Még zöldebb fény

A zátonyon, urbánus közegben nem nehéz internethez jutni, és nem olyan régen a kedves kormányzat úr úgy döntött, hogy infrastruktúrát modernizál és mindenhova elhúzza az üvegszálat, hogy az alattvalók elegendő mennyiségű zöld fényt tudjanak magukhoz venni. Igenám.

A szép terv, hogy minden iskolába és közintézménybe eljuttatják az üvegszálas, nagy sebességű internetet remek móka, különösen úgy, hogy amerre csak járnak, bekötik az utcákat is és a proletariátus is tempós zöld fényhez juthat. Az ipari saccográf, amely megmondja, hogy a te házadnál mikor lesz üvegszál kissé hektikusan működik, vagy a project menedzselése bicegős, nálunk a térkép tavaly év közepén még azt mondta, hogy a kanóc kiépítése „az elkövetkező öt évben” várható. Hátjó, mondtuk és elvoltunk az ADSL-lel. (ha még emlékszünk erre, meg erre, vagy erre)

Az ADSL-lel egyébiránt nem volt bajunk, bár amikor az előző modemünk jobb létre szenderült, akkor felhívtam a szolgáltatót, hogy mi van? Aszonták, hogy a modem egy év után automatikusan az én problémámmá válik, de küldenek nekem másikat száznyolcvan rénes dollárzokért. Mondtam jóvan, hát küldjed. Erre megkérdezte, hogy nem akarok-e VDSL-t, ami gyorsabb, mint az ADSL, mert ha akarok, akkor jobb lesz a netem és ingyen van a modem. Hogyaviharbane, mondtam és legott el is indította a processzt a néni.

Ez hétfőn történt, szerdán felhívtak a dróthuzigáló cégtől, hogy haha, öreg, felejtsd el, a VDSL nem is elérhető nálad, már zárjuk is le a jegyet. Kösz, de talán ezt közöld a szolgáltatóval, akivel most írtam alá egy évre egy VDSL szerződést és a te térképed alapján adta el nekem a szolgáltatást ami nincs is. Egyet se féljek, mondta kábelman, már törlik is az igényt, minden marad a régiben, a jó öreg ADSL újra fénylik. Csütörtökön megjött a modem, ami nem hiányzik senkinek látszólag, viszont működik és nem is számláztak érte, de hát ki vagyok én, hogy jelentéktelen problémáimmal zaklassak komoly cégeket?

November hónapban gyanús külsejű brigádok jelentek meg az utcánkban és a szélrózsa minden irányában fúrkálni kezdték az anyaföldet. Körmönfont keresztkérdéseim alatt megtörve egy vidám, rikító narancssárgába öltözött úr elárulta, hogy ők itten előkészítik a villámgyors zöld fénynek a talajt. Pár hétig homokoztak, áskálódtak, majd szinte nyom nélkül eltűntek, és jöttek az évvégi ünnepségek. Januárban azonban legott kapcsolatba léptem, a saját zölfény-dílerünkkel aki nem tagadhatta tovább, hogy nálunk biza elérhetővé vált a jövő, mondtam hát jöjjenek hát és kössék befele üstöllést.

Aszonta a némber, hogy az nem úgy van, hanem elébb kijön a technikus, felméri a hogyant és aztán leülünk (technikus meg én) és megbeszéljük, hogy mit hova, mert ugyebár az utcáról be kell húzni az üvegszálat a nappaliba valahogy, ami azt jelenti, hogy a házfalra felszerelnek egy külső dobozt, majd azt összekötik egy belső dobozzal amit összekötnek a modemmel és úgy lesz a zöld fény. Mondtam mit bánom én, csak jöjjenek, erre ő aszonta, hogy küld egy új modemet és majd technikus úr felhív.

