Órákról

Szóval az úgy volt, hogy óraproblémám lett, és azt hittem tök könnyen megoldódik, mert itt vannak az internetek, ahol az emberek a dolgokat veszik. De.

ora-pile

Réges régen, úgy huszonkét éve, egy távoli és egzotikus kontinensen, egyszer csak vizitúrába keveredtem, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ott bizonyos emelt szintű nevdességgel kerülhet szembe az ember, így besétáltam egy óraboltba a Bartók Béla úton és akkor igen soknak tűnő pénzért vásároltam egy órát a megpróbáltatásokhoz. (az akkori maszek helyén ma Orex van). Az óra a Casio gyár éppen bevezetés alatt álló, un. Illuminátor (vagyis részegítő, hehe)  észbontó funkciójával volt ellátva, és a hangzatos DW-290 névre hallgatott, imádtam, 1994-et írtunk.

ora-dw290

Persze a zöld feliratok a vizitúra első napján eltűntek, de emellett bírt mindent, évekig hordtam szorgosan, számos vizitúrán és strandoláson estünk át együtt. Aztán később vásároltam mechanikus órákat meg közepesen drága órákat, de a jó öreg Casio tovább számlálta a perceket a fiókban is. Az együtt töltött évek alatt két-három alkalommal elemet, egyszer-kétszer pedig szíjat kellett rajta cserélni, kissé viseltesebb, mint gyári állapotában, de azért még csinálja a dolgát. Most is viselem, a percben, ahogy gépelek. Ugyanakkor a szíjat tartó bigyó több ízben kitépődött a helyéről, ami végzetes sebeket ejtett az óra műanyag tokján, amit javítani nem lehet, egyedül a kíméletes bánásmód képes konzerválni a jelenlegi helyezet.

ora-trestles

Miután a szép, svejci mechanikus órámat nem akarom a motoron széjjelrázni, mindenféle más megoldásokat kerestem, és meg is találtam a Ripcurl Trestles Oceansearch modelljét, ami vidám narancsszín és mutatja az árapályt a zátony nyugati partján, (plusz holdfázisok!) ilyen hasznos funkció nélkül pedig kocaszörfös nem létezhet, legott vásároltam egyet a kies USA egyik boltjában, majd hordtam egy-másfél évig, kábé, szerettem, vízálló, szép, árapály… Egyszercsak eltört a szíja én pedig szembesültem a problémával, hogy – ahogy az ábrán is látszik – speciális alakú szíja van, amit nem olyan egyszerű pótolni. Annyira nem, hogy Ausztráliába kéne küldenem, majd kifizetni a cserét és visszaküldetni magamnak, nagyjából annyiért amennyiért az órát vásároltam, ilyet meg nem csinálunk egy filléres szíj miatt, így a termék most az éjjeliszekrényen mutatja az árapályt. Hozzáteszem, egy direkt szörfös órának illene kicsit jobban tűrnie a homokot, ez valami ócska műanyaglappal van védve, ami igen gyorsan karcos lett, annyiért… divatcikk, na.

Szóval szépen visszavettem az öreg Casiot és azóta is hordom, de eljött az én időm és óravásárlásba fogtam. Sajnos a helyi üzletek nem bírják a 100%-nál kisebb árrést elviselni, így helyben vásárolni ilyesmit egyszerűen őrültség, de hát ott az internet ugyebár, túrjuk fel. Nem voltak nagy elvárásaim, az óra legyen

  • vízálló (a szó tengeri és uszodai érelmében)
  • analóg, másodpercmutatóval (vagy digitális, ha másképp nem megy, vagy is)
  • 100 dollár alatti árú
  • pótolható szíjú
  • praktikus (vagyis nem kell nagyon vigyázni rá)

Az ember azt gondolná, hogy ezek azért annyira nem csukják be a kaput, de mégsem ment minden zökkenőmentesen. Elsőre ráfordultam a Timex igen népszerű és olcsó modelljére, az Expeditionra, nagy számok, világít a sötétben, jól olvasható számlap, cserélhető szíj és olcsó, mint a fene (negyven usa dollárz környéke) és nekem speciel tetszik is, még narancsszín is van belőle. Minden szépen alakult, amíg el nem olvastam soksok vásárló középszomorú tapasztalait a minőségéről, a vízállósága pedig erősen megkérdőjelezhetőnek bizonyult, elbúcsúztunk, mielőtt megismerkedtünk volna.

ora-tw4b04600-38310_1

Tovább túrtam, gondoltam a Casio választékából csak lesz valami, annyiféle órát készítenek, valamicsak összejön. Így akadtam rá az MRW-200H modellre, még nagyobb számok, kissé búváróra szerű kinézet, nagy mutatók, dátum, vízálló és szintén ötven dolcsi körül hozzáférhető, mi bajunk lehet? Az óramániások fórumán turkálva viszont kiderült, hogy az üveg az műanyag, karcolódik és igen hitvány kidolgozású az egész, nem is Japánban rakják össze, bár legalább a vízállósággal nem lett volna gond. Ráadásul a számlap körüli gyűrű mindkét irányba forgatható, ami óraipari szentségtörés. Bánat nélkül engedtem el.

