Guy Fawkes Night

Az angolszász vidéken különleges napnak számít november ötödike. Ezen a napon emlékeznek meg Guy Fawkesről, aki megpróbálta eltenni láb alól a királyt meg másokat is, persze, de nem sikerült jól. Ármány, cselszövés, kínzás, hagyomány, no és tüzijáték!

Guy-pistolGuy Fawkes 1570 április 13-án született Yorkban, katolikus családban. Ez még nem lett volna baj, később a katolikus iskolában számos pajtásra tett szert, akik azért erősen befolyásolták a fiatal Guyt. Ne feledjük, hogy a vallásháborúk korában járunk, amelyek nem csak a kontinensen okoztak mindenfélét, hanem bizony angolországban is, ahol éppen terjeszkedett a meglehetősen friss anglikán egyház.

Fiatalon Fawkes harcol is a spanyol katolicizmusért, katonaként szerzi meg puskaporügyi tapasztalatait, amelyet később igen hasznosnak ítélnek összeesküvő cimborái. A spanyol ügyért tíz évig harcol, a sok közös élmény spanyol bajtársaival odáig fajul, hogy a ranglétrán való felkapaszkodás mellett felveszi a Guido nevet is.

Guy-barrelMiután I. Jakab király finoman szólva sem volt nyitott a katolicizmusra, a spanyolokkal vívott háborúk után nem volt kellemes katolikusnak lenni arrafelé, még a katolikus főrangokra is rossz idők jártak. 1604-ben a Hampton Court-i konferencián Jakab nem sokat vacakolt, miután a protestánsok is és a katolikusok is támadták az anglicizálás miatt, kerekperec megmondta, hogy aki nem igazodik, az ráfázik, itt az anglikán egyház, tessék szépen besorjázni. Az áttérni nem szándékozók előtt ekkor lett teljesen nyilvánvaló, hogy itt a jövőben nem lesz nagy bolt katolikusnak vagy protestánsnak maradni, legalábbis amíg Jakab lélegzik.

Ekkor született meg a királyt khm, eltávolító összeesküvés gondolata. Az értelmi szerző nem a lánglelkű Fawkes, hanem egy Robert Catesby nevű illető volt. Catesby igen rangos család sarja volt, katolikus hitükhöz mereven ragaszkodó felmenői között volt III. Richard tanácsadója is, a család pedig szoros szálakkal kötődött a jezsuitákhoz. Robert 1601-ben már megégette magát összeeskövésügyben, amikor Erzsébet királynőt próbálták eltávolítani a hatalomból, de akkor vagyonelkobzással megúszta a dolgot, mert nem volt túl nagy szerepe a kalandban.

guy-ambushNégy évvel később viszont azt eszelte ki, hogy nem csak Jakab királyt kell megölni, hanem szimplán fel kell robbantani az egész parlamentet és kész. A terv nem volt túl bonyolult, és később sokat egyszerűsödött is, amikor kiderült, hogy a katolikus hit elszánt védelmezői nem tudnak alagutat ásni a parlament alá, úgyhogy ravasz megoldásképpen, egyszerűen pincéket vettek bérbe ott. Catesby, élve a remek lehetőséggel, amelyet Guido katonai tapasztalata jelentett, Fawkesra bízta a kivitelezést, akinek szakmai irányítása mellett, 1605 márciusában, elrejtettek vagy nyolcszáz kiló lőport, harminchat hordóban, ezeket a fokozott habzás érdekében aprófával és szénnel takarták be, ha már szól, szóljon rendesen, ugyebár.

Az összeesküvésben résztvevők nem mind voltak annyira elkötelezettek, mint Catesby vagy Fawkes, meglehetősen komolyan aggódtak a merénylet idején a parlamentben megjelenő katolikusok életéért. Catesby nem tartotta megfizethetetlen árnak, ha pár katolikus is odavész, a nem katolikusok felrobbantása meg ugye alapból nem túlzottan hatotta meg.