Mr. T telefonált és egyeztetett velem két időpontot, (két hétfő délutánt) majd az elsőn megjelent egy három fős, ütőképes csapat amely egy igen szép, ám leginkább az India nevű szubkontinensen beszélt nyelven társalgott. Egyikük készségszinten bírta az angolt, úgyhogy megbírkózva anyelvi nehézségekkel, emberünk (E1) közölte, hogy itten most ők bekötik. Mondom, úgy volt, hogy ma megbeszéljük, aztán majd következő hétfőn játszhatnak a madzagokkal, mire közölte, hogy most a rettenetes sárga géppel keresztbe átvágják a garazsunkba vezető betont. Nolámcsak, mondtam én, ilyesmi itten nem lesz, lássuk a további ötleteket.

Itt következett huszonöt perc ami alatt én ráböktem helyekre a falon, E1 pedig hosszú sorokat citált szent könyvekből, amelyek magyarázni voltak hivatottak, hogy oda miért nem lehet, illetve, hogy oda ők miért nem. Ezalatt E2 és E3 egy vastag fekete kábelt kezdtek felszerelni a kerítésre, követlenül azután, hogy kiderült, hogy ásni? na ásni aztán végképp nem fognak. Hosszas lamentálásunk végül oda konkludált, hogy közöltem, hogy a ház hátsó falára szerelhetik a nyomorult dobozukat, a belső dobozuk pedig a konyhában lesz a falon alul, ahol nem zavar senkit, a nappalimat meg hagyják békén, azt majd én jobban tudom.

 Amíg fentieken polemizáltunk, E2 és E3 megoldotta a kültéri dolgokat, behúzták az üvegszálat a fekete bigyóba amit a kerítésre szereltek, molyoltak valamit a ház alatt, majd E1 óvatosan megkérdezte, hogy bánnám-e, ha ők most véglegesre szerelnék az egész miskulanciát. Kérdeztem arra próbál-e vajon célozni, hogy nekem itt most sütni fog a zöld fény és sosem látjuk többé egymást? Bólintott és elővette az okkult készletet és összeforrasztotta az üvegszálat a konyhában és bekötötte a dobozba. Rákötötte a modemre és megjelent a zöld fény. Gyorsan csináltunk egy sebességtesztet és jött is a 100/20, ahogy ígérték a korábbi ADSL számok helyett. Összepakoltak és leléptek, én pedig nekiálltam felkészülni a második fázisra, amihez a szolgáltatónak már semmi köze.

Az a helyzet ugyanis, hogy csak mérsékelten rajongunk a mindenfelé villódzó lámpácskákért (ha nincs karácsony) úgyhogy – gondoltam én – majd szépen berámolok minden bigyót a szekrénybe, nem lesz elöl se modem, se semmi, mindent összekötök ügyesen és a wifit a házban majd biztosítja a már jól bevált Unifi AP.

Gyorsan összevásároltam hálózati kábelt, krimpelőt meg csatlakozókat, amik szépen meg is érkeztek a munkahelyemre, behúztam egy kábelt a ház alá, ami a fibre doboztól megy a szekrénybe, ahova beszereltük a villanyt meg építettem egy kis polcot, hogy oda kerüljön az összes pislogó bigyó. Gyorsan csináltam csatlakozókat a kanóc két végére, rátoltam a kábeltesztert ami még hálózatépítő koromból maradt, minden szép, rácsatlakoztattam a modemet a szekrényben – és nincs net.

Abetyárját, mondom, hát ez meg hogy lehet? Fene tudja hányezredik kábelemet csinálom, nem lehetek ilyen béna, meg hát a teszter is aszondja minden oké. Ezután minden elképzelhető variációt kipróbáltam, sőt, egy másik modemet is, más kábelekkel működik, az enyémmel meg nem. Biztos a kábelem a hibás, tehát, még ha nem is értem hogyan lehet az, ugyanis, ha bekötöttem egy kis switchet a fibre doboz és a modem közé, akkor van net, ugyanazzal a kanóccal, de switch nélkül nem. Újrakrimpeltem a csatlakozókat többször és nem.

