Új-Zéland – Szlovákia 1:1

Nem vagyok egy futballrajongó, általában négyévenként a döntőt nézem meg és kész. Ám a zátony most pörög, mint a zománclavór, felküzdötték magukat a focitérképre.

Új-Zéland sosem volt focinagyhatalom, ami nem is csoda, itt a gyerekek az iskolában tesiórán rögbiznek és kriketteznek, később a lányok, valami megmagyarázhatatlan okból a netball nevű, kosárlabdaszerű játékot művelik, senki nem érti, miért. A focinál kevésbé talán csak a vizilabda népszerűbb, amiről sokat elárul, hogy a Magyarország-Új-Zéland ifi mérkőzésen a North Shore-on a magyar szurkolók szinte elnyomták a helyi erőket. Pedig.

De térjünk vissza a foci vébéhez, amire a zátony válogatottja az All Whites tavaly kvalifikálta magát 28 év után, a lényeg, hogy ott vannak, amikor más, komoly focitörténelemmel rendelkező országok például nem.

Maga a meccs ritka unalmas volt, (bár nekem a focimeccsek 90%-a unalmas) a játékosok szaladgáltak ide-oda meg folyton kirúgták a labdát. Aztán egyszercsak – miután végighallgattuk, hogy Joci nyafog – az All Whites kapott egy jól megérdemelt gólt. Eztán sokáig nem történt semmi, mindkét csapat szánalmasan tekergett, de a szlovákok jobbak voltak, egészen a 93. percig. A játékmenetre jól jellemző, hogy Winston Reid, az All Whites védője, ekkor befejelt egy gólt amivel kiegyenlítettek, emellett megszerezték az ország első és eddig egyetlen világbajnoksági pontját.

Ez ma a Heraldban így jelent meg, Chris Rattue tollából:

I have seen many great New Zealand sporting moments over the years but nothing to match this.

Hát nem tudom… Anno az iskolaudvaron voltak ilyen meccsek 🙂 Mindenesetre az kifejezetten szép teljesítmény, hogy egy olyan országban, ahol a sport gyakorlatilag a rugby-t jelenti, (ha nem azt, akkor krikettet, de legrosszabb esetben is vitolrázást) decens háziasszonyok is focit néztek tegnap este. Amíg Csanádékhoz mentem este, egyetlen autóval sem találkoztam az úton, mintha ciánoztak volna, hazafelé pedig már ömlengett a rádió és a betelefonálók, ma reggel pedig egy ország van extázisban attól, hogy Reid fejelt egy gólt, ahogy most itt kell mondani: történelmet csinált. Azt meg kell hagyni, hogy a srácok nem lankadtak, a meccs lefújásáig hajtottak, mint a masina, még ha technikailag szét is hullottak néha.

Akit közelebbről is érdekel az újzélandi foci (izé), az látogassa meg az NZ Football honlapot, szedje le az All Whites iPhone appot a storeból, vagy olvasson bele a focialapítvány oldalába. A nagyon elszántaknak itt az újzélandi foci eseménynaptár (szeptemberben Chatham kupa!) Meglátjuk hogy teljesítenek később, most mindenesetre jó úton vannak a kiwi ikonná válás felé.

Az egész szerkesztőség nevében gratulálunk az All Whites csapatának és a zátonynak, hogy elsöprő döntentlent mértek a szlovák válogatottra! Ha huszadikán megalázzák az olaszokat (yeah, right!) aztán huszonnegyedikén Paraguayt, akkor megnyerik a vébét. Go All Whites!

24 hozzászólás “Új-Zéland – Szlovákia 1:1” bejegyzéshez

  1. Az All Whites pont azert szerezte meg elete elso VB-pontjat, mert emelvenyrol szarnak arra, hogy mit gondolnak az eselyeikrol azok, akik laptoppal ulnek le meccset nezni. 🙂

    Az meg, hogy az olaszok megnyertek az elozo VB-t, a vilag szegyene volt (en vegigneztem, amit csinaltak). A mostani felallas pedig raadasul allitolag mar csak arnyeka a „nagy” bajnokcsapatnak.

