ilyen állat márpedig nincs!

Hétfő délután csudaszép idő volt, úgyhogy elkocogtunk az állatkertbe, amivel szemben nem voltak túlzott elvárásaim, de kiderült, hogy remek hely. Nincs olyan idős, mint a pesti állatkert, csak 1922-ben épült és javarészt modernizálták, de fantasztikus élmény volt mindannyiunknak.

Az állatkert weboldalán amíg a belépők árát keresgéltük, a ” remek idő van, hozd a kamerád! ” feliratot leltük és így is tettünk. Az álatkák látványosak (nem láttuk a zsiráfot, pedig van!) és 179 faj 1300 egyedével lehet találkozni, sokukkal egészen testközelből.

Az emukat a látogatóktól egy 40 centi magas léckerítés választja el, körülötte kenguruk hevernek, meg wombat, vagy mi a frász, nagyon jópofák. Mindezt Auckland dús növényzetében sétálgatva élvezhetjük, természetesen babakocsival is minden megközelíthető és a gyerek is mindenre felmászhat, hogy jól lásson. Mindenfelé hangszórókból hallhatjuk az aktuális jószág mindenféle jellegzetességét, mit eszik, hol lakik, amikor nem Aucklandban van, meg mindent.

Nagyon ügyesen gondoskodnak arról, hogy a látogató is jól lásson mindent és az állatok is kellemes közegben legyenek, természetesen etetni nem szabad semmit, mindenki a kedvencét eheti, és remekül elvannak.

Több sokkoló élményünk is volt, az első a tengeri teknőc, ami akkora, mint a fene, és annyira azért nem mozog lassan. Annyira látványos volt, ahogy a kispolszki méretű dög lábrakap és bandukol egy kört, hogy azóta a kislányunk azt ismételgeti, hogy “kidugta a fejét a béka” Az óriásteknőcöket csak üveg mögül lehetett nézegetni, mert nem szeretik, hogyha tapogatják őket, de így is nagyon klassz volt élőben látni ilyet.

Rengeteg madár van, mindenféle egzotikus szárnyas, és sok helyi is, hiszen újzélandon nem volt a madaraknak természetes ellenségük, ezért rengeteg változat alakult ki és szemkápráztató színű kavalkádot láthat az egyszeri dolgozó, ha közéjük megy.

Nem sorolom fel, hogy mi mindent láttunk, a lényeg, hogy nagyon élveztük, és ami a mégleglényegebb, hogy láttunk igazi kiwimadarat!! A kiwi a legszánalmasabb, legelképesztőbb és leghülyébben kinéző madár, ami létezik. Szőrös. Röpképtelen. Arasznyi vékony csőre van. Úgy közlekedik, mint aki betintázott és közben a földet piszkálja a csőrével. Mindezt éjszaka, mert éjjeli állat. A neki rendelt madáriumban tök sötét volt, pár halvány piros fényű lámpa világított csak, mint a fotólaborban, és egyszercsak észrevettük, hogy ott szerencsétlenkedik szegényke. Nem is olyan kicsi!

A kiwi teljesen gyagyásan néz ki és nem lehet nem szeretni, van benn valami olyan esetlen báj, amitől az is érthető, hogy az újzélandi légierő (RNZAF) is hajlandó volt emblémájává választani egy röpképtelen madarat. 25 percig csak álltunk a sötétben és tátott szájjal néztük ahogy bóklászik és az avart piszkálja a csőrével. Ha nem zárták volna be az állatkertet, még mindig ott állnánk. Én teljesen esélytelen voltam, hogy lefényképezzem és a vaku ugyebár nem a legklasszabb ötlet, úgyhogy tessék ide klikkolni és megnézni mit ír róla a wikipedia.

A többi állatkertes fotóért, amiket csináltam, tessék ide klikkolni.

7 hozzászólás “ilyen állat márpedig nincs!” bejegyzéshez

 1. Vasárnaponként kettő óra környékén van egy Native Fauna, vagy valami ilyen nevű műsor, amiben igazi kiwimadarat is szerepeltetnek, és még fotózni is lehet, mivel ez ilyen árnyékos nappali fényviszonyokhoz idomított példány, és nem bánja, hogy nem üveg mögött mutogatják vöröslámpás házban.

 2. (most ez elment?)

  Mar pont akartam mondani, hogy a legiero emblemaja egy repkeptelen madar, de latom Te is eszrevetted.

  Mondjuk megertem miert a kiwi az emblemajuk. Helen (Clark) leselejtezte az osszes repulot, ezert ha NZ valami ENSZes balheba beszall, meg kell kernie valakit (tobbnyire az Ozikat), hogy jojjenek el ertuk es vigyek el oket.

 3. Hát nem selejtezték le mindet, de komoly légierőről nem nagyon beszélhetünk. OZ-ig még elrepülnek, ha kell 🙂

  5 db C-130H Hercules(3db 1965-ös, 2 1969-es évjárat, ezeket folyton modernizálják, 2015-ig biztos üzemben lesznek)

  6 db P-3KOrion (5db P-3B 1966-ból és egy P-3B 1985-ből ami leszerelt a RAAF-tól )

  2 db Boeing 757-200 (2007-ben mindkettő kapott egy kis kezelést, felső cargo-ajtók, modernizált navigácó)

  14 db Iroquois helikopter ( 5 db UH-1D 1966, 9 UH-1H 1970, UH-1H 1976, Az UH-1D-ket már átépítették UH-1H-ra, kettő balesetben megsemmisült ) 2010-2011-ben lecserélik őket NH90-esekre.Abban lesz majd fly-by-wire meg célzósisak meg hud meg minden csuda.

  5 db B47G-3B-2 Sioux helikopter, ennyi maradt a flottából, lecserélik őket valami Light Utility Helikre
  ami tanulóhelikopternek is jó

  5 db Beech King Air B200 lizingelve

  Na ez a nagy légiflotta 🙂 Kicsit antik, kicsit kevés, de kiwi van rájuk mázolva. Amikor meg balhé van, akkor úgyis ANZAC műveletek vannak, és jönnek az OZ F/A-18 Hornetek, az F-111-esek meg Boeing 707-es légitanker, meg a C-17 Globemaster amibe belefér az M1A1 Abrams tank, Black Hawk, Seahawk vagy Chinook helikopterek,3 tigris helikopter…

 4. nem mind fejből volt, puskáztam 🙂

  egyszer régen már megnéztem a flottát, mert itt szokott elhúzni a fejünk felett a hercules 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.