Motor – télesítve

Annak ellenére, hogy az elmaradt nyár helyett viszonylag kényelmes őszünk van, ideje volt felkészülni a hűvösebb és csapadékosabb időjárásra. Az elmúl télen már volt szerencsém megtapasztalni miért motoroznak olyan kevesen télen, most kicsit felkészültebben vágok neki.

A fenti kép óta történt néhány apróbb változás, mert a piros motorhoz képest, a másféle geometria, üléspozíció és felépítés miatt az időjárás is másképpen történik velem amikor a kékség nyergében ülök. Az első és legfontosabb, hogy a tank magasra mászik fel, ezért az ölemben általában (csak ha esik!) kellemes kis tengerszem alakul ki, amelytől menet közben un. vizelőkutya tartással tudok csak megszabadulni, vagy tűröm, hogy komótosan beázzak öltájékon.

A vizelőkutya testhelyzet nem szerencsés, a közúti forgalomban, mondhatni közlekedésbiztonsági szempontból aggályos, plusz hülyén is néz ki, úgyhogy alapos kutatást végeztem a tárgykörben, és kiderült, hogy más emberek is észrevették a fentebb taglalt jelenséget, és mindenféle ravasz megoldásokat eszeltek ki az elkerülésére.

A sok változat közül az egyetlen számomra is értelmezhető egy utólagos szélvédő felszerelése volt, úgyhogy legott a trademe-re vetettem magam és lőttem egyet másodkézből. Az univerzális szélvédők királya a GIVI, szerencsére széles választékban gyárt mindenféle motorokhoz mindenféle utólagosan felszerelhető szélvédőt, nekünk csak annyi dolgunk van, hogy keressünk valakit aki hajlandó volt a horror árat kifizetni érte, majd amikor lecserélte a motorját eladja nekünk a használt szélvédőt sokkal olcsóbban s máris kellemesen védett környezetben közlekedhetünk a legcsapadékosabb napokon is.

A másik hasznos fejlesztés az un. fűthető markolat, nincs annál kellemesebb, mint a hűvös reggeleken az embernek nem a hideg szél dermeszti szét a kezét kommutálás közben, hanem kellemesen meleg kesztyűben krúzol a proletár. Az én motoromon ráadásul kis szélterelők is vannak a markolatok előtt, úgyhogy kellemes helyi időjárás, ha megy a fűtés. Ráadásul manapság az ilyen utólagosan felszerelhető markolatfűtés felszerelése nem egy ördöngösség, háztartási körülmények között is megoldható alap szerszámokkal. A legnagyobb macerát amúgy a kábelezés elrejtése jelenti, én azzal elszöszmögtem egy órácskát, plusz a gyári markolatom a jobb oldalon más hosszúságú, mint az utólagos, amit ezért le kellett vágnom kicsit és picit rövidre sikerült, de ez a felhasználói élményt nem befolyásolja.

5 hozzászólás “Motor – télesítve” bejegyzéshez

  1. Bar soha nem motoroztam, megis sokat tanultam most. Es nagyon jokat is nevettem.

    1. a motorosgatyámban a térdnél van protektor, kivülről pedig egy vastag bőrréteg.

      mondjuk 4 fokban már felveszek egy aláöltözőt is, de majd írok egy posztot a téli motorozásról

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.