    Persze valoszinuleg Zeland nagy zakot kap az olaszoktol, ha azok ossze tudjak szedni magukat. De mi van, ha nem? Es mi van, ha az All Whites meg egy lapattal ratesz elete formajara? Es ha meg egy kis szerencsejuk is lesz? Az a szep a fociban, hogy minden meccset le kell jatszani ahhoz, hogy megtudjuk a vegeredmenyt. (Meg az, hogy vannak lelkes kis csapatok, akik a papirforma ellenere nem restek odabaszni)

  2. Az egy dolog, hogy az All Whites milyen szinvonalon játszik a világ vezető futballcsapataihoz képest. DE! Sikerült döntetlent kiharcolniuk a bemutatkozó meccsükön a szlovákokkal szemben, miközben az ausztrálokat földbe döngölték a németek. Mindegy milyen lesz a többi meccs eredménye, az All Whites bekerül a történelemkönyvekbe. Persze, hogy örömmámorban úszik a teljes Zátony, és szerintük sárgák (zöldek) az irigységtől az ausztrálok.
    http://www.nzherald.co.nz/sport/news/article.cfm?c_id=4&objectid=10652228

  3. Joci, te sipoltál végig, hogy dunakeszi grundfoci, sőt ott aludtál el a szuper kis meccset nézve mellettem 🙂

    pont azt írtam, hogy ha megverik az olaszokat és paraguayt, akkor elhozzák a kupát.

  4. Szerintem az ausztralok leszarjak, hogy a NZ valogatott kivel jatszott xet. A nemetek szarra gyalaztak volna ezt a kivi valogatottat.
    Ez megint csak a kivi kisebbsegi komplex egy gyonyoru megnyilvanulasa, „mit szol a nagytestver?”.

  5. Én nagyjából Pappito-kompatibilis „focirajongó” vagyok (talán a 86-os mexikói döntőt láttam utoljára és mintha 22-en lettek volna pályán), így nem is nagyon tudok az eseményhez hozzászólni, hanem:
    – Volt haka?
    – Ha volt, megvan az digitálisban valahol?
    – Hol???

  6. Nem hozzák el a kupát, bazz!!!

    Akkor jól sejtettem, hogy nem rosszindulatú a szarkazmus, csak analfabéta vagy a focihoz. Egy kis gyorstalpalás: a VB 8 db. négy tagú csoporttal indul. Értelemszerűen a csoportban mindenki mindenkivel játszik (ez 6 meccs csoportonként). Győzelemért 3, döntetlenért 1 pont jár. Minden csoport első és második helyezettje továbbjut, és egy másik csoport második és első helyezettjével játszik (összesen 16 csapat). Ez már egyenes kiesés, ami azt jelenti, hogy csak a győztes jut tovább, tehát 8 csapat. (EZ AZ a szakasz, ahol hosszabbítás lehet, mert el KELL dönteni a meccset.) A 8 csapat egy újabb egyenes kieséses fordulóban megfeleződik, es így tovább, amíg csak egy marad. Az kapja a kupát. A csoportmeccsek után tehát még 4 meccset kell megnyerni a trófeáért… És ez mind olyan információ, amit lefogadok, hogy még Anikó is tud! (akiről azt sem tudom, hogy kicsoda, úgyhogy no offence!) De legalábbis a témában megszólalók 99 százaléka. Most ezek tudatában olvasd vissza, amit írtál!

    Én nyilván vicceltem a dunakeszi grundfocis beszólással (én speciel örülnék, ha nem fújtatnék, mint a bálna attól, hogy EGYSZER átsprintelek hosszában egy focipályát…) Neked viszont a blogodból nem feltétlenül jön le, hogy az alapvető szabályokat sem ismered. Emiatt annak, aki nem ismer személyesen is, úgy tűnhet, hogy kineveted a kiwik lelkesedését. Csak ezt akartam tisztába tenni.

    Én csodálom, és tisztelem azt az ambíciót, és örömöt, amit itt most tapintani lehet a levegőben. Ez a típusú mentalitás az, ami miatt imádom ezt az országot, és a népét. Nekem hihetetlenül felemelő ezt látni majd 30 évnyi „úgysem fog sikerülni, mert ha neked egy kicsit jobban megy, akkor majd én elgáncsollak” – Magyarország után (lásd még: Tibor). Még nekem is ez jött le, amikor elolvastam a posztodat, pedig én valamennyire ismerlek.