Biztos crossover kábel kell, (T-568A-T-568B) mondták az okosok, mert lehet, hogy nincs Auto MDI-X a modemben, átkötöttem, nyilván így se megy, de ha a switch van, akkor de (a switch tudja az AutoMDI-X-et). Hajam hullani kezdett. Hosszas túrás után arra a következtetésre jutottam, hogy – mivel kizárólag a kábel lehet hibás – újrakábelezem az egészet, ha az se működik, megnézzük a csatlakozó lehetőségeit. Az újrakábelezés nem oldotta meg a kérdést (bár a szomszédok magyar szókincse jelentősen fejlődött, szerintem bármilyen kocsmai verekedést megelőző verbális agresszióban simán helytállnának már), úgyhogy addig gugliztam, amíg kiderült, hogy én bizony patch kábelhez való csatlakozót használok a nem patch kábelhez való kábelemhez. A patch kábelekben az erek sodronyból vannak, hogy bírja a cucc a hajlítgatást, a tortúrát kevésbé jól viselő, falba vagy csatornába szerelendő kábelekben viszont tömör rézdrót fut és mind a két megoldáshoz más csatlakozó kell.

Hazafelé a gyárból beugrottam a bigyóboltba és felmarkoltam pár 8P8C csatit ami a csomagolása szerint solid core kanóchoz készült, hazajöttem és pár nap teljesen értelmetlen szívás után (amit még csak nem is a szolgáltatónak köszönhetek), elkezdett szépen működni az uplink és csak úgy ragyaogott a zöld fény. Mentségemre szóljon, hogy sose használtam olyan csatlakozót ami nem alkalmas bármilyen szabványos kábel végére, nem is értem, hogy minek gyártanak ilyesmit, amikor még csak nem is drágább, mint a csak ilyen vagy csak olyan csati. (nagyon pici különbség van a csatlakozóban levő kis érintkező késecskék között, de a pici különbség nagy galibát tud csinálni, amint látjuk)

Na mindegy, a sok bénázás, rengeteg levágott és újrakrimpelt csatlakozó, sűrű anyázások után végre van becsületes megoldás, felcímkézett, összefogott kábelekkel, huncutul pislogó eszközökkel, amelyek mind a szekrény csöndjében működnek, dől a netflixen a film, száguldanak a bitek, boldogan sütkérezünk a zöld fényben.

6 hozzászólás “Még zöldebb fény” bejegyzéshez

  1. zátonyon még az mondom elfogadom nincs zöld feny bar aha ott laknek azert kellemetlenül erintene, de ha vigasztal Münchenben meg erösen a varosban sincs föld feny 2016 ban epült hazban. egesz oszag ezt ADSL-t erölteti (anno kormanyunk es T-com kiszamolta hogy üveszal draga meg minek ide ekkora sebbeseg iyg tovabbra is rezkabel halad talajban). Aztan meg amikor betefonalsz hogy a 35 MBit (ami itt mar közep kategoria) csak 12 Mbit tel jön a cucc a feltötest hagyjuk is (csaladi csaladi video skype) akkor igy jartal nincs garatalt min sebesseg. wtf?
    Szoval a Made in Germany se fenylik mindig föleg nem ha belüröl…
    hogy ne csak karogjak van zöld feny az alagut vegen allitolag a 2018 ra eler hozzank is jövö. 100Mbit Gbit valoszileg megmarad uri huncutsagnak.

  2. Sosem értettem, hogy sok fejlettebb országban miért ilyen gyér a net, holott káposztásmegyeren bármelyik panelbe azonnal bekötik a 1000Mbites internetet…

    1. valamit valamiért, nincs jó net, de nincs kápmegyer se!

      és egy kicsit hosszú kábelt kell kihuzgálni a tenger alatt, hogy ideérjen a bit, kápmegyeren ez egyszerűbb.

  3. Viszont van 4G (na jo, neha csak 3G). Nekem egyelore eleg. Skype megy, filmet letolteni meg ugyse akarok.
    Vicces ez a vodafone. Aszondja Friday deal, porgess. Nosza. 1GB adat 1 hetre 0$. Ha ezt tudom, akkor alacsonyabb csomaggal inditok 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.