Gasztro – füstölt hoki édesköménnyel, fehérborban

Ma ismét a helyi tenger ajándékát vettük górcső alá, egy, még amszetrdamban ellesett recept segítségével. A beszerzett hoki nevű halacska kippered – vagyis sózott-füstölt – állapotban jött már haza, remek illata volt a két szép szelet filének. A recept lényege nem is a sütés, hanem inkább a párolódás, amelyet a szegény tetem olívás-fehérboros-édesköményes fürdőben tölt.

Hozzávalók:
– hal
– édeskömény (1 gumó)
– újhagyma (zöld része)
– másfél citrom
– pár gerezd fokhagyma
– fehérbor
– sóbors

A letisztított és szálkamentes halszeleteket, amelyek amúgy is sózottak, bedörzsöljük só és bors keverékével, és a tepsibe helyezzük vékony olívaolaj rétegre. Ha ez megvan, akkor vágjuk fel az újhagyma megmosott zöldjét, karikázzuk fel a citromot és hosszában hasogassuk fel az édeskömény gumóját is.

füstölt hoki és pajtásai

Ha ez megvan, akkor a felkarikázott citromot és a deszkán összetört fokhagymát is dobáljuk mellé, az egészet locsoljuk meg olívaolajjal és vigyázva, hogy az olajat ne mossuk le a hozzávalókról, a tepszi sarkánál adjunk a cucchoz két és fél vagy három deci fehérbort. Esteünkben ez helyi sauvignon blanc volt. Ha minden az edényben van, akkor még sózzuk meg az egészet.

mindent bele

A tepszit fedjük le fóliával, hogy a hozzávalók szépen párolódjanak és mindent átjárjon a zöldségek és a fehérbor aromája. tegyük előre melegített sütőbe 150-180 fokra és kb. 30-40 perc alatt elkészül a finomság. Ez az idő pont elegendő a köret elkészítésére, esetünkben ismét rizs került az asztalra.

hőkezelés előtt

A füstölt hoki az egyetlen itteni termék amivel találkoztunk eddig, aminek valódi füstölt íze van, nem csak valami halvány érzemény lengi körül a takarmányt, karakteres, gazdag füstölt íz és aroma van benne. Az édeskömény egyébként igen ajánlott a fehér húsú halak mellé, de amikor nem füstölt az áru, akkor óvatosan bánjunk az édesköménnyel, ha túlzásba visszük, minden más ízt elnyom. Jó étvágyat.

kész is

5 hozzászólás “Gasztro – füstölt hoki édesköménnyel, fehérborban” bejegyzéshez

 1. Ójeeeeeeeeeeee!!!!!!!!! 🙂

  Bazijól néz ki! Hát igen, ez valódi füstöltség, ez a király, nem ez a harmatos, amit itt füstölésnek hívnak!

  Milyen fán füstölöd? Na megyel, elolvasom a blogod alaposan… (megindult a nyálelválasztásom!)

 2. nemnem! amíg a nagymamám használja otthon a tepszi szót, addig már csak iránta való tiszteletből is tepszinek hívom!

 3. Hát én fogtam ilyet 🙂 🙂 és visszadobtam 🙁
  Na majd legközelebb…
  nagyon guszti, köszi 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.