Azok a bizonyos új-zélandi birkák

Általánosan elterjedt nézet a világ számos országában, hogy Ú-Zélandon 3 millió ember és hatvan millió birka él. Sajnos vagy szerencsére, sem a birkák sem az emberek lélekszáma nem stimmel. Természetesen fenti számok továbbra is kiválóak kiwis-birkás viccek elsütéséhez.

sheep-lead

Az ország lakóinak száma 2003 áprilisában meghaladta a négymilliót, a poszt írása közben a pontos adat 4,313,812 fő. Ezt a statisztikai hivatal népszámológépétől tudjuk, amely online követi a változásokat. A hatvan millió birka most éppen nem igaz, de lakott már itt ennél jóval több is, régebben, a csúcs valahol kicsivel 70 millió felett volt a nyolcvanas évek elején, amikor az itteni gyapjú magas ára hallatlan életszínvonalnövekedést produkált a birkászoknak.

shropshire
shropshire

Ugyanakkor ilyen közegben csak szükség van egy egzakt mérőszámra, és bizony van is ilyen, az BEA. (birka-ember arány, angolul SPR, Sheep-person ratio) Ez pontosan megmutatja, hogy a tárgyalt időpontban mennyi birka jut egy zátonylakóra, emellett kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a szomszéd szigethez hasonlítgassuk magunkat, ami nemzeti sport.

suffolk
suffolk

Sajnálatos módon a már-már idilli, daloskedvű nyolcvanas évek, amikor hetven millió birkára még csak 3,18 millió ember jutott, és az emberek a büszke és stabil, 22-es BEA-val a fejükben, orcájukon boldog mosollyal (és birkaszőrrel) szenderedtek álomba a dolgos nap után, ez már a múlté. A tavalyelőtti 40,1 milliós birkaszám és a négymilliós népesség még mindig 10-en tartotta a BEA-t, de már erre is csak sóhajtozva, nosztalgiázva emlékszünk vissza.

totalsheepA szomorú tény, hogy a legutolsó hiteles mérések szerint (2008 június) a birkák száma 11%-al csökkent az előző évhez képest, mindössze 34,1 millió bégető jószág legelészik a fűben, ugyanakkor a népesség 4,3 millióra nőtt. Az 1950-es év óta nem volt ilyen kevés birka, és azóta az emberek száma csak emelkedik, így a jelenlegi becsült BEA csupán 7,9 ! Hol vannak a büszke, 22 BEA-s idők!

corriedale
corriedale

Persze mindig meg kell látnunk a dolgok jó oldalát, nem csak mindig sopánkodni, itt vannak például az Ausztrálok. 1994-ben, amikor az új-zélandi BEA még alulról súrolta a huszat, az OZ BEA épphogy 7,3 körül járt, 2006-ra pedig a – ne féljünk a szavaktól – nevetséges 4,4-re süllyedt. Az a vacak, rongyos 91,9 millió birka az 1925-ös állományt idézi, nem csoda, hogy ilyen alacsony BEA-nál egy kiwi csak legyint.

drysdale
drysdale

Az ország első birkáját mellesleg maga Cook kapitány tette partra, saját kis kacsóival, 1773 május huszadikán. (csoda, hogy ez nem nemzeti ünnep…) Az igazi nagy birkaipari fellendülésre még vagy nyolcvan évet várni kellett, az 1850-60-as években a birkák száma ugrásszerűen nőtt, a természetes szaporulatot messze meghaladó birkabevándorlás miatt. Az okosabbja már akkor Ausztráliából jött, csak 1864-ben tizenháromezer jószág érkezett a szomszédból. A gazdák minden nehézséget át tudtak vészelni, hiszen Ausztráliában mindig kéznél volt az olcsó birka. A textilgyártás fellendüléséig persze még kellett várni, a birkák is inkább húsként működtek, az első adag fagyasztott bárány szállítmány 1882-ben indult el London felé. (a textiliparról annyit, hogy itt még mindig manchasternek hívják az ágyneműt, ahonnan a tisztességes textiláru érkezett sokáig)

hampshire
hampshire

A birkák dicsősége kérdéses, hogy lehanyatlik-e, hiszen a birkászat itt része a tradíciónak, de ahogy a szántóföldi művelés terjeszkedik, (búza, árpa, kukorica), úgy fogy a birkák ebédlője, sőt, bár a birkák számával együtt csökkent a szarvasmarha és őzpopuláció, azért ezen jószágoknak is hatalmas területek szükségeltetnek. Jelenleg marhából (hús/tej) kb. 4,1 millió, a finom őzikéből mindössze 1,2 millió példány legelészik.

9 hozzászólás “Azok a bizonyos új-zélandi birkák” bejegyzéshez

  1. Bármekkora is a jelenlegi BEA, egy messziföldről jöttnek akkor is sokkoló a látvány. Déli sziget, Wanaka-tól 60 km-re, Rob Roy walk, reggel 6 óra: megyünk át egy függőhídon és közben nézünk körbe. A messze levő hatalmas mezőn néhány világos pötty. Távcsővel látszik, hogy azok birkák.
    Walk oda/vissza, úgy 5 óra múlva ugyanaz a híd, ugyanaz a gigamező: gyakorlatilag nem látszott ki a növényzet, mintha invertálták volna a képet. A birkák elképesztő mennyiségben özönlötték el a helyet 🙂

  2. Az van ugye, hogy a nyuzik tuzzel-vassal-nadihegeduvel irtjak a nem honos noveny es allatvilagot. A ‘not native’ mar szinte egy szinten van a MF, vagy SOB roviditesekkel.
    Namarmost.
    Mindig mosolygok, mikor megemlitem a helyi veresszaju nepeknek, hogy szerintem a nem honos novenyekkel es alatokkal egyutt a birkaktol is meg kellene szabadulni, mert ugye kulonben eleg hipokrata az allaspont.
    Meghallvan eme allaspontomat, a helyiek szinte mindig csak – stilszeruen – birkamod neznek.
    Hihi.

  3. Tibb, a birkát is? Szentségtörő! Egyrészt a vidéki kiwik nemi élete visszafordíthatlan hátrányokat szenvedne (ugye a posszum kicsi is meg gyors is és főzni se tud 🙂 másrészt meg a birka annyira őshonos, mint a fehér ember, úgyhogy őshonos, jó?

    És nem is invazív, mert alig van 🙂

  4. Nem mondod komolyan, hogy őzet tenyésztenek húscélokra. ugye?!

    (Nem harcos állatvédőként, inkább agrármérnökként döbbenek le rajta)

  5. Hát marhából nem lesz őzhús ha megfeszülünk se, úgyhogy miért ne? 🙂

  6. bandikaa de mondom. hatalmas állomány van és eszi is a nép, lehet kapni minden közértben vadhúst, jobbára őzet, struccot.

  7. There are 40 million sheep in New Zealand… and they’re pissed off! (Black Sheep tagline)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.