[covid-19] esetszám 647

Jelenleg 647 pozitív vagy nagyon valószínű koronavírus fertőzést tartanak nyilván és ebből 58 eset mai. Sajnálatos módon tegnap egy személy elhunyt a fertőzés következtében, ez egyelőre az első és egyetlen vírussal kapcsolatba hozható haláleset Új-Zélandon.

Az intenzív tesztelés folytatódik, eddig kb. tizenkétezer tesztet végeztek el az országban, bár egyes vélemények szerint ez kevés, tekintettel a vírus magas fertőzékenységére. Továbbra is a külföldről hazaérkezettek bizonyulnak pozitívnak és a velük elsődlegesen érintkezők, a közösségi terjedés jelenlegi mértékét 1-2%-ra becsülik az orvosok. Azonosítottak 14 gócpontot ahonnan a közösségi terjedés indult vagy éppen folyamatban van, ezekre koncentrálnak.

Ma hét nappal meghosszabbították az országos szükségállapotot, ami a kormányt extra hatalommal ruházza fel amíg a parlament nem ülésezik. A kormány hozhat rendeleteket anélkül, hogy ezeket bárkivel egyeztetné, úgyhogy felállítottak egy különleges jogkörű bizottságot amelyik a kormány elszámoltathatóságát hivatott biztosítani.

Van jó hír is, pl. az, hogy az Ausztrál állam bevonta az ott élő kiwiket is a járvány miatt bekövetkező gazdasági lassulás hatásait enyhítő programba, ez rengeteg emberen segít majd. Ezen kívül az is jó hír, hogy 74 embert gyógyultnak nyilvánított az egészségügy, úgyhogy a rendkívüli rendelkezések, az egészségügyi erőfeszítések és a mindenki otthon maradása működni látszik.

Azért óvatos figyelmeztetések jönnek a hatóságoktól, hogy ha nem viselkedünk rendesen, akkor a rendőrség fog erőszakkal otthon tartani bennünket, szélsőséges helyzetben pedig bevetik a katonaságot. Egyelőre komolyabb problémák nincsenek, az idiótábbja a szupermarketben gorombáskodik a személyzettel, meg néhányan, a józan észre fittyet hányva bulikat csapnak, de van már feljelentős vonal is, ahol a kötelező elszigetelést megszegőket lehet bejelenteni.