  7. Szeretem a focit. Kevés hibám van. Ez az egy(ik). Hajrá All Whites!!!

  8. Jocó, te hülye vagy, lelkem, nem nevettem én ki senkit, pláne nem a kiwiket.

    Amiket összehordtál a kiesésről azt én tudom, de neked külön leírom, mert fáradt vagy: pont azt gondolom, hogy ha nyernek a következő két meccsen, akkor megtáltosodnak és megállíthatatlanok lesznek. Vagyok egy szarkazmus, de nem volt bennem semmi rosszindulat.

    Nem jeleníti meg a böngésződ az utolsó három bekezdést vagy mi a fene?

  9. Vendégekkel kisállatfarmoztunk éppen, eperszedés, gyerekprogram, ilyenek, nem láttam sajnos. Na, de lélekben…! (szintén nem vagyok focirajongó, ellenben most vagyont szedek be world cup-os sütikből 🙂 s különben is, szeretjük ezt az underdogot.)

  10. Na, dan rugta a golunkat: Winston Reid. Ő per pillanat az új-zélandi csapatban játszik, pedig dán focilabdát rúgott világ életében. 10 évesen költözött anyjával és dán nevelőapjával Európába, Dániában kezdett focizni a SUB Sonderborgban, innen vitte el 17 évesen az utánpótlásnevelésben erős FC Midtylland. 18 éves kora előtt már 9 felnőtt bajnokin játszott. 2006-ban felvette a dán állampolgárságot, összesen 15-szörös dán utánpótlás válogatott. A világbajnokság előtt azonban elfogadta az új-zélandi szövetség meghívóját a világbajnoki keretbe.

    Tenyleg ossze kene szedni par brazil bevandorlot a csapatba 🙂

  11. Vasárnap este nálunk megint? Ezúttal mondjuk elhúzódó mulatságról lenne szó: az All Whites vs Taljánok hajnali 1.30-kor kezdődik, de előtte (11-től) megnézhetnénk mit kezdenek a Tótok Paraguay-al.

  12. Nekem minden hetfon reggel ugyfel miting van, ezt most kihagynam 🙁

  13. Simán el tudom képzelni, hogy mekkora a lelkesedés. Meg is érdemlik a népek a Zátonyon. Dehát azért ez mégicsak egy döntetlen volt, Szlovákia pedig messze nem a brazilok, vagy a németek. De úgy látszik ez itt most egy elemző komment áradat, mit akart mondani a költő témában. Főleg úgy érdekes, hogy egymást személyesen ismerő, sőt, a meccset együtt néző emberek mennek virtuálisan ölre. :))) Futballhuligánok vannak amúgy Új-Zélandon? Maori hordák a lelátókon?

  14. ölremenésről nincs szó 🙂

    Mivel ha jól tudom elenyésző az itteni focijelenlét, nincs huligánkodás se. Az amúgy a többi sportágban sincs, legalábbis én nem találkoztam ilyennel. Rögbimeccsre viszik a gyerekeket is és nincs külön lelátó a két csapat szurkolóinak és még sört is lehet kapni asszem 🙂

  15. Ölremenés, buhaha. Ez a lapdance magyar forditasa!!!!!

    Amugy itt nincs futball huliganizmus. Mert nincs nezo. Sot foci sincs! A bajnoksagban egy csapat jatszik. Marmint az is az ausztral bajnoksagban.

  16. Ja latom, hogy itt mar van egy Joco. En ott leszek a szlovak – paraguay-on is a Csanadnal, mert nem erdekelnek az ugyfelek. (Szarok a farmra, bazmeg!)

  17. A szerkesztőség egy olasz-kiwi x esetén felajánlhatna egy All Whites-mezt, vagy akár nz-foci-kvízt is szívesen látnék…, vagy simán csak Nekem is fel lehet ajánlani, mint 5letgazdának 😉
    Go All Whites!

  18. sajnálattal kell közölnöm, hogy a szerkesztőségnek nem tagja a Csekonics báró, így a felelőtlen felajánlások csak korlátozottan jelennek meg a nagyközönség számára…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.