Új-Zélandon nincsen fűtés

A címben szereplő állítás csak részben felel meg a valóságnak, ugyanis általában van fűtés, még ha nem is mindenki alkalmazza, de a hőfejlesztő apparátusok általában nem részei az épületnek. Időjárás pedig van.

Itt Auckland környékén azért nem tragikus a helyzet és egy részét meg is lehet szokni, errefelé nincsenek minusz fokok, bár időnként kell kaparni télen a deres szélvédőt. Ez az ország általában úgy él az emberek képzeletében, mint valami meditterrán csoda, örök napsütés, tenger, mibánat. Ez, úgy általánosságban nem igaz.

Az igazság az, hogy ez itt óceáni éghajlat, soksok csapadékkal, erős légmozgásokkal, az északi részeken meleg nyarakkal és hűvös telekkel. Ha megfagyni nem is, megfázni azért lehet. Nekünk Európából érkezőknek (de nem csak nekünk) általában gondot jelent a házikók fűtése, nem vagyunk szokva ahhoz, hogy a szigetelés nem merült fel az építés során, ezért igen változatos eszközökkel próbálunk úrrá lenni a tél zordságán, nagyobb részük elektromos megoldás.

A zordság persze viszonylagos, de egy 10-12 fokos nappali korántsem akkora élmény, mint egy 10-12 fokos cseppkőbarlang, ahonnan kijöhet az ember. Ismerünk számos helyit aki egyáltalán nem fűt és számosat akik épphogy. Az, hogy a fürdőszobákban nem szokott lenni fűtés, talán még a brit gyökerek miatt van, a fair-play jegyében esélyt kell adni a kórokozóknak is. De a ház többi része sem járt jobban, ellenben ott sokkal ritkábban tartózkodunk meztelenül és vizesen.

Az alábbi fűtőberendezésekkel próbáltunk uralkodni a helyzeten eleddig:

  • elektromos melegfújó gép
  • olajradiátor
  • elektromos radiátor
  • gázkályha
  • elektromos lepedő

A gázkályhán kívül mindnek közös tulajdonsága, hogy elképesztően betges elváltozásokat okoz a villanyszámlában, ugyanakkor meleget csak részben állítanak elő. A szigetelés hiánya miatt a hőfejlesztés lekapcsolása után pár perccel már hideg van, a komfortérzet zéró. A ventillátorral ellátott vackok meg még zajosak is. A gázkályha (szieszta-féle) roppant finom meleget csinál, ugyanakkor a szoba levegőjéből emészti fel az oxigént és – mint középiskolai tanulmányainkból tudjuk – a földgáz elégetésekor széndioxidot és vizet állítunk elő, tehát az amúgy is párás levegőbe még több vízpárát nyomunk ÉS elfűtjük a lélegzésre szánt oxigént.

Az elektromos lepedő nagyon kényelmes, viszont pszichésen roppant megterhelő, a jó meleg ágyból kimászni a 12 fokos nappaliba, a tudomány mai állása szerint lehetetlen és ráadásul értelmetlen is, ugyanis ilyenkor azonnal meg tudunk fázni, bár az igaz, hogy ha már mozgásképtelere fáztuk meg magunkat akkor visszafekhetünk a jó meleg ágyba meggyógyulni és goto 10, egészen tavaszig. Sok helyen van kandalló, ami nagyon baba, száraz meleget csinál, a jobbak pedig nem is a szobából, hanem a külvilágból kapják a levegőt, nem beszélve a lángok bámulásának lehetőségéről, bár ez némi favágással jár.

Van egy kifejezetten hatékony megoldás, az inverteres légkondicionáló berendezés, amely viszont (viszonylag) drága, szakembert kell hívnunk, hogy beszerelje és amúgy eszünkbe se jut ilyesmit beszereltetni, mert a házat béreljük. Az itt heat-pump-nak nevezett készség egy mindkét irányba működő légkondi egy olyan hőszivattyú, amely a külső levegőből még ki tud venni energiát és beletolni a lakásba, tehát nem közvetlenül az elektromos energiát alakítja hővé. Nyáron fordítva működik, a szoba melegét tolja kifelé és lehűti a helységet.

Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a landlordunk, gondolom kihasználva azt, hogy állami támogatáshoz juthat az energiahatékonyságot növelő beruházásához (és az egészet leírja költségként) most összes házaiban heat-pump-ot szereltet ÉS szigetelést építtet be. Ez nyilván nem fog segíteni a szimpla ablakok problémáján, de mindenképpen növeli a komfortérzetünket és esélyünk van arra, hogy száraz levegőben vészeljük át a telet.

Szombat reggel meg is jelent egy klímasrác és egy villanyszerelő, majd mind a két házikót felszerelték a technológiai vívmánnyal. (mindkét ház a landlordunké) Valamikor a héten jön majd a szigetelőember és vad szigetelésbe fog, úgyhogy esetleg a meleg belteret nem csupán egy réteg gipszkarton és egy réteg elegáns hullámbádog fogja elválasztani az odakünn tomboló téltől, hanem egy tizencenti vastag szigetelőréteg is.

Nyilván említenem sem kell, hogy a beszereléskor azonnal jóidő lett, ami azóta sem maradt abba, tehát kipróbálni nem volt módunk a kütyüt, reméljük még sokáig nem lesz rá szükség.

17 hozzászólás “Új-Zélandon nincsen fűtés” bejegyzéshez

  1. Bekapcsolhattad volna nyugodtan, tud huteni is, mint irtad 🙂

    A szigetelest hogy fogjak megoldani rombolas (a gipszkarton teljes eltavolitasa majd ujra csavarozasa) nelkul?

    A hetvegen felszereltuk a fuggonyvedo vedofuggonyt, a fuggonyvedo peneszesedeset elekerulendo. A vedofuggony valoszinuleg igy is peneszes lesz tel kozepere, de azt leagalabb siman le lehet majd venni es kimosni.
    A penesztelenites szakember altal alig kerult tobbe 200 dollarnal 🙁

    Penteken volt egy konyhai beszelgetes cegunk magas poziciojaban levo emberevel, aki most epiti az alomhazat es panaszkodott, hogy mi a fenenek ebbe a varosba dupla uvegezes. Mondtam neki, hogy 2010 van.

  2. csak a plafón és a padló lesz szigetelve, a falak nem. a hő nagyrésze a plafonon megy el, a többi meg mindenhol máshol. Ez van, nem az én házam, már igy is komoly konfortnövekedés ez is.

    dupla üvegezés? hehe, most már kötelező, gondolom sir a jóember a drágaság miatt 🙂

    pedig nincs annál jobb, mint amikor folyik reggel a pára a hideg ablakon…

  3. Van a fuggony es amikor vettuk, akkor az ablak feloli reszere tettek egy masik olcsobb anyagbol „lining”-ot. Gondolom, hogy ne a fuggony rohadjon szet a naptol meg a penesztol. Ezt a kettot valami muanyag vacakkal osszeerositettek, aminek az lett a kovetkezmenye, hogy hazilag nem tudjuk tavasszal peneszteleniteni. (szet meg szetszedi az ember, de visszarakni nem tudjuk) Most van egy harmadik reteg fuggony, ami a legkozelebb esik az uveghez es remeljuk, hogy csak ez a reteg lesz peneszes, miutan a teli reggeleken jol magaba szivja az uvegen lecsorgo parat.

  4. kéne az ablakokra olyan fűtőszál, mint a kocsik hátsó szélvédőjén van 🙂 vafy fűthető küszöb, ami folyton elpárologtatná a lecsapódó párát 🙂

  5. Te jó ég! Penész? Hideg? Szétrohadó függönyök? Mindenhol erről olvasok, hogy Új-Zélandon ez az általános. Tényleg nincs megoldás? Megváltozott az éghajlat, vagy egyszerűen csak mi nem bírjuk ezt?
    És az is igaz, hogy annyira igénytelenek és koszosak a lakások, hogy háttal kell kijönni?
    Ez szörnyű! Vígasztaljatok meg!!!!

  6. Mari, igen, az óceáni éghajlatban nagyon párás a levegő télen. Ha benn fűtesz, amikor kinn hideg van, akkor a benti pára a leghidegebb felületre fog lecsapódni, ez pedig az ablaküveg, mert nagy általánosságban az ablakok nem duplaüvegűek. A fizika itt is ugyanúgy működik. Ha a függöny hozzáér a nedves ablakhoz, akkor nedves lesz, a nedvesség nem tud elpárologni, mert nincs hova, a levegő is párás, a nedves függöny pedig ideális táptalaj a penésznek.

