Kütyü – iPod nano, 5g

Mindig is akartam ilyet, de sose vettem, nem tudom miért. Valószínűleg nem volt rá nagy szükségem. Ámde most mégis, és most nem értem, hogy miért nem volt eddig ilyesmim? Elképesztően ügyesen kitalált eszköz, mondjuk én se kapkodtam, kivártam az ötödik generációt.

ipod-grey

A fél világ ilyet használ, úgyhogy különösebb technikai részletességgel nem untatom magamat, akit érdekel, hogy milyen egy ilyen, az részleteiben is megismerkedhet vele az Időmilliomos Apuka írásából. Viszont most megtudtam, hogy miért az ipod (csinálta meg és) tarolta le ezt a piacot. Egész egyszerűen, a hájpolás mellett, ez az eszköz működik a legtermészetesebben. Színes-szagos, pici, könnyű és gyönyörű a kijelzője és van clickwheel-je.

ipod-coverflow

Az enyém is egy 8 gigás példány, így is vagy két napnyi muzsika ráfér, és belesuvasztottak egy kis kamerát is amivel mozgóképet tudunk rögzíteni. Ennek mondjuk sok értelmét nem látom, mert állóképet nem csinálhatunk vele, de az is igaz, hogy elvileg ugye az ipod úgyis mindig nálunk van és lassan egy húszforintos öngyújtóban is lesz kamera.

ipad-back

Valószínűleg a belső elrendezése miatt, a kamerának a megnövelt kijelzővel átellenes sarokban szorult csak hely, így azonnal ráfogunk a kamerára, ha megpróbálunk felvételt készíteni, vagy a kijelzőnél fogjuk a cuccot, amikor viszont nem látjuk, hogy mit veszünk fel, szóval ez a része nem túl ergonomikus. Azért felvesz képet-hangot, ez is több, mint búcsúban egy pofon, ráadásul a kis videónkat egyből tolhatjuk a youtube-ra, a HD filmeket majd a hatodik generációssal fogjuk rögzíteni.

ipod-video

iPod nano 5g video test from Pappito on Vimeo.

Az iTunes az utóbbi verziójával nagyot lépett előre, legalábbis a home sharing pompásan működik, (store account kell hozzá) és a genius mixek teljesen jól sikerülnek. A 297 albumból amivel rendelkezem, remek mixeket lapátolt össze, kis gondolkodás után, vegyük észre Lisa Ekhdal-t Nina Simone-val egy dobozban, vagy a Gotant az Animával összerakva. Okos.

genius

Ami az ipod-tulajoknak nem meglepő, az engem lenyűgözött, pedig csak annyiról van szó, hogy csatlakoztatás után az itunes olyan színű ipodot rajzol nekünk, amilyennel rendelkezünk. Természetesen a szinkronizálás meg a zenekezelés pofonegyszerű, egy retardált kölyökcsimpánz is simán megoldaná a zenék ipodra juttatását.

ipod

A kis vacakba három új funkció került, ezekből egynek van értelme is, ez pedig az FM rádió, a másik kettő, a lépésszámláló és a kamera. A rádió szép, jó, rádió, csak csatlakoztatott fülessel működik, bár ez egy fémházas eszköznél azért nem túl meglepő. El lehet menteni a kedvenc csatornáinkat, bár nem mentődik el velük az RDS infó, csak a freki.

ipod-rdsradio

A lépésmegszámoló rész szinte teljesen felesleges hülyeség, viszont – gondolom – ha a mozgásérzékelő úgyis benne van a masinában, akkor pont egy látványos értelmetlenséggel többet fog tudni. Mondjuk számomra meglepő volt, hogy tényleg tök jól megszámolja a lépéseket, majd ebből, ha megadtuk milyen nehezek vagyunk, kimatekozza, hogy mennyi kalóriát pocsékoltunk sétafikálásra. Sajnos a Nike+ szenzor vevőjét nem pakolták bele, pedig az lett volna a jópofa, így továbbra is a beledugható receivert kell használnunk, ha a Nike+ szenzortól várjuk a grafikont.

