évkezdő geekposzt

Mivel kezdi az évet az ember? Hülye fogadalmakkal? Frászt, nekimegy a mindennapos dolgoknak és rendet tesz. Rendebbet.

Nekem az év eleje digitálisz rendrakás idén, számos elvégeznivaló dolog adódik,a mit érdemesnek találok megtenni a szántógéppel és a netes élettel kapcsolatban. Ezek sorrendben, blog, webes jelenlét, jelszavak, NAS, MBP. Nézzük sorjában:

Blog

A bloggal sokminden nem történik egyelőre, bár az élesebb szeműek rájöhettek, hogy feltöltöttem a hétképe oldalt a tavalyi hiányzó hetekkel, ezzel igyekszem majd gondosabb lenni, meglátjuk. Ismét felmerült egy csinosabb blogruha vásárlása, komoly dilemma ez nekem, mert nem értek az arculatcsináláshoz, nem is tudom pontosan, hogy milyet szeretnék és ami a legfőbb, csak abból vagyok hajlandó finanszírozni a témavásárlást, amit a blog hoz, az viszont egyelőre 100USD alatt van, adsense ennyit tud, más meg nincs. Ha megkaptam az első google csekkem és elköltöttem az arculat átszabására, utána eltűnődöm, hogy maradnak-e a reklámok egyáltalán. Ha valaki beleakad egy használható, kényelmesen karbantartható, normálisan pluginezhető sémába WP-hez, ne legyen rest megmutatni, előre is köszi.

A kényelmetlen téma: a moderálás, az olvasók közel 100%-a teljesen normális, de bizonyos kivételek akadnak, ezt sajnos időhiány miatt egyszerűen kezeltem, a pannon-mobilról netezőkre ráraktam az átkot. Ez most lekerült, nem is kívánom vissza, ellenben, ha ebből nem tanult akinek tanulnia kellett, bevezetem a regisztrációhoz kötött kommentelést, egyszeri, rövid kényelmetlenséget okozva ezzel azoknak, akik rendszeresen kommentolnak. (függetlenül az elkövetőtől, a következő incidensnél mindenképpen meglépem)

Web

Átnéztem alaposan a millió regisztrációmat, és bizony számosra semmi szükség, csak a spamkitettséget növeli, hogy egyszer vásároltam, vagy kommenteltem valahol, a hírlevelek meg a szemét viszont csak árad. Szép lassan végignézem a regisztrációk visszaigazoló méljeit és amire nincs múlhatatlan szükség, azt annihilálom. Csodás site-ok mennek a levesbe, amiket úgysem látogatok, vagy már el is felejtettem, hogy valaha ott jártam. Ugyanez természetesen él az RSS feedekre is, aki harminc napig nem posztolt az megy a kukába (hiszen nem tolja a kontentot) és a twitteren is meg kell nézzem, hogy mennyi a kamukövető. És alaposan átnézem a spamfilterem beállításait is, a google sem mindenható. Ugyanekkor elbúcsúzom pár régi mélboxtól is, két-három éve nem használtam őket, van amit még archiválni se érdemes.

PWD

A rohadt sok regisztráció miatt rengeteg a juzerném és jelszó is, amiket mind fejben kéne tartani és cserélgetni, jelszómanágert használok, ami kezeli a jelszavaimat, hogy mind meglegyen. Annak elég meredek jelszava van, arra viszont emlékszem. A jelszavak cseréje hosszadalmas folyamat, a változásokat át kell vezetni a jelszómanágerben (segít ebben, mondjuk) és vissza is kell ellenőrizni őket, mindezt változatos portálokon, plusz azok az összedrótozott holmik, mint a nike+ és a twitter – nem elég a nike+ jelszavát cserélni, hanem azon belül a twitterest is az újra, a twitter meg be van kötve a tumblr-be, argh… utálom is csinálni, de legalább komolyabbak lesznek a jelszavaim és kevesebb is lesz belőlük. Tessék csak végiggondolni, hogy mi macera ezt megcsinálni mélboxokkal, fórumokkal, vebkettes holmikkal, meg az összes szolgáltatóval (az autópályakezelőtől a villamos művekig, ISP-től webáruházakig és bankokig, nyugdíjpénztár, stb.)

NAS

Az ozziból érkezett gyerektartalom hirtelen száz giga alá csökkentette a NAS szabad tárterületét, 10% szabad tárhely alatt pedig a geek szédül. A NAS is kap egy alapos pucerájt, erős szelektálást a tárolt filmeken és újra kell gondolnom a tárolási struktúrát is, hogy könnyebben kezelhető legyen ami nem backup, hanem átmenetileg ott tárolódik valami. Soknak tűnik az egy tera, de nem az, ráadásul a time capsule nem egy lejátszásbarát izé, egyre elkerülhetetlenebbnek látszik egy médiacenter behekkolása a szisztémába, ezügyben is szeretettel várok ötleteket.

