Uber a zátonyon

Az Ubert gondolom nem kell bemutatni senkinek, a 2009-ben indult cég mindenhol felkavarta a kedélyeket. A taxipiacon megjelenő új szereplő, amely másképpen csinálja ugyanazt, elég szélsőséges reakciókat váltott ki mindenkiből. Amellett, hogy az utasok szeretik és használják a szolgáltatást, a klasszikus taxisok pedig kapát-kaszát ragadva őrjöngenek, az igazi probléma a szabályozással van. Ami most megváltozik.

Uber-app

Az Uber nem egy forradalmian új ötlet, viszont ügyesen rezonál a világ jelenlegi állapotával, egyrészt azzal, hogy az általa fejlesztett mobil app segítségével összeköti az utast a sofőrrel, másrészt azzal, hogy kiegészítő jövedelmet kínál azoknak akik napi pár órában utasszállításra használnák a saját autójukat, ami csak áll egész nap és viszi a pénzt.

uber-scully

A szolgáltatás nyújtotta kényelem és az átlag taxi fuvardíjánál  általában alacsonyabb ár gyorsan megkedveltette az utazóközönséggel az Ubert, hiszen csupa olyasmit kínál, amire az átlag okostelefonhasználó amúgy is idomítva van: elég bökni az appon és jön a kocsi, pontosan látod mikor ér hozzád, nagyjából mennyibe fog kerülni az út, nincs készpénzhasználat, és az utas értékelni tudja a sofőrjét, aki, ha rossz értékelést kap, nem Uberezhet többé.

uber-clock

A taxi szolgáltatás általában erősen regulázott valami, drága, sok esetben limitált számú taxiengedéllyel, a járműre vonatkozó előírásokkal (kor, szín, méret), extra biztosításokkal, rendszeresen ellenőrzött taxiórával, biztonsági felszerelésekkel, megvásárlandó és beszerelendő kütyükkel, számos helyen helyismereti vizsgával, hatósági árakkal, költséges diszpécserszolgálattal, stb. Ezzel szemben ott van Átlag Géza, aki este bepattan a családi Corollába, bejelentkezik az Uberhez és napi két órát furikázza az  illetlen és illumináltakat a bárokba, majd onnan haza, és becsöng a családi kasszába az Uber jutalékával könnyített összeg. Mindenki örül. Ámde.

uber-protest

Érthetően, senki nem szereti, ha az alaposan szabályozott piacára rárúgja az ajtót egy új szereplő, aki közli, hogy őt nem érdeklik ezek a taxiórás marhaságok, mindenkinek van telefonja, szóljon a rakenroll, a bérszemélyszállítást úgyis harminc-ötven éves szabályok mentén bonyolítják, lehet ezt olcsóbban-egyszerűbben, az aktuális igényekhez igazodva csinálni, ébresztő. Amiben sok igazság van, a leintegetős meg diszpécserhívogatós taxizás kezd kimenni a divatból, megjelentek új szereplők, ride-share szolgáltatók, stb. A szabályok is olyan időszakot tükröznek, amelyben még nem volt internet az emberek zsebében, sokszor a taxis érdekérvényesítés erős befolyását mutatják, de összességében rugalmatlanok, elavultak, és az új szereplőket nem mindig tudják értelmezni, ez pedig konfliktusokhoz vezet.

uber-taxi

A szabáyozás meglehetősen komplikált a zátonyon is, a piaci szereplők mindenféle kategóriákban működnek, van taxi, limuzin, private hire, bérsofőr szolgálat, shuttle szolgáltatás, rideshare és ezekre a kategóriákra különböző szabályok és előírások vonatkoznak, mások az adózási feltételek, követelmények, működési feltételek.

uber-fly

Mindez az utast persze úgy nem érdekli, ahogy van, az utas csak minél olcsóbb és minél egyszerűbb utazást szeretne. Az Uber és hozzá hasonlóak pont ezt kínálják, az utas megmondja hova akar menni, tetszik-e neki a legközelebbi sofőr, megtudja, hogy nagyjából milyen útvonalon és mennyibe fog kerülni a kaland (amit hitelkártyával vagy PayPallal fizet), a sofőr pedig eldöntheti, hogy a fuvart elviszi-e.

uber-phone

Az Uber napra pontosan két éve jelent meg Új-Zélandon, eleinte Auckland belvárosában ketyegő tesztüzemmel, fél évre rá Wellingtonban is elindult a szolgáltatás, 2015 szeptemberében pedig, alig másfél év után megvolt az egymilliomodik Uber fuvar a zátonyon. Egységnyi Uber fuvar átlagosan 30%-al olcsóbb volt, mint más szolgáltatások, miközben nagyjából másfélezer ember dolgozott sofőrként. Ráadásul az Uber ügyesen dolgozik, ha sokan akarnak utazni, akkor emelkedik a fuvar ára, ami több Uber sofőrt csábít az utakra, de a busz-sztrájk idején pl. félárú utazást kínált. Christchurch a napokban csatlakozik az Uber városokhoz és beindult a céges Uber-felhasználás is.

uber-auckland_trips

Nem csoda, hogy sok egyéb ország mellett, Portugáliához, Franciaországhoz, Nagybritanniához és Magyarországhoz hasonlóan a taxisok hisztériás rohamot kaptak, és elkezdték a közlekedésügyet piszkálni, hogy az lesz kedves kivégezni az Ubert. Természetesen itt is a klasszikus “tilcsákbe” módszerrel indultak, aztán jöttek a feljelentgetések, de a rendőrség egy idő után a szabályozás tisztázatlanságára hivatkozva megszüntette az eljárásokat. Miután a közlekedési hatóság kijelentette, hogy nyolcvanas évekből származó előírások nem takarják be a jelenlegi állapotokat, nekiláttak a valósághoz igazítani őket. Első lépésként előírták az Uber sofőröknek is az un. P endorsementet, ami szükséges a kereskedelmi célú utasszállításhoz, (ami alól a rideshare megoldások pl. kivételek) majd kiterjesztették a személyszállítási engedélyre kötelezettek körét is. Az Uber ekkor fordult a kormányhoz azzal, hogy itt az ideje a személyszállítási szabályok felülvizsgálatának, és – más cégekkel együtt – be is adott egy javaslatcsomagot a készülő törvénymódosításra.

uber-hit

Most zajlik a személyszállítási szabályok teljes újragondolása (februárban zárult a javaslatok befogadásának határideje), a kormány leegyszerűsíti a dolgokat, minden piaci szereplőre ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, függetlenül attól, hogy milyen módon kötik össze az utast és a fuvarozót. Az elavult részek kikerülnek a törvényből, és a fuvarozós engedély megszerzése is olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb lesz. Marad a P-endorsement, tehát lesz rendőrségi ellenőrzés, hogy az utast ne egy visszaeső bűnöző furikázza. Nem a tiltás az egyetlen megoldás.

2 hozzászólás “Uber a zátonyon” bejegyzéshez

  1. Nem kell a milyen nap van ma hulye kerdesre valaszolni a komment irashoz? 😮

  2. jol megirt alkotas, az utolso mondatot kulonosen szerettem. benne van egy kulon tortenet… mert melyik orszag is az igazi zatony?!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.