Papers Past

A múlttal való foglalkozás akár szórakoztató is lehet, különösen, ha nem szokványos módon kerülhetünk kapcsolatba a korabeli dokumentumokkal. Az Új-Zélandi Nemzeti Könyvtár digitalizálni kezdett.

masthead

Persze a viszonylag rövid múlt kényelmes lehetőséget biztosít a források kezelésére, nincsenek pergamenek meg speciális kezelést igénylő memorabíliák, vagy legalábbis nagyon kevés van belőlük. Amiből viszont sok, az az emberiség atavisztikus közlésvágyát manifesztáló sajtótartalom. Az emberek zsigerből újságírnak, és nem átallják ki is nyomtatni amit lekörmöltek, ezzel viszont olyasmiket is az utókorra hagynak, amiről nem is sejtené az ember, hogy fontos lehet.

ladyleigh

Hirdetések, házassági és halálozási közlemények, friss helyi hírek, és persze a világpolitikai események mind-mind a lapok hasábjaira kerülnek, legalábbis régen oda kerültek. A papírújságok köra éppen leáldozóban van, ám a hőskorra mindenképpen érdemes tisztelettel visszagondolni. A Nemzeti Könyvtár most éppen a zátony valaha volt összes sajtómegjelenését digitalizálja, amivel roppant szórakoztató perceket szerezhetünk magunknak.

Wanganui Chronicle

Ha esetleg valakinek megvan a „Budapest Anno” c. könyv, abban számos régi hirdetés rajzol sajátos hátteret a város utcáinak, üzleteinek, kávéházainak  korabeli képei mögé. A „Berson gummisarkok még is a legjobbak” vagy a „Szép kebel- valódi keleti Vénus-balzsam” hirdetések, vagy a legendás Singer varrógépek hirdetései adják az akkori mindennapok hangulatát.

paperspast-3pounds

A Nemzeti Könyvtár ezekkel a kis színesekkel együtt gondolta megőrizni és digitális formában kereshetővé tenni a kolónia nyomtatott sajtóját – így született a Papers Past. Az anyag eleje 1839 és a vége valahol 1932 körül van, több, mint ötven kiadvány évfolyamaiban böngészhetünk, amely egymilliót is meghaladó korabeli újságoldalt jelent. Kereshetünk évszám alapján kiválasztott újság lapjain vagy akár egy kifejezésre és megkapjuk az összes cikket amelyben a keresett szó előfordul.

okarita

Minden újságnak megvan a maga weboldala, amelyben tájékozódhatunk a kiadvány midnenféle adatairól, mettől meddig működött. Az újsággyűjtemény is könyvtári kezelésben van, elérhető, kérhetünk másolatot egyes részekről, szóval nagyon felhasználóbarát az egész. Ennek a nyilvánosan elérhető, webes változata a Papers Past.

oddfellows

Nekem nagyon tetszett ahogy a korabeli cikkekből kicsit átjön a korabeli élet, ahogy a politikusok vitatkoznak meg a kolóniában mindenki hirdeti a maga kis apróságait. Nagyon érdekes az egész, ha valakinek van ráérő kis ideje, akkor böngésszen bátran, van minden, hajózási hírek, import-export, maori ügyek, ingatlanpiac, házasságok…