Annyi elvárásom van, hogy mindent lásson a hálóról is, ne csak a saját diskjeiről és legyen csendes a doboza, sajnos rettenetesen nem vagyok képben ebben a tárgykörben, az egyetlen amit biztosan tudok, hogy nem szeretnék egy öreg  linuxos pécét berregtetni a nappaliban, ellenben szeretném a tévére kötni a cajgot, lehetőleg HDMI-vel. Távrángató előny. (következő posztban erről érintőlegesen)

MBP

A végére marad a laptop kiganézása, mert azon is csak gyűlik a minden, át nem konvertált, felesleges videók, kép duplikátumok, tűzrevaló reklámlevelek, mindenféle szemét app ami egyszer felkerült és csak ott ül, ahelyett, hogy menne a szemétre. Még mindig vannak appok amik el se indulnak hóleó alatt, mégis terpeszkednek a vinyón, ennek semmi értelme, a telepítők megvannak archívban, egy nagy kukaürítéssel le akarom tudni a dolgot.

Ha ezekkel mind megvagyok, akkor bizalommal tekinthetek a jövőbe, hogy pár hónap alatt megint összedisznólkodjam az összes létező területet rendszertelenségekkel. De addig tisztább-szárazabb.

26 hozzászólás “évkezdő geekposzt” bejegyzéshez

  1. Médiacenter ügyben javaslom, hogy olyat válassz, ami úgy a hardver részében, mint szoftverileg stabil, kiforrott. Nekem Popcorn A-110-em van (lehet, hogy ilyet már nem is lehet kapni), ez ár/érték arányban szerintem az egyik legjobb. Korábban a WD lejátszóját használtam, de az csak külső USB vinyót tudott csak kezelni. A popcorn-ba bele lehet tenni egy vinyót, de én nem raktam bele, Ethernet kábellel rá van kötve a hálóra és a NAS-ról játszom a tartalmakat. Egy-két wmv filét nem játszik le, de HD tartalmakkal nincs semmi gondja, nem akadozik. Az újabb típusokban már van BR lejátszó is, számomra ez nem volt fontos, mert van egy PS3 is. Szerintem hívd fel Opauszki Zsoltot (+36) 70 943-8300 (munkanapokon 9–17 óra között), ő a lejatszo.hu „feje”, nagyon segítőkész, biztosan segít a tanácsadásban.
    Persze amiben tudok én is szívesen segítek, kérdezz bátran.

  2. weid a kis vacak jól néz ki, 150usd meg nem is vészes érte, majdmegnézem, hogy itten lehet-e kapni.

    tudja a necverket, hdmi, örömség

  3. Ha lesz regisztracio, akkor vegre eltunik a milyen nap van ma kerdes?

  4. A WD menüjét szerettem, a szoftver nem volt nagyon bugos, viszont az 1080p filmeknél nekem akadozott, gariba ki is cseréltettem és az újat kipróbálás nélkül eladtam, lehet, hogy csak egyedi eset volt.

  5. Médiacenterhez hozzáfűznék, mert egy ideje én is di(meg több)lemmázok ezügyben.

    Gyakorlatilag két (három) megoldás van:
    – Készen venni egy célgépet, mint a Popcorn vagy a HDI Dune lejátszók. Vannak egész jók meg szépek.
    – Építeni egy sajátot, célszerűen pici lappal, halk és kicsi táppal. Ez leginkább Intel Atom procit jelent, Ion chipsettel és PicoPsu táppal. Ez utóbbi igen apró, nem kell aktív hűtés neki.
    Erre feltenni ízlés szerinti rendszert.
    – Venni készen egy ilyen kis fogyasztású gépet. Sokan gyártanak már, szépeket is.

    Utóbbihoz most jelentették be a Boxee Box-ot, ami a távirányítója miatt is (meg ugye eleve rajta van a Boxee, mint lejátszó progi) musthave:
    http://www.engadget.com/photos/hands-on-with-the-boxee-box/2582587
    Mondjuk lemezt azt külön kell rámadzagolni.

    Csak azt kell eldönteni, mennyi pénz meg idő van rá, és mennyire akar az ember szép és/vagy custom rendszert magának.

    A bloggal kapcsolatban két kérdés:
    Nem lehetne valami egyszerűbb kérdés, mint a milyen nap van? 🙂
    Nem lehetne ide saját ufót tenni a nevünk mellé?

  6. köszönöm a tippeket, egyelőre nem égető, de a közeljövőben meg szeretném oldani a dolgot, céleszközzel.

