Füstmentes börtönök

A zátony régóta élenjár a dohányzás, mint jelenség felszámolásában, az egyre szigorodó szabályok és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése után, a folyamat nem áll meg, sőt. Jövő év közepétől a börtönökben is tilos lesz a dohányzás.

Ma már az iskolákban, közintézményekben, szórakozóhelyeken, egészségügyi intézményekben és szinte minden olyan zárt térben, amelyben emberek tartózkodhatnak, a dohányzás minden formája tilos, sőt, Christchurchben a közparkokban sem szabad dohányozni.

A börtönlakók kb. kétharmada dohányzik, számukra nem sok jót ígér a most bevezetni kívánt szabályozás, bár érdekes módon senki nem hisztizik, hogy alkoholhoz és drogokhoz sem juthatnak hozzá. No, meg ugye ott van az az egyharmadnyi elítélt, akinek viszont joga van a füstmentes levegőhöz. A cigaretta a börtönben nem csupán cigaretta, hanem csereáru is, a bennlakók gyakran pénz helyett használják, amiből adódnak feszültségek, verekedések, szóval áttételesen is okoz károkat, nem csak az aktív és passzív dohányzás által.

A büntetésvégrehajtás szerint amúgy is aggasztó, hogy a dohányzás miatt lehet az elítélteknél tűzszerszám, plusz a dohányfüst egészségkárosító hatása a füstnek kitett börtönőrökre is veszélyt jelent, akik joggal lobbizhatnának, hogy ha mindenkinek jár a füstmentes munkahely, akkor nekik is joguk van ilyesmihez.

Az biztos, hogy sokmindennek meg kell változnia ahhoz, hogy komoly következmények nélkül be lehessen tiltani a cigarettát a börtönökben, hiszen a tiltás a szakértők szerint azonnal megindítja majd a csepészést, és a drogkereső kutyákat is be kell tanítani dohánykeresésre. Mindezek mellett a leszokást segítő egészségügyi segítséget is biztosítani kell a raboknak, tapaszok, tanácsadás, stb. És persze ott a kérdés, hogy mennyi erőszakkal fog járni egy ilyen átmenet?

Eddig szép a történet, bár többeknek erős kételyeik vannak a rabok várható reakciói miatt, a külföldi példák is felemásak kissé. Kanadában elég komoly zavargások voltak a tiltás ottani bevezetésekor, volt ahol enyhíteni kellett a dolgon és kültérben engedték a dohányzást végül. A rabok amúgy is mindent elszívnak, füvet, leveleket, fakérget, pirítósmorzsát, borsot vagy magát a nikotintapaszt, a biblia lapjaiba sodorva, egyelőre kérdéses, hogy mit fognak szólni ahhoz, hogy egyáltalán nem lehet füstölni majd.

Csak példaképpen, egyes vidékek intézményeiben az alábbi szabályozás él:

Bárhol szabad dohányozni:

  • New South Wales
  • South Australia
  • Tasmania
  • Britain

Csak kültérben:

  • Queensland
  • Victoria
  • Western Australia
  • Australian Capital Territory
  • 14 Amerikai állam
  • Kanadai kerületi börtönök

Teljes tiltás:

  • 31 amerikai állam
  • Man szigeti börtön
  • Kanadai szövetségi börtönök

5 hozzászólás “Füstmentes börtönök” bejegyzéshez

  1. TÉnyleg már, hog az embert lecsukják és akkor még egy cigit sem szívhat el…

    Érdekes lenne látni, hogy hogyan aránylanak egymáshoz a dohányipartól beszedett adóbevételek és a cigivel kapcsolatok EÜ kiadások.

  2. itthon kb. 200 Ft megy az állam zsebébe dobozonként. kb. 3,5 millió ember dohányzik magyarországon. ha csak napi fél dobozzal számolok – ami nagyon kevés – , akkor is 350 milla/nap. hatalmas üzlet.

    1. Oké, de menniy a költség. Nem elég csak a bevételt nézni…. menniybe kerül egy tüdőrákos ember?

      1. azt hiszem a hollandok csináltak egy felmérést, ahol kijött, hogy bizony kevesebbe, mint ha +10 évet élne nyugdíjasként
        azaz az államnak olcsóbb, ha valaki káros szenvedélyekkel rövidíti az életét – pontosabban a nyugdíjas éveinek a számát

        1. Sőt, a hollandoknál valamelyik biztosítónál van kedvezmény ha bizonyítani tudod hogy aktívan dohányzol.:)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.