Motor – első, óvatos

Vasárnap délelőtt kíméletes volt az idő, sütött a napocska, kénytelen voltam motorozni menni, hamár.
Miután már nem csak én, hanem kicsiny, piros egynyomonhaladóm is teljesíti immár az összes követelményt a legális útonlevéshez (nem volt L-betűm, de már van), kár lett volna a garázsban aszalni szegényt. Rövid kanyargás után kicsattogtam Devonportba, gondolván, hogy ott egyrészt szép a minden, másrészt pedig addig van dimbomb meg kanyar meg körforgalom meg izék, ami kiváló lehetőség a gyakorlásra. Összesen tekeregtem vagy negyven km-t, ami alatt kikristályosodott bennem, hogy szinte kizárólag föléváltok (az egyest leszámítva, persze) és ettől úriasan, nyomatékból motorozom, ezt majd még orvosolni kell.

A lánc és lánckeréklobbi szerintem karácsonyi lapot fog nekem küldeni, vagy gyárat nevez el rólam, kuplungozási technikám rekordsebességgel fogja nyolc méter hosszúra nyújtani a láncot, de nem érdekel túlzottan, majd veszünk másikat, nem lehet az olyan drága erre a masinára. A dombon elindulás olyan triviálisnak tűnt a könyvben, a gyakorlatban meg, hát… izé. Viszont ennyi robogás után már kiderült, hogy mennyire kényelmes kis motor ez, ennyi idő után a robogón már érzéketlenné vált a hátsó felem, ezen meg elvagyok. A robogó egy roppant hasznos rutint adott, az indexet mindig lekapcsolom automatikusan, ezt csak most vettem észre, ez később még megtérül, tekintve az itteni elmebeteg kanyarodási szabályt, egy kinn felejtett bal index könnyen keverhet komoly bajba valakit.

a piros autónak van elsőbbsége
a piros autónak van elsőbbsége

A valódi motorozás mellett elméleti motorozást is végzek, olvasok csomó mindent a motorokról, majd ezt, Joci legangyobb sajnálatára rázúdítom, hogy azonnal magyarázza el a mindent. Nem baj, szenvedjen. Motorozni jó! Gondolom aki gyakorlott motoros, annak ez uncsi, de nekem izgalmas, csomó felé kell figyelni, érezni a szelet meg brummog, meg minden.

15 hozzászólás “Motor – első, óvatos” bejegyzéshez

  1. Na, ez kafa. Szolidan irigykedek, de én megfogadtam, hogy csak a kisebbik gyerek diplomaosztója után ülök motorra. (Ami persze hülyeség, mert a napi szintű bringás közlekedésben ugyanúgy kivasalhatnak.)

  2. de az olcsóbb vasalat, mintha rendszámos motorra ülnél… de remélem nem vasalnak ki, ügyes vagy te!

    1. Meg az van, hogy a pesti bringások könnyeinek tengerében gázolunk a neten, hogy jaj milyen bunkók az autósok, de én ezt nem nagyon látom. Semmivel sem rosszabbak ha biciklizem, mint amikor autózom. Normálisan, kiszámíthatóan közlekedem, és egyre gyakrabban tapasztalok előzékenységet a forgalom többi résztvevője részéről. Persze, ha öntudatos, „mindenkikotródjonénéppmostmentemmegavilágot” fejjel mennék eszetlenül tökön-paszulyon át – mint azt sokan teszik – akkor valószínűleg nem ez lenne.
      A másik fele, meg az lehet, hogy féltik az autójukat a ránézésre és a valóságban is bringával 140+ kilómtól 🙂

      1. Azert a bicosokat sem kell felteni. A jardan ugy hasitanak, mintha az olasz sztradan mennenek, harom nap alatt ketszer lesodortak a hajt a fejemrol es negybe hasitottak a gyerekeimet. Szoval…

        1. Ezek a bicósok már csak ilyen hasítós fajták. A járdán jackarizó nyikhajokat (ezeket ugyanis nem nevezném kerékpárosnak) egész egyszerűen nem is értem, ott nem lehet haladni, egyébként is van valami szabálykönyv, melynek vonatkozó részeit úgy lehetne summázni, hogy a járda a gyalogoké.

