Matariki – maori újév

Nem meglepő, hogy mindenféle népség kitalálta a maga naptárát, jobbára az elérhető, periodikusan változó környezeti elemek alapján. Sok esetben a mindenki számára olcsón elérhető, égi jelenségek adták a támpontokat, főleg a Hold. Nem voltak ezzel másképp a maorik sem, ők az újholdhoz viszonyítottak.

stars

Az, hogy miért pont a Hold, azt nagyon érdekesen szemlélteti Asimov a Hold tragédiája című munkájában, de ezt a szorgalmi feladatot mindenki legyen kedves maga elvégezni, itt nem térünk ki rá. A mai dátum azért fontos, mert egy más népek által is észrevett égi formációhoz kötődik, ami kiváló alkalom arra, hogy fordulópontként hivatkozzon rá egy kultúra.

Ma, 24.-én van ugyanis a Matariki, a maorik újéve, az égen pedig a Fiastyúk 7 csillaga ragyog, amiből persze semmi nem látszik, a felhők miatt. De többek egybehangzó állítása szerint azért ott van. A Fiastyúk, vagy görög nevén Plejádok nem csak a maorikat hatotta meg, jellegzetes, szabad szemmel is látható elemei után kapta a 7 nővér vagy hetes nevet, már Homérosz is többször említi. A görögök mellett például a japánok is észrevették és elnevezték, japánul a csillagkép neve Subaru, ezért az autógyár emblémájában is ez a hét csillag szerepel.

matariki_logo09

Igazából sokkal több csillagból áll (meg három ködből), már Galilei is észlelt 36 elemet a magafabrikálta látcsövén, de csillagászati jelentősége (a fantáziátlan csillagászok úgy hívják M45, pff…) mellett a kultúrtörténeti is jelentős. Számos monda, legenda fűződik a Fastyúkhoz, a magyar legendáriumban például Sánta Kata, akinek a kotlósait büntiből a jóisten felrakta az égre. (Vasárnap szőtt a némber!)

Természetesen nem elhanyagolható (dehogynem) a Fiastyúkhoz kötődő UFO-hívők és mindenféle okkult marhaságok széles skálája sem, annyit jegyezzünk meg, hogy egy népszerű elmélet szerint onnan jön a sok földökívüli a Földre, úgyhogy ha összefutnánk eggyel, akkor van miről társalogni.

A maorik szerint ha a plejádok (matariki) feltűnik a horizont felett, és újhold van, akkor van újév, és kész, kár tovább ragozni a dolgot. Mindenesetre nagyon szép látvány lehet, mert a Hold fénye nem homályosítja el a csillagkép halványabb elemeit, legalábbis amikor hazafelé jöttem, akkor a lehelletvékony Holdsarló gyönyörű volt. A Matariki a csillagkép maori neve és az esemény neve is. (a jövőre való felkészülést megkönnyítendő, itt egy lista, hogy mikor lesz matariki itt pedig egy maori holdnaptár amit maramatakának hívnak)

A maorik többféleképpen is megünnepelték az eseményt, a különböző törzsek, mind a maguk módján és nem ritkán eltérő időpontokban, volt aki a Fiastyúk feltűnése utáni első újholdkor, volt aki az első teliholdkor, de a generációról generációra fennmaradó mondákban minden törzs megemlíti, általában a Vegával (Whānui) kapcsolatosan. A Matariki és a téli napforduló összefüggése sem maradt észrevétlen, a legrövidebb téli nap után jönnek az egyre hosszabb nappalok.

Ka puta Matariki ka rere Whānui.
Ko te tohu tēnā o te tau e!

(Matariki újra feltűnik, a Vega megkezdi útját, jelezve, hogy itt az új év.)

A matariki kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy „isten szemei” (mata ariki) vagy „kis szemek” (mata riki). Az egyik legenda szerint, amikor Ranginui (az Ég Atya) és Papatūānuku (Föld Anya) elveszítette utódját, a szelek istene, Tāwhirimātea nagyon mérges lett és a szemeit felhajította a mennyekbe. Más legenda szerint Matariki az anya, a hat körülötte levő csillag a lányai (ezt a görögök is nagyon hasonlóan gondolták csak 7 nővérrel), Tupu-ā-nuku, Tupu-ā-rangi, Waitī, Waitā, Waipuna-ā-rangi és Ururangi. Anya és lányai segítik a Napot (Te Rā), aki nagyon elfárad és elgyengül a téli utazása alatt.

Akármelyik is igaz, a maorik ilyenkor ünnepeltek, és a hagyományokat őrző közösségekben ma is. Idén is felmerült, hogy legyen ez hivatalos állami ünnep, de egyelőre a plusz szabadnapra várni kell. Ellenben egy jól szervezett rendezvénysorozatra nem, a Matariki Fesitval 2009 egy hónapon keresztül számos eseménnyel ünnepli az új év kezdetét. Itt is sok hasznos info, főleg turistáknak, de azért érdemes körülnézni.

matarikifestival

Az eseményeket követhetjük a twitteren, ha követjük matarikit, vagy megnézegethetjük az egyelőre üres flickr albumát. A teljes program itt elérhető, mindenki keressen neki tetszőt, a sárkányeregetéstől a növényültetésig, csillagnézegetéstől az ünnepi ebédig. Sikeres újévet mindenkinek!

2 hozzászólás “Matariki – maori újév” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.