Iránytűkről és mágneses erőkről

Annak ellenére, hogy manapság már mindent elektronikus kütyükkel oldunk meg, a hagyományos módszerek egy része továbbra is életben van. Ilyen pl. a tájékozódást két-háromezer éve segítő iránytű is.

comp-silva

Az iránytű, és komplikáltabb nagytesója a tájoló elég primitív eszköz, de azért vannak apróságok amire oda kell figyelnünk, ha nem akarunk iránytűvel a kezünkben eltévedni.

comp-suuntodive

A magyarban megkülönböztetjük az iránytűt a tájolótól, nagyon leegyszerűsítve az iránytű egy szabadon forgó kis tű egy dobozkában, amelyik megmondja merre van észak, a tájoló viszont képes irányszöget mérni, vagyis meghatározhatjuk vele a helyzetünket (ha van térképünk) és az uticélunkhoz navigálhatunk a segítségével. Az iránytüveket hagyjuk is, nézzük a tájolókat, amelyek igen érdekes bigyók.

comp-brunton

A tájoló egy olyan iránytű, amely általában tartalmaz egy folyadékcsillapítású iránytűt amely egy elforgatható szelencében lakik, így alkalmas irányszög meghatározására, elég sokféle van belőle, kezdve a legegyszerűbb laptájolótól  a katonai megoldásokon át a magashegyi, búvár és az egészen bizarr, a tájfutók hüvelykujjához erősített furcsaságig. A katonai és tájfutó verziókat kihagyjuk, maradjunk a teljesen hétköznapi laptájolóknál, ezek a legelterjedtebbek és szerencsére az átlagos turisták szükségleteit tökéletesen kielégítő darabok olcsón elérhetőek. A földmérőknek és egyéb elvetemülteknek vannak az extrém-precíz tükrös alkalmatosságok, de ilyet a lusta turista úgysem cipel, ha nem muszáj.

comp-orient

A turisták kedvelt laptájolója (baseplate compass) általában tartalmaz egy  forgatható szelencét fokbeosztással, és az átlátszó lapon egy-több vonalzót amellyel a térképen távolságot mérhetünk. A bonyolultabbakon van nagyító meg mindenféle egyéb varázslat, amikre nem feltétlenül van szüksége az egyszeri kirándulónak, viszont szuperül néznek ki.

comp-silvafield

A komplexebb darabokkal már egészen pontos méréseket is végezhetünk, ha éppen unjuk a kirándulást, a tükrösekkel pedig távoli objektumok irányát is pontosan meghatározhatjuk, ha éppen arra van szükségünk. A tájolóval történő helymeghatározást és/vagy navigálást érdemes megtanulni, nem ördöngösség és a tájoló-térkép offline kombó akkor is működik amikor már minden más tönkrement, beázott, lemerült, elveszett, befagyott. (A Silva három lépéses technikáját pillanatok alatt el lehet sajátítani, a poszt aljára odateszem.)

comp-silvarangerS

comp-mirrorcompassmoving

A tájolók lelke egy olyan fémtű, amely egyik fele (általában a piros) mindig észak felé mutat. Ez igen egyszerűen hangzik, Északból azonban több is van, különben a navigációban nem lenne semmi szórakoztató. Az első és legfontosabb tájékozódási irányunk az un. földrajzi észak (True North) amely azt a pontot jelöli, ahol a hosszúsági körök (délkörök) metszik egymást, ez a megegyezés szerinti Északi Sark, ahol a Föld forgástengelye találkozik a földfelszínnel.

comp-poles

Sajnos ezt a pontot a tájolók nem ismerik, ehelyett gyáván engedelmeskednek az un. Északi Mágneses Sark hívó szavának és piros végükkel arra mutatnak. Ezen a ponton a Föld mágneses mezeje merőleges a felszínre. Ez nem lenne baj, de a két északi sark nem esik egybe, sőt, a földrajzi és a mágneses északi sark most kb. 700km-re van egymástól, és ez nem egy állandó távolság, a mágneses pólus megközelítőleg 40km/év tempóval vándorol. Az Egyesült Királyságban használatos még egy un. Grid North is (az általuk használt vetület miatt), de az angolok bolondok és mivel ez az északi irány csak alig tér el a térképészeti északi iránytól, hogy nem foglalkozunk vele.

comp-inclination

A térképeket, kartográfiai közmegegyezés szerint a földrajzi északi sarkhoz tájolják, így minden – általunk használt – térképen észak „fölfelé” van. Az iránytűnk viszont egy teljesen más irányba mutat, a mágneses és a földrajzi északi irány eltérését mágneses elhajlásnak (magnetic declination) nevezzük, amelyet a tájékozódás során figyelembe kell vennünk. A másik probléma, az un. mágneses lehajlás (magnetic inclination) amelynek köszönhetően a mágneses mező különbözőképpen hat az tájoló tűjének két végére, ezzel nem kell foglalkoznunk, ha odafigyelünk tájolóvásárláskor.

comp-magworld

A mágneses elhajlás mértéke nem állandó, a Földön különböző mértékben észlelhető, amit a tudósok rendszeresen méricskélnek, így a gyártók különböző területekre különböző tájolókat tudnak készíteni. A gyártók önkényesen 3-7 mágneses övezetre osztják a világot, majd ezekhez igazodva készítenek tájolókat. Az alábbi képen jól látszik, hogy a tájoló ami Európában pontos, az itt nálunk nem lesz az (és fordítva).