    A lakások meg annyira koszosak amennyit takarítasz bennük. MOndjuk pont Hobéékét koszosnak gondolni…

    Egyébként pedig az épületek sosem igénytelenek vagy koszosak, az emberek lehetnek ilyenek.

    Itt nem változott az éghajlat, mindig is óceáni volt, az is marad még egy darabig, nekünk kell alkalmazkodni, akkor is, ha mi kényelmes kontinentális éghajlatról jövünk ide.

    De megvigasztallak, ez az éghajlat teszi lehetővé a kiváló borok termelését és az óceánban pancsolást is.

  7. :)) Köszi!
    Én Hawaiira szavazok! Szeptembertől ott élünk. Legalábbis kipróbáljuk.

  8. A Sörkollektor vérállat.
    Ez itt álom lenne, mert itt télen is 4-5 óra a napsütés átlag és egy kicsit a beesési szög is jobb, mint magyarországon decemberben.

  9. A Sorkollektor tenyleg jo, de ez is csak kiegeszito futesre jo (arra nagyon) mint egy csomo mas (pl HRV).
    A futes temahoz csak annyit, hogy megvizsgaltam, hogy mennyibe kerulne a hazunk (nappali+iroda+3 halo) futeset megoldani valami olajradiatornal komolyabb eszkozzel. A legarhatekonyabb – es gyakorlatilag egyetlen – megoldas a heatpump lett volna. Minden helyisegbe (!) kulom belteri egyseggel $20000. A ducted verzio, amiben a egy belteri nyomta volna a nappalit es egy masik csoveken keresztul a halo+irodakat $25000. Keremszepen ennyibol mar a tundraban is lehet futest produkalni, pedig ott ivanfaszagyereknemfazik. Rohej.

  10. Tibb, azért azt is számold bele, hogy ti kb. 3x nagyobb házban laktok, mint az átlag. Szerintem a 20k nem olyan veszélyes arra az épületre és akkor egyformán meleg van, melegebb, mint amennyi villany fogyik.

    Kellett neked lépcsö! 🙂

    (A HRV egy marhaság, aszonta az épületgépész.)

  11. A HRV az nem futes. Para viszont nem lesz az ablakon teli reggeleken, az igaz.
    A villanyradiatorral meg futhetsz HRV-vel is, 2-3 meteres korzetben mukodik is, de ha elmesz sorert TV nezes kozben, akkor a konyha kornyeken nem lesz jo ido.

    Nekunk is van minden helyisegben, 8 ezerert szereltek be par evvel ezelott. Mondjuk nem a neves ceg, hanem a szerb klimas ember. Viszont neki meg lehetett mondani, hogy nem akarok drotokat meg csoveket latni sehol, okosan oldja meg. Es megoldotta!

    Teli max. villanyszamla 150-170 dollar, csereben ugyanugy rovidujjuban elucsorgok a hazban a 22 fokban.
    Kb. 6 ev alatt megterul a heatpump es akkor mindenhol meleg van. Mar csak double glazing kene 🙂

  12. nekünk nem szerb klímás ember szerelte be, hanem nemtommilyen, mégsincsenek drótok meg csövek legalábbis látható helyen. remélem azért néhányvan belőlük valahol 🙂

  13. Hobe, az nem megoldas, hogy egy sima reteg fuggonyt tesztek hetkoznapi ember modjara es kesz? Nekunk van egy csipkeszeru (az van az ablak fele) es van egy bazi vastag sotetito (szerintem lattad is). Majd iden telen kiderul, de mikor ebbe a hazba koltoztunk, mi meg javaban futottunk es nem volt peneszes a fuggony. Pedig se heatpumpunk, se HRV-nk, de sorkollektorunk nincs.

    22 fok telen? Az elozo kecoban 24re allitottuk a futoket, es meg ugyis kispled alol neztem tv-t. (Mondjuk teny, hogy ott inkabb az utcat futottuk, mint a lakast 🙂 )

  14. Elektromos lepedő rulez. Csak ne gyűrődne fel néha olyan hülyén. Lehúztuk egy hete, erre tegnap hóesés, +2 fok…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.