[Covid-19] egy extra hét lockdown

A miniszterelnök bejelentette, hogy a kezdeti négy hetes izolációt egy héttel kiterjesztik, így a mostani lockdown szituáció április 28-áig biztosan fennál, ha a számok nem lesznek rosszabbak, akkor az ország egy fokozattal csökkenti a vészhelyzeti szintet, négyről háromra.

A Level 3 két hétig marad, ez alatt a tesztelés és a fertőzöttek kapcsolati hálójának feltérképezése folyamatos lesz és két hét után a számok alapján dönt a kormány, hogyan tovább.

A Level 3 valamelyest kevésbé szigorú, mint a mostani állapot, de nem sokkal. Bizonyos retail engedélyezett lesz, mehet az erdészet és az építőipar, de alapvetően a social distancing marad és a beinduló üzleteknek is covid-biztonságossá kell változniuk. Az iskolák részlegesen működhetnek 29-étől, de elsősorban a nélkülözhetetlen dolgozók gyerekeire számítanak, a többieknek javasolt az otthonról tanulás, otthonról dolgozás.

Jelenleg 1440 regisztrált esetünk van, 15-en vannak kórházban, 975 gyógyultat tartanak nyilván és az elhunytak száma 12. A napi elvégzett tesztek száma négyezer körüli és a kockázatot jelentők tesztelése mellett bevezették a véletlenszerű tesztelést is. Az elmúlt hetekben felépített contact tracing központ napi ötezer fertőzés visszakövetését képes elvégezni. Az átfertőzés mértéke 0.48-ra csökkent (ami más országokban 2 vagy afeletti szám) ami remek hír, de azért nem vagyunk még kinn a vízből.

És itt a sok grafikon meg adat, hogy hogy állunk ma: (forrás: u/opticalminefield)