2012 a káosz éve

Semmi maja naptár, nagy fába vágta a fejszéjét a kormányzat, és most nem arról van szó, hogy mindenféle adórendszerrel meg államadóssággal kell babrálni, most komoly a dolog, a kiwi kresz legvitatottabb pontját tervezik talpáról a fejére fordítani. Vagy fejéről a talpára, ha jobban meggondoljuk.

a piros autónak van elsőbbsége

Hosszas vita, lobbizás, statisztikák gyártása és varázslatos érvek ütköztetése után, végül a kormányzat úgy határozott, hogy a világon egyedülálló kiwi kanyarodási szabályt megváltoztatja, hogy idomuljon a bolygó többi részén érvényben levőhöz.

Mindez nem történik hirtelen, a módosítások csak 2012 elején fognak érvénybe lépni, de kapkodásról semmiképpen sem beszélhetünk, a jelenleg érvényben levő lüke szabályt 1977-ben importálta az ország Melbourneből, ahol a villamosforgalom miatt vezették be, de ’93-ban ők is belátták, hogy ez kicsit furcsa, úgyhogy visszacsinálták az egészet. Nem úgy a kiwik, akiket nem lehet összezavarni olyasmivel, hogy itt nincs is villamos.

Nem csak az a szokatlan elsőbbségadás fog változni, hogy a nagyívben kanyarodónak van elsőbbsége, hanem az is, hogy a T kereszteződésekben a főútvonalon jövőnek nem kell elengedni a jobbra kanyarodókat. A kormányzati álláspont szerint a kanyarodási szabályok megváltoztatása hét százalékkal fogják csökkenteni a kereszteződésekben bekövetkező balesetek számát. Az AA szerint évente 2560 baleset történik a kifordított szabály miatt, amelyekből 1-2 halálos kimenetelű. A karambolok 17%-a kereszteződésekben történik.

Roppant kíváncsi vagyok, hogy hogy fog ez zajlani, a kormány komoly, országos kampányt ígér, amely során a népek majd jól felkészülnek a változásra és ügyesen adaptálják az új helyzetet. Az is jó kérdés, hogy ha már csökkenteni akarják a balesetek számát, akkor számolnak-e azokkal a balesetekkel, amelyek a szabályváltozás miatt fognak bekövetkezni? Az mindenesetre biztos, hogy az újonnan ide érkezőknek nem kell átszokniuk majd a kiwi szabályra, ez legalább ugyanolyan lesz, mint bárhol másutt.

Alapos változások várhatóak a motorosok számára is, picit átformálják a motorizált kétkerekűekre vágyók életét is.

Keményebb lesz az elméleti vizsga és sokkal motororientáltabb, a vizsga most 25 kreszkérdésből és 10 motorozásra vonatkozó kérdésből áll, nem valami komoly szellemi kihívás. A három lépcsős jogosítványrendszer megmarad (learner/restricted/full) de jelenleg a restricted jogsit birtoklóknak, ha elmúltak 25 évesek, akkor 3 hónap után lehetőségük van full jogsira vizsgázni, ha elvégeznek egy speciális kurzust, na ez a lehetőség ugrik, viszont lesz külön motorosképzés. Az életkortól függő tanulóvezetőség megszűnik, mindenki ugyanannyi hónapig kell, hogy L-betűvel járkáljon, ma 25 éves kor felett hat hónap után mehet a proletár restricted jogsira vizsgázni.

A robogóra vágyóknak is kell majd kreszből és egyensúlyozásból vizsgázniuk, bár azt nem tudni, hogy ez fog-e vonatkozni azokra, akiknek jelenleg van autóra jogosítványuk. A jelenlegi, köbcenti alapú korlátozások (tanuló és korlátozott jogosítvánnyal max 250ccm) helyett teljesítmény/súly alapú előírás lesz, a közlekedési miniszter – aki a fenti változásokat bejelentette – szerint ettől nagyobb lesz a motorválaszték, mindenki megtalálhatja a neki kényelmeset. (azért trükkös ám ez a teljesítmény/súly kérdés, ma már egy 120 kilós 250-es is simán lehet bazierős) Tovább fog tartni full jogsit szerezni, remélem addigra nekem már lesz.

12 hozzászólás “2012 a káosz éve” bejegyzéshez

  1. „a T kereszteződésekben a főútvonalon jövőnek nem kell elengedni a jobbra kanyarodókat.”

    Ez nem igy van most is? Nem ertettem mar eloszor sem ezt a T keresztezodeses valtozast.

    1. Igen, ide ez van irva: „uncontrolled intersection” 🙂 Megbuktal!

      1. hol van ott a controlled intersection? se lámpás, se macisajt

        ahol controlled van, ott a controll szerint kell menni, az nem is fog változni

  2. T uncontrolled intersection-nel sima jobbkez szabaly van a masodik kepen, nem ertem ezzel mi a baj. Minek ezt megvaltoztatni?

  3. hogy a főút mehessen amíg gizi néni előjön a parkolóból, ahogy a világ minden más országában is van

  4. Nekem pedig nagyon tetszik ez a szabály, van benne logika, és sokszor könnyebb kanyarodni.

  5. Na tessek, nagy nehezen hozzaszoktam, erre lecserelik.

    En nem nagyon lattam meg olyan keresztezodest, ami uncontrolled lett volna es foutvonalba torkollott volna. Parkolokbol kihajtasnal is kivetel nelkul ott a Give Way.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.