Változások a KRESZben

Hosszas tanakodás, nyilvános és politikai viták után, novembertől életbelép a helyi kresz módosítása. A változtatások két eleme hangsúlyos, az egyik az autósokat a másik a motorosokat érinti inkább.

mobileban3

A motorosokra vonatkozó új szabály csupán annyit ír elő, hogy a motorosoknak kötelező lesz lámpást használni, ha közúton közlekednek. Ez nem túl nagy áttörés, az okosabbja már most is lámpással járkál, de – ahogy a zátonyon valamiért megszokott – van aki nem. Képtelen vagyok megérteni, miért irtóznak a lámpahasználattól, amikor az nem fáj senkinek, ellenben brazillion százalékkal emeli a láthatóságot nappal is. Gyakran látni éjszaka az utakon kolbászoló töksötét járgányokat, sosem volt számomra világos, hogy hogy nem lesz gyanús valakinek, hogy kukk sötét a műszerfal, ha lopakodó üzemmódban megy.

mobilebanbike

Miután a motorozás ismét reneszánszát kezdi élni az országban, a motorosok számával a motorosbalesetek száma is nő, 2005-ben 896 motoros szenvedett balesetet, ez a szám 2007-ben már 1328-ra nőtt. A kötelező lámpahasználat jó ötlet, novembertől a lámpátlan motoros 100 dollárzos bírságot könyvelhet el, tartozik oldalon.

A jóval komolyabb vitát kiváltó rendelkezés a kézből mobilozást tiltja meg, hivatkozva arra, hogy a telefonjukat vezetés közben használó autósok egyre több és egyre komolyabb baleseteket okoznak, mert nem figyelnek a vezetésre, forgalomra.

A széleskörű társadalmi egyeztetés, amely megelőzte ezt a rendeletet, heves vitákkal és felkorbácsolt indulatokkal járt. Az AA javaslata az volt, hogy a vezetés közbeni mobilozás érjen 50 dollárz büntit és 10 büntetőpontot. (ha sikeresen összegyűjtünk 100 pontot, akkor három hónapra ugrik a jogsi) Ezt az előző kormány hajlamos is lett volna elfogadni, bár ők 25 büntipontra gondoltak, de időközben ők már nem kormány, az új kormány pedig szigorúbb büntetést akart bevezetni.

mobilban1

Természetesen az újságok véleményoldalán, a betelefonálós műsorokban a legvadabb pro-, és kontra érvek hangzottak el, nyilván a kontra oldal volt a hangosabb. Az ellenzők szerint szinte minden eltereli az autósok figyelmét, a rádióműsortól kezdve, a síró gyereken vagy a beszélő utason át, a dohányzásig vagy az időjárásig. Van is ebben némi igazság, de ha úgyis ennyi veszélyforrás van, amit nem könnyű kikerülni, akkor miért kéne még egy pluszba?

Jó tudni, hogy a vezetés közbeni SMS írás itt népszokás, tetszőlegesen kiválasztott útvonalon 8-10 autónként láthatunk olyat, hogy valaki pötyög, ami nem csak a sörreklámoknak, de a baleseti statisztikáknak is ad egy lökést. 2003-2008-ig tartó időszakban 482 sérüléssel járó balesetet és 25 baleseti halált tulajdonít a rendőrség a vezetés közbeni mobilozásnak.

mobileban2

A tiltás természetesen nem vonatkozik a segélyhívásra és a kihangosítóval vagy headsettel történő telefonálásra és a kamionosok rádióira sem. Ugyan nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy a kihangosított telefonálás is annyira elvonja a vezető figyelmét, mint a kézben tartott készülékkel történő, egyelőre örüljünk annak, hogy aki nem akar büntetést fizetni, az legalább két kézzel fogja a kormányt, miközben cseveg. Továbbra is javasolják, hogy akármi is történik, inkább húzódjunk le, ha híváést fogadunk, vagy kezdeményezünk.

Ha megnézzük, hogy hány országban tiltják és hányban engedélyezik a vezetés közbeni mobilozást, akár csodálkozhatunk is, hogy a zátony csak most ért el idáig. A büntetés nem tűnik elrettentőnek, a rajtakapott vezetőt 80 dollárz erejéig vágják meg és 20 büntetőpontot kap majd.

9 hozzászólás “Változások a KRESZben” bejegyzéshez

  1. Akinek meg be van kapcsolva a lampa, az meg kodlampaval kozlekedik. Kod meg sehol.

  2. Ez a lámpásdi nálam is kiveri mindig a biztosítékot, főleg akkor, amikor azt látom, hogy a majom „takarékoskodik” kis hazánkban, azaz ahogy béér nappal a lakott területre, már kapcsolja is le a világítást.

  3. Írek sem nagyon kapcsolják fel… a múltkor este mögöttem egy tömegre lettem figyelmes, úgy vettem észre, hogy jé, valami kitakarja a mögöttem jövő lámpáit… miközben sávot váltott. Mint kiderült, hátul azért világított neki valami, de elől semmi.

    … barmok akadnak mindenütt (ezek szerint :-))

  4. Vakító napsütésben a francnak világítson? Ráadásul a Nightbreaker-ekre eleve alacsonyabb üzemi óraszámot ad meg az Osram, meg még jó drágák is. És energiapazarlás. Naná, hogy lekapcsolom, ha fölösleges. Otthon sem ég fényes nappal a vilamy.
    Aki meg úgy közlekedik városban, hogy csak akkor vesz észre, ha már messziről látja a lámpámat, attól szvsz nem csak a jogsiját, de a kocsiját is be kellene vonni egy időre! 🙂
    Hangsúlyozom: fentiek fényes nappalra vonatkoznak! 🙂

  5. Baky, azér világitson, hoögy lássák jobban. Egy reflektor fénye nappal is messziről frankón kiszúrható. Leszarom, hogy drága, nekem is mindig ég a lámpás.

    Otthon nem azért ég a villany, hogy lássák mások a kecót…

    Mellesleg igen, figyelnie kéne mindenkinek, de te is tudod, hogy nem figyel mindenki, minden egyes lámpás ami világit, mindannyiunk esélyeit növeli.

  6. Tökéletesen igazad van Pappito. Mondhatom, hogy vak, aki nem látja meg messziről a kis bevásárlókocsimat, de sovány vigasz mindez, ha nekem jött valaki. Úgyhogy égjen csak a lámpa (nálam lekapcsolni macera, alapból világít), le van tojva, hogy „drága”, mert ez nem szempont ahhoz képest, hogy a családod, magad (és az autód) biztonságát növeled vele.

    A gyerek fejére sem azért teszel kerékpározáshoz fejvédőt, mert az kötelező, vagy fenszi dolog, hanem mert elég macerás a kobak javíttatása user gravity error esetén.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.