Benzinár a zátonyon

Az üzemanyagárak felépítése országonként változik, de – kevés kivétellel – nem sok köze van ahhoz, hogy mennyibe is kerül a benya maga. A zátonyon sincs ez másképp, nézzük mi kerül ezen a fránya benyán ennyibe.

Pár évtizeddel ezelőtt az üzemanyagárakat csupán az befolyásolta, hogy mennyiért lehetett nyersolajat szerezni, a nyersanyagár viszont nagyjából a kereslet függvényében változott. Ma már nem csak a nyersanyagár*, hanem a finomítókapacitás**, a helyi és az US dollár közötti átváltás, és a befektetői spekulációk is befolyásolják azt, hogy mennyire kell méyre nyúlni a zsebünkben a kútnál. Az előbb felsorolt tényezők miatti árváltozások szinte azonnal jelentkeznek a kutaknál.

Az egyszerű autós/motoros által a kúton fizetett ár azonban nem csupán a nyersanyag, a finomítás, szállítás, kereskedők haszna és egyéb sallangok által kombinált ár, erre még jön a kormányzat által kivetett mindenféle adó is. Ennek a nagyja un. jövedéki adó, és a jövedéki adóval növelt árra jön még az ÁFA is, vagyis itt is megadóztatják az adót. A jövedék mellett a benzinárat terheli az un. zöldadó (ETS – Emission Trade Scheme, a karbonkvótás varázslat) amit 2010-ben vezettek be és úgy három centtel drágítja meg a benzint, és van az évente 2-3 centtel emelkedő National Fuel Tax nevű adó, plusz az áron lökött még jó négy centet az ÁFA 15%-ra emelése is. Általánosan elmondhatjuk,hogy a kútra írt literenkénti ár nagyjából negyven százaléka a benzin ára, a fele pedig adó.

Új-Zélandon az üzemanyagon beszedett jövedéki adó száz százalékban az NZTA-hoz kerül, ebből finanszírozzák az úthálózat építését és karbantartását, a közösségi közlekedés egy részét, közlekedésbiztonsági beruházásokat és kampányokat,( az erre épülő áfa azonban a központi költségvetésbe kerül, mint minden más ÁFA). A jövedéki adót terhelő forgalmi adó ellen lobbizik az AA (akitől a grafikonokat csórtam) már egy ideje, ha a kormány beadná a derekát az kb. nyolc centtel csökkentené a benzinárat.

A jövedéki adó az alábbiakból tevődik össze:

  • 50.524 cent – National Land Transport Fund (útalap)
  •  9.90 cent – ACC (kötelező balesetbiztosítási járulék)
  •  0.66 cent – Local Authorities Fuel Tax (helyi adó)
  •  0.045 cent – Petroleum or Engine Fuels Monitoring Levy (ebből fedezik a benzináras grafikongyártást)
  •  8 cent – GST (ÁFA)
Gázolaj esetében a helyzet kicsit más, a gázolajat nem terheli jövedéki adó (csak ÁFA és ETS), ezért a dízelüzemű járművek úthasználati díjat fizetnek (RUC – Road User Charge). A gázolaj árának kicsit több, mint 60%-a maga az importár, amire jön a szállítási költség, az importáló haszna és az ÁFA. A Gázolaj ára nem csak a jövedéki adó hiánya miatt különül el a benzinétől, de a szezonális igények (tél) és a szállítmányozás, mezőgazdaság aktuális igényei miatt is, a benzin és gázolajárak általában nem is mozognak együtt. A gazdasági válság hatására az üzemanyagárak is erősen visszaestek.

 A grafikonok készítése óta az üzemanyagárak emelkedtek, ma reggel NZD 2.169.- volt egy liter 91-es benzin és 1.52.- a gázolaj.

*= NZ Brent olajban számol

**= a legelterjedtebb a 91-es oktánszámú motorbenzin, a 95-ös a prémium változat

13 hozzászólás “Benzinár a zátonyon” bejegyzéshez

  1. En nem tudom hol tankolsz, de a Mobil kutnal itt hozzank kozel (Kingsland) mar egy jo ideje $2.05 a benzin.

      1. Nalunk extra olcso lehet ez a Mobil kut, mert ugyan mar feljebb ment mara az ar, de meg mindig $2.09. North shore-i burzsuj nepeket lehuzzak? 🙂

  2. Elég nagy különbségek vannak a benzinkút elhelyezkedése alapján. Én szoktam nézni reggelente, és pl. tegnap Albanyban a GULL-nál 2.109 volt, a vele pont szemben lévő ex-Shell, most Z kútnál 2.129, bent a városban, ahol meg én terveztem tankolni, a Caltex már 2.179-ért kínálta gyakorlatilag ugyanazt a fajta 91-est. Sokszor napról-napra jelentősen változik, a Mobil kutak szoktak a legolcsóbbak lenni.
    Vagy ha a Pekiben/Countdownban vásárolsz sokat a hétvégén, egyre gyakoribb a 20 centes utalvány, de volt már példa 50-re is (igaz, ahhoz $400 felett kellett költekezni, ami pedig megint a boltnak jó főképp :))

    1. Mi is szereztunk most 20c-es kedvezmenyt, ezert csak $100-ert kellett vasarolni, ami egy sima hetvegi bevasarlas. Csak a trukk az, hogy a peki benzinkutjan dragabb a benzin kb. 10c-el.

      1. mi azt a hatcentes izét szoktuk levásárolni a pekinél, de nem tűnt fel, hogy a peki kúton drágább lenne a benya, majd megkérdem a nejem, az autót ő tankolja

        1. Mi is altalaban azt vasaroljuk le, ha mar ugy is bevasaroltunk ott. De kb. pont annyival szokott dragabb lenni, mint az olcsobb kutakon. (Ld. az a Mobil kut tolunk nem messze.)

  3. mar evekkel ezelott leszoktattam magam a benzinar figyelgeteserol, mert nem javitja az eletminosegem.

    HUF-ban fogalmazva egy 10 egysegnyi kulonbseg az arban 2 kut kozt is 400 forintot er egy tele tanknal. nekem havi egy kellett ebbol, ami eves szinten 4800 forint. es sokszor az olcsobb benzinbol tobbet fogyasztott a gep. szoval lehet, hogy ezert nem vagyok milliardos, de leszarom altalaban es mindig a hozzam legkozelebbi brand-del ellatott kuton tankolok.

    uff!

    1. ez mind szép és jó, de a poszt a benya árának szerkezetéről és nem mértékéről szólt 🙂

      1. egyértelműen. csak a kommentelők kezdtek centszexualizálni. én inkább arra reflektáltam. az írás maga 5-ös és nincs mit hozzáfűznöm.

        tegnap jól beleolvastam a blogodba, és iszonyatosan tetszik. régóta, következetesen, részletesen különböző érdekes témák jól feldolgozva.

        de mi ez a mercedes benz vonal? nekik dolgozol vagy mi?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.