ora-mrw-200h-1b-4

Az órák vízállósága egyébként egy oltári, globális-hazugság-összeesküvés, a méterek semmit sem jelentenek, egy egyszerű ábrán érzékletesen szemléltethető, hogy mire számítsunk nagy általánosságban.

ora-atm-guide

Magyarul amire azt írják, hogy 50 méterig vízálló abban simán kezet moshatunk, ha az órát nem éri víz, de ez minden, már a fürdőkád is istenkísértés. Ha uszodába, pláne élővízbe is mennénk, akkor minimum 100 méter vízállóságot keressünk, de inkább többet. Nade, vissza a kalandokhoz. A gyártónál maradva fedeztem fel egy cuki, fémszíjas órát (AQ-S180, lásd alább), amely analóg és digitális is egyszerre, világít, vízálló, stopper, megmondja milyen nap van, mindent tud és ez bizony már acéltestével karcolgatni kezdte a financiális üvegplafont, szállítással együtt ez már százpár kiwi dollárba került, ment a watchlistre (watchlistre, érted) mint potenciális versenyző.

ora-aq-s180bves

Ráadásul lehet fém és műanyag szíjakkal is kapni, eléggé tetszett, de itt még nem adtam fel, gondoltam, ha már elértem az elméleti felső határt, ott csak lesz szélesebb választék, és bele is futottam az én jó öreg Casiom belsejébe G-shock köntösben.

ora-dw5600

A DW5600 (1987-es modell!) azok közé a G-shock órák közé tartozik, amitől nem folyik ki a szemed azonnal, ha ránézel, viszont jó eséllyel örökéletűek, ütésálló, vízálló, istálló és pont azt tudja amit megszoktam, csak hát az ára. Ekkor már kezdtem feladni az ötvendolláros tartós óra képzelgéseimet (tudom, tudom, a nagypapa doxája meg a mama lucsnyikja…) és lassan beláttam, hogy meg kell tolni egy százassal a limitet. Miután a financiális horizont kiszélesedett, szembejött a Seiko SNK809K1, egy csinos, automata bélésű jószág, dátumkijelzés, fém vagy nejlon szíj, nem túl otromba méretek, de sajnos – szembeköpve a Seiko 5 sorozat saját magával szemben támasztott elvárásait – nem vízálló igazán.

ora-snk809k1

A Seiko a hatvanas években kezdte el az „5” nevű családját építgetni, az öt követelmény aminek meg kell felelnie egy órának, ha ide óhajt tartozni az alábbi:

  • automata
  • nap/dátum kijelzés egy ablakban
  • süllyesztett korona négy óránál
  • tartós és ellenálló tokozás és szíj
  • vízállóság

ora-5

Persze mindent nem lehet, viszont, ha már felépítették a brandet, akkor simán belefér, hogy egy-egy elvárásnak kevésbé, vagy sehogy sem felel meg egy „5”-el jelzett modell, sajnos az SNK809K1 éppen a vízállóságban nem jeleskedik, ami nekem fontos. De, szerencsére nagy a család, az „5” SPORTS nevű rokonságban biztató jeleket véltem felfedezni, annak ellenére, hogy számos esetben nem négy óránál van a korona, hanem háromnál, de hát az élet nem csak méznyalás, ugyebár, kompromisszumok mindenütt.

ora-snzg13k1

Ahogy megláttam a fentemlített egyik rokonát, egyből a szívembe lopta magát, már a neve is olyan dallamos: SNZG13K1. (alapos review szép képekkel) Ez nagyjából kipipálja az összes tulajdonságot ami engem érdekel (nagy számok, másodpercmutató, vízálló, Hardlex karcálló ablak, stb.), és a budgetet sem feszegeti, bőven kétszáz kiwi dollárzok alatt elérhető és eléggé untam már az órakeresgélést, annyira, hogy kétszer is majdnem vettem egy ugyanolyan DW290-et, mint 1994-ben. Ja, és nincs benne bluetooth se.

ora-snzg13k1-hand

Hát majd meglátjuk, hogy muzsikál, ha megérkezik. Azért kicsit később, a projekt utómozgásaként ráleltem a SRP473K1-ra, ami viszont a vízalatti atomvillanással kombinált cápaapokalipszist is kibírja és egyszer veszek egyet, csak azért mert annyira narancssárga, hogy kikérem magamnak. És még a korona is jó helyen van rajta.

ora-marine

5 hozzászólás “Órákról” bejegyzéshez

  1. Megmondod miért jó, ha 4 óránál van a korona? És azt, hogy tényleg minden negyedkor egy egész percig nem tudod leolvasni ezekről a dátumot?
    Nem piszkálódásból kérdezem, őszintén kiváncsi vagyok. Rettentően nem értek az órákhoz, utoljára 1987 körül volt rajtam óra (btw pont az a G-Shock, ami a posztban is van :)).

  2. az leginkább tökmindegy, hogy van a korona, de ha négy óránál van, kicsit nehezebben akad bele bármi, kevésbé sérülékeny, ezért szoktak kis bigyókat mellé tenni (vagy koronazárat, vagy besüllyesztik a tokba), ha három óránál van. Az, hogy a dátum néha nem olvasható, az nem baj, valahova tenni kell a komplikációkat, a mutatók meg elsétálnak a dátum felett.

  3. Azert egy par percig eltartott mire rajottem, hogy mi a szom az a korona!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.