  3. Szervusz(tok)!

    Erdélyből jelentkezek egy kérdéssel: családommal úgy döntöttünk, nem folytassuk ezt az életet ami itt folyik. Szeretnénk a szigetre költözni. Mit tanácsolsz(tok) mikor lenne az ideális időpont nekifutni? Én 2011 vagy 2012 szeptemberére gondoltam, addig infókat gyűjtök, pénzt és még angol tudást. Egyúttal szeretném felvenni a kapcsolatot minnél több szigetlakó magyarral. Az e-mail címem: csaba.marton@gmail.com.
    Bocs, ha rossz helyre írtam…

    1. 2012 december 21-én lesz a világvége, mert akkor jár le a Maya naptár. Gondolom akkor még előtte érdemes. Viszont vedd figyelembe, hogy az új nap Új-Zélandon kezdődik, szóval a világvége is itt fog beköszönni elsőként.

      1. Jaj mán megen aza Maya naptár, vaze! Az én drága maya ismerősöm, aki egy szőke, hosszú hajú, nagy mellű Maya, aszongya, hogy nem áll szándékában akkor mindenyt befejeznie… tehát 2012 dec. 21-én éjfélkor csak lapozni (vagy napozni?) készül…

  4. A fölé váltás gondolom azért van, mert a füled az autós zajokra van még hangolva, ezért már hangosnak tűnik, ami még nem is az. Ha jól látom nincs ford szám mérő műszer, tehát kénytelen leszel a füleden hangolni!
    A láncot nem kell cserélni, simán kardánosra kell átalakítani:)
    Amúgy megnéztem az itthoni kínálatot, van belőle szépen. Valamiért chopperesre szereti átalakítani a nép, magasított szarvakkal, meg előre nyújtott lábtartóval. Kár értük!

  5. fordulatszámmérő tényleg nincs, ez a műszerfal nem zavar össze felesleges adatokkal 🙂
    jó nekem a láncos 🙂

    Van belőle ilyen csopperesebb változat, de szerintem is szebb a klasszikus. Kényelmes, nem hónaljszárítós 🙂

    1. Egyébként a hónaljszárítóst ki kell próbálni. Nekem egy Vulkán 1500 hónaljszárítós saját építésű mocim van, és nem cserélném el semmiért…

  6. Ez a gép volt rendszeresítve magyar postásmotornak, 10-15 éves korukban selejtezték, 300000 km futással.
    Szóval, elég sokat bír.
    Láncot sprézzed, levegőszűrőd mindig legyen tiszta.
    Fékezni tanulj meg, mindig legyen rajtad full protektoring.
    Azt most kőbe vésheted, hogy pár év múlva ezres géped lesz.

  7. ekker, azért vettem ilyet, mert egyszerű, megbízható, toleráns masina. Fékezni megtanulok, full protektor gúnyában megyek. Az ezrest nem tudom, az még nagyon messze van, egyelőre a seggem verem a földhöz, hogy ez van és mehetek amerre látok 🙂

  8. Szia Pappito,

    mér vagy egy éve nem volt szerencsém a blogodhoz, sajnos egy rosszidulati szürő nemkivánatos oldalnak nyilvánitotta az oldalad. de most van uj proxy és már újra kivánatos 🙂

    Hosszú kihagyás után mi az első két dolog amit látok:
    1. van letelepedési engedélyetek. Gratulálok!
    2. motorozol, motort vettél. Gratulálok!

    1. bövebbebn. örülök hogy szépen alakulnak a dolgaitok, már a cirkuszkocsitól olvasom a blogodat, mindig nagyopn szurkoltam.

    2. bövebben. örülök hogy te is motoros útra terelődtél, igy biztos hogy érdekes és szórakoztató postokat fogok olvasni motoros pályafutásod kezdetéről. Már várom.
    Amugy nekem is van egy ilyenem csak a 125ös. Az enyém valóban postás volt a 90es években. Itthon a negyedliteres sajnos nem túl elterjedt, ha látok az is inkább „csopperes” kivitel, nem az igazi klasszikus. A kis 250 mocival biztos nagyon szépen lehet közlekedni, kezdőnek ajánlani sem tudnék jobbat.

    Lassan motorozás. Ez asszem a másik motoros postban volt.Japánoknál van sok olyan feledat amit minél hosszabb idő alatt kell végrehajtani. Szóval a lassu manöverek az alapja mindennek. Más kérdés hogy a forgalom ritmusánál lassabban haladni vesélyes.

    Üdv,
    Speedy

  9. gratulációt köszönöm, a motorozást meg tanulgatom, nem sietek sehova.
    A lassan menést tényleg meg kell tanulni, szó se róla, csak legyen végre jó idő.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.