comp-zones7

Az egyszerű ember igényeinek megfelelő tájolót két cég gyárt, a finn Suunto és a svéd Silva. Ha az USA-ban élünk, akkor támogassuk a honi ipart és vegyünk  egy kiváló Bruntont. Vannak olyan tájolók, amelyek a felhasználó által szabályozhatóak és van un. global needle megoldás, amely minden zónában használható, de ha nem gyalog megyünk Tűzföldről Kamcsatkába, akkor ilyesmire nincs igazán szükségünk. Ellenben ha az interneten vásárolunk ilyesmit, akkor nagyon figyeljünk oda, hogy melyik mágneses zónára van a megvásárolni kívánt tájolónk kalibrálva (és ha lehet ne vegyünk távolkeleti szemetet).

comp-needles

A térképen való tájékozódás alapvetése, hogy egy irányt biztosan ismerünk, és ez az északi. Viszont – köszönhetően a rendetlenül megszervezett mágneses mezőnek – a tájolónk nem oda mutat, meg kell tudnunk, hogy ott, ahol éppen kirándulunk, mekkorát kell korrigálnunk, hogy a tájolónk a térképünkkel egybevágó északot mutassa. Európában az eltérés valahol 0 és 6 fok között van,  (Magyarországon 3-4 fok) amit akár el is hanyagolhatunk, de a világ más tájai nem ilyen szerencsések. A ránk éppen vonatkozó adat itt csekkolható, vagy pedig a turistatérképünk szélén be van jelölve.

comp-magneticdeviation

Új-Zéland eléggé erősen értintett a kérdésben, itt Aucklandban az eltérés jelentős,  kb. 19.5 fok, és dél felé haladva folyamatosan nő, a Stewart Islandon már több, mint 25 fok, amely bőven elgendő arra, hogy eltévedjünk, ha nem korrigáljuk ezt tájolóhasználat közben.

comp-magdevnzA mágneses pólusok vándorlása folyamatos, így a Föld mágneses mezeje is állandóan változik. Itt egy szép térkép, amelyen párszáz évre visszamenőleg követhetjük a pólusok mozgását és a mágneses mező változásait, a tudós emberek pedig folyamatosan méricskélnek, úgyhogy igyekezzünk a legfrissebb térképeket beszerezni, vagy legalább a legfrisebb elhajlási értékeket. (az alábbi képen a jobb szélen levő tájoló egy öreg Silva Ranger 3 MN (európai) a kék gyűrűs pedig Silva Field MS (Au/NZ) zónához van kalibrálva.)

IMG_20151120_190241

Silva 1-2-3

Ez a pofonegyszerű navigálási módszer csak egy térképet, egy tájolót igényel, és azt, hogy tudjuk hol vagyunk. (a helymeghatározásról itt egy alapos magyarázat)

silva11. Helyezd el a térképen úgy a tájolót, hogy a tájoló alaplapjával össze tudd kötni a kiindulópontodat a célállomással oly módon, hogy az alaplapon lévő iránynyíl a célpont irányába mutasson.

 

silva2

2. A tájoló szelencéjét forgasd el addig, amíg a szelence alján lévő vonalak, ún.”hárfa” és a segédnyíl a térképen jelölt észak vonallal egy irányba nem esik. Ekkor rögzítettük a haladási irányt a tájolón.

 

silva33. Most emeld fel a térképről a tájolót, és magad előtt tartva keresd meg a kívánt haladási irányt, úgy, hogy a tájolót lehetőleg vízszintesen tartva addig fordulj el a saját tengelyed körül, ameddig az iránytű piros fele egybe nem esik a szelence alján lévő segédnyíl piros felével, azaz a térképről levett északi „N” irányba nem mutat. A helyes haladási irányt az alaplapon lévő iránynyíl mutatja. Ekkor nézz szét a bemért irányba és válassz egy, a haladási irányba eső tereptárgyat és haladj addig, amíg el nem éred azt. Ezt a folyamatot addig ismételd, amíg el nem éred a célállomást.

6 hozzászólás “Iránytűkről és mágneses erőkről” bejegyzéshez

  1. Klassz poszt! A búváros technika így megy:

    Na de mióta ilyen újzöld az oldal? Túl rég jártam erre?

    1. rég nem volt poszt, se, szóval nem veszítettél semmit.
      Sajnos a gonosz robotok feltörték a blogom, így jár az aki hét éve nem frissített template-t és mindenféle biztonsági résekkel teli plugineket használ. Rendberaktam meg el se veszett semmi, de sajnos a jó öreg K2 ment a lecsóba és lett helyette ez. Szép zöld, nyugtatja a szemet 🙂

  2. Hali!

    Nem tudom, hogy direkt van-e, de ha a baloldalon lévő Search kereső mezőnek tűnő dologra kattintok, akkor valami facebook-os oldalra navigál és a https://www.pappito.com-on nem találtam meg hogy hogy lehetne keresni a posztok között.

    További lelkes blogolást!
    Ize

    1. Nem, nem direkt volt, hanem elrontottam valamit 🙂 Köszönöm, hogy szóltál, kijavítottam, most már tudsz keresni a keresővel!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.