A Rena katasztrófa – olaj a parton

Elég komoly baj kezd lenni Taurangánál, ahol egy konténerszállító hajó zátonyra futott ötödikén és szivárog belőle mindenféle, elsősorban olaj és gázolaj, de a helyzet fokozatosan romlik, a szennyeződés már elérte a partot. A kapitány ma reggel már a bíróságon volt, óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

A Rena nevű, 47000 brt vízkiszorítású teherhajó, 1368 konténerből álló szállítmányával múlt szerdán feneklett meg az Astrolabe zátonyon, Tauranga magasságában, Új-Zéland keleti partjánál. A hajó jelen pillanatban is ott vesztegel, az első vontatási kísérletek kudarcba fulladtak. A hajóból a megfeneklése pillanatától valami folyik a tengerbe, ezek az anyagok gyorsan gázolajnak és olajnak bizonyultak. A hajó szerkezete sérült, az orrészben elhelyezkedő olajtankokból az olajat a tatnál lévő tartályokba fejtették át, hogy tehermentesítsék a hajó elejét. Az elmúlt napokban a hatóságok a haditengerészet segítségével megkezdték a fedélzeten található olaj és üzemanyag eltávolítását (bárkákba szivattyúzzák) de ez a folyamat jelenleg áll, köszönhetően a rossz időjárásnak, amely erős széllel, hatalmas hullámokkal és az eső miatt alacsony látótávolsággal akadályozza a mentést, az árapály pedig folyamatosan mozgatja a hajót. Mindenesetre kb. 3500 tonna olajos tengervizet már kiszivattyúztak a sérült hajótestből.

A hajóra a szakemberek speciális szenzorokat szereltek, amelyek mérik a szerkezetre ható erőket, így remélhetőleg jól jósolható, hogy a hajó össze fog-e törni, illetve meddig lehet dolgozni a fedélzetén. Ma hajnalig a személyzet a fedélzeten tartózkodott, majd segélyhívást adtak le és a haditengerészet kimentette őket, a kapitányt pedig átadták a hatóságoknak. Az erős szélnek, az árapálynak és az erős hullámzásnak és a zátony további sérüléseinek köszönhetően a hajó elmozdult és ma reggelre már 18 fokban megdőlt. A dőlés következtében a rakomány egy része a tengerbe zuhant, annak ellenére, hogy a konténerek rögzítését megerősítették a zátonyra futás után. A területet a katonák biztosítják, ugyanakkor a 30-70 konténer, amely a tengerbe került, komoly hajózási veszélyforrás. Egy részük partra sodródott a Motiti szigeten, amely kb. 7 km-re délre van az Astrolabe zátonytól, a többi viszont bárhol lehet. Az utolsó hírek szerint a hajó oldalán hatalmas repedés van, félő, hogy a szerkezet nem bírja majd a terhelést, ami súlyos ökológiai katasztrófához vezethet.

Sajnálatos módon az eddig tengerbe jutott kb. 100 tonna olaj nem alkot összefüggő foltot, az eltávolítása az időjárástól függetlenül is roppant nehézkes, ráadásul két napja az első olajszennyeződés elérte a partokat. Tauranga, Mt.Maunganui, Onamu, partjain az olaj megölttöbbszáz kék pingvint és egyéb madarakat, veszélyezteti a fókák élőhelyét és viszonlyag biztos, hogy a rendszeres delfinlátogatások pár évig szünetelni fognak. Taurangában és Mt. Maunganuiban már a városban is érezni az olajszagot, a parton már rettenet büdös van. Önkéntesek elkezdték az olajos homok összeszedését, a hatóságok most dolgoznak a part megtisztításának tervén, mert a rövidnadrágos helyiek nem is tudják milyen mérgező tud lenni az ilyesmi. A hadsereg egységeket rendelt a helyszínre, hogy segítsenek a part megtisztításában.

Az első hatósági bejelentés másnapján a Massey egyetem Oiled Wildlife Repsonse Unit-ja azonnal a helyszínre ment, azóta is dolgoznak pucolják a madárkákról a ragacsot, nekik megvan minden speciális vegyszerük és tapasztalatuk ehhez a munkához. A hirtelen felállított kríziscenterben ötszáz madár ellátását tudják végezni, de ez bővíthető ha szükséges. Szingapúrból megérkezett az olaj semlegesítésére használható spéci vegyszer, amelynek bevetését egyelőre halogatják, részben azért, mert maga a vegyszer is elég súlyos csapást jelent a környezetre és az élővilágra, részben pedig azért, mert nincsenek összefüggő olajfoltok, amire leszórhatnák.

A szivárgás jelenleg is tart, a környékbelieket figyelmeztették, hogy az áramlatok és az időjárás függvényében újabb és újabb szennyezéshullám érheti el a partjaikat. A helyiek természetesen aggódnak, részben az egészségük, részben a megélhetésük miatt, Matakana island, Mt. Maunganui, Tauranga, Waihi Beach, Katikati, az egész régió az idegenforgalomból él (a Rena is Taurangába tartott a régió gazdasági központjába) most viszont pont a szezon előtt bukták be a gyönyörű tengerpartot ami az egész Északi szigetről és külföldről is vonzotta a látogatókat, a horgászni, búvárkodni, szörfözni vágyókat.

