Moleskine – Wine Journal

Biztos sokan ismeritek a Moleskine noteszokat, én sokáig nem tudtam róluk semmit, aztán Mark barátunkról kiderült, hogy ilyet használ skiccfüzetnek. A Moleskine kiadott egy nagyon jópofa, hatelemű sorozatot, ennek a boros változata (offline gadget alert!) lapult szombat  reggel a postaládámban. Köszönöm, András!

A Moleskine története egy francia könyvkötőig nyúlik vissza, a lekerekített sarkú, fekete fedelű kis noteszokat ő szállította be a száz évvel ezelőtti párizsi művészvilágot kiszolgáló papírboltoknak, ilyet használt Van Gogh, Picasso és Hemingway is. A nyolcvanas évekre a Moleskine szinte teljesen kiveszett, kutyának se kellett, viszont 1997-ben egy kis olasz kiadó megvásárolta a jogokat és azóta a kis, fekete notesz ismét reneszánszát éli, népszerűsége nőttön nő, a nagy könyvcégeknél mind megtalálhatjuk a kis noteszeket a jellegzetes gumipánttal és a kihajtható zsebbel.

A kiadó nem elégedett meg a klasszikus kis notesz feltámasztásával, számos változatot kezdett gyártani, puhafedelest, nagyalakút, kockást, vonalast, simát, van ami vastagabb papírból van, hogy bírja a vízfestéket, van amiben naptár, határidőnapló van, megjelentek a városi csavargáshoz szerkesztett változatok, idén áprilistól pedig hat különböző témakörben írhatjuk a feljegyzéseinket a feladatra kitalált lapokra.

A Passions sorozat hat témát ölel fel: zene, könyvek, receptek, bor, film és wellness. Nem nehéz kitalálni, hogy a receptes könyvbe irkálhatjuk a receptjeinket, a film, a zene és a könyv inkább olvasónapló jellegű, a wellness edzés és életmódnapló, a boros pedig részben kóstolási napló, részben mindenféle egyéb italos jegyzetelésre való. A notesz nem csak hasznos szekciókkal van ellátva, kapunk hozzá vagy kétszáz kis matricát, amivel megbolondíthatjuk a feljegyzéseinket, és három könyvjelző szalaggal (mind más színű) amellyel könyvjelzőzhetünk, amíg a szem ellát. Mind a hat notesz fedelén egyedi nyomat van.

A lényeg persze a kóstolásról készül jegyzetek, a hatelemű regiszterben van Pezsgő/habzóbor, fehér, rozé é vörös, avinált/desszert és égetett szesz szekció, minden oldalon egy italról készíthetünk jegyzeteket, és kapunk hat biankó részt is, amelyet kedvünk szerint nevezhetünk el, ide gyűjthetjük akár az általunk olvasott véleménycikkeket, weboldalakat, kedvenc borboltjainkat, saját borgyűjteményünk listáját, bortúráinkat, vagy amit csak a kis szívünk diktál. Persze nem Moleskine lenne, ha nem lenne pár oldal plusz jegyzetelési lehetőség, és persze a belső borítón a kis praktikus, kétrekeszes zseb.

A Moleskine továbbgondolta a noteszséget, igazodva a mai követelményekhez, igyekszik kihasználni a szociális média lehetőségeit, különleges kiadásokkal kedveskedik a vevőknek, sőt, saját formátumot és formalapokat eszelt ki a Passions sorozathoz, amelyeket kitöltve kinyomtathatunk és belepasszíthatjuk a kis noteszkénkbe. A formalapok készítéséhez még egy kis varázslót is készítettek, sőt, a számítógépünkön futó (vagy Google Calendar) naptáralkalmazásból (.ics) vagy címjegyzékből (Vcard) is készíthetünk Moleskine oldalakat.

Aki a zátonyon vágyik ilyesmire az kocogjon el  Bordersbe, vagy a neten is megvásárolhatja a Mighty Apenél.

10 hozzászólás “Moleskine – Wine Journal” bejegyzéshez

  1. Nagyon tetszik, már régóta szemezek vele, de a digitális énem mindig pofonvág, mikor rámjön a „kellene egy ilyen”, tekintve, hogy ugyanezt leírhatom elektromosan is és akkor még kereshető is marad. De mintha Te is használnál valami digitális cellar appot, nem?

  2. nem, de majdnem. egészen pontosan még nem szántam rá magam, hogy megvegyem, de majd az is eljön.

    Ez a moleskine viszont csak jópofa, ha kóstolni mégy és nyilván nem bohóckodol ottan laptoppal, de egy decens notesz… na ugye.

    Később persze bekopácsolhatod a saját jegyzeteidet a megfelelő appba.

    1. Hát ezaz – kóstolni leginkább a saját pincémben szoktam a rekvirált palackokat, ott meg ugye minden van (CAT-5 nyilván van egy geek pincében, kérdezd csak Tibbet :))

  3. Total OFF!

    Fel vagyok haborodva! Az eFi blogja most kerdezte meg tolem, hogy milyen nap van. A valaszt persze elb.sztam. Erre nem elbuktam am a teljes kommentaradatot, hanem inteligensen egy ‘vissza’ gombra kattintva ujra probalkozhattam megtartva az eredetileg beirt kommentet.
    Te ilyet miert nem tucc? Gyengebb informakos vagy?

  4. igen.

    ird be, hogy remek, akkor nem kell számolnod. százak-ezerek túljutnak ezen a roppant nehéz kérdésen, csak Te Meg Hobe nem 🙂

  5. Ez remek. Eddig is azt irtam be. Itt inkabb azt akartam volna hangsulyozni, hogy a eFi blogja olyat tud, amit talan Te is akarnal. Mar csak a kihivas kedveert is.

  6. Kedves tőled, de nem kihívás, úgyhogy egyelőre marad ilyen.

    eFi blogját meg ismerem, köszi, ide egyelőre jó a fatengelyes is, legalább komolyabb a védelem a scriptek ellen.

    majd egyszer lesz új blogruha ha ráérek, akkor lesz más véltozás is, majd meglátjuk.

  7. Az a receptes moleskine nagyon szép. Én sokáig „sima” – fapados, bárhol megvehető – jegyzetfüzetet használtam, aztán a barátom egyszer vett az ingzseb-méretű moleskine-t és azóta nekem is az kell. Tényleg tartósabbak, mint a párfilléres jegyzetfüzet, ráadásul sokkal nagyobb a választék belőle.
    A papír jegyzetfüzet meg azért jó, mert van amikor lemerül az aksi és nem lehet utánanézni/felírni a fontos dolgokat. A papírral nincs ilyen gond.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.