, hogy hobe rakerdezett a reszletekre, amirol egy maganlevelben szivesen beszelek neki… (lehet, nem fogalmaztam teljesen egyertelmuen???) de egy blog nyilvanossagaval (most még) nem osztanam meg a reszleteket, annal is inkabb, mivel kivizsgalasi szakaszban van az ugy…

      amit tudunk errol az egeszrol, azt a mediabol tudjuk, vagy pappito, te ott voltal a birosagi targyalason, vagy vannak esetleg mas forrasaid? (ezert utaltam arra, hogy bonyolultabb a kep, mint ami mediabol szamunkra lejon)… ejjj… minden mondatom melle kell allitanom egy kozlekedesi lampat, vagy ennyire nem tudok egyertelmuen fogalmazni??? pedig istenbizony mar gyakorlom egy ideje, hivatasszeruen is…

      szoval, igen… felulvizsgalat alatt van az eset, mivel ugy tunik, hogy elsofokon tobb hiba is tortent a targyalas folyaman, ami jelentosen megvaltoztathatja az itelet vegkimenetelet…

      es akkor alljon itt egy kozlekedesi lampa megint: hangsulyozom, nem megbocsathato, amit tett! de amig egyoldaluan – igen, a mediabol – ismerunk egy tortenetet es nem ismerjuk a masik fel allaspontjat, inditekait, cselekedeteinek okat, addig talan nem celszeru egyertelmuen palcat torni felette. tudod…: hallgattassek meg a masik fel is! en harom evig ugyanugy gondolkodtam az esetrol, mint te, vagy barki mas… aztan lehetosegem volt meghallgatni a masik felet is. ezert is szuletett a legelso bejegyzesem!

      mint emlitettem, ket het mulva mar talan konkretabb dolgokat is tudunk… jelenleg szakertoi vizsgalatok folynak. emiatt aztan talan ertheto, hogy nem szivesen bocsatkoznek most meg bovebb fejtegetesbe.

      termeszetesen szivesen visszaterek, ha vannak konkretumok, annal is inkabb, mert ugy tunik, az elso bejegyzesem, ami csak egy ovatos „onmersekletre” intes volt azoknak, akik hozzam hasonloan veres szajjal eliteltek ferdinandot, igen nagy visszhangra talalt…

  4. Én Ferdinándot ismerem. Együtt jártunk egyetemre. És őszintén megdöbbentett az egész sztori, mert egy különösen jólelkű embernek ismertem őt meg, pont ezért gondolom (remélem) én is, hogy jóval árnyaltabb a kép. Az, hogy véletlenül egy melegbárba ül be inni, és valaki fel akarja szedni, de neki ez nem tűnik fel, teljesen rávall. Rettenetes, amit tett, ebben egyetértek veletek. Csak őt ismerve kicsit máshogy látom a dolgot…

    Ami a magyarországi autós balhét illeti, a részleteket ugyan nem ismerem, de ha jól emlékszem, arról volt szó, hogy egy magyar társaság luxusautókat hozott be, és nem adóztak utánuk, és velük összefüggésbe hozták Ferdinándot is (mint okirathamisítót, amit nehezen tudok elképzelni). A luxusautók balesetéhez annyi köze van, hogy a balesetet szenvedett autókat is ez a társaság hozta be az országba. Nem tudom, mekkora része lehetett neki az egész autóügyben, mindenesetre annak az évnek a tavaszán láttam őt utoljára, amikor állítólag már javában okirathamisított – egy ütött-kopott régi kocsival járt, szakadt pólóban.

    Ne értsetek félre, nem felmenteni akarom, csak rávilágítani arra, hogy semmi nem fekete vagy fehér.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.