ipod-pedometerKapunk játékokat is, hármat, egy pasziánszot, egy faltenisz remake-et és egy ügyességit, ahol egy golyóbist kell irányítanunk a képernyő felületén, a készüléket billegtetve a megfelelő irányokba. Nem gondoltam volna, hogy a mozgásérzékelő benne ennyire érzékeny. További játékokat gondolom vásárolhatunk a storeból, ha akarunk, de egy buszravárásnyi időt ezekkel is el lehet pöntyögni, ha úgy alakul.

Szinkronizálhatjuk a kontaktlinstánkat, naptárunkat és todo listánkat is az eszközzel. Nyilván beleírni nem tudunk a naptárakba, de ha otthon úgyis gondozzuk, akkor mindig velünk van, hogy honnan késünk el éppen vagy mit felejtettünk el. Készíthetünk hangjegyzeteket, ha minden kötél szakad, sőt kapunk egy nagyon szép stopperórát is, és hasznos apróság, hogy az extrák között használhatunk egy többkijelzős világórát is. Ez sem életmentő, persze, de ha belefér, miért ne…

Ja, jut eszembe, zenéket is lejátszik, kipróbáltam, mondjuk nekem még szép is, mert nálam nincs track01.mp3, hanem rendesen kitöltött mezők vannak és album art, úgyhogy mutatós coverflow-ban lapozgathatok, mint az itunesben. (jó, ez csak részben az én érdemem, rendesen taggelt zenét veszek) Viszont meghálálja a rendszer a törődést, ma már el se tudom képzelni, hogy a klasszik, folderes majomkodással tároljam a zenéket. Az persze szánalom, hogy ha windowson is használni akarjuk, akkor újra kell formázni szegénykét, azt hittem, az itunes majd ezt megoldja, de sajna nem, úgyhogy a windows alatti használatról, – nem túl nehéz szívvel – lemondtunk.

Összességében roppant aranyos kis eszköz, nagyjából 3 perc kiismerni és otthonosan mozogni a menükben, ráadásul jó a fogása, kis kecses, pillekönnyű darab, szinte sajnálja összefogdosni az ember. Az egész kivitele nagyon finom, nincsenek otromba csavarok (nem otrombák sincsenek), összepattintott illesztések, élek, nincs nyikorgó plasztik burkolat, csak a hűvös, fémház, 10 pontos. A menük és a kis animációk nagyon finomra vannak megcsinálva, és gyorsak is. Sokak panaszkodnak a hozzá adott fülesre, nekem egyelőre nincs vele bajom. Amultifunkciós csati az alján nekem nem nagyon tetszik, de hát engem nem kérdeztek meg.

Ja, és még valami, tud egy nagyon klassz dolgot, ami szinte minden egyéb képességét űbereli: akkor is látszik a kijelzője, ha pont rásüt a nap. Tényleg. Hol tart a tudomány!

30 hozzászólás “Kütyü – iPod nano, 5g” bejegyzéshez

  1. Uj-Zelandon ezt milyen elethelyzetben hasznalod?

    En funyirason kivul semmire sem (nem a fuvet vagom vele..). Tomegkozlekedes nincs, autoban meg itthon komolyabb cuccon szol a zene.

    Ja, meg a gyerek is tudja nezni rajta a wheels on the bus-t, bar mostanaban rakapott a telefonos lyutyubra:-)

  2. hobe, majd kipróbálom ma a sony-val, hátha az jobb, de szerintem annyire nem vészes, hát nem egy szenhejzer, de ennyiért…

  3. Ha van sony-d, akkor azzal hallgasd, valamit javit a minosegen!
    Az enyemet nem adom kolcson, mert olyan gusztustalan fulbedugos..

    Szoval futni kellett a cucc?

