Munkaerőpiaci kilátások 2020-ig

A Munkaügyi Minisztérium készített egy középtávú elemzést a munkaerőpiac várható változásáról, és ezt nemrég publikálta is. Ha valakit érdekelnek – ilyen vagy olyan okból – a zátony munkaerőpiacának kilátásai, akkor érdemes alaposabban átolvasni az egészet.

 

A Munkaügyi Minisztérium (Department of Labour) egyébként idén Július elsejétől nem önálló minisztériumként, hanem a Ministry of  Business, Innovation and Employment egyik osztályaként üzemel tovább. Az újonnan létrehozott szervezet nem csak a DoL-t terelte a szárnyai alá, hanem a Ministry of Science and Innovation, a Ministry of Economic Development, és a Department of Building and Housing feladatait és személyzetének egy részét is. Az átszervezésről itt olvashattok bővebben. A korábbi hivatalok összevonásával kialakított szuperminisztériumról először márciusban hallottunk először, mára pedig már az új struktúra működik.

Új-Zéland munkaerőpiacáról már írtam majdnem pont két évvel ezelőtt, és bár vannak változások (bevándorlásban, munkanélküliségben stb.) a struktúra nem igazán változott. A most kiadott Medium Long Term Employment Outlook (pdf) a munkaerőpiac a 2020-ig tartó időszakára probál saccolni. A fontosabbak:

  • a foglalkoztatottak száma kb. 172ezer fővel nő 2010-15 között, majd további 154ezerrel 2020-ig, ez nagyjából évi 1.6%-os növekedést jelent (34500 munkahely évente) ami az időszak utolsó öt évére 1.3%-ra csökken.
  • a felmérés átlagosan évi 2.8%-os gazdasági (GDP) növekedéssel számol
  • a munkaerőpiac változásai befektetésösztönző hatásúak lesznek, a termelékenység harmadával nő
  • a foglalkoztatás növekedése elsősorban a  feldolgozó-, építő-, gépiparban lesz jelentős, de közepes növekedés várható az egészségügyben és az oktatásban is. A magasan képzett munkaerő kilátásai egyre kedvezőbbek lesznek
  • a korfának köszönhetően a 2015-ig tartó időben kb. ötvenezer ember megy nyugdíjba, majd 2020-ig további hetvenezer

Majd meglátjuk, hogy mindebből az idő mit igazol.

Egy hozzászólás “Munkaerőpiaci kilátások 2020-ig” bejegyzéshez

  1. Heló!
    Egész véletlenül találtam a blogodra. Érdekelne a véleményed, hogy mennyi esélyt látsz arra, hogy magyar autószerelőként elhelyezkedjek odakint. Egy barátom kint él mint autófényező, ő tudna segíteni a letelepedésben. 26 éves vagyok, és első nekifutásra azt mondanám, hogy egy évre mennék ki a barátnőmmel. Aztán meglátnám, hogy maradjunk-e/visszamenjünk-e mégtovább. Mennyi pénzből lehetne megoldani a dolgot?
    Köszi!
    Á

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.