    Polemius, saját ufód könnyen lehet, ha elballagsz a gravatar.com -ra és csinálsz magadnak, akkor itt is az fog megjelenni. (meg millió más blogon)

  7. A Popcorn Hour-ból jobban jársz, ha a tesztgyőztes újabb modellt választod. Ez a C-200. Minden létező formátumot megeszik (MKV-n csak röhög), két vinyó tehető bele (egy 3/5″ és egy laptop), Gigabites ethernet, 5 USB, HDMI, Optical.
    Ez jóval kiforrottabb mint az elődje volt. Opcióként tehető bele Blueray játékos (ekkor a belső winchester csak a laptop vinyó marad). Itt egy jó fórum:
    http://www.avforum.hu/index.php?showtopic=3791&st=120

  8. Nahát, azt hittem, az oldalhoz tartoznak az itteni ufók.
    Akkor nézzük, működik-e, vagy benéztem valamit. 🙂

    Működik. o/
    Kár, hogy animált gif-et nem lehet használni. 🙁

  9. weid/ehető köszi a tippokat.
    mivel van egy hálózati tár, nem igazán kell vinyós lejátszó, egy pici, csendes doboz kell, nagyjából az amit a wd tud. akassza le a filmokat a necverkről és tegye a tévémbe, ez minden.

  10. Ha csak lejátszó kell, akkor tényleg nézd meg a Boxee Box-ot amit fentebb linkeltem be. Ha minden igaz, akkor a második negyedévben kezdik forgalmazni. A D-link készíti a hw-t (ion-os masina), a Boxee lesz a lejátszó és azt ígérik, hogy 200$ alatt lesz.

    A progit innen leszedve ki lehet próbálni, az almás gépeden is megy: http://boxee.tv/
    (Épp mától lett nyilvános a beta. Mindenféle infók a blog.boxee.tv-n.)

    Ja, amúgy a popcorn gyártója is kijött egy vinyómentes hálózati lejátszóval.

  11. a WD TV Live tesztje szerint vannak azért akadozások a komolyabb videóknál: prohardver.hu/teszt/wd_tv_live_mennyire_jo/wd_tv_live_kivul_belul.html
    meg szvsz a raidsonic icy box cuccai közt is érdemes körbenézni

  12. hát aki a múfajt zsánernek írja, annak a tesztjében annyira nem bizom… majd körbeszimatolok, hogy mit irnak róla más revjuk, mert majdnem pont azt tudja amit szeretnék. ráadásul ódzkodom a panasonar, translogic, stb sose hallott márkáktól.

  13. a raidsonic azért nem kező a műfajban, jó néhány éve a piacon vannak; mondjuk nem a legolcsóbb, meg nem is az ipari szegmensben, így szvsz kevésbé ismertek

  14. Szerintem a Popcorn a legkiforrottabb, ha azt választod, akkor abban fogsz legkevésbé csalódni. Igaz hülye neve van, a témában nem jártasnak noname brand, viszont öreg motorosok. Mint korábban írtam a WD nálam problémás volt ezért lett helyette Popcorn.

    Egyébként én egy olyanra vágynék ami a hálózati médiacenter mellett lehetőséget biztosítana a netes böngészésre. Ezt elvileg a Popcorn tudja, gyakorlatilag a PS3-hoz hasonlóan katasztrofális, használhatatlan.

  15. nem vagyok a témában jártas, a popcornról már hallottam. a netes böngészés nem érdekel, az érdekel, hogy _bármilyen_ hálózati folderből tudjak lejátszani, számítógép nélkül. mp3+filmek

    nem akarok konvertálni, vajákolni, play and go, hassle free.

    megnézem itt mennyiért osztogatják

  16. A Popcornból a korábbi változat gyártását épp nemrég állították le, az új meg 300usd körül van.
    Viszont! Van még újabb, amiben nincs HDD, hanem direkt hálózati:
    Popbox (130usd körül ígérik) http://gizmodo.com/5440990/syabas-popbox-media-streamer-looks-great

    Közben helyesbítenem kell a korábbi hozzászólásomat, mert közben a Boxee Boxról meg kiderült, hogy nvidia Tegra 2 ketyeg benne (nem pedig atom+ion).
    http://gizmodo.com/5443180/boxee-news-beta-now-available-for-public-download-box-has-tegra-2-chip

  17. Hogy mik vannak. 🙂 Ezekkel a médiacenterekkel egy ideje én is szemezgetek már, csak nem tudok dönteni. Mondjuk eddig megelégedtem azzal a jól bevált módszerrel, hogy szegény notebookot alkalmaztam közvetítő közegnek a külső vinyók és a TV között. 🙂 Legutóbb már egy Windows Media Center alkalmazást is feltettem és egy kis ügyeskedéssel csodaszép élménnyé varázsoltam a filmek közti böngészést. Ezek a céleszközök egyébként mennyire testre-szabhatóak? Mert azért hátradőlve, távirányítóval a kezemben komfortosabban érzem magam. 🙂

  18. Kotosy: Úgy tudom a legtöbb linux alapokon nyugszik, ügyeskedve lehet rá többet tudó szoftokat rakni. Nekem tökéletesen megfelel a gyári. Természetesen ezt is karosszékben hátradőlve távkapccsal tudod kezelni.

  19. Tenyleg milyen nap is van ma?:)

    4 regisztracio utan mar csak a novekvo szamok es a gyerekkori, soha el nem felejtheto privat mondokak segitenek.
    Azota fej sem kell, amiben tartani kene.

    Az KIWI AVOKADOLAJ NAON JOOOizu:)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.