Bevándorlás – Silver Fern vízum

A bevándorlási hivatal némi módosításokat eszközölt a rendszerben, amelyek több ponton is érinthetik az ide készülőket. Új lehetőség adódik és a hiányszkma lista is változott.

immigration-nzlogoA hivatal kidolgozott egy új vízumformulát, amelyet kifejezetten a jól képzett fiatalokra szabtak. Volt erről már korábban is szó, de most végre készen állnak a bevezetésére. A Silver Fern Visa egy speciális, munkakeresésre jó engedély, amellyel a képzett fiatalok, 20-35 éves kor között, kilenc hónapig tartózkodhatnak a zátonyon munkakeresési célból.

Ezzel a munkakeresők elkerülhetik azt, hogy a munkáltatók szempontjából turistának tűnjenek, mert ha nem is lehetetlen, de nehéz turistaként megmagyarázni a potenciális munkáltatónak, hogy nem fájdalmas a munkavállalási engedély ügyintézése. Az utóbbi időben különösen elutasítóak a munkáltatók, hiszen a bevándorlási hivatal mostanában nem nagyon ad ki munkavállalási engedélyeket a turistáknak, ha a pozícióra létezik kiwi munkanélküli a rendszerben. (akkor sem nagyon, ha az a kiwi valójában nem alkalmas vagy nem érdekli vagy a világ végén lakik)

Ha az érkező megfelel a Silver Fern vízum követelményeinek, akkor kaphat egy munkakeresésre jogosító permitet, amellyel 9 hónapig kereshet (skilled) munkát. Ha talál (skilled) pozíciót, akkor kérheti a munkakeresési engedélyének munkavállalási engedélyre cserélését, amelyet két évre kap meg. Két év után pedig beadhatja a letelepedési engedély kérelmét.

Jonathan Coleman, a bevándorlásügyi miniszter ma bejelentette, hogy az új vízum jövő áprilistól él és 300 fős limittel indul. A miniszter szerint ez majd ösztönzi a képzett munkaerőt, hogy ide áramoljon és felpörgesse a gazdaságot, ráadásul igyekeznek letelepedésre rávenni az érkezőket, amely hosszú távú hasznot jelent majd az ország gazdaságának.

Másik bevándorlási hír, hogy a hivatal megállapított egy minimum keresetet, amely alatt az essential-skills work permit tulajdonosok gyermekei nem számítanak belföldinek, vagyis csak a külföldi diákokra vonatkozó feltételekkel járhatnak iskolába, ami magyarul annyit tesz, hogy ki kell fizetniük a magas tandíjat. A limit  $33.675, a miniszter szerint, aki ez alatt keres az úgysem képes finanszírozni a gyerek szükségleteit, szóval ezzel nem elrettentetni akarják a bevándorlókat attól, hogy idehozzák a gyerekeiket. Ez a változás hétfőtől él.

A hosszútávú hiányszakma lista is változott ma, hat szakma lekerült róla, a hajóépítő, lakatos, hűtő és légkondiszerelő, gyümölcstermesztő, ősteremelő, állattenyésztő. Öt viszont felkerült, tehát mostantól a fizikus, élettanász (life scientist), kórházi onkológus, logisztikai manager, és a dízelmotor gépész, hiányszakmának számít.

A munkáltatók továbbra is foglalkoztathatnak olyanokat, akik nincsenek rajta a hiányszakma listákon, de igazolniuk kell, hogy nincs kiwi mnukanélküli a meghirdetett pozícióra. (LTSSL, ISSL, pdf formában)

13 hozzászólás “Bevándorlás – Silver Fern vízum” bejegyzéshez

  1. de hiszen azt az előző posztba irtam 🙂 igen, mit tagadjam, saját.

    De add a fiad kezébe a tejszínhabos fújókát és már látod is mire gondoltam 🙂

  2. „$33.675, a miniszter szerint, aki ez alatt keres az úgysem képes finanszírozni a gyerek szükségleteit”

    Az mar csak mellekes megjegyzes, hogy ez az income nem az az osszeg, amire osztogatjak esz nelkul a permitet, ugye.

    Csak egy apro hozzafuznivalo: a hetfotol kitetel ugy jobban helytallo, hogy a hetfo utan kiallitott permitekre vonatkozik. Visszamenoleg nem.

  3. de visszamenőleg semmilyen rendelet nem, úgyhogy az magától értetődik.

    hát nem osztják a permit, nem osztják, de valamiért mégis okos volt ilyen köszöböt meghatározni…

  4. Ezt így általánosságban nem lehet kimondani, van hogy visszamenőleg is alkalmaznak szabályokat. 🙂

    Egyébként én tényleg nem annyira értem ezt a dolgot. Mármint hogy klassz meg minden, hogy aki magasabb adósávban van, az ne fizessen a gyerek sulijáért, adóban már úgyis becsengette, de whats the point? Ezzel a bevétellel talán 3 ember ha kapott permitet egész Nz-n. (igen, túlzok a 3-mal, csak érzékeltetni akartam, mire gondolok)

  5. mondanál egyet ami visszamenőleges hatállyal változott meg? erősen aggódni kezdhetünk, ha visszamenőlegesen kezdenek változni a rendeletek, szabályok… jogállam ez, vagy mi a frász…

    vizumügyben nem tudom mi az oka, de mondjuk ezzel a bevétellel kaphatott öt éve is vizumot, és hosszabbítgatja. hallotunk már ilyenről, még magyarkából is. nem látok ebbe bele, nyilván, lehet ezer olyan szempont ami miatt ez jó ötlet. (még az se biztos, hogy jó ötlet, csak onnan úgy tűnik)

  6. Pl. otthon a nyugdijat visszamenoleg meg szoktak emelni szavazas elott 🙂

  7. A szabályváltozásokról: megbeszéltük szkájpon. 🙂

    Jogos, ebbe nem gondoltam bele, hogy esetleg ezer éve work permittel van itt valaki (és valamiért nem jelentkezett rezidenszire).

    Hobe: :)))))

  8. Sziasztok!

    Engem ugyan (még) nem érint, de ettől függetlenül, örömmel látom, hogy valamelyest könnyebbé válhat a kinti munkavállalás ezzel az új típusú vízummal. Viszont rögtön fel is vetődött bennem egy kérdés a felső korhatárral kapcsolatban. Ha pl. valaki a 35. születésnapja előtt – mondjuk – 3-4 hónappal kapja meg ezt a vízumot, akkor is 9 hónapig lesz érvényes, vagy ilyen esetben már ki sem adják, vagy ha kiadják csak arra az időre, amíg be nem tölti a delikvens a 35-öt?

  9. nem a munkavállalás lesz könnyebb, hanem a munkakeresés 🙂

    egyébként szerintem, ha kezedben van a vizum a 35. szülinapod előtt, akkor megkapod 9 hónapra, mert megfeleltél a feltételeknek, nem?

  10. A kezdő 300-as limit nyilván gyorsan be fog telleni. Mit gondoltok, várható, hogy októberre is lesz ilyen lehetőség a tavasszal érkező „madarak” számára?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.