Egyelőre persze ez a legkisebb gond, nagyobb a kárfelmérés, helyreállítás és a sérült hajó eltávolítása, amire egyelőre ötlet sincsen. A személyzet Taurangában van, a kapitányt reggel hallgatta meg a kerületi bíróság, számos vád ellen kell védekeznie. Elsősorban a a tengerészeti törvény 65. szekciójában foglaltak megsértése miatt (hajózást érintő veszélyes tevékenység) amely egyelőre tízezer dolláros pénzbírsággal és akár egy éves elzárással is büntethető, de úgy tűnik, hogy a vádak csak gyűlnek, ahogy a veszélyes anyag eléri a partokat és folyik a vizsgálat. (arról nem is beszélve, hogy az Astrloabe zátony igen régóta jól jelezve van a tengerészeti térképeken, kedvelt merülőhely, szóval ismert is és nem is hirtelen bukkant fel a víz alól)

A kapitány egyelőre szabadon védekezhet, ugyanakkor csak egy kijelölt címen lakhat, naponta jelentkeznie kell a rendőrségen és köteles részt venni a kármentesítésben, majd 19.-én újra meg kell jelennie a bíróság előtt. A hajó tulajdonosa a Costamare Inc. biztosítja a személyzet jogi képviseletét és együttműködik a hatóságokkal (sajtóközlemény) is. Ez persze csak a szokásos maszatolás egyelőre, ilyen esetekben a hajó mögött álló homályos tulajdonviszonyok szoktak még homályosabbá válni, hátha elkerülhető a környezeti károk helyreállításának kifizetése. A elmúlt egy év erősen betett az országnak, földrengés, bányaszerencsétlenség, tornádó, tényleg már csak egy olajszennyezés hiányzott az egyik legnépszerűbb turistarégióban.

A megfeneklett hajó és a környezet sorsa nyomon követhető a Maritime NZ vonatkozó oldalán (médiaanyag és tudnivalók), a Bay of Plenty hajóforgalma a Marinetraffic.com-on, A Shipwreckslog oldalán, és persze a sajtóban (érdemesebb a helyi lapok webes kiadását olvasni a hírgyárak helyett). A hivatalos információk és a háttér, timeline, adatok, infók mind elérhetőek itt.

14 hozzászólás “A Rena katasztrófa – olaj a parton” bejegyzéshez

  1. Hogy a rákba tud így elgombázni egy kapitány egy reefet? Még csak nem is a szélét koccolta meg, hanem gyí neki izomból az egésznek.
    Mindig megdöbbenek az ilyen tengeri katasztrófáknál, hogy mennyire nincs felkészülve a bolygó ezekre az esetekre.

  2. Jó hely ez a NZ. Ózonlyuk, földrengés, hajókatasztrófa. Inkább maradok

    1. Már bocs, de ezért kár volt koptatni a billenytűzeted Holeg.

      Erős a gyanúm, hogy egy képzett és tapasztalt ember lehet óceánon kapitány. Nem egészen értem a dolgot. Hol volt/mit csinált a kapitány? A vizsgálat meg ugye kideríthet bármit, a természeti károkat nem fogja rendbehozni. Lásd Exxon Valdez.

      1. hát egyelőre szerencsére úgy tűnik, hogy a Valdez sokkal komolyabb károkat okozott anno, mint ez az esemény, de így is elég nagy a baj. Remélhetőleg ki tudják szipákolni a maradék üzemanyagot a hajóból, mielőtt megadja magát, már 22 fokban dől.

        ma felmentek a szakik helikoperről a hajóra és mindenfélét csinálnak. remélem tart a jóidő még pár napot és tudnak dolgozni

  3. Frater Thomas: Allitolag a kapitany szuletesnapjat unnepeltek, iszogattak rendesen. Plusz egyes allitasok szerint versenyeztek egy masik kontenerszallitohajoval es igy sikerult a reef-en landolni.

  4. ‘sszameg. Főleg az olajjal bevont pingvin fotója verte ki a biztosítékot. Meg úgy az egész. NZ-t nagyon veri a Kaporszakállú mostanság.

    Azt mondta a néni reggel a rádióban, hogy a hideg-rossz idő miatt az olaj zselés(ebb) formát ölt, s úgy könnyebb összegyűjteni… vagy ez csak naiv duma volt a maguk megnyugtatására?

    1. Azt nem tudom, milyen a zselésebb forma, de azt igen, hogy az olaj viszkozitása csökkenhet, ha a hőmérséklet csökken. Hogy a sós víz felszínén úszó olaj mit csinál… nos, azt meglátjuk.

  5. „Hogy a sós víz felszínén úszó olaj mit csinál”

    bajt 🙁

    szerencsére az idő sokat javult, sőt a szivattyúkat is kicserélték valami erősebb szisztémára, úgyhogy egyre gyorsabban szipákolják ki a maradék olajat a hajóból.

    Plusz valami búvárok megnézték a hajót és a másik tartály sértetlen, úgy tűnik abból is kii tudják szedni a cuccot, mielőtt megpróbálják lerángatni a hajót a zátonyról.

  6. Még szerencse, hogy Magyarország határait nem mossa tenger! Hasonló esetben ahogy jelenleg itt állnak a dolgok, a pusztítás erejét se meg jósolni, se felmérni nem lehetne.
    Sok-sok mindenhez nem értek, de a tengerhez biztos nem. Együttérzésem a madarakkal, a halakkal, az emberekkel (tovább megyek az emberiséggel), még a kapitánnyal is…Drukkolok, mint a BME ifjak gépészeti alapismeretek ZH átmeneteléhez (Mihók ezért nem alszik hetek óta!), de sajnos már tudjuk pótZH várományosak vagyunk.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.