A Yamaha gonosz

Szóval van nekem ez a motorom ami hoz-visz engem munkába évek óta, nagyjából mindazt nyújtva, amit én elvárok egy munkábajárós motortól. Nemrég a Yamaha viszont bejelentette, hogy új modellel rukkol elő és belepakolt mindent amit én szeretnék egy motorban látni. Ez nem volt szép.

yamahaxt600

Persze kompromisszumok mindig vannak ha motorozik az ember, de valamivel le kell küzdeni napi 50+ kilométert és egyelőre ennél ideálisabb járművet nem találtam. Pláne, hogy került rá másik lábtartó, doboz, meg szélvédő meg markolatfűtés. Meg a fenti képhez képest rengeteg kosz.

Mivel télen-nyáron motorral járok, olyan járgány kell ami alkalmas erre, ezek az igen jópofa rosszalkodós motorok (supermoto/naked) szórakozásra jók, de egy 8 fokban az emberre eső pacific zápor ellen/közben használhatatlanok. Az ilyen motorokkal nyáron találkozom a forgalomban, télen valahogy nem.

Amit én szeretnék egyben tudni: sokkal jobb fékek+abs, szélvédelem, rendes doboz-előkészítés, 600+ köbcenti, jó lámpa, fűtött markolat, nagy tank és mindez legyen kétszáz kiló alatt. Ja és legyen nagyon olcsó is, álmodjunk nagyot.

yamaha-mt07-w

A Yamaha 2013-ban hozta ki az MT-07 nevű modelljét, ami hatalmas siker lett, részben azért, mert igen kellemes motor ami remekül passzol az MT sorozatba, részben pedig azért, mert valahogy lemaradt a szokásos Y-szorzó az árcéduláról, vagyis átlagos halandók is képesek voltak megvásárolni anélkül, hogy áruba bocsájtották volna az egyik veséjüket.

yamaha-mt07-side

Azt a modellt én is elvittem tesztvezetni tavaly szeptemberben és roppant szórakoztató vezetési élményt szereztem, majdnem meg is győztem magam, hogy nekem ez kell, viszont rájöttem, hogy sokmindent nélkülöz amit én szeretnék egy motoron látni.

yamaha-mt07-front

Erre ez a megátalkodott zongoragyár fogja magát és lemásolva saját korábbi mutatványt, amit eljátszott az MT-09-el, kis átalakításokkal kiadta az MT-07-re épített Tracer 700 nevű járgányt, direkt nekem. Ezt itt ni:

yamaha-mt07-tracer5

Élesebb szemű nézőink persze nyilván észrevették, hogy van némi alkati különbség a jelenlegi és a képen látható bringa között, aminek leginkább a Gergely-naptár az oka. Tizenpár évvel ezelőtt az un. Dual Sport (DS) motorok árasztották el a piacokat és mindenki adventure rider akart lenni, ha már a gyártók kieszelték és megszülték ezt a kategóriát a dirt bikeok és a túramotorok közé, olyan járgányokat kínálva, amelyek egyaránt jók aszfalton is meg földúton is, mintha ilyesmi létezhetne. (vö: helikopteres lovasság) Ma a sport-túra motorok mennek, mert másnak is feltűnt, hogy nem megy le a delikvens az aszfaltról úgyse. Amelyik lemegy az meg úgyse itt keresgél.

yamaha-mt07-tracer

Az azóta eltelt években azért a mérnökök nem lassultak le és mindenféléket fejlesztgetnek (kiszolgálva a talpon maradt kalandmotoristákat is), szóval mindaz amit én pozitívumnak tartok a saját motoromon (botegyszerű, nincs elektronika, egy henger, egy karbi, egy gyertya) az már a múlté leginkább, az újmotorvásárlók nem erre kíváncsiak. Persze ennek előnye is van, majd’ minden új motor precíz, pontos, mindenféle biztonsági megoldásokat kínál, öröm vezetni őket.

yamaha-mt07-tracer2

Mivel én sem megyek le az aszfaltról (ilyen gumikkal) ha nem muszáj, nem baj, ha kicsit túrázósabb alkatú a motor, pláne, ha nagy a tankja, szuper, ABS-es fékje van, stb, lásd feljebb. És persze kapható hozzá magasabb (túra)szélvédő, gyártják a gyönyörű Yamaha Blue színben, szóval mindent amit csak akar a dolgozó. Az eredeti MT-07 geometriáját is kicsit megvariálták egy hosszabb hátsó villával, ami azért jó, mert jó.

yamaha-mt07-tracer4Arról nem is beszélve, hogy vízhűtéses kéthengeresként nyilván simábban jár, mint az én recegős egyhengeresem, hatsebességes, és a mostani 45 lóerő helyett 75 szorult bele. Persze egyelőre azt sem tdni mikor ér ide az új modell, az iparági pletykák szerint (motorboltos Ian azt mondta) tavaszig nem jön. Az egyetlen probléma az egésszel, hogy semmi ésszerű okom nincs lecserélni az öreg XT-t, amiben csak ötvenezer km környékén van menés és semmi baja az égegyadta világon. Nincs tanulság.

Tracer 700 tech spec:

Engine type 2-Cylinder, 4-stroke, liquid-cooled, DOHC, 4-valves
Displacement 689cc
Bore x stroke 80.0 mm x 68.6 mm
Compression ratio 11.5 : 1
Maximum power 55.0 kW (74.8PS) @ 9,000 rpm
Limited power version 35.0 kW 7,500 rpm
Maximum Torque 68.0 Nm (6.93 kg-m) @ 6,500 rpm
Lubrication system Wet sump
Clutch Type Wet, Multiple Disc
Carburettor Fuel Injection
Ignition system TCI
Starter system Electric
Transmission system Constant Mesh, 6-speed
Final transmission Chain
Fuel consumption 4.3 l/100km
CO2 emission 100 g/km
Overall length 2,138 mm
Overall width 806 mm
Overall height 1,270 mm
Seat height 835 mm
Wheel base 1,450 mm
Minimum ground clearance 140 mm
Wet weight (including full oil and fuel tank) 196 kg
Fuel tank capacity 17.0 L
Oil tank capacity 3.0 L

2 hozzászólás “A Yamaha gonosz” bejegyzéshez

  1. a „helikpoter” az a herripotter kiwi verziója vagy a helikopter elírása? 😉

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.