Október 26-án Lord Monteagle kapott is egy névtelen, figyelmeztető levelet, hogy gondolja meg, hogy részt akar-e venni a parlamentben, ami jó eséllyel a levegőbe fog repülni? Ezt az egyik összeesküvő, Francis Tresham írta, ám látszólag senki nem vette komolyan. A lord azért nem volt teljesen biztos abban, hogy ez beugratás volt-e, úgyhogy  november ötödikén lepasszolta a levelet valami királyi tanácsosnak, aki viszont nem volt ilyen határozatlan, legott elrendelte az egész parlament átkutatását.

guy-arrest

Rövid úton meg is találták a rengeteg lőport és gyúanyagot, ezen felül pedig magát Guy Fawkest is, személyesen, akit letartóztattak. Jakab ugyan úgy rendelkezett, hogy eleinte lehetőleg ne nagyon kínozzák meg a jóembert, ha beszél, ha viszont nem, akkor mindent bele. Fawkes szemrebbenés nélkül közölte, hogy őt John Johnsonnak hívják, ettől a nézőponttól később hajlandó volt eltávolodni, ahogy a kínzások keményebbé váltak. Pár nappal később végül vallomást tett, ám neveket csak olyanokat mondott, amiket a hatóság már úgyis tudott. Mindenesetre bűnösnek találták és halálra ítélték, az akkoriban divatos felkasztjuk-kerékbetörjük-felnégyeljük kezeléssel. Miután a kínvallatás után eléggé le volt gyengülve, ő mászott fel az akasztófa létráján utolsónak, ám a legfelső fokról leugrott (leesett?) és az oly kívánatos, drámai elrettentő elemek nélkül, szanzsén kitörte a nyakát, ügyesen kibújva a kivégzés további maceratúrája alól.

A terv leleplezésének napján a király megmenekülése miatt, a londoniakat az udvar bátorította (ez a bátorítás is milyen finom, mint amikor a király javasol), hogy gyújtsanak örömtüzeket, úgy ünnepeljenek. Ez az örömtüzes megemlékezés azóta is évente megesik, bár jóval kevésbé a király megmenekülésének ünneplésére, hanem Guy Fawkes ürügyén. Számtalan mondóka, vers, dalocska született Fawkessel és az összeesküvéssel kapcsolatban, némelyik erősen vallásos tartalommal, mások inkább csínyorientált megközelítésűek.

Guy hatása meglepően hosszan él, nem csak az irodalomban és a képzőművészetekben és a dalocskákban lelhetjük fel alakját, más jellegű változásokat is hagyott az őt követő nemzedékekre. A XVIII. században kezdett hagyománnyá válni, hogy az örömtüzek estéjén, Guy képmásával felszerelt gyerekek kéregettek pénzt az utcasarkokon, kiabálva, hogy „a penny for the guy”, a képmásokat pedig éjszaka elégették az örömtüzeken. Ez a guy lassan beszivárgott a nyelvbe is, a fura alak szinonimájaként kezdték a guy-t használni. Az amerikai angolba már a pejoratív értelmezést levetkőzve került a szó, egyszerűen fickót jelentve, amely mára általános jelentése az angolban.

guy-voteposter

Fawkest 2002-ben harmincadik helyre szavazták a „száz legnagyobb brit” listán, számtalan földrajzi név utal rá, sőt, a huszadik század közepén, anarchista politikai mozgalmak is érveltek vele. A Guy Fawkes éj, viszont azóta is minden évben eljön, és bár jobbára már nem örömtüzeket gyújtanak az emberek, hanem tüzijátékot durrogtatnak, a hagyomány él tovább.

Angliában nem kunszt, 1859-ig kötelező volt örömtüzekkel megünnepelni a király megmenekülését, de a gyarmati területeken is megtartották, elterjesztették a szokást, Új-Zélandon, Újfoundlandban, a brit karib szigeteken és Ausztráliában is. Viszont Ausztráliában a hetvenes évek végén betiltották a magán és közterületi petárdázást és tüzijátékozást, és az ilyen eszközök kereskedelmét, ami gyakorlatilag kiherélte az egész örömtüzesdit, így a megemlékezést is jobbára megszüntették, bár saját magának mindenki ünnepelheti, ha akarja. Délafrikában az esemény inkább a tüzijátékról szól, alaposan eltávolodva Fawkestől, ráadásul a kilencvenes években az állatok jogaiért küzdők sikeresen gyakoroltak nyomást a kormányra, hogy szigorítsa a tüzijáték és petárdakereskedelmet.