  4. a szonival tényleg jobb egy kicsit, de nyilván úgy van kitalálva, hogy futni nem tudom a szonit vinni… nem fér oda a riciver mellé 🙁

    és igen, három napja szaladok 🙂 majd posztolok erről ám

  5. A családban van első és második generációs is, nagyon bírom mindkettőt bár formára az első a kedvencem. Sem a hármas sem a négyes nem fogott meg, de a kamerát nem tartom hülyeségnek. Kisgyerekkel millió pillanat van amikor nincs nálam se videókamera se kamerás fényképező, ilyenkor el lehetne kapni ezzel – feltéve ha gyorsan be lehet indítani ezt a funkciót (ezt viszont nem tudom).

    Én futáshoz használom, illetve munkában erről hallgatok zenét ha nincs nálam a laptop és nem akarom az iphone-t meríteni, ill. amikor még sokat repkedtem akkor jött nagyon jól.

  6. gyorsan el lehet indítani, és ha megnézed nem csinál annyira vacak képet, például fel lehet ismerni az autókat 🙂

    nekem a széles, négyzetalakús nem tetszett, ez a hosszúkás ez faja.

    futni tényleg király, semmi súlya nincs

  7. Sajnos a merevlemezre-lementem-dolgot tényleg kihagyták belőle, de szerencsére vannak erre egyszerű kis progik amik ki tudják olvasni a tagekből az infót és az alapján úgy szervezed már a merevlemezre őket ahogy akarod.

  8. hát ez csecse, bár szerintem rövid nyúzás után megy Eszternek 🙂

    De most tényleg van ilyen kalkulátoros Nike+ cipőd?
    Van valahol egy villogó sarkú dorkóm, küldjem? 🙂

  9. szinte kívánja ezt a játékot, hátha megjelenik az AppStore-ban is 🙂
    http://www.stfj.net/art/2009/loselose/

    Lose/Lose is a video-game with real life consequences.
    Each alien in the game is created based on a random file
    on the players computer.
    If the player kills the alien, the file it is based on is deleted.
    If the players ship is destroyed, the application itself is deleted.

  10. Vészmadár, az itunes szépen megcsinálja a foldereit, ha akarnám, akkor eltehetném úgy a számokat, csak nem érdekel. Lássam az albumjaimat, tudjak bennük keresni, mostm ár meg is tudom osztani őket, úgyhogy a nej gépe tud zenélni az enyémről, ha akar.

    És, mivel drm mentes zenét veszek, az egész cajgot oda viszem, ahova akarom, másik gépre, pc-re, kocsiba, nekem az itunes tökéletesen megfelel.

  11. villogó sarkú? wehe, le vagy maradva, a gyereknek olyan szandija van, hogy még a pántjai is teli vannak hányva leddel, éccaka is látom, merre szalad 🙂

    az ipod meg egyszerűen nem volt ellenfél a gyereknek 🙂 már ps3-azik!

  12. Megneztem a videot. Miert lassitott felvetelt vesz fel a cucc?

  13. Itt úgy hírlik, hogy valami iszonyat mennyiségű homok zúdul Új Zélandra, Ausztráliából a szelek szárnyán. Tényleg?

  14. nem.
    valójában jött egy csomó homok, úgyhogy ha nem ömlött volna az eső, akkor biztos lett volna borzasztó katasztrófa, ellenben nem volt 🙂
    a kocsik porosabbak voltak a szokásosnál, de már azt is lemosta az eső.

  15. 12 lépés, 1.37 km? Meglehetősen hosszúléptű lettél odaát! 😀

  16. helló én most vettem egyet de nemtalálom a videóefekteket és a videókat nemtudom felrakni a gépre tudnál segíteni?

  17. éppen nincs a kezemben, de nem lehet az olyan bonyolult. ha csinálsz videot és szinkronizálod a gépeddel, akkor a gépre automatikusan felmászik a video is tudtommal.

    Az effektekről halovány fogalmam sincs, az autós video óta nem használtam a kameráját 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.