sky-towerfireworks

A zátonyon az elmúlt években többször is változott a petárdákat és tüzijátékot érintő szabályozás, először 1991-ben,  majd három évvel később ismét szigorodott. 2007-ben a durrogós cucc eladását redukálták a Guy Fawkes nap előtti négy napra, és csak 18 éven felülieknek engedélyezték a vásárlást. (Persze ez nem szabályozta a felhasználás idejét, csak a beszerzését.) A teljes betiltásról is volt szó, ez újra és újra terítékre kerül, egy friss felmérés szerint a felnőtt lakosság többsége támogatná a teljes tiltást. Mindenesetre a Progressive (Foodtown, Woolworth, Countdown boltok tulaja) nem árul idén már tüzijátékot a boltjaiban. Az biztos, hogy a sok szigorítás után radikálisan csökkent a Guy Fawkes éjszakáján bekövetkező balesetek száma.

A leghangosabb ellenzők persze az állatvédők, akiknek nem tetszik, hogy szinte az összes háziállat retteg ezen az éjszakán, a madarak pedig akár napokig is zavartan viselkednek a durrogtatás után. Mellettük közvetlenül a kisgyerekesek állnak, érthető okokból. Sokan nehezményezik, hogy mára a petárdák és rakéták és tüzijátékok sokkal hangosabbak és látványosabbak, mint pár éve, és folyamatosan fejlődnek, a vidám tüzijáték helyett már utcai harcokra hasonlít a Guy Fawkes éj akusztikája, van aki szerint Guy egyszerűen egy vallási fanatikus terrorista volt, akire nem kéne ilyen vidám ünneppel emlékezni, és persze hallatják a szavukat azok is akik szerint a betiltást kéne betiltani.

Egyelőre az biztos, hogy hétfőtől a nagykorúak vásárolhatnak tüzijátékot, este pedig nem nagyon fogunk aludni, hanem a gyerek kezét fogjuk, hogy ne féljen, vagy elmegyünk megnézni egy ipari megoldást.

10 hozzászólás “Guy Fawkes Night” bejegyzéshez

  1. Nálunk a gyerekek vidáman alszanak a durrogtatások alatt is, a kutya viszont nagyon fél (amit nem teljesen értek, mert volt vadászaton és egy cseppet sem félt a puskahangtól, sőt!! alig várta, hogy leesen a vad), de a petárda-pánikot egészen jól lehet kezelni egy szem Valeriánával 🙂

  2. nagyon jó kis írás, annyit tennék még hozzá, hogy az ő története inspirálta a „V for Vendetta” c. filmet, illetve a róla elnevezett maszkot használják az Anonymus csoport tagjai, akik a szcientológia ellen tiltakoznak.

  3. Kerek story, jó írás, és még tanultam is belőle. Megtudtam a „guy” eredetét:)

  4. Kafa írás. Kutyának adhatsz nyugtatót, talán segít is, de pl. a Ferenciek terén élő papagájos barátom egyik madara úgy bestresszelt az aug. 20.-án rendezett puffogástól, hogy fél nap alatt az összes tollát kitépte a hasán, mellén.

    Hónapokig tartott, mire rendbe jött, és azóta sokkal ijedősebb, minden kisebb stresszhelyzet esetén azonnal tépni kezdi magát. Gyakorlatilag maradandó károsodást szenvedett szegény madár.

    Lehet azt mondani, hogy el kellett volna vinni a madarat egy nyugodtabb helyre aznap, de ott több papagáj él évek óta, és nem volt eddig gond. Ez egy friss jövevény, és nagyon megviselte a tüzijáték.

    Lurkók nálunk szeretik, kijárnak anyával megnézni minden évben. Én erős tömegiszonyból kifolyólag kimaradok ebből a buliból.

  5. A történet nagyon jó! Töredelmesen bevallom én nem is hallottam erről korábban.
    Rita: 🙂 vicces, hogy éppen MACSKAgyökérrel nyugtatod meg a kutyust. Egyébként szerintem a kutya vagy fél vagy nem, hozzászokni nem fog. Nálunk a vadászgépeket is meg akarják enni, mondjuk ezeket erre tenyésztette ki a „Vörös Hadsereg”. A nyugtató meg olyan, mintha bekötnéd a száját: csak elnyomja a problémát, de meg nem oldja.

  6. A masodik lanyom a szuletesnapjat mindig tuzijatekkal fogja unnepelni:-)

  7. nagyonb sokat segített ez az oldal nagyon jól és kereken van leírva a történet köszi 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.